e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Tani sa per etimologjine e Ἀφροδίτη(nese vertet eshte shkruajtur keshtu) nese do ta lexojme φ=f do te kemi Afrodite/i. Kjo fjale eshte shume shqip dhe pikerisht per kete druhem ta pranoj etimologjine te tille.
Sipas studjuesve te gjuhes φ-ja arkaike eshte shqiptuar pʰ. Pra ka qene nje p e shoqeruar me nje aspirante te pazeshme.
Pra praktikisht a-pru(o)-dita. Pru eshte forma gegerisht e foljes sjell.
Pra une do te thoshja qe varianti etimologjik i saj do te ishte : qe sjell dita/n.
a--parashtese emerformuese
pru=sjelle
dita(e pandryshuar=) dita.
Une hezitoj besoj se ajo ne c'ka u katandis Afrodita pas huazimeve Lindore, eshte Afrodita e pare ajo reale qe rri me Liber ne dore ne Durres dhe ne Bregdet te Fierit.
“Origjinalisht, Afrodita nuk kishte lidhje me Venus.” Heimpel “Katalog i hyjnive Venus …” faqe 22
Nje Afrodite tjeter ishte perendeshe e qiejve dhe luan:
“Flakes se paster qe mbush parajsen, drites se Parajses, Ishtar qe ndricon si Diell, Mbretereshes se Qiejve, Ishtar”
I rendesishem eshte interpretimi i fjalorit te Oksfordit te vitit 1970 qe me pas u revizionua ne version krej te ndrsyhme ne 1996. Sipas versionit te vjeter Afrodita ishte Perendeshe Lufte. Pausanias shenon se gjate udhetimit te tij ne Sparte shume statuja te Afrodites ishin me veshje luftarake. Po ashtu, Afrodita adhurohej sebashku me Ares (disa duan te na thone qe keta ishin te dashur. Mbase te njetet zera qe bejne Aleksandrin e Madh me vellamin e tij homoseksuale.)
Ne dijme qe Innana (nana, hana, dhe Janina) ishte luftetare. Ka nje vazo zumere (pra qe kultura lidhet me zogun Zu qe ze dy luanet nga bishti, dhe jo me pare) ku Inanna vret gjarperin kur asnje perendi tjeter nuk mundte. Po A nuk eshte Apollo dhe Zeusi qe vrasin Tifonin. Ndonese ka pasur nje Tifon ne kemi me se paku Inanen, Apollon, Zeusin, Afroditen qe vrasin nje gjarper.
Afrodita paraqitet si luftetare ne mitet kelte me flatra mjellme duke luftuar padrejtesite (nje rol dicka me aktiv se Maat me peshore), por ne shrinat me te hershme paraqitej si buf duke ngrene gjarperinjte (une per vete do e kisha quajtuar Athine).
Nje nga format e trifishta te Afrodites kontrollonte Oqeanin. Kjo shihet qarte ne kopertinen e Ilirycum Sanctum (Afrodita me qelapoc te bardhe, mbi uje, me nje parzmore trifytyreshe perbri).
Simboli me njohur detar i Afrodites eshte rrjeta e peshqve e perdorur si veshje, por Afrodita mblidhte shpirterat ne uje kur nuk e kishte te veshur me ndihmen e Kroneve. Afrodita adhurohej si peme ose si kon i drunjte. Ne Melita (Greqi) ka vizatime te saj mbi nje cjap. Pellumbi Afrodites eshte simbol i shpirterave dhe dyerve prej inxhije (perl) te parajses. Perla (rruaza) eshte simbol per Henen .
Kam shkruar me lart se Afrodita shoqerohej me noten muzikore "RE", simboli i zhurmes se rrotes, dhe nderrimit te stineve. Afrodita qe hyjnia e tjerrjes. Emri me i lashte i saj eshte Perendesha e Trefishte , ose Morea (Moj e bukura More, ku te lashe e me s'te pashe). Lituanezet e njohin si Krona. Gjermanet e quajne Mary, kristianet Nena e Shenjte St. Mary.
Po e mbyll me keto vargje nga kultura inkase:
“I njohur si “Shkume deti” Perendi themelore e Elementeve te Lengshem, krijuse I Diellit, Henes dhe Fillimeve. Quhet edhe “Ai qe ndricon Boten”, Qenia me e Larte, Zoti i Drites, Zjarrit, Ujit, Krijuesi I Tokes dhe Qiejve. Ai ishte fillimi te gjithave , dhe ngushelluesi I Botes”.
Permbledhja ime: Afrodita nuk konsiderohej si nje Perendi. Konsiderohej Perendi. Pra, edhe njehere kunderteza qe Barat, Darius, Genesis dhe une kemi mbrojtur tek Maat kishte dhe ka baza shume te forta. Eshte shume e veshtire te merret vetem emri si baze e percaktimit te lidhmerishe etimologjike historike, pe rme shume kur nuk jemi te sigurte per periudhen kur ky emer (Afrodite) ka hyre/mbetur ne histori.
Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-08-2008 më 20:41
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Po ka nje lidhje te Aferdites me luften por cilesite qe ju visheshin Perendive ndryshonin nga brezi ne brez dhe nga kultura ne kulture. Innana(a ska lidhje kjo me shqipen nana??) psh eshte perendeshe e sexit, dashurise dhe e luftes. Nese Aferdita eshte e prejardhur prej saj detyrimisht do ti gezonte ato cilesi.
Por mos te harojme se dhe ne hyjnite Olimpase vetem Hestia(Heshtja) nuk paraqiste karakteristika luftarake, te gjitha te tjerat ishin me luftetare se dhe vete 'burrat' .
Cuditem me kete thjeshtim qe as olimpik smund ta quash se Aferdita olimpike ka lindur(ne kuptimin i perket ) ne Dodone,meqe e ema eshte Diona, nderkaq merret si e mireqene aferdita urane e dale nga shkuma e detit.
Njera nga te dyja nuk eshte me siguri perendesha e bukurise a pjellorise ,dashurise pasi mungon nje vijim logjik e sdo kishim 2 aferdita por 1 .
Ketu harrohet se para Aferdites padyshim shume para asaj olimpike e biles edhe para asaj urane , kemi Erosin i cili luante pak a shume rolin qe me vone zuri Aferdita.
Tani duhet te bejme paqe me vetveten, Aferdita nuk eshte ajo qe na thone se eshte, por e kane bere te jete ajo qe na thone se eshte,prandaj hipotezat per lidhje te cfaredoshme me kedo nuk jane kaq absurde per tu hedhur poshte me vrap.
Ti styx me arsyetimin tend e nxorre Aferditen Zoti apo Maata. Mendoj se Aferdita do nje teme me vete,pasi e beme lemsh kete te germave.
Nderkaq tek diskutimi mbi thetis kemi te njejtin gabim, harrojme qe ka nje Tethys titane dhe nje Thetis ,mama te akilit emra filologjikisht te perafrueshem ne maksimum.
Ndryshuar për herë të fundit nga Hyj-Njeriu : 23-08-2008 më 20:58
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Ne textin e meposhtem jepet e argumentuar pse Aferdita NUK eshte thene prej Hesiodit si e lindur prej shkumes.
Eshte sqaruar prej nje perkthimi rigoroz te profesoreve te Harvardit se ky eshte nje 'keqkuptim' ne variantin fillestar te perkthimit.
Merret me mend kush e shfrytezoi kete 'keqkuptim' dhe per cqellime.
Hesiodi thote:
....dhe aty mes shkumes se oqeanit u shfaq nje vajze....
dhe aspak
prej shkumes lindi nje vajze.
Eshte thjesht nje ""gabim"" i vogel teknik ne perkthim.
aferdita dashuroi dhe u dashurua nga shume zota dhe njerez te vdekshem.nga te vdekshmit me i famshmi ishte adoni.disa nga djemte e saj jane eros,antero,hymenaio dhe aenea(me gjithe te dashuren e tij trojane anchise)
atribut i aferdites dhe delfini,pellumbi etc
ajo ishte me pare as(h)tarte
ps.per grekte kjo.afrodita nuk lindi prej shkumes.ajo ishte e bija e zeusit dhe diones
Ndryshuar për herë të fundit nga land : 23-08-2008 më 21:25
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Venera eshte e Venerueme nga te gjithe njerzimi e qe edhe ne gjuhen shqipe eshte venerue=parë dhe rrespektuar....
Venera, ndoshta eshte planeti i ardhr me se voni ne sistemin tone diellor ku disa shkenctar pohojne se kjo planet erdhi nga diku prandaj e quajten "e ardhura" ne mesin e te tjerave...
Aferditë apo afron -dita gati se eshte e njejta gjë ne shqipe ta quajm Venera apoe venerumja apo hylli qe venerohet nga njerzimi eshte e njejta qe te huajt e qujn ndryshe si psh. francezet i thonë; Ylli i Bariut, apo Ylli Polarë(orjenton polin e veriut)por edhe tek ne shqipe i thojne ashtu ne disa zona, Ylli i Mengjesit ku barinjt orjentoheshin sipas ketij ylli si njehsi e kohes.
Sa i perket emrit te ketij ylli qe te huajt e quajn Venera e disa Afroditë me siguri qe vjen nga shqipja e te parve, ketu s(ka dyshime....
Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
Cdo gje duhet kundruar nga periudha historike.
Kur ke lindur ke qene floke bardhe deri ne moshen tende rinore, por gjate gjithe rinise ke qene floke geshtenje a i zeshket, ne te thyer te moshes serish je zbardhe.
Elementet, dialektore te shqipes generike kohe pas kohe kane dhene forma te unisuara te saj dhe sipas rrethanave serish jane larguar nga trungu per te prodhuar forma te reja dialektikore, dhe ky eshte nje proces qe vazhdon ne nje gjuhe te gjalle e deri sa te vdes ajo e te ngrije pergjithmone ne fazen qe ka ngelur.
E njejta ka ndodhur edhe me perendite.
Perendite jane shuar e jane forcuar gjate shekujve ne menyre te natyrshme e spontane, mirepo kur kjo eshte bere me nderhyje 'kirurgjike' demet nuk kane arritur te sanohen me. Dhe ngaterresat ekzistuese te shkaktuara ne kete menyre nuk jane me te zgjithshme as shkencorisht.
Cdo thellim ne analizen e shqipes se vjeter te fjaleve e shprehjeve tregon nje prirje te unifikimit te te dy dialekteve kryesore si te dalura prej nje gjuhe te njesuar dikur ne mesjeten e hereshme. Por ajo qe po te iken ty gjate gjithe kohes eshte dinamika, sepes po e veshtrin me kritere te statikes, pertej kesaj thellesie serish do te arrish te degezimet...
Nderhyrjet 'kirurgjike' qe jane bere ne penteon jane te pariparueshme, sidomos nese ngaterrojme format artificiale me ato te lindura dhe gjenetike dhe i trajtojme si origjinale.
Kur permend Zana dhe Zëra si perjashtim, une te them bukur perse atehere Luani nuk behet Luër?
Kur ta kesh kuptuar kete (perjashtim) do ta kuptosh dhe ate.
Pra nuk jep Zana, zëra asnjehere! Zanat mbesin Zana dhe nuk e perfillin rotacizmin.
Aferdita eshte Uranike, dhe si e tille i takon grupit me te vjeter te perendive, pra gjenerates se pare. Fakti pse ajo permendet me vone edhe si bije e mundshme e Zeusit e Diones perben nje fakt tjeter te rendesishem per ne sepse ky Zeus eshte Dodonas eshte i yni.
Varianti Here, eshte derivat i henes fazore, "hanë-hanë", eshte forma idiomatike e te thenit "herë" ne gjuhen shqipe, 1x 2x 3x 4x 5x 6x 7x. Prandaj Heres edhe i pershkruhet karakter i pacendrushem, i ndryshueshem, fazor si ne disponime ashtu edhe ne qendrime. Keshtu 'Hera' gjuhesisht u diferencua nga Hena.
Prandaj Hera, nuk eshte aspak e panjohur, perkundrazi idioma e saj eshte nje nder shprehjet me te perdorura te dhe plotesisht e njesuar ne te dy dialektet. Gjuhet tjera ne mungese te kesaj idiome e perdorin shprehjen Faze.
Po te duam qe me cdo kusht te gjejme nje lidhje te mundshme mes Aferdites dhe Heres, (e vetmja mundesi eshte ajo taksative) Leda.
Nuk eshte Leda (Lehona/Letona/Latona) hena por ideo-abstrakcioni i 'te lindurit', lehonise. Ketu se jashtmi takohet ky karkater i saj i brendshem me ate te jashtmin e Aferdites sepse ne parahistorine e thelle Aferdita lindte Dian apo diten. Pra ishte shkaktare e lindjes e jo pasoje. Qe do te thote nuk kane kurrfare lidhje organike te identitetit dhe ajo kurre nuk eshte perzier me Henen.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Krijoni Kontakt