Close
Faqja 222 prej 255 FillimFillim ... 122172212220221222223224232 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,211 deri 2,220 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Galabret dhe Thunatet dardane perbejne dy "kasta" ushtarakesh dardane. Njera jane kalores tjetra shtizor.
    Bryget kane jetuar kryesisht ne regjionin e emathise.
    Rrenja e fjales "bri' eshte "rhi"; bryghi eshte tjeter (do te shoh me vone se si me shkon puna me kete emer).
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Une di edhe nja tre variante te tjera, per gocen qe i ka vdek nana dhe i ka lane gjerdan, te vene, princeshen (Elisa). A nuk kishte Doda dhe vellai nje moter Heloisa, Hillaria? Nuk mbaj mend per Mujin dhe Halilin, por edhe tek ato legjenda sec c'ka nje legjende qe nana (? ) i kthehet ne qyqe nga hidherimi.

Ne kemi bere lesh gjera me te medha dhe jo dy/tri zogj te ngjashem.
    E vertete, prandaj gjerat duhen shikuar me takt, delikatese dhe durim te prolonguar.
    Pershendetje.
    (ika une)
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Galabret dhe Thunatet dardane perbejne dy "kasta" ushtarakesh dardane. Njera jane kalores tjetra shtizor.)
    E di. Rozeta lidhet me Dardanin Enea, po a eshte ky Galaber?

Bryget kane jetuar kryesisht ne regjionin e emathise.
    Rrenja e fjales "bri' eshte "rhi"; bryghi eshte tjeter (do te shoh me vone se si me shkon puna me kete emer).
    Kontrollo edhe Frengji- Phrygji (se te lidhet me stemen Dukagjine) kur te jesh tek kjo.

Ne themi qe emri i pare ka qene Emathis ose Albania. Nderkohe a ka mundesi te kemi Mace-DOD-Nia? Nuk e kam idene se cfare mund te jete kjo parashtese "Mace" - Bartesi, Mbajtesi/Majtsi/Majci Dodaneve??

Mendoj se fakti qe kumrite jane misherimi i shpirtrave te vdekur i ben keto shume me faththena. A nuk zbresin tere figurate njohura nentoke pe rte marre vesh te ardhmen nga goja e te vdekurve? Fillo qe nga Enlili po deshe. Uliksi, Herakles, Herkuli etj te tere keshillohen me shpirtra te botes se pertejme. Dika kam hasur per kete zog tek "Athena e Zeze" por nuk i kam vene shume rendesi ne ate kohe.
    ___
    Nadja e mire.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 22-11-2008 më 21:11

???

Kumria

Emri i vjeter i saj duhet te jete Penelope; "pene : lope" nga "pene[pe]lope"

A mund te kete ndonje lidhje kjo me qytetin e lashte te Epirit ELLOPIA ?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Trojan_Dodoneus Lexo Postimin
    Mendoj se Ellopia lidhet me Europen, qytetin/krahinen mes Maqedonise dhe Epirit. Europa vete ka nje element kumrie, ndersa pa dyshim lidhet me driten/te bardhen.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 23-11-2008 më 10:05

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Trojan_Dodoneus Lexo Postimin
    Per mendimin tim Ellopia eshte fjaleformim autentik shqip.
    Ka nyjen gjinore perpara ka rrenjen e fjales dhe ka prapashtesen shquese dhe treguesin.
    Por rrenja e fjales eshte lop~. Dhe shprehja lop:, jo gjithere e ka pasur kuptimin lope. Sepse lop~, burimisht mund te jete atribut i lopes, e jo lopa vet!
    Por marre parasysh se qyteti me i rendesishem protohistorik i vendit ka qene Theba qe do te thote gjedh, kuptimi s'mund te iken fort larg.
    -Beocia kurre nuk ka qene etnikisht greke.
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Mendoj se Ellopia lidhet me Europen, qytetin/krahinen mes Maqedonise dhe Epirit. Europa vete ka nje element kumrie, ndersa pa dyshim lidhet me driten/te bardhen.
    Ellopia#2

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nuk ka 'pixel' te mjaftueshem per ta lexuar ajo fotografi, por do te shtoja se:

Eu-lopa eshte personazh;
    E-lop-ia eshte vend;

Dallimi nuk eshte i madh por eshte esencial. Elopia nuk u themelua ne emer te Eulopes. Megjithese Eulopa nuk nuk u be asnjehere zyrtarisht emer vendi. Ajo jozyrtarisht mbijetoi per shekuj.
    Parashtesa gjinore "e" dhe integrali simbolik "U" ate emer e ben te kete kuptimin "lopa qiellore" por edhe "~ e madhe" qe shume shpesh eshte sinonim i te "e bujures" qe mund te kete personifikuar "rrugen e qumeshtit".

Beocia ne fakt eshte quajtur Kadmea me heret ose se paku ne letersi, ndersa emri i krahines ne formen aktuale eshte i deformuar nga Boeotia e cila alternativisht duhet shqiptuar Boiotia. - E qe nderkohe mund te kete qene emri alternativ i gjuhes vendore, pra. shqip. Sepse "Boa" eshte lloj gjarperi i ngjashem me "pitonin" por shume me i vogel, sidomos ai lloji shtepiak i tij. Ndonese vet Boa ishte Dragon. Iliret besonin se "ky gjarper e thithe lopen", dhe ende jeton ne kujtesen sllave si kravosisac. (Fatkeqsisht emri ekuivalent "thitlope" sot perdoreet per nje lloj bretku ne gjuhen e unisuar!). Kuptohet qe nuk ka gjarper qe thithe lopen. Ne kete bestytni mbijeton pershkrimi i vules se kontrates mes dy kulteve. Kjo eshte metafore e tributit qe ka thithur kulti i gjarperit te vendoreve nga fitimet e atyre te kultit te lopes. Sepse 'ofiogjenët' ishin kult shume me i vjeter se 'bijte e lopes'.

Keshtu e analizuar si El-l'opia mund te na dal se eshte e lidhur me gjarperin dhe emri lope te kete dalur permes asimilimit te kultit - por ne cilen gjuhe? Shenjat na tregojne per Etiopine por forme dialektore i takon pellagjishtes perendimore!

Emri i AEtiopise ne kuptimin Ati-Ofion thirret ne gjarperin demiurg te mitit pellasg per krijimin, prandaj rrenja [lop] del si aglutinim prej l'Ophi.

Por vazhdimi ne kete drejtim do na i bente te gjithe popujt e botes ofiogjen.... gje qe e ben te pamundur thellimin ne studime qe kan per qellim diferencimin e shoqerive ne menyre 'kualitative'. Gjarperi e kishte gjithe boten ne dore, sidomos Ofioni. Eshte pak i pa logjikshem adhurimi i gjarperit nga shoqerite neolite ne gjithe kontinentet e botes pa ndonje faktor iniciues. Gjarperi eshte krijese me efekt repulsiv psikoemotiv ne njeriun. Veshtire te shpjegohet pa kontakt me "iniciatet".

Nderkohe qe Ofioni eshte absolutisht i atestueshem si demiurg Pellasg. Emri i te cileve poashtu nje kuptimet e hershme te tij rri ne lidhje te drejt me gjarperin. Emri i pervecem Pelor, eshte deshmi e pakontestueshme e kesaj. Por aty eshte "pellumbesha"... -kush i bie ne fije magna-misterit pellasg???>...
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    "Ellopia - 2. An ancient name of the district about Dodona in Epirus."

Etiopia nuk ka te beje fare, me ate qe te stergjysherit tane e quanin Aethiopia. Fare. Me pare do besoja se Topiajt jane etiopiane.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 23-11-2008 më 17:12

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Alfeko, ky eshte nje fakt shume i rendesishem. Duhet te ndalemi ne nje fakt te tille. Sipas Hahn por edhe disa burimeve te tjera, pellumbat (shpend i Afrodites) shoqeroheshin me fat-thenen e Dodones. Deri ketu nuk ka asgje te re. Ne forum eshte shkruar gjithashtu mbi Dardanin, i njohur ndryshe si Dodan, Dodanim ose Rodianim. Dode-Doda nje emer tipik shqiptar, ka shkuar ne analet e historise se shume vendeve si pershembull Gjermania.

Kohet e fundit hasa ne nje fakt me vlere. Pellumbi, me sakte kumuria (mbase Kumtia, ajo qe jep kumtin) thirrej DODE, se paku ne Beratin e hershem. Lidhja qe ben Baptisti mes Puplave, Perhimta (kumuria), Floket, Pleqte dhe vijon Pellask, Pellumbardha, Palomba(rda), Longobarda eshte me shume vend. Do nga ndihmonin ketu hulumtime mbi origjinen e fjales P-Lum-it.

Dardhat disahere jane pak si te stergjatura.
    shume e drejt

fjala eshte e permendur ne fund te te dyja te artave t e Pirgut te cilat datojn nga shek 7-5 p e s .me poshte po e paraqes te shenuar me dy vija---

keto jane fakte ,edhe mbi fakte duhet te mbeshtetemi
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •