Close
Faqja 54 prej 255 FillimFillim ... 444525354555664104154 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 531 deri 540 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Numri gjashte (6) nese e ke fjalen per ate gjashtefaqeshin e kubit qe ke sjellur siper shihet prej aeroplanit se eshte shkruar me tri simbole qe ngjajne me shkronjat J A t

Ndersa per kete qe po thua se duhet te jete 1 [thu] une mendoj se eshte THVO dhe se duhet te jete 4 [F;Th;H]*VO; (*) nje digamme origjinale etrure.

2- duhet te jete ne te djathte i shenuar me simbolet DV; 1 -larte, shenuar me An; 3- do te duhej te ishte IC (ku simboli c i pasqyruar) ndersa 5 - te jete ne katroren e mesme e shenuar si: pAm. (shigjeta mendoj se lexohet aPa; p)
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga XhGashi Lexo Postimin
    Shifni keta emra qe kuptohen emra numrash ,numrat qe sot ne perdorim
    Ndare nga teksti qe kam postuar ne postimin 420 .
    Ndoshta ndonjeni ka mendim me adekuat, ku kam vene pikpyetje pas numrit nuk jam plotsisht I sigurt...
    .
    Te nderuar emrat e numrave Etrur te cilet ju pohoni se i perkasin numrave adekuat prej nji deri ne dhete duhet shikjuar ne hollsi , sepse nuk pershtaten me germat per shembull per numrin dy kemi argument qe emri cal nuk i pershtatet dhe nuk eshte emer adekuat per nr dy .
    Arsyea eshte ngatrrimi ne lexim ,ku pason devijimi i kuptimit ne perkthim te germa R-D patjeter me kete germe fillon numri dy vetem mvaret se si e lexojm qe leximi eshte i rendesishem ketu njeherit eshte edhe qelsi i mungeses se germes D te alfabeti pellazgo- etrur ne fakt germa D mungon ,apo mungon ndoshta aftesia jone e leximit te teksteve si pasoj leximi i gabuar rezulton perkthimi i gabuar sepse kuptimin e numrave etrur keta analizuest qe ju permendni kan nxjerr ne tekstin e art te Pyrgjit .
    E them me keq ardhje se nuk pelqej me emertimet e disa numrave sepse nuk perputhen ne realitet.
    Baptist mos gabofsha ke shkruar per + qe me heret e kam renditur kete emer te kesaj shenje ne nje nga emrat rrenje te emrit Pellazg spjegimi juaj per germen V perputhet me foton e swastikes qe kam postuar si nje imazh . Si dhe ne imazhet me foto piramide gjithnji kam vendosur numrin dhet -shenjen e vetformuer nga forma e piramides apo emrin e qendres se kokes Çaçka qe e kam shenjuar tek vizatimi i trupit te njeriut me shenjen x.

Ju pershendes
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 01-02-2008 më 09:59

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Keto jane te dhena mjaft interesante por megjithate;
    Ketu ekziston vetem nje problem i vogel alfeko.

Vet etrusket dhe etruskishtja duket se jane rreth 500 vjete me te rinje se shkrimi linear A.

Pastaj perse te mos jete gjuha e shkruar ne linearin A, proto-albane?

Mes tjerash une mendoj se lineari A nuk eshte alfabet fare por nje variant mes hiroglifikut dhe piktografikut. Me kete dua te them se ai shkrim nuk permban fjale fare por idioma kuptime te plota ashtu qe po i njohe simbolet, shkrimin do te mund ta lexosh ne cilendo gjuhe qe te deshirosh. Njesoj si japonishten ose kinezishten. Ata perdorin shume pak silaba tingullore ne shkrim edhe ato vetem athere kur nuk kane care.

Prandaj une mendoj se ne cilendo gjuhe qe te kete folur populli qe i ka shkruar ajo gjuhe nuk figuron ne ate shkrim. Dhe ky problem mund te paraqese veshtiresi te medha ne kete drejtim.

Besoj se nuk do te ishte aq keq pote shikohej pak me seriozisht ky problem.

Pershendetje.

per linear a ,nuk njohim shume gjera akoma,megjithate une e kame studiuar perciperishte edhe kame nxjere disa konkluzione.

1)simbole te linear a, ndodhen ne nje perqindje te madhe tek alfabeti i njohur i linear b(sorry..nuk po mundem te lidhem me forumin ,me ane te lap-topin qe te jape fakte..qe i kam dokumentuar)

2)linear a ,ka shume simbole te njegjajshme me ieroglifet e agia triades(nuk njihet emri i vjeter)

ndaj mendovet se ,nga ieroglifet deri tek linear b,kemi te njeten vazhdimesi shkrimore,e cila vjene edhe persoset.

ne se simbole te linear b,munde te lexohen "figurativishte"...nuk munde ta theme dote me saktesi,por gjendja e shume simboleve te linear b ,ne linear a,nuk e lejon nje gje te tille.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin
    Renditja eshte ne formen e nje kubi, por nuk korespodon me ata qe perdoren per te luajtur bixhoz. Ka mundesi te jete edhe formule matematikore

Pra, jane ne kete menyre:
    jo pa qellim kujtova alfabetin finike edhe leximin e tije "alef=buall=A"

per 6 numrat e pare te gjuhes etruske ...ka mendime shume te ndryeshme ,per renditjen e tyre.

une jame njohur me shprehjet"ni,ny,i=1" ne anen teorike...edhe jo me shume,pasi nuk kame shkuar me thelle.

ndersa per numrat etruske te gjendur ne kubikun e njohur qe paraqitet me larte,mendoj se nuk kane lidhje te drejteperdrejte me anen numerore ,pasi vete renditja e tyre na flete me shume per "lojen e zarit"se sa per anen numerore...fakte per kete po sjelle ,degjimin e fjaleve ne gjuhen shqipe.

HUTH-THU-ZAL....HUDHE THON ZARIN.....

Ky eshte mendimi ime,te cilin une do ta lidhja me anen "degjimore"te alfabetit finike,.Ne se ne te vertet vertetohet se numrat e kubikut ,ekzistojne ne mbishkrimet etruske ,me te njejtin kuptime.........kete do na i tregoj e ardhmja,edhe shkolla shqipe e lashtesis ..QE DO HAPET NJE DITE EDHE NE SHQIPERI.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku
    jo pa qellim kujtova alfabetin finike edhe leximin e tije "alef=buall=A"

per 6 numrat e pare te gjuhes etruske ...ka mendime shume te ndryeshme ,per renditjen e tyre.

une jame njohur me shprehjet"ni,ny,i=1" ne anen teorike...edhe jo me shume,pasi nuk kame shkuar me thelle.

ndersa per numrat etruske te gjendur ne kubikun e njohur qe paraqitet me larte,mendoj se nuk kane lidhje te drejteperdrejte me anen numerore ,pasi vete renditja e tyre na flete me shume per "lojen e zarit"se sa per anen numerore...fakte per kete po sjelle ,degjimin e fjaleve ne gjuhen shqipe.

HUTH-THU-ZAL....HUDHE THON ZARIN.....

Ky eshte mendimi ime,te cilin une do ta lidhja me anen "degjimore"te alfabetit finike,.Ne se ne te vertet vertetohet se numrat e kubikut ,ekzistojne ne mbishkrimet etruske ,me te njejtin kuptime.........kete do na i tregoj e ardhmja,edhe shkolla shqipe e lashtesis ..QE DO HAPET NJE DITE EDHE NE SHQIPERI.
    Mirepo, fjalet ne zarin e shpalosur fatkeqsisht nuk jane numra fare.
    Kjo eshte pa asnje dyshim nje zare tipike:
    Problemi kryesor qendron ne fakrin se simbolet ne kube nuk jane numra por emra njerezish me saktesisht nofka te tyre. Se po te kishin qene numra, e qe nuk jane, 1. nuk do te shkruheshin me kursiv aq te nxituar; 2. do te perdornin simbolet standarde te numrave, aq me teper pikat tipike te zarit; 3. pasi as nuk jane simbole te numrave, as pika universale e as te shkruar me simetri dhe kujdes te vecante por perkundrazi per perdorim te perkohshem.

Perfundoj se:
    zari ne grafik hidhej per te nxjerre emrin e humbesit, e jo fituesin. Emri (deminutivi) i atij qe binte zar, ishte humbesi i radhes.
    Humbesi bente ate qe ben numri etrur 'gjashte' Λ I . Roje.
    Shtepiza e rojeve kufitare ishte e ndertuar ne aso menyre qe te mos kete gjase ti ze mbi pese (5) ushtare brenda. Por per secilen shtepize kishte te urdheruar gjashte (6) ushtare. Zarin e hidhte gjashti; kur vinte koha per ndrrim, emri i atij qe binte zar behej gjashti i ardhshem. Por sigurisht kishte raste kur gjashti hudhte serish veten gjasht, dhe ketu ishte bukuria shqetesimi, dhe gjithe vlera e zbulimit te zarit me emra te ushtareve. Pa numra.

Thyerja e patrajtshmerise, monotonise se jetes ushtarake kufitare, ('vrasese' e ngadalte e moralit, sjelljes ne cmendi dhe ngaterresave tragjike te sherbimit te gjate ne aso kushte), ku mes tjerash nderrimet me rend te parapara sot per tere muajin e seciles kohe te dites, seciles dite dhe kohe te javes, dhe seciles koh dite e jave te muajit. Te vriste qe diten e pare te sherbimit.

Por ishte shpikja e zarit me emra, ajo qe i ipte intensitet, perthyerje, gezime, hidherime, fitime, huqje me nga dy-tri dite rend te mos daljes ne detyre te papritura dites dhe jetes. Disponime te reja me ardhjen e te lodhurit nga detyra brenda qe i ipte grupit permbajtje te re, tema te reja per bisede, trhjeshte jete. Ishte nje zbulim gjenial dhe ushtarak ashtu sic ishte edhe origjina e vet numrave etrur.

b.b. Troy III p.a.e.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 02-02-2008 më 07:23
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Kjo i drejtohet Alfekos:

Po futeni ne territore Hebreje me duket me kete Linear B apo Linear A, sepse me perjashtim te dikujt tek tuk deri diku ne kete debat, asnje nuk e ka njohurine qe te merret me implikimet qe Linear A apo B sjellin ne debat.
    Literatura Hebreje per kete ceshtje, si te thuash na "outnumber" 100-1, e un ne kete debat shof shume pak ose aspak Skenderbega, dhe shume me teper grindaveca.

Sikur te vazhdonte ai debati i gjakut shume interesant do ishte me mire per temen.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    OOOOoooouuuuUUUUU, mire se na erdhe Genesis,

Na ka marrur malli per nofken tuaj mirepo me shume per shkrimet tuaja te mprehta....
    Ku e le aty edhe mbeti biseda.

shpresojmi se je mire me shendet, nuke na takon te kerkojmi arsyetim per mungesen por si kane thene, me mire vone se kurre.

kalofshim mirë.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga Genesis Lexo Postimin
    Kjo i drejtohet Alfekos:

Po futeni ne territore Hebreje me duket me kete Linear B apo Linear A, sepse me perjashtim te dikujt tek tuk deri diku ne kete debat, asnje nuk e ka njohurine qe te merret me implikimet qe Linear A apo B sjellin ne debat.
    Literatura Hebreje per kete ceshtje, si te thuash na "outnumber" 100-1, e un ne kete debat shof shume pak ose aspak Skenderbega, dhe shume me teper grindaveca.

Sikur te vazhdonte ai debati i gjakut shume interesant do ishte me mire per temen.
    pershendetje

ME LARTE ,KAME HEDHUR NJE MBISHKRIME NGA LINEAR B.

i cili shkruhet ne gjuhen shqipe ,edhe eshte i lehtekuptueshem...ne te ardhemen do hedhe edhe mbishkrime te tjera nga linear b........kushedi,ndoshta dikujte munde ti interosojne per punimet e veta.
    mjafton qe te degjohet..........pastaj askush nuk e di se c do ndodhin neser???

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Studim i hollsishem nga Maria Gimbutas, artifakte çe i perket periudhes kohore te kultures se Vinçes i zbuluar ne Prishtine me hollsisht ne periferi te qytetit ne vendin qe i perket tjerrtores, fabrikes se perpunimit te pambukut.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2008
    Postime
    29
    Kam disa vjet qe ndjek me vemendje shume tema me karakter kombetar te ketij forumi dhe desha te falenderoj te gjithe ata pjesmarres qe sadopak po ndihmojne ne hapjen e horizontit te shqiptareve,per njohjen e vlerave te tyre kombetare.
    Ndjenja e inferioritetit ndaj popujve te tjere na ka karakterizuar gjithmone dhe sot qe lexoj ne kete teme,edhe pse ne fillim isha mosbesues,them qe ndihem i bindur per lashtesine,prejardhjen tone shume te hershme,foles te nje gjuhe kaq misterioze e te pa studiuar.
    Falemnderes

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •