Close
Faqja 178 prej 255 FillimFillim ... 78128168176177178179180188228 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,771 deri 1,780 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Anna Perenna
    Ane perena eshte feste e komplementare me ate te Vitit te Ri qe festohet edhe sot, e popullarizuar ne gadishullin apenin.

Kjo forme thirrese nuk mund te jete Emer, -pra eshte Pershkrim, dhe eshte i perbere nga dy fjale. Nese heqim qafe gjuhet lindore dhe tentojme ta zberthejme ekskluzivisht permes shqipes;
    Fjala e pare: Anë-na [An'na], e ka kuptimin e "kahut" [k(r)ahut], qe sot gabimisht zevendesohet me fjalen "drejtim" (sepse drejtimi ka dy kahe ndersa ketu behet fjale per nje kah te perhershem), dhe ne kete menyre te arsyetojme ekzistimin e puthitjes se dy "n" te kesaj fjale dhe shqiptimit te saj me pushim sic thame An-na, sepse pjesa e dyte e saj del prapashtese shqipe poashtu.
    Pra keshtu nxjerrim kuptimet e shumefishuara te An-ës, sic eshte kahu, drejtimi origjina, burimi, prejardhja, apo me saktesisht: kahu i ardhjes. DHe nese gjejme nj R te vetme semantike dikund do te gjejme se ketu behet fjale per: ardhjen rrotull, ardhjen e rreth, ardhjen ne cikel.

Pjesa e dyte e fjales perenna eshte kompozite dhe mund te ndahet ne pjeset perberese per-(r)en-na, (ketu verejme se latinet kane zhdukur nje 'r' duke mos e shqiptuar si "rr"), ku shohim se serish na paraqitet prapashtesa "na" te cilen do ta eliminojme nga diskutimi si element te qarte paraprakisht.

Pra kemi pjesen per qe eshte jashtzakonisht e pernjohshme ne te dy gjuhet, dhe "ren" qe eshte e pernjohshme me teper ne shqipet.

? Ardhje perreth !
    -Githesesi!

Renditje, (Radhitje, [kjo e dyta forme dhe kutim shume i ngjashem por etimologjikisht nuk kane te njejten origjine radha evoluoi nga rrathet ne kuptim rrethojash, dhe ne esence kane kuptime te ndryshme te cilat shqiptari i sotem nuk arrine t'i dalloj me per nuansen e vogel qe i diferencon]). Prandaj, nga fjala rend, rodhi edhe forma e palat., rent, qe do te thote vrapo; rend; ngarend; etj.

Keto vrapime burimisht duhet te kishin qene lojera fallike, por jo ne kuptimin fallik, por pikerisht ne kuptimin e homonimit te kesaj fjale: fallit, ne perberjen iniciale te te cilave garues ne numer, (verej shprehjen [n]ga-rues, ku mbijeton varianti geg 'vrapo'; 'nga') duhej te kishte aq sa kishte Muaj te Vitit ku secili te perfaqsonte njerin prej tyre. Keshtu ai qe dilte i pari, parathoshte se do te ishte muaji me i suksesshem i Vitit te Ri per Qytetin ku u mbajten. Pra, nuk ishte 'sport'! Shtresat tjera qe kane lidhje me plleshmerine lakuriqsine ne vrapim, etj nuk do ti diskutojme ketu.

Te mos u jes borxh dallimi mes renditje dhe radhitje (sado i vogel qofte) mundesonte te dijme se a eshte fjala per dicka qe gjindet ne proces te vazhdueshem te radhitjes (ne renditje) apo eshte e radhitur tashme (renditur) e si e tille e kryer.

Keshtu, viti i ri, apo Anna Perenna, eshte: "kahu i rrotullimit te perhershem" te Moteve, dhe me kohe anna u be sinonim i anni dmth viteve ne gjuhet latine. Keshtu ana e rrotullimit ishte njekohesist edhe pikenisja e rrotullimit, andaj dhe viti i ri.

p.s.:
    Per krahasime me gjuhe siriane nuk do te lodhem sepse atyre emrat e shumces se perendive jam i bindjes se ashtu-keshtu ua derguan misionaret pellasg dhe se nuk jane tjeter pos forma te korrutpuara dhe sot te pazberthyeshme te fjaleve te athershme shqipe.

p.p.s.:
    faqet 9;13 ne kete teme (dhe disa te tjera) nuk hapen!

b.b. Troy III p.a.e.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-08-2008 më 03:18
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-06-2005
    Postime
    632
    Ja e gjeta nje fotot te Mbishkrimit te gjetur ne Aqarev, per fate te keq fotoja nuk eshte edhe aq e kjarte

Kodi:
    http://www.file-upload.net/view-1061711/aqareva.jpg.html
    JO NEGOCIATA - VETËVENDOSJE

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Mbishkrimi i zbuluar ne Aqarev mund te lexohet edhe TEYT .
    Nuk kam argumente per kete qe pohoj por nese lexojm nga e djathta ne te majt germat e zbuluara rezulton emri Yllir TEYT,kete emer e hasim ne nje periudhe me te vonshme emrin e mbretreshes Pellazgo-yllire TEUTA .
    Prapsesprap mungojn imazhet e ketij zbulimi keto jane vetem paramendime!

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Duke kerkuar per gjuhen etruske gjeta kete mbishkrim qe une e kam vizatuar ne paint.
    Me ben pershtypje zberthimi ;TULAR RAM NAL.
    Alfeko mundet te me ndihmoje eshte zberthyer tamam ''DUKE U LARE ZBRITEM NDALUAM''
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga dardani8 Lexo Postimin
    Ja e gjeta nje fotot te Mbishkrimit te gjetur ne Aqarev, per fate te keq fotoja nuk eshte edhe aq e kjarte

http://www.file-upload.net/view-1061...areva.jpg.html
    http://www.file-upload.net/view-1061...areva.jpg.html

Ky gur me duket si ky guri nga dardana ketu: http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=82632
    A je i sigurt qe ai eshte guri i gjetur tani rishtas?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Jo nuke mund te jete ky mbishkrimi i Aqareves, sepse ky eshte i njohur, qe ketu kemi folur per te me heret....

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Shumë interesante §
    Njohe edhe une disa fshatar nga ky regjion te cilet me paten treguar se me nje raste kishin zbuluar nje rrase te tille me mbishkrime por qe serbet e kishin zhdukur e qe per fat te mire me pare kishin marrur disa fotografi te rrasave...
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Per çudi Baptist edhe mua mu kujtua n keto imazhe postuar vitin e kaluar nga G.Branch pra ka ketu gabime.
    Per mos me qua me gjate kete imazh e kam zmadhuar une pasi qe G. Branch i dergoi te gjitha ato imazhe e une zgjodha kete dhe e pata zmadhuar....
    Pra nese mirret zbuim ky vetem se nga data e deshifrimit atehere eshte tjeter gje...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 23-08-2008 më 07:25
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Per çudi Baptist edhe mua mu kujtua n keto imazhe postuar vitin e kaluar nga G.Branch pra ka ketu gabime.
    Per mos me qua me gjate kete imazh e kam zmadhuar une pasi qe G. Branch i dergoi te gjitha ato imazhe e une zgjodha kete dhe e pata zmadhuar....
    Pra nese mirret zbuim ky vetem se nga data e deshifrimit atehere eshte tjeter gje...
    Kam pershtypjen se acareva e ish-kamenica qendrojne koxha larg mes vete.
    Foto e derguar, eshte ajo per te cilen kemi bere fjale qe moti ne temen e hapur nga GL_Branch, dhe ajo eshte mire e dokumentuar, jane shkruar vellime e vellime per te.
    Pra, foto e derguar nuk eshte guri i zbuluar rishtas ne acareve. Kupton?
    guri i acareves llogaritet te jete rreth 4000pes. Nuk kishte pushtime romake atehere, ndersa ky (qe na u dergua) eshte i periudhes se pushtimit romak. Sic kemi pasur mundesine ta shojim nga afer ne temen ne te cilen kemi bere fjlae per te.

++

Se besoj qe ky eshte ai mbishkrimi ne fjale sepse ky eshte i njohur qe moti...mirepo ndoshta deshifrimi eshte bere tani...

Keto imazhe jane postuar me pare nga G.Branch....
    http://img361.imageshack.us/img361/7203/63m2z3sau0.jpg

Ate them dhe une. -Dardani8, thjeshte ka postuar fotografine e gabuar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-08-2008 më 07:50
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-06-2005
    Postime
    632
    Baptist me fale se me te vertet nuk qenka.
    Une ate foto e morre ne nje forum ku thuhej se eshte guri nga aqareva e tash u binda se nuke eshte ashtu.

me fal
    JO NEGOCIATA - VETËVENDOSJE

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga dardani8 Lexo Postimin
    Baptist me fale se me te vertet nuk qenka.
    Une ate foto e morre ne nje forum ku thuhej se eshte guri nga aqareva e tash u binda se nuke eshte ashtu.

me fal
    Nuk ka ndonje problem jo (ja cuditerisht nuk me qenka hapur postimi i kreksit apo nuk e kam verejtur, para se ti replikoja ne te dytin), se dhe ne u gezuam dhe memzi spritnim ta shihnim, por ja qe nuk eshte bere publike asnje fotografi ende se ndryshe do ta kishin publikuar ne ate faqen ku eshte publikuar lajmi ne internet gjithesesi.
    Te mirat
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •