Close
Faqja 148 prej 255 FillimFillim ... 4898138146147148149150158198248 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,471 deri 1,480 prej 2545
    i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Une personalisht mendoj se paraardhesi i Zeusit eshte Perendesha DION.
    Ne traditen Pellazge kryeperendia ka qene FEMER. Kjo ndoshta ka lidhje me matriarkatin.
    KJo DION quhet ndryshe ZONJE=ζόνε.

Kjo Perendi ka simbolizuar DIELLIN si burimin e jetes dhe te ngrohtesise dhe sigurisht burimin e DIJES dhe me vone u zevendesua nga Perendesha e Diturise Athina qe doli nga truri i ditur i Zeusit.

Zonja eshte analogja femerore e Zoti ashtu sic eshte shnderrimi etimologik i Dia ne Dias.

DIONA ose ZONJA.

Mitologjia ka fije lidhese, te cilat nuk mund te quhen perjetesisht koincidenca.
    Greket dhe latinet jane "vocerrake" qe thjesht sa rishkruan ate qe dihej, por qe tashme nuk dihet me.

Amen

UTU ose SHAMASH

(kujdes nuk eshte shenjtor i krishtere, mos u ngaterroni.. )

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Scion
    Njerzit, ne ate kohe, perparuan aq shume ne shkence, fale dy engjujve qe ju dhuruan dije, shkrim dhe lexim, aq sa gjeten dhe menyren per te ndertuar kulla aq te larta qe te kapnin dhe qiellin (Spekullim mbi orbiten dhe anijet e para kozmike), zoti duke mos aprovuar ate cfar bejne njerzit, i shperndau neper bote, dhe beri qe te flisnin gjuhe te ndryshme. Shpesh referohet si "Ndarja e fiseve" qe rridhnin nga tre bijte e Noes: Japheth, Sem dhe Ham.
    Zoter Semit

Description: Plaster relief of three gods in Hellenistic armor, one with Persian trousers, all carry Roman gladii (swords). All three facing front. Height . 61 m, length .73 m, width .16 m.

Provenance: Religious relief, original of limestone, from court of the temple of Bel in Palmyra.

The triad of Baalshamin (center) and Malakbel and Aglibol (gods of the sun and moon), from the temple of Bel in Palmyra in the Syrian desert on an important caravan route to Babylonia. A no doubt Greek work on the outskirts of the Roman Empire in the first or second century A.D. The view that it is of an even later date could find its defenders. In any case, the frontality and resulting hieratic attitude reinforced by the identical posture of all three is not necessarily an oriental ingrained habit in representing figures, but space does not allow a detailed discussion of the problem. A western approach is evident in details. The spread of western influence to Palmyra is evident from the Hellenistic lamellar armor worn by the gods and the Roman gladius (sword) carried by all three. Underneath are worn traditional oriental tunics and trousers.

------------
    Shikoni vetem dy detaje:

Ylli + Veshja

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Germa R

Ky tingull prodhohet duke fiksuar anet e gjuhes ndaj palatit dhe shtyrjes se frymes ne menyre te tile qe tekrijoje vibrim mes majes se gjuhes dhe mishrave te siperm te dhembeve. Eshte e kunderta perfekte e L.

Mbi kete baze linguistet e shoqerojne R me force, superioritet,, levizje, veprim i prodhuar me force te madhe.

Bardet e njehsonin si Rhi ose Ri qe ne gjuhet Irlandeze dhe Weldhe nenkupron Mbret, udheheqes, kryetar.

Greqisht do te thote maje mali, promontor, nje si hunde sqep i thyar mbi siperfaqe. (Bri-gadishull- shenim i Styx)

Romaket e quajne kete fuqi AR.

Hebrejte me ARI nenkuptojne luan.

Le t'i permbledhim simbolet:

Briarte- Dhia-Briget
    Rhodi-Kepi i Rodonit-Kolosi Rodit -Dielli, Rrezet, Apollo
    Ari- Luani

= Dardanet/Gyget

"The privet,happy his condition,
    The Bull of Batle, the chief of the world"
    Per kete germe apo tingull do te isha dakort me ju persa i perket shqiptimit,por
    si hiroglif ajo perfaqeson drurin e pemes.Ne pergjithesi fjalet qe kane kete germe kane lidhje me drurin.
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Druni i pemes perfaqesohet nga germa T, me trungun dhe dy krahe te vetme te rame. Diku me pare kam shkrue sa pas Marcellinit T si ne ZOT perfaqesonte njerezit. E pra druni perfaqeson jo vetem shtatin e njeriut, por edhe logjiken. mednohej se gjethet dhe sythat e pemes se parajses qene fjalet, kurse trungu dhe deget ishin fjalia.

Prandaj kur pema Dodones feshferiste, ajo fliste.

Filiz- fjali??
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Une mendoj qe shtatin e njeriut e perfaqeson me se miri germa K e cila e paraqet ate ne profil ndersa dubel Kja eshte njeriu i Da Vincit me krahe te hapur duke na krijuar yllin qe ne pergjithesi me sa kam lexuar perfaqeson edhe njeriun.

Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga ajzberg Lexo Postimin
    Une mendoj qe shtatin e njeriut e perfaqeson me se miri germa K e cila e paraqet ate ne profil ndersa dubel Kja eshte njeriu i Da Vincit me krahe te hapur duke na krijuar yllin qe ne pergjithesi me sa kam lexuar perfaqeson edhe njeriun.
    Ndersa germa T ,mundet te perfaqesoje Zotin ,por une kamnje mendim tjeter T ja eshte nje germe qe ka te beje me kohen me ndalesen e saj me te teren ,ndoshta eshte ashtu sic thoni edhe ju mundet te perfaqesoje njeriun me duar te hapura ashtu sikurse dhe tani po te shikonim nje njeri duke bere kete xhest do te ndalonim duke menduar ndonje rrezik.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Me qe po flasim per germat e shkrimit Pelasgo-Yllir le te shohim cfare na thote Shqipja:

T - Titan- Toke- Trup- Tru- Trung
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 02-08-2008 më 21:20
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Qenka bere sallate

T, shenjon kufirin.
    Trake, shenjon kalim-kufirin, urekalimin me saktesisht nje tra qe vihet sipra dy anevet.
    *
    Me vjen keq se ky shteti i Kosoves s'eshte me teper se nje NGO dhe pak para postimit me eshte zhdukur dhe nje here ajo cfare te kam shkruar ty Styx.

Shume keq sepse nuk do te kem nerva ta rishkruaj me, sepse edhe nese e rishkruaj nuk do te jete me e njejta pergjegje.

Nje tjeter qe kishe thene ishte kjo:
    Ky nuk eshte fakt. E vetmja gje qe thote eshte vendosmeria jote. Por karakteri nuk eshte prove e mjaftueshme ne shkence.

Le te shohim si e hedh poshte.
    E po une nuk do te lodhem te hedh poshte dicka qe nuk e kam pare te ngritet larte! Ma ngrit lart nje here, pa ta shohesh se si do te kryngulet. Nuk mund te hedhesh poshte dicka qe nuk eshte ngritur. Ne fakt nje orvatje e tille eshte e budallme. Me poshte se poshte s'ka si te bjere!

Ne pergjegjen qe me eshte zhdukur para se ta postoj, kam thene ato qe kam thene, por me lejo tani te te them me shkurt, se e kishe zene mrrelin dhe po e rrahje te te tregoje se ku eshte lopa.

(Nderkohe qe lopa eshte pikerisht ai objekti i madh ku e kishe zene mrrelin)

Poashtu po shoh se ne vend se ta ndihmoj Alfekon e paskam bere kahre ne lidhje me ato qe ka ditur deri me sot. Por ky, nuk esht faji im.

Per kete mos me kerkoni mbeshtetje se nuk do ta jap (se do kohe, e ne kohe mund te me ndodhe serish ikje e paparashikueshme dritash e te behem pis me veten pastaj).

Anesorja te ciles i kam thene B. permban kete ligjerate ne gjuhen e sotme shqipe:
    (po zberthej fundin)

Jetoi Shenjterisht; ra mbreterisht [mbreterisht ka rene ai]; ne Foke jetoi/vdiq; vje[t/ç] 65; per shume vjete luftoi ai/ luftetar i madh ka qene ai.

Kjo e fundit ka ambiguietet te qellimshem, ose te rastit, por mund te perkthehet ne te dy menyrat e dhena. Por une jam per te dyten si baze kuptimore paresore, pavaresisht pse ne kohen kur eshte shkruar, edhe qellilmisht mund te ipte te dy kuptimet. Sepse fjala eshte keputur sikur keputet kreativisht ne vag poetik per te perfituar dy fjali te ndryshme ne nje fjali te vetme. Lojera te tilla fjalesh nuk jane dukuri te reja. Dhe ketu kemi te bejme me nje te tille; Sepse MARASM:AFIS, eshte keputur ne menyre te panatyrshme.
    *
    Per "eshte" po pertoj edhe nje here ta elaboroj hollesisht si me pare por - ËSH [], mjafton per te nxjerrur kuptimin e sotem "eshte" ndersa "tho" eshte gati e barasvlershme por nuk e ka te njejtin kuptim me ate qe ne kohet ilirike do ta njohim si TAE e cila aty rreth shekullit V filloi te prodhoje te vecanten shqipe , prej ku ES+TAE, dhuroi eshtë, pa te keqen edhe ne gjuhen qe polli nga po kjo shqipe si est. Por tani e dijme se ishte silabla Σ ajo qe kishte kete kuptim pa nevojen e asnje ndajshtese treguese, - prandaj per ta ruajtur kuantitativeisht semantiken qe nekupton pjesmarrja e saj - e dhash te plote si: "eshte te", sepse sot "esh" pa "te" sikur nuk na tingellon mjaftueshem...
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    ....
    Per "eshte" po pertoj edhe nje here ta elaboroj hollesisht si me pare por - ËSH [], mjafton per te nxjerrur kuptimin e sotem "eshte" ndersa "tho" eshte gati e barasvlershme por nuk e ka te njejtin kuptim me ate qe ne kohet ilirike do ta njohim si TAE e cila aty rreth shekullit V filloi te prodhoje te vecanten shqipe , prej ku ES+TAE, dhuroi eshtë, pa te keqen edhe ne gjuhen qe polli nga po kjo shqipe si est. Por tani e dijme se ishte silabla Σ ajo qe kishte kete kuptim pa nevojen e asnje ndajshtese treguese, - prandaj per ta ruajtur kuantitativeisht semantiken qe nekupton pjesmarrja e saj - e dhash te plote si: "eshte te", sepse sot "esh" pa "te" sikur nuk na tingellon mjaftueshem...
    Citim Postuar më parë nga Styx, Post # 1488
    Shikoj qe e transkripton ne "Eshte te/i". Pse mendon qe nuk mund te jete ΣTHO (EsTHO) Eshto-Eshte? Dikur kam menduar qe Eshte vjen ga EjtTha (Enjti Tha/Dha urdher te jete).
    Nuk shoh ndryshim mes sugjerimit qe kisha vene ne kete postim timin te meparshem dhe sqarimit tend. Duket qarte kam thene se ΣTHO (EsTHO) ku Σ=Es dhe THO te cilen e kam lidhur me pas dhe urdherin fjalen. Madje shkova dhe nje hap me tej te them qe Es sipas nje opninioni te hershem qe kam pasur rrjedh nga Ejti (mbase Hesta?!) dhe Tho nga Thote, U tha, U dha (vendimi).

Me qe po flisnim per T me lart, po e thelloj edhe me tej mendimin qe kisha. T sic shkrova perfaqeson njeriun, logjiken por gjithashtu eshte Theu/Dheu (kalimi T ne D)dhe Tothi/Hermes/Idris (shkruesi i dijes) . Ne disa teme ta tjera kam shkruar qe Tothi nuk eshte Perendia por pasues i mesive hyjnore ne toke, me sakte pas besimit njerezor Perendia eshte bere lemsh me Vecanshmerine e Madhe - MAAT ku jo rastesisht kemi T.

B]T[/B], shenjon kufirin.
    Trake, shenjon kalim-kufirin, urekalimin me saktesisht nje tra qe vihet sipra dy anevet.
    Ky konceptim perforcon, per mendimin tim sigurisht, ate qe kam vene me lart. Trau ose Ura eshte kalimi nga Hyjnorja ne Tokesore, nga Y/I ne T, nga Vecanshmeria Madhe ne Njeri, nga Trau/Trungu i parajses ne Toke, eshte kerraba e kthyer e SwasTikes. Eshte germa e fundit e fjales Zot, e cila eshte deshmuar katerciperish nga shume pjesemarres me dis10 dhe barat ne krye qe eshte Zeri, Fjala, pra THA. Ky ne vetvete eshte kalim nga Thenesi tek marresi.

Me vjen keq se ky shteti i Kosoves s'eshte me teper se nje NGO dhe pak para postimit me eshte zhdukur dhe nje here ajo cfare te kam shkruar ty Styx.
    Shume keq sepse nuk do te kem nerva ta rishkruaj me, sepse edhe nese e rishkruaj nuk do te jete me e njejta pergjegje.
    Po nderhyj me autoritetet e Kosoves qe te sjellin drita.

E po une nuk do te lodhem te hedh poshte dicka qe nuk e kam pare te ngritet larte! Ma ngrit lart nje here, pa ta shohesh se si do te kryngulet. Nuk mund te hedhesh poshte dicka qe nuk eshte ngritur. Ne fakt nje orvatje e tille eshte e budallme. Me poshte se poshte s'ka si te bjere!

Ne pergjegjen qe me eshte zhdukur para se ta postoj, kam thene ato qe kam thene, por me lejo tani te te them me shkurt, se e kishe zene mrrelin dhe po e rrahje te te tregoje se ku eshte lopa.

(Nderkohe qe lopa eshte pikerisht ai objekti i madh ku e kishe zene mrrelin)
    Ketu nuk mora vesh asgje, sidomos se kush eshte secili nga te tre personazhet lopa, mrreli(?) dhe objekti. Ne se e ke fjalen se a ishin Etrusket Chimeriane, une do thoja se po. A ishin Chimerianet chame? PO. A jane Besi (fis Trak) chame? Po. A transliterohet Troja si Trak ne latinisht? Po. A jane Traket Etrure? Nuk e di.

Anesorja te ciles i kam thene B. permban kete ligjerate ne gjuhen e sotme shqipe:
    (po zberthej fundin)
    Jetoi Shenjterisht; ra mbreterisht [mbreterisht ka rene ai]; ne Foke jetoi/vdiq; vje[t/ç] 65; per shume vjete luftoi ai/ luftetar i madh ka qene ai.

Kjo e fundit ka ambiguietet te qellimshem, ose te rastit, por mund te perkthehet ne te dy menyrat e dhena. Por une jam per te dyten si baze kuptimore paresore, pavaresisht pse ne kohen kur eshte shkruar, edhe qellilmisht mund te ipte te dy kuptimet. Sepse fjala eshte keputur sikur keputet kreativisht ne vag poetik per te perfituar dy fjali te ndryshme ne nje fjali te vetme. Lojera te tilla fjalesh nuk jane dukuri te reja. Dhe ketu kemi te bejme me nje te tille; Sepse MARASM:AFIS, eshte keputur ne menyre te panatyrshme.
    Le te pranojme qe mbishkrimi anesor eshte me prane shqipes se sotme (kete perfundim arrita dhe vete ne menyre te pavarur). Ajo qe me bren eshte, cfare eshte mbishkrimi ballor, me i hershmi?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 03-08-2008 më 10:31
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    mbishkrimi i Limnos është mbishkrim i cili ka një histori mbi të.Kjo histori nuk është jashtoksore në një kohë që alfabeti është më se i njohur.Murinaij i cili është legjenda e këtij mbishkrimi ,gjendet edhe në mbishkrime të tjera po si legjend e Etruskëve.Ju kujtoj se edhe Udhëstin e krahësojn me Murinasin legjendar.

mekanizmi andiqithrës thuhet se i përket shek 2 p e s.që të ndërtohej një mekanizëm i tillë duheshin shekuj të tërë në zhvillim e sipër në mënyrë që të arrihej aty.Flitet edhe për shumë mekanizme të tillla .Lind pyetja; Përse nuk u vazhdua ky zhvillim në qytetrimin që pasoj(greko-latinin).A ishin në të vërtet kultur sjellës greko-latinët apo ishin ata që e kthyen njerzimin sërisht në epokën e gurit.Mekanizmi i andiqithres na tregon të vërtetën e tragjedis botrore me ardhjen në fuqi të.....greko-latinëve.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •