Close
Faqja 81 prej 255 FillimFillim ... 3171798081828391131181 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 801 deri 810 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    ....
    i vrejta mbishkrimet frige që solle edhe jamë krejt i bindur për gjuhën shqipe të tyre.Më keqkuptove për gërmën "b",pasi kjo gërëm mungon në të vërtet nga shumë alfabete të lashta,p sh-rrokori,etrusku etje.Akoma edhe Marko Boçari i kohëve tona shkruante"grua e pukur","i papesë" etje.
    “….Por tribet Iliriane te cilat jane afer pjese jugore te vendit malor dhe ato te cilat jane mbi Gulfin e Jonit jane perzier me keto njerez;sepse qe nga veriu I Epidamnit e deri ne malet Keraune banojne Bullionet (Bylisonet), Taulantet, Parthinet, dhe BRYGET (parardhesit e Phyrgianeve) …” Strabo
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    O bizantin,o rrote mos na sill gjera qe dihen,po na sill gjera qe s'dihen. Dihet qe ekziston mundesia qe fjala baba te vije prej turqishtes,por nga ana tjeter tek ai shkrimi i Dias jepet si fjale Frige. Po ashtu sapo na solle qe papa ishte edhe ne trakisht.
    Fjala Baba gjendet tek Papa i Romes.
    Mjafton te hapesh burimin me banal te internetit dhe te jepet:
    The Pope (from Latin: "papa" or "father" from Greek πάπας, pápas, "papa", originally written πάππας, páppas, as in Odyssey VI.57[1]; Papa in Italian

A. papa, child's word for father; mostly in voc., pappa^ phile Od.6.57 ; chaire p. philtate Philem.42 : in acc., pappan [p. 1302] kalein Ar.Pax120 , Ec.645:--nom. papas , Corn.ND25, PGiss.80.3 (ii A. D.); acc. papan BMus.Inscr.918 (Halic.); dat. papai Epicur. Herc.176p.49V. (Syracusan, acc. to Eust.565.17, but pas (which should prob. be pa , for Eust. adds hôsper kai ma mêtêr) is Syrac. acc. to EM651.7).

Keshtu qe keto perrallat bizantino jane per femijet e vegjel.

Fjala Papa=Baba jepet qe ne burimet me antike,mbi 2 mije vjet para ardhjes se turqve ne anadoll.

C'eshtja sigurisht qe eshte per diskutim,pra jo e prere me thike sic e presin disa.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Mic, mos na çaj edhe ti shumë dërasat. Unë nuk them se nuk është onomatopeike fjala baba, por në shqip gjasat janë të jetë futur nga turqishtja siç thotë teksti që solla. Nqs ke ndonjë tekst paraturk ku të dësmohet atëhere sille.

PS, do sjell edhe gjëra që nuk dihen për shkrimet e hershme shqiptare, së shpejti.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Ja të shikojmë edhe cila është prejardhja e fjalës baba. Pse nuk dëshmohet në gjuhën e arbëreshëve?

http://img256.imageshack.us/img256/182/1111byc8.jpg

vijim

http://img359.imageshack.us/img359/2622/1111cwk6.jpg
    Mendimin e disa gjuhetareve evropiane e dime, nuk eshte nevoja te mbulosh faqe te tera me skanime.
    Per fatin e keq tendin dhe te tyre
    baba eshte onomatopeike ashtu sic eshte papa e italishtes dhe papu e greqishtes.
    Keto nuk jane kurre huazime por jane te lindura bashke me jeten dhe mund te jene identike ne dy gjuhe me nje distance territoriale te madhe dhe histori krejt te ndryshme.

Psh po te sjell ca fjale ne gjuhen KOREANE
    father---- abeoji
    mother---- eomeoni
    daddy --- appa
    mommy ----- eomma

I bie qe Italianet ta kene huazuar nga koreanet fjalen DADDY.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Mic, mos na çaj edhe ti shumë dërasat. Unë nuk them se nuk është onomatopeike fjala baba, por në shqip gjasat janë të jetë futur nga turqishtja siç thotë teksti që solla.
    O palafik,teksti eshte thjesht nje mendim. Fare mire papa-baba mund te kete rrojtur si ne shqip ashtu edhe ne greqisht e italisht. Biles edhe vete turqit mund ta kene gjetur ate fjale ne anadoll ashtu sikunder gjeten fjalen At.

Kisha ortodokse dihet qe ka perdorur fjalen Papa per priftin. Nuk besoj se e ka marre nga turku.
    Fjala Baba nuk ka asgje te qarte,keshtu qe gjithe diskutimet duhet te fillojne me 'mund'.

Dias fjala Daddy eshte e njejta me Tat apo me Dado e teta. Belbezimi i femijes eshte baza e krijimit te shume fjaleve te ngjashme ne gjithe boten.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyj-Njeriu : 26-05-2008 më 11:57
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Biles edhe vete turqit mund ta kene gjetur ate fjale ne anadoll ashtu sikunder gjeten fjalen At.
    YES Exactly

Eshte me se e sigurte qe gjuhet Pellazgjike te Azise se Vogel te kene sherbyer si subtract i turqishtes.

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin

Fjala Papa=Baba jepet qe ne burimet me antike,mbi 2 mije vjet para ardhjes se turqve ne anadoll.
    Pa diskutim fare:
    http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin...try%3D%2377735

pappas , ou, ho,

A. papa, child's word for father; mostly in voc., pappa^ phile Od.6.57 ; chaire p. philtate Philem.42 : in acc., pappan [p. 1302] kalein Ar.Pax120 , Ec.645:--nom. papas , Corn.ND25, PGiss.80.3 (ii A. D.); acc. papan BMus.Inscr.918 (Halic.); dat. papai Epicur. Herc.176p.49V. (Syracusan, acc. to Eust.565.17, but pas (which should prob. be pa , for Eust. adds hôsper kai ma mêtêr) is Syrac. acc. to EM651.7).

Ja ku eshte onomatopeikja PA qe eshte ekujvalenti i pazeshem e BA.
    Ja ku eshte rrenja shqipe AT qe e gjen ne cdo gjuhe evropiane:
    At(alb)---father(eng)--- πατέρας(new greek)--- отец(Russian)---
    Padre(ital)---- Vater(german)----- vader(dutch)----pater(old greek)------padre(Spanish)
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-05-2008 më 12:59

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ja cfare deshte te te theshte Alfeko:

"Gjeneza Linguistike e Gjuhes dhe Popullit Shqiptar"- Faqe 31

Johan Georg von Hahn (1811-1869)

Ky i diplomuar nga Universiteti I Heidelbergut punoi si gjykates ne shtetin Grek te sapocliruar, ku Shqiptaro-Greket Arvanite e habiten me gjuhen e tyre kaq te ndryshme nga Greqishtja (Nalb 1989, 4:35) I caktuar ne 1847 ne postin e konsullit te Janines ai studjoi gjuhen Shqiptare me linguistin Konstandin Kristoforidhi dhe udhetoi gjeresisht ne Shqiperi. Ne 1854 botoi tri vellime “Studime Shqiptare” mbi gjuhen shqiptare, kulturen dhe kombin. Burimet e lashta e binden ate se Ilirianet, Epirotet dhe maqedonasit nuk ishin Greke, por paraardhes te tyre, dhe se zbrisnin nga Pelazget (AT 1983, 1:43) I pari qe shqyrtoi fjalorin e lashte Ilir, ai deshmoi se emrat e shume vendeve ne Shqiptare zbrisnin direkt nga emrat Ilire dhe perpunoi rregullat qe shpjegonin ndrsyhimet fonetike te ndodhura gjate shekujve. Ai arriti ne konkluzionin se gjuha shqiptare rrjedh direkt nga Ilirishtja dhe kjo nga ajo Pelasge

Mos na posto veprat e Kostallareve me lapidare.

Sa per Bopp lexo njecike se si kishte harru me bo detyrat e shtepise ne gramatiken sanskrite ose mbase nuk ja kishte mesuar mire shoku i dashur A. Hamilton. Ti detyroheni ketij te fundit se ju mundesoi te studjoni ne Columbia Universitet you fare hithrash.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Tani shihni sinonimet e fjales father ne turqisht:

baba, peder, ata, papaz, allah, tanrı, yaratıcı, kurucu

Kjo hedh poshte gjithe kuisjen qe shqipja e paska huazuar fjalen father nga turqishtja dhe provon ne menyre te kenaqshme qe format e vjetra te te folures shqip si Frigjishtja mund te jene subtracti i amalgames qe sot quhet turqisht.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-05-2008 më 13:02

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •