Postuar më parë nga
alfeko sukaraku
jo pa qellim kujtova alfabetin finike edhe leximin e tije "alef=buall=A"
per 6 numrat e pare te gjuhes etruske ...ka mendime shume te ndryeshme ,per renditjen e tyre.
une jame njohur me shprehjet"ni,ny,i=1" ne anen teorike...edhe jo me shume,pasi nuk kame shkuar me thelle.
ndersa per numrat etruske te gjendur ne kubikun e njohur qe paraqitet me larte,mendoj se nuk kane lidhje te drejteperdrejte me anen numerore ,pasi vete renditja e tyre na flete me shume per "lojen e zarit"se sa per anen numerore...fakte per kete po sjelle ,degjimin e fjaleve ne gjuhen shqipe.
HUTH-THU-ZAL....HUDHE THON ZARIN.....
Ky eshte mendimi ime,te cilin une do ta lidhja me anen "degjimore"te alfabetit finike,.Ne se ne te vertet vertetohet se numrat e kubikut ,ekzistojne ne mbishkrimet etruske ,me te njejtin kuptime.........kete do na i tregoj e ardhmja,edhe shkolla shqipe e lashtesis ..QE DO HAPET NJE DITE EDHE NE SHQIPERI.
Mirepo, fjalet ne zarin e shpalosur fatkeqsisht nuk jane numra fare.
Kjo eshte pa asnje dyshim nje zare tipike:
Problemi kryesor qendron ne fakrin se simbolet ne kube nuk jane numra por emra njerezish me saktesisht nofka te tyre. Se po te kishin qene numra, e qe nuk jane, 1. nuk do te shkruheshin me kursiv aq te nxituar; 2. do te perdornin simbolet standarde te numrave, aq me teper pikat tipike te zarit; 3. pasi as nuk jane simbole te numrave, as pika universale e as te shkruar me simetri dhe kujdes te vecante por perkundrazi per perdorim te perkohshem.
Perfundoj se: zari ne grafik hidhej per te nxjerre emrin e humbesit, e jo fituesin. Emri (deminutivi) i atij qe binte zar, ishte humbesi i radhes.
Humbesi bente ate qe ben numri etrur 'gjashte' Λ I . Roje.
Shtepiza e rojeve kufitare ishte e ndertuar ne aso menyre qe te mos kete gjase ti ze mbi pese (5) ushtare brenda. Por per secilen shtepize kishte te urdheruar gjashte (6) ushtare. Zarin e hidhte
gjashti; kur vinte koha per ndrrim, emri i atij qe binte zar behej
gjashti i ardhshem. Por sigurisht kishte raste kur
gjashti hudhte serish veten
gjasht, dhe ketu ishte bukuria shqetesimi, dhe gjithe vlera e zbulimit te
zarit me emra te ushtareve. Pa numra.
Thyerja e patrajtshmerise, monotonise se jetes ushtarake kufitare, ('vrasese' e ngadalte e moralit, sjelljes ne cmendi dhe ngaterresave tragjike te sherbimit te gjate ne aso kushte), ku mes tjerash nderrimet me rend te parapara sot per tere muajin e seciles kohe te dites, seciles dite dhe kohe te javes, dhe seciles koh dite e jave te muajit. Te vriste qe diten e pare te sherbimit.
Por ishte shpikja e zarit me emra, ajo qe i ipte intensitet, perthyerje, gezime, hidherime, fitime, huqje me nga dy-tri dite rend te mos daljes ne detyre te papritura dites dhe jetes. Disponime te reja me ardhjen e te lodhurit nga detyra brenda qe i ipte grupit permbajtje te re, tema te reja per bisede, trhjeshte jete. Ishte nje zbulim gjenial dhe ushtarak ashtu sic ishte edhe origjina e vet numrave etrur.
b.b. Troy III p.a.e.
Krijoni Kontakt