Close
Faqja 55 prej 255 FillimFillim ... 545535455565765105155 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 541 deri 550 prej 2545
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Pershendetje XHGashi,

Per keto simbole te gjetura ne Prishtine nuke kam qene ne dijeni deri me sot por si pas ketyre imazheve te mos gabohem, perngjajne shume ne ato simbolet e gjetura ne Visoçicë ne bosnje e sidomos shigjetat dhe shenja si ne gerrmen "F"...

shendet

i/e regjistruar Maska e Enhalon
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    38
    Ketyre djemve nga Shqipria qe i kan postuar keto fakte nderlidhese iliro-shqiptare do ju lutesha qe nese kan te tjera ti postojn se ketu ne Maqedoni rrall mund ti gjejm. Neper forumet maqedone po spekulohet me te madhe ne lidhje me idenitetin iliro-shqiptar ne na duhen keto fakte qe tua perplasim ne fytyr te vereten... pershendetje nga Struga

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Kreksi patjeter qe ngjajn ne germat -shenjat e piramides Yllire te bosnjes ka shume foto pune gjat analizes se keti artefakti te bere nga arkeologia Maria Gimbutas ky artefakt nuk eshte ne pronsi te muzeve te Kosoves .
    Nese deshiron ndokush te lexoj me shume per kete analize ja adresa ku mund te kerkoni
    Web images Maps News Shopping Gmail more
    Google KIRIKE Advanced Image Search

pershendetje

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga Enhalon Lexo Postimin
    Ketyre djemve nga Shqipria qe i kan postuar keto fakte nderlidhese iliro-shqiptare do ju lutesha qe nese kan te tjera ti postojn se ketu ne Maqedoni rrall mund ti gjejm. Neper forumet maqedone po spekulohet me te madhe ne lidhje me idenitetin iliro-shqiptar ne na duhen keto fakte qe tua perplasim ne fytyr te vereten... pershendetje nga Struga
    Enhalon

Sllavet njihen per pislliqet e tyre. Por Maqedonia nuk ka qene kurre sllave ne antikitet dhe kete e di kushdo. Le te cirren kot sllavet e maqedonise. Ata kane ardhur shume vone aty.

E besoj ate qe thua
    Me poshte jane dy mbishkrime te periudhes se neolitit te gjetura ne Maqedoni, te cilat nuk kane mundesi kurrsesi te jene sllave, pasi sllavet donin akoma disa shekuj per te ardhur ne Ballkan.
    Megjithate sllavet nuk ngurrojne t'i qujane si te tyret. E madje te shkruara ne maqedonishten e vjeter

Ancient Macedonian Neolithic letters from the Crna Loma or Ilina Gora area near the village of Osincani – Skopje:

A message engraved in stone, found in Osincani

Ketu ka disa simbole te ngjashme me ato qe ka postuar Dariusi ne nje poste te tijen, ne lidhje me alfabetin angleic

artefakt (250000 -70000 vjet i vjeter)

burimi
    http://www.morm.gov.mk/2001/odbrana/odb60e.htm

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    sllavet e perhapen gjuhen e tyre me ane te dhunes ortodoksis edhe fanatizmit....fakte me te madhe se mos heqia dore nga Dardania e hjenes serbe..nuk munde te jape.Po me nje fanatizem dhune edhe gjakderdhje te tille e perhapen gjuhen e tyre sllavet,pasi si ata ,edhe greket edhe latinet KANE STRATEGJI KOMBETARE, PER MBROJTJEN LARGEPAMSE TE GJUHES EDHE TRADITAVE TE TYRE.=NACIONALIZEM FANATIKE.
    ndersa shqiptari...nuk do tja dije edhe shume nga kjo lloj strategjie..e cila duhet te drejtohet me mjeshteri nga inteligjenca shqiptare,me nje politike te sterholluar.
    Nuk themi te behemi me fanatike se fanatiket,nuk themi qe te ndryshojme politiken e integrimit,por flasim PER VEGLEN POLITIKE=SHTERNGIM NGA POPULLI,ate vegel qe hjena serbe po e lose me evropen ...per te shtyre pamvarsin e Dardanis
    ...ndersa ne shqiperi

C THOT SALIU-BENE PARTIA
    C DO PARTIA-BENE POPULLI

SHQIPFOLESI DUHET TE BASHKOHET ME ANE TE TRADITAVE EDHE ZAKONEVE TE VETA,SEPSE KJO VECORI DO TA DALLOJ NGA TRADITAT E HUAJA....QE ERDHEN TEK SHQIPFOLESIT ME ANE TE MJESHTERIS ASIMILUESE FETARE...VETEM KESHTU DO MUNDEMI TE SHPETOJME NGA KTHETRAT E TRADITAVE EDHE ZAKONEVE TE HUAJA TE CILAT NA KANE RREMBYER PER GRYKE.

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291
    Meqë po flasim për shprehjet ilire të përdorura në gjuhë të tjera evropiane po postoj diçka që unë kam gjetur në shkrimin e Platonit, Timeaus dhe Kritias.
    Prej disa kohësh po shkruaj një libër lidhur me veprat e Platonit, dhe ne përkthimin e gjuhës arkaike kam ndeshur shpeshherë shprehje shqiptaro/Ilire. Po u jap një shembull:
    -
    - (Platoni, ΤΙΜΑΙΟΣ fq 44 reshti 22 )
    Ω Σóλων, Σóλων, «Ελληνες ăεί παίδές έςτε, γέρων δέ «Ελλιν ούκ έστιν» -

- (A.S.Nika, Përkthyer)
    Ο Solon Solon, “Grekët përjetë vogëlushë është, pleq dhe/te “Grek nuk është”

- (A.S.Nika, e Rregulluar)
    Solon Solon, ju grekët jeni vogëlushë të përjetshëm, nuk ka midis jush një Grek të moçëm -

**Vini re dy shprehje Iliro/Shqiptare,
    1) O Solon (shprehja O përdoret sot nga Shqiptaret jo nga greket modern.)

2) ούκ έςτε/εστιν = ouk este=nuk është. Kjo është një shprehje qe përdoret nga malësorët.

Kam gjetur me qindra po ato do ti lexoni kur te botoj Librin.

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga nikas Lexo Postimin
    Meqë po flasim për shprehjet ilire të përdorura në gjuhë të tjera evropiane po postoj diçka që unë kam gjetur në shkrimin e Platonit, Timeaus dhe Kritias.
    Prej disa kohësh po shkruaj një libër lidhur me veprat e Platonit, dhe ne përkthimin e gjuhës arkaike kam ndeshur shpeshherë shprehje shqiptaro/Ilire. Po u jap një shembull:
    -
    - (Platoni, ΤΙΜΑΙΟΣ fq 44 reshti 22 )
    Ω Σóλων, Σóλων, «Ελληνες ăεί παίδές έςτε, γέρων δέ «Ελλιν ούκ έστιν» -

- (A.S.Nika, Përkthyer)
    Ο Solon Solon, “Grekët përjetë vogëlushë është, pleq dhe/te “Grek nuk është”

- (A.S.Nika, e Rregulluar)
    Solon Solon, ju grekët jeni vogëlushë të përjetshëm, nuk ka midis jush një Grek të moçëm -

**Vini re dy shprehje Iliro/Shqiptare,
    1) O Solon (shprehja O përdoret sot nga Shqiptaret jo nga greket modern.)

2) ούκ έςτε/εστιν = ouk este=nuk është. Kjo është një shprehje qe përdoret nga malësorët.

Kam gjetur me qindra po ato do ti lexoni kur te botoj Librin.
    Pershendetje Nikas

Isha kurioz te di, se si ka mundesi qe Ελληνες, njehsohet me Grek.
    Ti meqe je studiues i gjuheve mund te besh edhe nje shkallezim kohor te perdorimit te dy emertimeve te mesiperm.
    A mund te kete ngjashmeri me HYLLIN (Diellin/driten-kultin)?
    Po me Hyllianet ?
    E, nese keshtu atehere pse mos te thuash qe ata (greket e sotem) edhe emrin Ελληνες, e moren nga popullsia autoktone e gadishullit ilirik
    HYLLËT/HYJËT/HYLLIANËT/ILIRËT ?

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291
    Shiko BARAT.
    Unë përdora shprehjen Grek sepse shume nga lexuesit mendojnë ne mënyrë “moderne”. c’nënkuptoj unë me modernizim? Për shumicën, Grek dhe Ellines është e njëjta gjë. Është si te thuash Albanians dhe shqiptaret.

Megjithatë ty ke shume te drejte. Ellines nuk është gjë tjetër por një variacion i shprehjes Ylli e cila nuk bie shume larg nga fjala Ilir.

Ne kohen e Ilireve kishe shume fise te ndryshme ne Ballkan. Ato dalloheshin nga zakonet dhe ne veçanti nga gjuha e tyre. Dy grupet me te mëdha ishin Greket dhe Iliret.

Iliret përfshinin Taulantet, Dardanet e.t.c një nga fiset me te fuqishme ishin dhe Albanet qe mendohet te kenë jetuar ne afërsi te Durrësit. Grupi tjetër i ashtuquajtur Grek përfshinte Thiben, Sparten...e.t.c Fisi me i fuqishëm sigurisht Heleniket(me plakun Mere ne krye ...ahaha... just kidding).

Duhet te kuptosh qe njerëzit ne këto vite kishin një mentalitet ndryshe nga i tanishmi. Sot, sipas mentalitetit “modern” ty nuk mund te bëhesh grek po nuk je me gjak. Si mund te thuash shikohet aspekti biologjik. Atëherë shikonin vetëm dy gjera qe unë i përmenda dhe me sipër; gjuha dhe zakonet.

Këtë gjë e ilustron dhe filozofi i madh Aristoteli kur ne një nga veprat e tij shkruan, “te jesh Grek nevojitet vetëm te flasësh greqisht si dhe ta besosh qe je Grek.”

Ka pasur dhe fise te ndërmjetme siç ishte Maqedonia te cilët ne krijimin e tyre ishin Ilir. Me vone ata u kthyen ne qyteterim. Por me kalimin e Kohës iu kthyen asaj Helenikes. Aleksandri ishte ai qe i vuri vulën kësaj kthese.

Te vime prape tek shprehja Ellines. Ajo nuk është gjë tjetër veçse shprehja e vjetër ELIT (me te mirët ose Perfekt. Yjet si mund te thuash)--- Ky ishte një emërtim i cili i behej Athinasve dhe kulturës se tyre nga Iliret.

Sigurisht qe vjen nga fjala Illi (Ylli). Mos harroni se Latinet e shkruanin i-ne me e. Për ata qe dine anglisht si shqiptohet e ne anglisht? i apo jo?!
    Ellines quheshin fillimisht vetëm athinasit por me kalimin e kohës dhe fise te tjera filluan ti bashkohen kësaj etimologjie. Shprehja Grek i përket vetëm folësve te asaj gjuhe.

Qe ta mbyllim këtë diskutim greket e sotëm e quajnë veten ELLINES, qe do te thotë ILIRIANET!!!

P.S Greket nuk e kane prejardhjen nga ne ose anasjelltas, thjesht gjuhet tona janë gjuhe motra. Thjesht greqishtja evoloi kurse Shqipja/Ilirishtja nuk ndryshoi dhe kaq shume.

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Jam dakort, por vetem pjeserisht, me postimin tend.

Unë përdora shprehjen Grek sepse shume nga lexuesit mendojnë ne mënyrë “moderne”. c’nënkuptoj unë me modernizim? Për shumicën, Grek dhe Ellines është e njëjta gjë. Është si te thuash Albanians dhe shqiptaret.

Megjithatë ty ke shume te drejte. Ellines nuk është gjë tjetër por një variacion i shprehjes Ylli e cila nuk bie shume larg nga fjala Ilir.
    Nuk mendoj se ti e perdore rastesisht fjalen GREK. Sqarimi yt per mendyren "moderne" te mednimit eshte nje pergjigje formale. Ndoshta nuk deshiron te zgjerohesh shume ne kete drejtim sepse jep te dhena nga libri qe thua se po pergatit. Po, ne jemi Albane, por na quajen Albane nuk vetequhemi (te pakten tash e sa shekuj).

Ne kohen e Ilireve kishe shume fise te ndryshme ne Ballkan. Ato dalloheshin nga zakonet dhe ne veçanti nga gjuha e tyre. Dy grupet me te mëdha ishin Greket dhe Iliret.

Iliret përfshinin Taulantet, Dardanet e.t.c një nga fiset me te fuqishme ishin dhe Albanet qe mendohet te kenë jetuar ne afërsi te Durrësit. Grupi tjetër i ashtuquajtur Grek përfshinte Thiben, Sparten...e.t.c Fisi me i fuqishëm sigurisht Heleniket(me plakun Mere ne krye ...ahaha... just kidding).

Duhet te kuptosh qe njerëzit ne këto vite kishin një mentalitet ndryshe nga i tanishmi. Sot, sipas mentalitetit “modern” ty nuk mund te bëhesh grek po nuk je me gjak. Si mund te thuash shikohet aspekti biologjik. Atëherë shikonin vetëm dy gjera qe unë i përmenda dhe me sipër; gjuha dhe zakonet.

Këtë gjë e ilustron dhe filozofi i madh Aristoteli kur ne një nga veprat e tij shkruan, “te jesh Grek nevojitet vetëm te flasësh greqisht si dhe ta besosh qe je Grek.”
    Fise ka pasur, ashtu si dhe ka tashme. POR, fiset jane gure te nje mozaiku. Imagjinoje ne kete menyre. Gure me ngjyra te ndryshme, ku tradita-zakoni-gjuha-gjaku, perbejne ngjyren e "gurit". Do te kishim nje mozaik ku mund te shikoheshin vetem ngjyra e gureve ilire dhe atyre greke. Me pas do te shikohet edhe ngjyra e gureve sllave.
    Pra nuk kishte nje numer te madh gjuhesh, ashtu si kishte nje numer te madh fisesh, por perkundrazi, kishte dy gjuhe baze, ku padyshim njera eshte Ilirishtja
    Jam dakort me ty kur thua se mentaliteti i njerezve te pare ka qene i ndryshem Ky eshte thelbi i deshifrimit te kuptimit te emrave te njerezve, te cilet shpesh here shprehin fenomene ose edhe ngjarje, ku nje pjese shpjegohen me shqipen e sotme pa shume veshtiresi.
    Sa per punen e gjakut eshte e sigurt, se shqiptaret (ne te sotmit) jemi pjesa me fanatike, e rrjedhimisht pjesa elitare (HYLLIAN?...normal qe jemi ne ILIRE).
    Aristoteli, mund te kete pasur rimisherim te Venizellos, sepse dhe keshtu e mendonte?
    Cilet jane ata qe nuk e perfillin gjakun. Pikerisht gjakperzierit.
    Sa per Sparten, doret etj...ky eshte diskutim me i gjate. Por nje pjese e madhe e grekeve te lashte, "u ushqyen" me gjak ilir.
    Kurse per faktorin e gjuhe-tradite= komb, po te jap nje shembull "gjuhesor". Nese te ka rene rasti te shkosh ne cirk do te kesh pare shume kafshe qe mesojne gjeste si te njeriut dhe qe kuptojne kur i thote i zoti me jep kemben e djathte apo te majte. A e ben qenin apo ariun, njeri, kuptimi i gjuhes se njeriut? Ka njerez qe thone se qente jane me te mire se njerezit, por ky eshte perfundim personal.

Ka pasur dhe fise te ndërmjetme siç ishte Maqedonia te cilët ne krijimin e tyre ishin Ilir. Me vone ata u kthyen ne qyteterim. Por me kalimin e Kohës iu kthyen asaj Helenikes. Aleksandri ishte ai qe i vuri vulën kësaj kthese.

Te vime prape tek shprehja Ellines. Ajo nuk është gjë tjetër veçse shprehja e vjetër ELIT (me te mirët ose Perfekt. Yjet si mund te thuash)--- Ky ishte një emërtim i cili i behej Athinasve dhe kulturës se tyre nga Iliret.

Sigurisht qe vjen nga fjala Illi (Ylli). Mos harroni se Latinet e shkruanin i-ne me e. Për ata qe dine anglisht si shqiptohet e ne anglisht? i apo jo?!
    Ellines quheshin fillimisht vetëm athinasit por me kalimin e kohës dhe fise te tjera filluan ti bashkohen kësaj etimologjie. Shprehja Grek i përket vetëm folësve te asaj gjuhe.

Qe ta mbyllim këtë diskutim greket e sotëm e quajnë veten ELLINES, qe do te thotë ILIRIANET!!!

P.S Greket nuk e kane prejardhjen nga ne ose anasjelltas, thjesht gjuhet tona janë gjuhe motra. Thjesht greqishtja evoloi kurse Shqipja/Ilirishtja nuk ndryshoi dhe kaq shume.
    Maqedoni nuk eshte aspak fis i ndermjetem. Latinisht flitej edhe ne Britani. A jane britaniket italiane?
    Jam me pak nxitim dhe po e mbyll ketu.
    HYLLI eshte simboli i te arteve dhe ILIADA, tregon pikerisht luften HYLLIANE, gje qe rrefen se popullsia pellazgjike ishte ilirike.
    Iliret nuk i quanin ELITE athinasit, por vete athinasit nenvizonin prejardhjen e tyre pellazgjiko...ELINE, HYLLIANE

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    P.S Greket nuk e kane prejardhjen nga ne ose anasjelltas, thjesht gjuhet tona janë gjuhe motra. ]

Shume interesante kjo shprehje. Flasim nje gjuhe po nje nga ne eshte, po nje nga ne eshte kallp (origjine te ndryshme)

Thjesht greqishtja evoloi kurse Shqipja/Ilirishtja nuk ndryshoi dhe kaq shume.
    Kjo eshte dhe me e bukur. Megjithese e masakruar gjuha e Plato's ende ka pjese qe kane kuptim vetem ne shqip, ne kete te sotmen bile. Kjo nuk ka ndryshuar.

Te siguroj qe edhe greqishtja nuk ka ndryshuar nga ajo qe ishte kur erdhi ne Ballkan. Cfare leviz jane huazimet nga gjuha autoktone.

S'late peme ne kembe nuk late.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •