Close
Faqja 186 prej 255 FillimFillim ... 86136176184185186187188196236 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,851 deri 1,860 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Qysh eshte dielli tetrakorde e dyfishte?
    Qysh "vendosen" planetet? Qysh ne rrathe koncentrik?
    Pse ne 7-te?
    Cka eshte "oktava yllore"?
    Kush qenka tash "i katerti ne orbite"?
    Ku po e di si te numerosh dhe kur ke arritur te hena? Prej nga po zbret e nga po ngritesh?
    Ku gjindet,apo nga poll "harmonia ujore"? Pse ujore? Clidhje te kete "harmonia"-"uji"?!!
    ?!.."praj nga e mori emrin "Orfike" + "te miseve".."
    "Duke mbajtur Liren", (te kujte lire?)
    "Prej kujt ekzekutonte "tetrakorden"" Athua cfare i bieka te ekzekutosh tetrakorden?!

"Cfare argumenti! Te le pa fryme. " Definitivisht!

"Te kater elementet" cka jane ato?
    Si i baraz-ndane 4 me 7 kur me kete baras-ndarje fiton numer tipik serik pakufi?
    Sa per ilustrim: 0.5 714285 714285 714285 714285 714285 ......
    Cka bre barazndane?

"Pra Zeusi ishte si te thuash Dielli i Nates. Me pas simbolizoi diellin totalisht."
    Padyshim, pa as me te voglin dyshim...

fshati-fshat e kisha-kishe, do te thoja une.
    Kush e lagu, kush nuk e lagu? Pse menduan popujt e vjeter ashtu, dhe nuk menduan keshtu si thote Baptisti? Kemi nje kungulleshke e ndajme nje 4 pjese. Pse kater? Po sa? 3 Pse tre etj.

Kater elementet e botes se lashte ishin: zjarri, toka, ajri, uji. Une vura vetem Zjarrin edhe Token pasi keto subjekte lidheshin me diskutimin (Zeusi dhe Afrodita).

Pse u ndane ne 4? Sepse keto ishin stinet-ekuinokset dhe solsticet.

Pse perpjestimi nuk eshte numur i plote? Kete e kam shpjeguar njehere kur shkrova se hyjnite duket te kene zevendesusr dhe uzurpuar pushtetin e baballareve te tyre rregullisht, gje qe lidhet me llogaritjet lunare kundrejt atyre diellore, si edhe ndryshimin e vendosjes zodiakale cdo 2160 vjet bazuar ne gjatesine e vitit henor/diellor. Po ashtu po te shohesh jo vetem pjesen por tere postimin kur shkrova per Afroditen si Hene dhe Zeus si Diell duhej qarte se kemi edhe nje te trete ne komande, me minor (Hermes, Saturn). Ca thone qe ky eshte dashnori. Jo shaka, mire keto cupat, po djemte me ke dashuroheshin me te jatin? Per mendimin tim ai i treti eshte teprica perpjestimore.

Te ekzekutosh tetrakorden, ose Liren e Apollos i bie te kesh harmonine qiellore.

Ndersa ndarja e nje elemeti ne dy gjini (femerore dhe mashkullore) mbahet si me origjine egjiptase. (Pershembull perendite). Kete ne se ke mundesi kundershtoje, sepse kam interes te degjoj.

Mendimi im eshte se ka pasur nje cift te vetem qiellor, i cili merrte epitete, ose atribute ne varesi te ndodhje se diellit. Keto epitete ne kohe u ndane dhe sanksionuan si perenedi te ndryshme. Pra Zeusi dhe Hera, jane Apollo dhe Afrodita. Te paret "so below" dhe te dytet "as above". The "so below" ne fakt jane ne fakt me te ngjashmit me genitoret, pasi mendohej se erresira eshte nena e drites. per kete arsye mendohej se erresira bart nje femi me kompleks te hapur (floke sy) dhe nje tjeter me kompleks zeshkan. Me sa di une Afrodita/Apollo mendohen flokevedhe, Zeus/Hera zeshkane. A qene keta keta geget e tosket?

Pallavrat me Kadma palestineze qe martohen me Harmonie greke po themelojne koloni ilire, e qe Iliri ju bie ne det por qe deti quhet Adriatik, diskutoji me Tanhauzin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-08-2008 më 17:09
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Marre nga "Studime shqiptare"-Hahn

Deti eshte Theti
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   

Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin

Deti eshte Theti
    Ajo qe nuk dua te pranoj ne interpretimin e Hannit ne barazimin kuptimor theti=deti eshte qe nese eshte keshtu i bie qe themis te jete e ndryshme nga them.
    Mos te harrojme qe themistet ishin oratoret e fjales hyjnore, pra ishin ata qe thoshnin, percillnin, interpretonin fjalen e hyjve tej njerezit. Prai bie qe themis=t(h)emis ~demis!!!!!????

Do te thosha qe tetʰis eshte goxha me prane detit si na ana pershkruese-kuptimore ashtu dhe gjuhesore sec eshte thetis.
    Kjo per arsyen se t eshte e pazeshme , duke i shtuar nje aspirative sic eshte h-ja nuk e forcon tingullin, ai mbetet perseri nje tingull surd(i pazeshem).
    Per me teper nuk duhet harruar se Θ(theta) ne periudhen e titanve sishte aspak nje digrame por nje monograme t-e e shoqeruar prej nje aspirante totalisht te padegjueshme qe ka pasur thjesht funksionin e lehtesimit te shqiptimit.
    Por nuk perjashtohet mundesia e nje kercimi fonetik nga tethis ne thetis sic ndodh me disa fjale te tjera shqip sic eshte shtepi=shpi ose me """"greqishten""" spiti.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

.
    Po ti ne cilen cilesi erdhe? Si i forte apo si i ditur? Nese ke ardhur si i forte, ke ardhur gabim sepse ketu ka nga me te fortet, dhe ka aq te forte sa te shajne nenen si kunder-argumenti me i fuqishem. me te tille nuk mund te shtyehesh, sepse po i merzite fort, ta sjellin Homerin ne origjinal e te shkruar me dore te vet.
    Por nese ke ardhur si i ditur, e ke punen edhe me keq. Sepse ketu dituria ka lloj-lloj kuptimesh dhe pergjithesisht konsiderohet si dicka qe iu nenshtrohet rregullave demokratike te votimit, e cila me tutje u nenshtrohet disa rregullave tjera "ballkanike".
    Une nuk e kam zakon te merrem me individet por do te ti them dy fjale publikisht.
    Kam vene re se je shume arrogant, bile behesh akoma me i tille me individet qe e kalojne dukshem si formimin tend profesional dhe ate qytetar. Sulmon Styxin, sulmon mua sulmon kedo qe e ndien se mund te te cenoj pushtetin e "me te diturit" qe ti plot me arrogance mundohesh ta vendosesh ne kete forum.

Dhe nga ana profesionale, me artificat qe perdor gjate shpjegimeve te tua duke vendosur fraza dhe terma te huaja te kota , me rrisin bindjen se kam te bej me nje kokebosh arrogant qe te permend sharjen nga nena po guxove te thuash dicka me te zgjuar se te tuat.
    Ceshte e verteta artificat makiaveliste qe perdor per tu shfaqur me i dituri dhe me i forti kane zene vend tek disa anetare te forumit por po ta them mua sme bejne pershtypje.

.
    4. Cfare dorianesh si u bene ata Helene te vertete?
    Kesaj pyetje po i pergjigjem vetem duke ju referuar nje dy pershkrimeve te Herodotit megjithese mund te te gjeje pafund kuota qe nga grupi JON_EOLE_ATHINAS_DORIANE vetem keta te fundit pershkruhen si Helene.

Herodotus Book 1: Clio [56]
    .....dhe duke kerkuar ai zbuloi se Lakademonet dhe Athinasit ishin racat dominante ne kohet me te vjetra, te paret DORIANE dhe te dytet IONIANE.
    Ato ishin racat me te forta ku te dytet ishin Pellazge dhe te paret race HELLENE.

Po tek Herodoti ai ben nje diferencim te madh midis Dorianve (Helenve) dhe Atikasve(Jono-Pellasgeve).

Ne po te njejtin liber ai tregon se si i drejtohet nje Athinas(JONO_PELLAZG) nje Doriani(HELEN-LAKADEMONAS)

«ὦ ξεῖνε Λακεδαιμόνιε, πάλιν χώρεε μηδὲ ἔσιθι ἐς τὸ ἱρόν· οὐ γὰρ θεμιτὸν Δωριεῦσι παριέναι ἐνθαῦτα.»

O i huaj Lakademonas shko pas dhe mos shkel ne tempull(lexo : pellazg), eshte e ndaluar per Dorianet (lexo: Helenet) te vene kembe ne to.

Besoj se si fillim eshte e mjaftueshme por po deshe une e kam data-base-in dhe bibloteken plot me te dhena.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 25-08-2008 më 13:52

Vete Dorianet pa u perzjere me Heraclidet ishin me origjine Egjyptiane dhe ishin pasardhes Danaike ,por duke qene se YLLUSI i Hyllijve pasardhesit ILIRE te Herakliut u be komandant i tyre gjate pushtimit te Peloponezit ata u bene nje pezjerje Danaico-Ilire. Me vone u quajten Lakademonas ose Helene.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin

Deti eshte Theti
    O Bisanct,
    "Theti"; qe, e s'qe emer vetiak, -ai emer eshte.

Thalasa
    nuk eshte Det, as ne gjuhen homerike, e as ne ate shqipe. Ndoshta kjo fjale ne greqishte ka evoluuar si sinonim per detin tani, por det nuk eshte -talassa burimisht pershkruan "kurvature". Komplement me: "e valezuar"

Oqeani
    nuk eshte det fare, por perfytyrim i nje lumi mitik qe figurativisht, e saktesisht pershkruan "fundin e botes".
    O-(gkq)e-an: qe rrethon permbledh token rreth e perqark skajeve te saj, e qe personifikonte nje gjarper gjigand, pra nje nga titajte. Ndersa Homeri si prift Uranik e dinte me mire se cilido ne ckontekst e perdorte kete term. Ai kete e perdor, dhe e perdor ekskluzivisht ne kuptimin fundi/ "Kufiri i Botes".

Pellago
    eshte poashtu term qe nuk pershkruan detin por Pllajen.

Theti
    nuk eshte Deti, -as ne gjuhen homerike si e quani ju, as ne gjuhen shqipe.

Fjala apo emri "Dete" nga aspekti semantik u shkeput nga "toka" shume vone, sepse nje emer qe nenkupton "dete te hapur" duket sikur nuk ka ekzistuar me pare ne asnjeren gjuhe.
    Theti do te thote thate-sire ne det; mund te jete ishull; mund te jete gji, a ckado tjeter qe puthitet me detin (dete ne kuptimin e sotem), ang., shore; Pra cendrueshmeri, ngurtesire apo shkemb; siguri ne rafsh te pacendrueshem sic eshte thallasa.
    Pra Teti eshte Toke Bregtedetare, sepse thjeshte gjuha shqipe nuk lejon qe Theti te jete uje semantikisht ndonese leksikografikisht ajo u shnderrua ne det tashme.
    Per ato 47 fjalet tjera qe Homeri perdor per det, nuk di c'te them...
    b.b. Troy III p.a.e.
    Deti ≠ "Deti"

Njesoj sic MOREA nuk eshte det por toke (ishull), -pra nuk eshte MARE e as MORE po ISHULL as Deti nuk eshte Det por toke, gji, gadishull, etj...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Po, mire e ke ti, ekziston thenja: "i ka floket tallaz-tallaz" (i ka floket vale-vale / dallge-dallge).

Po me fjalen shqipe 'thellë' (thellësia) s'ka lidhje a ??

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Kush e lagu, kush nuk e lagu? Pse menduan popujt e vjeter ashtu, dhe nuk menduan keshtu si thote Baptisti? Kemi nje kungulleshke e ndajme nje 4 pjese. Pse kater? Po sa? 3 Pse tre etj.

Kater elementet e botes se lashte ishin: zjarri, toka, ajri, uji. Une vura vetem Zjarrin edhe Token pasi keto subjekte lidheshin me diskutimin (Zeusi dhe Afrodita).

Pse u ndane ne 4? Sepse keto ishin stinet-ekuinokset dhe solsticet.

Pse perpjestimi nuk eshte numur i plote? Kete e kam shpjeguar njehere kur shkrova se hyjnite duket te kene zevendesusr dhe uzurpuar pushtetin e baballareve te tyre rregullisht, gje qe lidhet me llogaritjet lunare kundrejt atyre diellore, si edhe ndryshimin e vendosjes zodiakale cdo 2160 vjet bazuar ne gjatesine e vitit henor/diellor. Po ashtu po te shohesh jo vetem pjesen por tere postimin kur shkrova per Afroditen si Hene dhe Zeus si Diell duhej qarte se kemi edhe nje te trete ne komande, me minor (Hermes, Saturn). Ca thone qe ky eshte dashnori. Jo shaka, mire keto cupat, po djemte me ke dashuroheshin me te jatin? Per mendimin tim ai i treti eshte teprica perpjestimore.

Te ekzekutosh tetrakorden, ose Liren e Apollos i bie te kesh harmonine qiellore.

Ndersa ndarja e nje elemeti ne dy gjini (femerore dhe mashkullore) mbahet si me origjine egjiptase. (Pershembull perendite). Kete ne se ke mundesi kundershtoje, sepse kam interes te degjoj.

Mendimi im eshte se ka pasur nje cift te vetem qiellor, i cili merrte epitete, ose atribute ne varesi te ndodhje se diellit. Keto epitete ne kohe u ndane dhe sanksionuan si perenedi te ndryshme. Pra Zeusi dhe Hera, jane Apollo dhe Afrodita. Te paret "so below" dhe te dytet "as above". The "so below" ne fakt jane ne fakt me te ngjashmit me genitoret, pasi mendohej se erresira eshte nena e drites. per kete arsye mendohej se erresira bart nje femi me kompleks te hapur (floke sy) dhe nje tjeter me kompleks zeshkan. Me sa di une Afrodita/Apollo mendohen flokevedhe, Zeus/Hera zeshkane. A qene keta keta geget e tosket?

Pallavrat me Kadma palestineze qe martohen me Harmonie greke po themelojne koloni ilire, e qe Iliri ju bie ne det por qe deti quhet Adriatik, diskutoji me Tanhauzin.
    o Tani,
    nuk ishte qellimi im te te kundershoj gje...eshte si te thuash nuk me pelqeu pyetja kjo.
    Po vepron si gjithmone me karakter femre gje qe mua nuk me pelqen.
    te pyeta si baras-ndane (4/7) pra katershin ne shtat pjese? Dhe nuk pergjegje gje. Ne fakt doja te sillja ndermend se perpjestimi nuk eshte bere me 7 po me 8. Oktava. Qe prodhon ciftet per te cilat kam besimin se po ben fjale dhe sqarimi ne vazhdim do te ishte i panevojshem fare por ti merresh me tanin ende.

Sa per kater elementet merr hap nje liber te kimise se pergjithshme dhe lexo si e kur, e besa edhe nga kush u inauguruan elementet me radhe, kush i sistematizoi dhe ua shtoi te pestin e keshtu. Eshte periudhe teper e vone kjo qe pruri spari konceptin "element" dhe elementet. Eshte koha e arte antike kohe prosperiteti per dallim nga periudha e pushtimit te ideologjise lindore aziatike qe solli erresiren dhe kishen si i vetmi autoritet i dijes mbi kete bote dhe ate bote. E qe ne fakt nuk kishin lidhje as me trunin e vogel.

Sa per qe do ta kesh nen kontrolle harmonine qiellore pse i re tetrakordes flej qete, eshte bestytni deshirore..

Por une nuk di nese ndahet nje element ne dy gjini e aq me pak 'pse'. Prandaj nuk di cfare te kundershtoj ne lidhje me egjiptin. Une di se Mata caktoi cifte perendish si roje te seciles dite te javes, sa per elementet, nuk di nese ishte marre me to ende.

Nuk e di pse jeni kaq te bindur se kane ekzistuar gege e toske para mesjetes. Eshte edhe nje gje qe mbase te intereson. Dielli ishte femer (per aq kohe sa ishte). Te gjermanet eshte edhe sot, nderkohe qe per cudi Hena eshte mashkull. Besoj kjo informate mund te te ndihmoje mjaft ne lidhje me keto qe fole.

dhe per fund te kisha lutur qe nje here e pergjithmone ta heqesh kete ves te keq te falsifikimit e te njollosjes nga sic vijon: "Pallavrat me Kadma palestineze qe martohen me Harmonie greke po themelojne koloni ilire, e qe Iliri ju bie ne det por qe deti quhet Adriatik, diskutoji me Tanhauzin".

Nuk eshte hera e pare qe po ta terheq verejtjen se u be teper Tani... mos shpif me.

p.s.:
    Kadmi palestinez! - hahaha

Harmonia greke!!! - AAAAAA hahahaaa

Te lutem sinqerisht - permbahu pak
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Po me fjalen shqipe 'thellë' (thellësia) s'ka lidhje a ??
    Me ta thane te drejten nuk di gja.
    Sa asht gjenuine kjo fjale dhe ne kete forme [thelle] dhe sa e vjeter?

Te ne thone fell (me e te shkurte) dhe fellë (varesisht nga sintagma e perdorimit), e jo thellë ( e gjate edhe theksi prires TH) qe eshte dallim mjaft i madh.
    Cila eshte ma origjinale e ma e sakte: Fell apo Thellë?

"Fell" lidhet mire me anglishten "e rene" kohe e kryer e referuar nga njejesi si ne rastin per thellesine ne shqip kur thuhet "fell". E cila sjell logjiken: e leshuar, e thelluar, e felluar. Pa thellesi renia nuk eshte mundur dhe keto nocione jane te nderlidhura organikisht e te shkembyeshme kuptimisht.
    Aeneas Dardanus

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    O i huaj Lakademonas shko pas dhe mos shkel ne tempull(lexo : pellazg), eshte e ndaluar per Dorianet (lexo: Helenet) te vene kembe ne to.
    I huaj nuk do të thotë tjetër racë apo tjetër gjak.

Në kushtet e mentalitetit fisnor-lokalist, çdo banor i komunave apo fiseve tjera është "i huaj".
    I huaj është edhe fqiu kundrejt anëtarit të familjes, edhe i jashta-katunësi kundrejt katunësit etj.

Ndonëse nuk ka ndodhur kjo që po them tash, po sikur të ndodhte do të duhej të ishte kështu:

O i huaj kosovar, shko pas dhe mos shkel në teqe tetovare, është e ndaluar për kosovarët të shkelin në to. (një' krahasim si do të mund të ishte, po të kishim të njëjtin mentalitet sikur atëherë)

Të gjitha këto ishin fise të racës dinarike. Pellazgët ishin mbartësit e qytetërimit të vjetër akeas (agamemnoni, etj), dhe Helenët krijuesit e qytetërimit të ri, me bazë nga të gjitha kulturat dinarike por gjithsesi edhe me ndikime nga jashtë (Egjipt, Azi etj)

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •