Close
Faqja 160 prej 255 FillimFillim ... 60110150158159160161162170210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,591 deri 1,600 prej 2545
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Rotacioni mund të ketë ndodhur. disa herë në mënyrë të pavarur, psh njëherë para njëmijë e ca vjet , pastaj pas shumë shekujsh edhe njëherë. Çështje që duhet pas parasysh.

Një rotacion kemi gjatë shekujve të errët "dorik", 1200-800 p.e.s. pastaj një rotacion tjetër në shekujt e errët pas Krishtit.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    thjesht me duhen qe te hap Homerin ne origjinal (greqisht, natyrisht) qe ta vertetoj.
    lesht e marikes e gjen ti homerin ne origjinal ne gerqisht,natyrisht ti ja fut kot.

sa genjeshtar patetik jeni ju gerket mer jahu.

cila eshte kopja me e vjeter e liliades????e di ti,apo ta thom une!!!!!dhe kur supozohet se ka egzistu ky homeri gjithmone ne ka egzistu?

kto peralla qe tregon ti jane te mira per te genjy kalamojt e klases se pare ne gerqi jo per gje tjeter

The Venetus A is the oldest existing copy of Homer's Iliad and the primary source for all modern editions of the poem. It lives in Venice at the ancient Public Library of St. Mark. It is easily damaged. Few people have seen it.

ca eshte venetus qysh e tek,nuk kam ndermend te rri dhe te caj derrasa me ty un..................ik tani beji mire detyrat,ose bjeri murit me kok.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    E para Zeu_s, ky postimi me duket se duhete te ishte teme ne nenforumin e gjuhes shqipe qe bente fjale per kemben.
    Siç e ke vrejt edhe ti nuk jam aq aktiv koheve te fundit, pra nuk e kam pa qe ne ate teme keni diskutuar per Furka. Do ta postoj atje nje kopje.

PS. Zeu_s, per cfare perdoret ajo "furka" qe ke vene ne foto? Mua me duket si nga ato dybeket per te rrahur gjalpin...
    Per lesh heheheehe

Po per çka perdoret furka o styx, furka eshte furke dhe perdoret per te tjerrur lesh, edhe pse latinet ia ndryshuan pak kuptimin, ajo perseri mbetet furke, me te cilen tjerret leshi. Te ne shqiptaret (se paku ne Kosove) furka e ka pas gjithmone ate forme qe po e shikon ne foto.

Tjera lloje furkash kurre nuk ka pas te ne.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 16-08-2008 më 18:35

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Furka dhe Tërfurku duhet t'a kenë ngjashmërinë në shqiptim si pasojë e ngjashmërisë në pamje fizike të Furkës së hershme.

Mendoj që Furka e hershme ka qenë thjesht një Tërfurk në majet e të cilit futej leshi.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Aristarchum super Iliade in duobus voluminibus, opus quoddam spatiosum et pretiosissimum; aliud commentum super Iliade, cuius eundem auctorem esse puto et illius quod ex me Nicolaus noster habuit super Ulixiade.

Aristarkum ne iliaden me dy volume,nje pune shume e çmuar dhe e gjere;nje tjeter koment mbi iliaden,mendoj qe Aristarkum ishte autori i saj po ashtu si dhe Odisea-s qe miku jone Nikolaus e mori prej meje.

ky Aristarkum pra e ka bo ate iliaden qe e lexon ne te gjitha gjuhet e botes sot,ça lesh Homeri,Homeri kishte kohe qe kishte vdek nese kish lindur najher.

bizont ik meso ca latinisht(nese nuk i beson atij perkthimit tim) tash qe t'kuptosh si o muabeti i venetus A i shekullit te X pas krishtit,nja 20 shekuj pas luftes se trojes........dhe ec e na fol ktu per origjinalitetin grek te iliades dhe Homerit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 16-08-2008 më 18:21

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Po per çka perdoret furka o styx, furka eshte furke dhe perdoret per te tjerrur lesh, edhe pse latinet ia ndryshuan pak kuptimin, ajo perseri mbetet furke, me te cilen tjerret leshi. Te ne shqiptaret (se paku ne Kosove) furka e ka pas gjithmone ate forme qe po e shikon ne foto.

Tjera lloje furkash kurre nuk ka pas te ne.
    Latiinet ja ndryshuan shume kuptimin dhe e perdoren si kryq te vdekjes. Kostandini e ndaloi kete zakon barbar.

Me sa kam degjuar une ne Shqiperi furka vetem ka lidhje me tjerrejen e leshit, por nuk mund te kesh siguri te plote asnjehere. Nga e di qe nuk eshte perdorur kurre asnje lloj tjeter furke? Si kjo psh (e kisha vene gabim me lart)
    http://www.freewebs.com/styx49/apps/...otoID=11000456
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    cila eshte kopja me e vjeter e liliades????e di ti,apo ta thom une!!!!!dhe kur supozohet se ka egzistu ky homeri gjithmone ne ka egzistu?
    O rrotë, o ****, o zgjebë, o shakë, o hardhuckë, o njëthundarak, o kopil, o gjosë! Kush pjerdh mer hajvan për kopjen më të vjetër të Iliadës? Ça dreqin mendon mer zhapik, se do arrinin librat e Homerit në ''amballazhin'' që i la ai?

Të gjitha veprat e lashtësisë (përfshirë edhe ato latinishtet që përkthen keqazi ti) në duart tona (e theksoj në duart TONA, jo njerëzve idiotë si ty) kanë arritur mes kopjeve që janë bërë kryesisht në mesjetë.

Kur nuk ka patur shtypshkronja e tipografi librat shkruheshin me duar; nga libri fillestar (pergamenë apo papir) > kopje > kopje > ... > kopje > shtypshkronja (libra modern), duke kaluar shekuj.

Tani shko vrit veten.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Qirje bizantin cke qe pirdhesh ti, te ka hip palikarlleku me shume se c'lejohet.
    Ste pelqen fakti qe iliada origjinale e Homerit eshte dhunuar per qejf gjate 2 mije vjeteve pas formimit? S'eshte gje as e re e as e vjeter edhe ungjijte ku beson ti jane dhunuar per qejf. Falsiteti eshte origjina e origjinaliteti juaj.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Me sa kam degjuar une ne Shqiperi furka vetem ka lidhje me tjerrejen e leshit, por nuk mund te kesh siguri te plote asnjehere. Nga e di qe nuk eshte perdorur kurre asnje lloj tjeter furke? Si kjo psh (e kisha vene gabim me lart)
    http://www.freewebs.com/styx49/apps/...otoID=11000456
    Jo mire e ke, nuk mund te kesh siguri, per ate arsye tash po them:
    Me sa e di une, tjeter lloj furkash nuk kan maruar shqiptaret, per ne regjionin tone une nuk e di qe ka patur ndonje here tjeter lloj furkash (i pyeta edhe pleqt e mi), ndoshta kishin ate forme (qe po e sheh ne foto) vetem ne regjionin tone, se di.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Para turkut ketej kukesit qe prej te pakten 1190 deri ne pushtimin turk aristokracia ishte vendalie e prej 1355 per 120 vjet kishte edhe pushtetin . Nuk me duket nje kohe e pershtatshme per krijimin e diferencimeve gjuhesore te atilla qe te krijohen dialekte. Po ashtu ka fakte per emigrime drejt greqise gjate 1300 -1350 e mund te themi se toskerishtja eshte e provueshme prej asaj periudhe.

Kurse persa i perket elementeve gege e toske te lashtesise, vete tek Dielli i ke 2 format Ze-us dhe Zan-us apo Zan-os, te cilat flasin qarte per nje dallim qe eshte themelor mes dialekteve ate te zanoreve a-e e nese filistincja seran-im qe do te thote mbret do shpjegohej me Zeran - Zeus atehere mund te flasim edhe per rotacionin. Ekzistenca e rotacionit edhe ne rumanisht ben te mendosh se mund te jete element dak ne ate gjuhe,( pra normalisht ilirik meqe daket ishin ilire)meqe ne gjuhet e tjera latine rotacioni n-r nuk eshte i njohur.

Problematikat politiko-krahinore te gjuhesise me mire ti leme jashte kesaj teme.
    Ouuu Mos pordh bre!~ ti s'tek je normal more!!!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •