Close
Faqja 101 prej 255 FillimFillim ... 519199100101102103111151201 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,001 deri 1,010 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Natyrisht qe ka qene mbret, por ne kete rast mbreti eshte Dardani e jo Zeusi, i cili (siç me pate thene ti njehere) ishte guvernatore i Dardanit.

Keto s'ti mora vesh, me t'vertet.
    Amon Zeu_s. Mos bej sikur s'te nge me zor. Abrahami qe profet, jo? A ishte mbret? Jo, por ishte prijes ne saje te dhuntise hyjnore. Thoti qe edhe Faro (mbret) edhe profet. Jesus ishte profet por nuk ishte mbret.

Zeus (jo ti, por titulli) quheshin ZEdhenesit e Hermesit fillimisht. Pas vdekjes se Hermesit ky titull eshte trasheguar nder mbreter e heronj qe zgjidhen (me vote popullore). Ne disa raste mund te kene koinciduar te kene qene edhe profete.

Pershembull une mendoj se Dardani ishte profeti i pare Yll ose Ilia te cilin kisha e ka zevendesuar me nja 100 te zgjedhur me te rinj. Se si jane zgjedhur, shiko ritet e kishes.

Nuk e di kush ka qene Zeusi i pare. Duket te kete qene Eskulapi Butrintit qe me pas e transferuan ne qender me kerkese te "Zotit".
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Dhe gjuhesisht kemi nje tendence te z-se se vjeter te shnderrohet ne d/dh

Old Albanian gna do tre cattere pesse giascte state tete nande ziete
    Albanian nje dy tre kater pese gjashte shtate tete nente dhjete
    Mua ma mer mendja qe eshte e kunderta, eshte paftesia e popujve tjere per te shprehur shkronjen DH qe e shendrrojne ne Z, D, V etj. Si ne kete rast qe shihet se ai qe i ka shkruar keta numra ishte nje latinfoles.

Te njejten ""tendence"" ka dhe gjuha e nje populli ""tjeter""", te vjetrit """greke"""
    Mos i harroni thonjezat, eshte me rendesi, seriozisht e kam.

Eshte per tu theksuar rasa kallezore me prapashtesen a te gjinise femerore e cila dhe sot e kesaj dite perdoret per te kallezuar emra mashkullore ne dialektin geg.

Psh Sali-a ne vend te Sali-u
    Ne gjuhen shqipe prapashtesa U per gjinin mashkullore nuk ekziston, ne shqip ekziston vetem I-ja si prapashtese mashkullore.

Ai shembulli yt Sali-a ne vend te Sali-u ose Alia ne vend te Aliu ose Kadria ne vend te Kadriu, perdoret vetem per emra te huaj (jo shqip), dhe vetem atehere kur emrat e huaj kan si prapashtese shkronjen I . Kjo eshte ashtu diçka si ne mes te femrore dhe neutrale/asnjejse.

Mos i shiko ti ngatrresat e gjuhes standarde si p.sh. Greku, Turku, Zogu, Ujku, Lejleku etj. etj.

keta emra ne gjuhen shqipe jan Greki, Turki, Zogi, Uki/Ujki, Lejleki etj. etj.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Nuk e kam thene asnjehere kete. Kam thene qe Zeuset (madje as per kete nuk kam merite sepse ishte ne materialin e sjelle nga Alko17 per Idrees) ishte origjinalisht titulli i guvernatoreve te Hermesit/Thotit. Vete fjala "Zani i" i kujt? I Zotit permes Thotit/MAAT.
    Po te tema Mates pate folur ashtu me bende (rreth e rrotull) qe mua mu pat dukur qe ti po thua se Dardani eshte Thoti, dhe Zeusi ishte guvernator i Dardanit, nejse.

Dardani nuk ka rrojtur ne kohen e Thotit po goxha me pas. Askush nuk ka thene qe nga Hermesi kalohet direkt ne Jezu Krisht. Titulli Zeus i trashegua. Ne disa raste mund edhe te kete qene profetik, por ne raste te tjera thjeshte mbret.
    e miratoj

Do doja te dija ne se i kane bere DNA test Zeusit te Kretes dhe cfare fare greke i ka dale. Apo i doli Doda, keshtu qe vendosen ta vjedhin duke lene vetem diskun e Faistos, qe as nuk ka qene autokton pas mendimit tim.
    Po edhe nese i kan bere s'eshte asgje kjo, se a nuk jan keta "greket" e sotem fallso qe permes DNA-se arvanitase (shqiptare) identifikohen para botes si europian ?

Te njejten gje kan filluar tash ta bejne edhe shkiet (serbet), permes DNA-se te shqiptarve ortodoks te asimiluar ne sllav po prezantohen para botes si europian.

Edhe per kete nejse, se ndoshta behet mire per neve ... ashtu pas 2000-3000 viteve, kur ta kuptojme ne shqiptaret qe patriotizmi dhe nacionalizmi na nevoitet per te ekzistuar, ashtu siku airi.

---------------------------

Citim Postuar më parë nga Styx
    Zeus (jo ti, por titulli) quheshin ZEdhenesit e Hermesit fillimisht. Pas vdekjes se Hermesit ky titull eshte trasheguar nder mbreter e heronj qe zgjidhen (me vote popullore). Ne disa raste mund te kene koinciduar te kene qene edhe profete.
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Vete fjala "Zani i" i kujt? I Zotit permes Thotit/MAAT.
    E tash po. tash po mirremi vesh une dhe ti

Ne te gjith po e shohim (pak a shum) cakun, por jan udhet tona te ndryshme drejt cakut, qe po na "ngatrrojne" nganjehere mes vete, apo jo miku im i nderuar Styx.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 22-06-2008 më 22:02

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Marko Boçari ,shqiptari që është hero kombëtarë i kombit ortodoks,shkruan në fjalorin e tij shqiptaro grekë:

falemi për Di=falemi perëndis.

ndërsa iakovo thomopulo 1933 përmbleth disa emra që emëronin Zotin në lashtësi.

Divi-Dii-Dia-Defs-tin-(tina-tins).zin,zina-ze,zi,ziu(zoti luftës),zan..etje etje.zoti është thirrur me emra të ndryeshëm në vënde të ndryeshme-nga linear b kemi di-wi,di-wi-jo=madhështori

zeu

lexova më lartë që flisje për rregull drejtshkrimorë-mbaresat "i,u".Nuk ekzistonte në lashtësi diçka e tillë,pasi e shprehura e atëhershme nuk kishte zgjedhimet e së sotmes---të paktën kështu na thonë mbishkrimet e lashta...p sh emëri i herojt legjendarë të Trojës Eaks-Eas- shkruhet Ea-në shumë mbishkrime,por kjo nuk do të thotë se "sipas zgjedhimit të sotëm emëri i përket gjinis femërore".Kjo është një temë shumë e hollë e cila kërkon që DIJETARI TË NJOHI SË PARI MBISHKRIMET,EDHE PASTAJ TË FLASIN PËR GJINI-TRAJTA E KOHË.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 23-06-2008 më 10:34

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    PO nxjerrë nga varri një mbishkrim etruskë që e ka sjellë Darius në faqen e parë të kësaj teme për ta drejtlexuar atë sipas njohurive të mija.Në radhë të parë duhet ta lexojme me gërmat e shqipes së sotme:VËLANINAS VELUS KLAN AI I AVRS IURU ndarja sipas mendimit timë VELANI NAS VELUS KLAN AI.I AVRUS I URU=VËLLANI NASH DJALI I VELUSHIT AI.I URUARI I AVRUS

AVRUS kryen rolin e një perëndie.
    VËLLANI NASH=vëllai ynë,bëhet fjalë për personin që i kushtohet ky mbishkrim...patjetër gurë varri duhet të jetë.
    VELUSH KLAN AI= djali i Velushit ,ai.KLAN=fëmijë=2 gjuhëshit etrusko latin.
    IURU=i uru.
    Për numrat etruskë....latinë,nuk mundë të flas me siguri....por patjeter që mbishkrimet etruske mbijetuan edhe në lulëzimn latinas,kështu që mundë të pranohet si numri 22.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 23-06-2008 më 11:00

Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Po si po e leme tash ?

A eshte Zeusi=Zëri apo Zeusi=zanafilla apo Zeusi=Dhia apo ... ?
    Le ta trajtojme keshtu,
    Rrenja e fjales ZEUS eshte ZE qe ne gjuhen standarte ka disa kuptime
    Dy prej tyre jane:
    1. Zë=tingull
    2. Zë=filloj

Ne dialektin geg
    1.Zë= zon(ë) =zan(ë)
    2. Zë= me zone, me nis
    Duke qene se banoret lokale te Kretes i luteshin Zeusit duke e quajtur ZONE

mund te konkludojme se dialekti lokal i Kretes ka qene gegerisht.

Tani ne e dime qe Zeusi quhej ndryshe rrufehedhesi ose simbolizonte rrufene.
    Rrufeja= drite+ tingull= vetetime+ bubullime= drite+ zë.
    keta vendas e quanin vendlindjen e Zeusit : Dri-os=DRI-te

dhe ZE=zon=zan

dmth praktikisht emri permbledh gjithe kuptimin e rrufese duke u shperndare:
    drite=diell, dite, dije(dituria eshte drite), dieg(zjarri i shndritshem qe djeg) ZIARR, etj
    zë~zon~zan=bubullime
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 23-06-2008 më 12:10
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Alfeko me fal qe dola pak nga tema, por eshte e rendesishme te permendej, sepse ka shume konfuzion rreth termave dhe simboleve.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    DIAS10 po e vashdoj pak me gjate per ZEUSIN , jam dakort kur thoni qe ZEUS
    1-ZE=TINGULL
    2-ZE=FILLOJ
    Por kemi edhe
    3-ZE=ME ZENE ,ME KAP ,zoterim=pronesi
    Ne qofte se per fjalen Zot kam thene qe ZOT =ai qe kap zoteron gjithesine apo te teren ,per ZEUS them; ZEUS=ai qe e zoteron apo qe e ka ne pronesi aktin per te bere rrufene ,bubullimen sikurse zoterimi i zanatit te bujkut ,te bukepjekesit apo te te gjithave zejeve dhe artit ne pergjithesi nga njerezit qe meren me to.
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    patjetër që është e rëndësishme të njohim disa nga emrat që është thirrur Zoti në lashtësi.Mendoj se emëri "Zoti",duhet të ketë lidhje me formën "Za-Ze-Zin-Ziu-Zina"..Njohë që" Ziu " thirrej zoti i luftës..ziu-zëru=bëj sherrë.

ja vlenë të përmëndë se shumë fjalë shqipe janë përvetsuar nga gjuha e re teknike greke ,kryesishtë për të shprehur tituj të ndryeshëm.Më lartë përmëndëm titullin i-je-re-ja=shenjtori.

Po kështu edhe fjala e sotme greke "niqi"=fitore,përbën thjeshtë një fjalë pa kuptim në gjuhën greke,pasi "niqi-niqi-ndiqi,ndiqi armiqët,ndjekja e armikut=fitore....kështu thuhet edhe sotë në gjuhën shqipe.

po postoj një mbishkrim të gjendur në Shqipëri më poshtë.Personalishtë nuk e kam studjuar edhe nuk ja njohë kuptimin.Rëndësia e postimit mbështetet tek llojet e ndryeshme shkrimore që ekzistojnë në Shqipëri.Vreni dijetarin skipëtarë ç na thotë më poshtë...."janë gërricur të lidhura mindis tyredisa shenja,të cilat mundë të ken pasur edhe një kuptim"....këtu qeshim edhe qajmë .Kush duhet ti njohin se ç na thonë këto gërrvishje??.Ja një rastë nga miliona raste qesharake të shkencës skiptare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 24-06-2008 më 09:12

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin

po postoj një mbishkrim të gjendur në Shqipëri më poshtë.Personalishtë nuk e kam studjuar edhe nuk ja njohë kuptimin.Rëndësia e postimit mbështetet tek llojet e ndryeshme shkrimore që ekzistojnë në Shqipëri.Vreni dijetarin skipëtarë ç na thotë më poshtë...."janë gërricur të lidhura mindis tyredisa shenja,të cilat mundë të ken pasur edhe një kuptim"....këtu qeshim edhe qajmë .Kush duhet ti njohin se ç na thonë këto gërrvishje??.Ja një rastë nga miliona raste qesharake të shkencës skiptare.
    Per mendimin tim jane simbole arkaike te planeteve.

I dyti majtas dhe i dyti djathtas duket si Jupiteri.
    I treti nga e djathta ne te majte, duket si Neptuni.
    I pari nga e djathta ne te majte duket si Urani.
    E para nga e majta ne te djathte duket si Hena, ne fazen perhumbjes/zbritese

Besoj se eshte nje interpretim me i mire se sa ti quash ne menyren me te percipte -"gerricje"
    Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 24-06-2008 më 09:39

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •