Close
Faqja 235 prej 255 FillimFillim ... 135185225233234235236237245 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,341 deri 2,350 prej 2545
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Njëjtë është. Nxij. Nganjëherë, por ma rrallë, me 'zezue', po kjo është zbulim i shek. 20.

Nxij, nga 'xi', 'zi', dhe parashtesa N. Kështu ma merr mendja.

Gal, Galë, janë fjalë themelore, që dmth se nuk kanë kushërinj, të paktën sa e di deri më tash.
    Alibaba, qe "zeze" vjen nga "xij/nxij edhe "zi" si ne "mban zi" te thashe vete. Une pyeta, ne se di si lidhet "gale" me nxij/zij/zeze, ne se lidhet. Dhe nese nuk lidhet, cila eshte folja korresponuese e "gale"?

Folja eshte forma kritike qe deshmon origjinalitetin e nje fjale autoktone te nje gjuhe te dhene. Fjalet huazohen, ndersa foljet pothuaj kurre.

Dhe aman mos u pergjigjni kodra pas bregut, duke vertetuar tri here vertetimin. Po pertuat me lexu, lejeni per me vone, ose fare.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga crazy_diamond Lexo Postimin
    Strabone afferma che tribù dei Dardani in Europa sono i Galabrioi e i Thunatai. È possibile che tribù dardane abbiano raggiunto anche l’Italia meridionale e che loro influssi siano penetrati sino nel Lazio. I Galabrioi dell’Iluna sono linguisticamente simili ai Calabri italici. Menenio (nome dal sapore italico) e Mytìlo (simile al Motylos carìo, al Muwatallis ittita, al Mutaiiu neo ittita e al Metellus etrusco-latino) sono re dardani in Europa36. Questa somiglianza può testimoniare l’arrivo in Illiria di correnti migratorie luvite e pelasgiche dall’Asia Minore.
    Oltre che da Erodoto e Strabone, i Dardani sono citati però per la prima volta da Omero. La tradizione greca arcaica impersonificata dal poeta, sostiene, infatti, che Dardano, analogamente a Teucro, è un autoctono anatolico. Solo successivamente la tradizione greca lo fa arrivare dall’isola di Samotracia dopo un diluvio, a Troia, dove è accolto da Teucro. Più tardi ancora, Dardano viene fatto giungere a Troia dall’Arcadia. Nonostante questi tentativi di grecizzare il personaggio, tuttavia Dardano rimane sempre un luvita, come il suo alter ego Teucro. Anche Enea, il pius, che porta i Penati in Italia è, in fin dei conti, un luvita; non certo un illirico. Il culto dei Lan-Penati è testimoniato però anche in Illiria37
    Un argomento particolare riguardante sempre i Dardani, è quello del loro rapporto con l’altra tribù troiana dei Troes o Troi, da cui proviene il nome di Troia. Nell’Iliade, Troiani e Dardanì, sembrano essere due tribù di,tinte: “Troes kai Dardanoi”. In ultima analisi questa formula riassume in é la doppia componente etnica della doppia guerra omenica. I Troes sono li abitanti di Hattusa, quindi un termine luvio; mentre i Dardanoi, analogamente ai Teucroi, sono un gruppo luvio-misio cretese, giunto nella reione in seguito alla seconda migrazione dei Popoli del Mare (“Prima Guera di Troia”) nel 1180 circa che ha dato il nome di Wilios ad una sconosciuta città anatolica (Pala?).

Amon ku e gjete kete? I pe keto pjeset qe kam nxire? Me nje fjale: krap. Sipas Strabos kemi thunate dhe galabre ne Europe, ama Kalabrezt Italiane jane Galabre te Anadollit sepse edhe Dardani eshte autokton ne Anadoll. Epo ky autor i famshem harron Setuagintin qe ben dardanin Hebre. Grek po eshte sepse greket themeluan Bizen. Sllav eshte se helbete anadoll dhe kosove jane sllave. Po japonez?

Mbreteria Dardanit mund te shtrihej deri ne Anadoll, por Dardani vete nuk ka lindur/sunduar/vdekur atje.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Nuk e dija se postimi me lart ishte ruajtuar, pasi nuk e mbarova dhe pastaj nuk me lejohej hyrja. Kjo pjese mbeti pa shkruar:

"Pranoj qe interpretimi personal qe kam pasuar deri me sot eshte pikerisht Gala-bri Brite e Zinj. Por ato zogjt e zinj te Kosoves nuk ma mbushin mendjen, sidomos sepse nuk kam hasur ne emertime ku shqiptaret bashkojne emertimin e nje zogu (gale) ne vend te ngjyres me nje emertim tjeter direkt-brite. Pra kemi bite dhe jo dhine ose buallin, duhet te kishim te zezen dhe jo galen/sorren.
    Alfeko, ke hasur ne ndonje mbishkrim te vjeter qe na le te kuptojme si quhej e zeza ne lashtesi?"

Kesaj i qenke pergjigjur paraprakisht. Pyetje tjeter. Si ben nxij, me nxi nga anet tuaja? Me pak fjale folja qe tregon me be dicka te zeze? Nga del e zeze/nxij qe kemi sot, krahasuar me ?/gale?

Per fat te keq, Strabon e kane masakruar, pasi emri i zhdukur i qytetit te Galabrive do na lejonte te thonim me siguri ne se ishte Kosova.
    parashtesa e shkurtuar n' ne gjuhen shqipe porsi ne gjuhen frenge ta zeme eshte = en; e gjejme ne te dy format e inverzinit zakonit esht atiku vendi por kur folja nuk eshte vend sikur te formimi i emrit "ngjalë" prej en+gjalle, ngajshem me te: en+zi ='nzi = n'xi (duke forcuar z) = "e bere zi", (zesë) zezë.

Shprehja "galë" mund te kete lidhje me Galet. (?) kuajt e tyre te zi.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Alibaba, qe "zeze" vjen nga "xij/nxij edhe "zi" si ne "mban zi" te thashe vete. Une pyeta, ne se di si lidhet "gale" me nxij/zij/zeze, ne se lidhet. Dhe nese nuk lidhet, cila eshte folja korresponuese e "gale"?
    Kuptimisht lidhet, etimologjikisht jo.
    Nuk ka në këtë botë më të zezë se Gala-Sorra-Korbi, një gjini shpendësh.

Gala quhet sipas tingullit që nxjerr -ga-la, dhe më pas bëhet emër për çdo gjallesë të zezë qoftë edhe njeri. Sot në kosovë nuk njihet ndonjë shpez me emrin gala, por gala përdoret për çdo kafsh të zezë, ose njeri të zi.

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Une nuk mendoj qe nga GALA -KORBI-SORRA kemi ngjyren e zeze sepse keto shpeze kane ngjyren te tille.Ngjyra e zeze e tille per njeriun kur ai nuk shikon asgje ose me mire me thene kur ai eshte qorr.Me duket se ne rusisht[une nuk di rusisht]qorrit i thone qorrni apo qorrnej.
    Tani te kthehemi ke shqipja ,une e kam spjeguar me perpara qe germa Z eshte me zene ,me kap,ndersa germa I eshte drita ,ne kete rast shikimi pasi nje send qe te duket duhet te bjere drita ne te .Atehere ZI per mua eshte me ZENE SHIKIMIN ,e me zene shikimin ne nuk shikojme asgje .
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    qorrni apo qorrnej.
    Qornjo dmth i zi në rusisht, dhe jo qorr.

Njëra nga dy teoritë e mia qëndron, ose Gal është fjalë themelore, ose ka prejardhjen nga Gala.

Të shpjegosh prejardhjen e fjalëve nga shkronjat është sikur të shpjegosh prejardhjen e atomeve nga Ati Biri e Shpirti i Shenjtë.

Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Qornjo dmth i zi në rusisht, dhe jo qorr.

Njëra nga dy teoritë e mia qëndron, ose Gal është fjalë themelore, ose ka prejardhjen nga Gala.

Të shpjegosh prejardhjen e fjalëve nga shkronjat është sikur të shpjegosh prejardhjen e atomeve nga Ati Biri e Shpirti i Shenjtë.
    Po pra ,si qendron puna qe qorri nuk shikon asgje ,por vetem zi?Ndersa GAL per mua eshte me gjujt nga lart apo qellue nga lart.Ndersa teorine e ABSHSH une nuk e njoh.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Po pra ,si qendron puna qe qorri nuk shikon asgje ,por vetem zi?
    Nuk do të thotë që medoemos të kenë lidhje mes vete, qornjo dhe qorr.

GAL, si qenka kjo me këtë kuptim të gjuash nga lart?

Ndersa teorine e ABSHSH une nuk e njoh.
    E njohe s'e njohe, ato shpjegime me anë të shkronjave janë një shkencë safi, që lulëzon kështu "rrugëve", sdms rrugëve të forumit.

Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Hej Ali Baba ,rrugeve te forumit gjezdis dhe ti zotrote .Gal,gala,korbi,sorra kur dalin per ushqim fluturojne lart dhe prej andej gjuajne gjahun apo jo?

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Hej Ali Baba ,rrugeve te forumit gjezdis dhe ti zotrote .Gal,gala,korbi,sorra kur dalin per ushqim fluturojne lart dhe prej andej gjuajne gjahun apo jo?
    Edhe Shiponja, Skyfteri, Huti, e shumë e shumë e shumë tjeraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa shpendë e bajnë të njajtën gja.

Gala, është thirrja e njaj shpezi qi quhet Galë, ajo ban gaaa-laaa-gaaa-laaa, jo saktësisht këta tinguj, porse veshi jonë kshtu e nigon.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •