Une personalisht mendoj se paraardhesi i Zeusit eshte Perendesha DION.
Ne traditen Pellazge kryeperendia ka qene FEMER. Kjo ndoshta ka lidhje me matriarkatin.
KJo DION quhet ndryshe ZONJE=ζόνε.
Kjo Perendi ka simbolizuar DIELLIN si burimin e jetes dhe te ngrohtesise dhe sigurisht burimin e DIJES dhe me vone u zevendesua nga Perendesha e Diturise Athina qe doli nga truri i ditur i Zeusit.
Zonja eshte analogja femerore e Zoti ashtu sic eshte shnderrimi etimologik i Dia ne Dias.
DIONA ose ZONJA.
![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 22-06-2008 më 15:31
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
PERSHENDETJE
Barat qysh heret ne kete forum tek tema origjina e emrit PELLAZG jam munduar s'paku
ti thyej kufijt-barierat falsete formuara prej pseudo shkencetareve bile me qasjen e tanhauserit dhe menyren se si aj paraqitej ne diskutime e shifja pasqyrimin e real te ketyre ,,albanologve-historianve'' qe po i ,,lavderoni'' mesiper.
Emrin qe mban ky forum se paku duhet tu shkoj gjerave deri ne fund ti qoj disa gjeratgjer ne fund si per shembull temen qe permenda lart per origjinen e emrit Pellazg kemi diskutuar por jo aqsa duhet per ti thyer barierat-kufijt e te pa vertetes e kjo e pa verrtet edhe nese eshte pjes e se verrtetes me nje 5% duhet tja themi si duhet .
Psh nese apollonet-dardanet-ylliret ishin pellazget dhe nese apollo eshte dielli dielli eshte dzewzi- zeusi ,heliosi ekeshtu me radh ti themi pra botes se lejleku eshte nje simbol i ardhjessekohes-stinve me diell dhe asgje tjeter me pelqen njeriu si baptist kure e cek se
edhe aj ka fillue ti analizoj gjerat nga kendi tjeter jo nga menyra greke per origjinen e emrit Pellazg .Ne keteforum kemi akoma tanauserin qe eshte vetem i larguar jo i perjashtuar qe i ben lemsh gjerat me dyndjet greke nuk la fis as fare pa e perzier me Grek! !
Greket pohojn se edhe shkrimin e kan me te lashte se populli autokton Pellazgo- yllir por ata duhet shiquar mire rrenjet eshkrimeve ndoshta i kan ne libi etiopi sudan nga erdhi emri bar-bar ber-ber kjo argumentohet me menyren e drejtimit te shkruar nga e majta ne te diatht diqka si alfabeti TUAREFedhe nese ky shkrim eshte me i vjeter se autoktonia PELLAZGE-YLLIRE pse ta mohojn ekzistimin e lashte te kultit qe sju perket.
Ke te drejte. Eshte e shtjelluar me gjate, por postova vetem nje pjese.Postuar nga Dias10
Une personalisht mendoj se paraardhesi i Zeusit eshte Perendesha DION.
Ne traditen Pellazge kryeperendia ka qene FEMER. Kjo ndoshta ka lidhje me matriarkatin.
KJo DION quhet ndryshe ZONJE=ζόνε.
Mendoj se nuk ka lidhje vetem me matriakatin, por edhe me energjite krijuese te universit.
Psh. "10" ne emrin tend cfare eshte?
Zonja mëmë, nuk eshte thjeshte mëma por Zonja e shtëpisë, burimi i jetës
O moj Shqipni, e mjera Shqipni
kush te ka qitë me krye në hi?
Ti ke pas kenë një zonjë e rande
burrat e dheut te thirshin nanë
Ke pasë shumë t'mira e begati
me vajza t'bukra, me djem t'ri
Gja e vend shumë, ara e bashtina
me armë të bardha e pushkë ltina
me burra trima, me gra të dlira
ti ndër gjithe shoqet ke kene ma e mira
Kur krista pushka si me shkrep moti
Zogu i shqiptarit gjithmonë i zoti
ka qënë për luftë e n'luft ka vdekun
e dhunë mbrapa kurr s'i ka mbetun
------------
Po sot, Shqipni, pa m'thuej si je?
Po sikur lisi i rrxuem perdhe
Shkon bota sipri, me kambë të shklet
e një fjalë të ambël askush s'ta flet
Dhe gjuhesisht kemi nje tendence te z-se se vjeter te shnderrohet ne d/dh
Old Albanian gna do tre cattere pesse giascte state tete nande ziete
Albanian nje dy tre kater pese gjashte shtate tete nente dhjete
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 22-06-2008 më 18:09
Te njejten ""tendence"" ka dhe gjuha e nje populli ""tjeter""", te vjetrit """greke"""
Shih shnderrimin e emerores Zeus ne gjinoren DIOS, dhanoren DII, dhe kallezoren DIA.
Eshte per tu theksuar rasa kallezore me prapashtesen a te gjinise femerore e cila dhe sot e kesaj dite perdoret per te kallezuar emra mashkullore ne dialektin geg.
Psh Sali-a ne vend te Sali-u
Sic e kam shprehur ne nje postim tjeter. Z perfaqson rrufen. Rrufeja eshte energji qe jo vetem shnderrohet ne jete, por sherben dhe si arme. Dhe ajo ishte arma e ZEUSIT:
Shihni formen specifike te rrufese.
Lindja e Athenes:
![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 22-06-2008 më 18:19
Shume interesant Dias10, qe dhjete=ziete.
Me ke po lufton Zeusi?
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Krijoni Kontakt