Close
Faqja 173 prej 255 FillimFillim ... 73123163171172173174175183223 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,721 deri 1,730 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    o ti jaran katuni qi shihet kallauz nok don, cka hamamin duhet me studiue? Mos e ki fjalen me shpik pej menes shnoshe qysh bane dej tash?

A munesh me ma perkthye q'ita edhe nji here ma shqip, se po mdoket qi s'tek je n'men po get?

Cka ka me u studiu ne "2+2=4", ato sene i dijne edhe shkijet edhe shqiptart pej dites qi kan ba vaki, vec n'tu past tek me thane "5" jaran.

Per ato tjerat mu dok the, qi i din - po paske pas rrejt bash qysh rrejte iktu siper... Reliefi yt, e numri i armikut. Qysh spo t'vje marre?!! Qashtu edhe n'Kruj paska pas luftu veni e jo titajt shqiptar, vec kelmeni ma shum ka luftu netrren t' atyne se n'tvetin... po ti s'tek je n'mend hiq.
    Baptisto, do i dekorate?

Keto jane debate krejt jashte teme. Panteoni hyjnive eshte trajtuar gjetiu. Le te merremi me leximin e shkrimeve, ne se ka.

Alfeko, si zor te jesh dorezuar aq shpejt.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 19-08-2008 më 07:56
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Perhendetje
    Po me siell problem vendosja e simbolit te henes dhe beoj se askun tjeter nuk gjene pozicionimin me te pershtatshem .

Pozita reale e saj eshte mbi shenjen e tokes figura e femres nata -nuat qe e kam postuar tek hieroglifet don posaqeriht nje analiz me te thell .
    Do te mundohem edhe hieroglifeve tu jap shpjegimin ne kete figur
    hieroglifi
    DI-DJ-GJ
    PARAQITET SI FIGURE E NGJAJSHME ME ATE TE GJARPRIT
    MOS VALL GJARPRI NE FIGUREN E KADMIT ME PLIS TE BARDH I RUAN VEZET APO UNE THEM SE AJ ESHTE DIELLI MBI PLANETE-SISTEMIN DIELLOR .
    Kemi sferat e gurve te rrumbullaket ne bosnje te cilet paraqesin ato vezet e gjarprit apo me mire te them planetet ,kete simbolizim e kemi akoma ne Kosove kete gje hasim sidomos te shtepit qe jane ndertuar me heret porta e oborrit ka anash dy gur sferik mos valle paraqesin vezet e gjarprit keta gur sferik.
    Kishte pyetur bizant .
    Pikrisht alfabeti Pellazg-Yllir eshte i formuar ne baz te sistemit planetar dhe yjsive .
    Nuk eshte e rastit kete qe e them ,e them me plot bindje, kjo eshte ne nje lloj menyre e ngjashme me sistemin Kabalik por shume me e laht se sistemi kabales me shum do te ceku kur ti vie radha.
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 19-08-2008 më 08:55

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Me sa kam degjuar une Panja perdoret si emertim ne Cameri. Druri i panjes eshte i lehte, por i forte, dhe i bardhe. Te thuash si variacion i Maple (gjethja ne flamurin kanadez).

Thone se panja ka ne malin e Shendelliu dhe Gavogjit. Ne keto male dhe ne tere Camerine rriteshin dhite sepse keto nuk stepen nga mali. Dele nuk kishin.
    Mrekulli!

Edhe Pani vdiq dikund në ato troje rreth Çamërisë. Siç thuhet: "Në detin Jon"

ti perendeshen Thana po do me e ba nimfe/zane ia pafsh hajrin po une nuk po muj bindna. E po e lame ...
    Nimfat, edhe këto akzistojnë në mitologjinë shqiptare.

Quhen Zana ose Orë, e që janë emërtime të gabueshme, sepse Zanat janë hyjnesha të fisit e të malit e të virgjërisë së natyrës. Kurse Orët janë pjesë e pandashme e një njeriu, aq sa orëligë dmth fatkeq, secili njeri ka orën e vet.

Por populli i quajti Zanë dhe Orë, këto Nymfe që rrinë nën hije të lisave, vallëzojnë (shtojzovalle), lodrojnë andej këtej etj.

Po Zanat e vërteta janë ato të fisit ose të malit. Zana e fisit qëndron mbi një shkëmb, ose e vetme ose vetë e treta veç se Zana e fisit osht singulare, ka identitet, dmth ásht zana e njaj fisi. Sikurse Diana e Kandavëve apo Zana e Veleçikut.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ata e quanin kete gjarper "Ilurianka
    Illyr quhej gjarpëri prej të cilit e kanë prejardhjen ilirët. Ky gjarpër ishte biri Kadmit e Harmonisë.

Nga Illyr bëhet Illur, (pamundësi em shqiptue U), i shtohet prapashtesa AN, sikurse te Artan, e emra të tjerë, bëhet illurjan, prapë i shtohet prapshtesa -ka, sikurse bullgarka, taljanka, rumunka etj, dhe kemi Illurjanka.

Kjo mbështet teorinë time që hititët erdhën nga Iliria.

Mik i dashur, citimet jane fjale per fjale nge Stipcevici. I vura sepse tere debati qe bo ben me Alibaben fillon dhe mbaron tek ky autor qe une nuk e di te kete qene shqiptar
    Është arbnesh nga Zara e Kroacisë, dhe flet arbënishte.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    S'kemi kohe me hup koti o alibaba me u marr edhe me reliefin edhe me meteon, ndoshta ka qene klima tjeter n'at vakt, ku me dit era ka frye nryshe per ate e kemi hup luften....
    Ku, ç'ka s'lexon njeri...duhet me m'ra mjekrra te kamt per me i studiue te tona keto pasoja fizike e meteorologjike e klimatiko gjeografiko reliefike qe kane shkaktuar ne demin tone ore...
    Atëherë pra mbështete mendimin e Baptistit, që Ilirët e atyre viseve po na dilkan racë tjetër prej neve.

Ju s'jini normal, po doni me shkru historinë katunarçe.

Relievi pra? Qysh e ba luftën në mal e qysh në fushë? Shko veti pak strategat, at që kanë kry shkollën ushtarake.

Edhe numri i armikut po çka?? Edhe krejt tjerat jon. Po ju nuk i merrni parasysh, po ja futni katunarçe, "hajt qijav nanën se ata asniher nuk jan kan ilir", kta po doni me than.

Sa për atë frymën, ironia e mirë boll, paske afëtis për ironi e satira. Pse bre burrë i dheut nuk po shkrun romane e novela, masi paske kaq aftësi???

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ka gjera shume te drejta ne ato qe shruan Baptisti. E keqja e tij eshte se kur nuk i pelqen dicka ne govate e hedh ne lume me gjithe beben.

Ai nuk shkroi qe Iliret ne ato krahina qene ndryshe nga ne, po pyeti pse ata u asimiluan ndryshe nga sa ndodhi me ne.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ai nuk shkroi qe Iliret ne ato krahina qene ndryshe nga ne, po pyeti pse ata u asimiluan ndryshe nga sa ndodhi me ne.
    Epo i thashë mjaft mirë, që asimilimi nuk e ka një arsye të vetme. Është punë e madhe të përgjigjesh këtu. Duhet t'i marrësh parasysh të gjitha.

Pastaj pse arbëreshët në Greqi u asimiluan dhe ne jo?? Thjesht arbëresht i sundoi greku.

Edhe ilirët në ato zona i sundoi kroati, ndonëse kroati ishte pakicë, por kishte forcën (shtetin).

Tash sa herë që mundohemi me dhanë përgjigje, na del pyetje mas pyetje, e kjo do të thotë që janë me dhjetëra gjëra që duhen marrë parasysh. Duhet shikuar kushtet në të cilat u asimiluan.

Baptisti po thotë që ilirët na dilkan i racë tjetër sipas Aleksandër Stipçeviqit. Kjo për mu s'ka ranci aspak sepse A.S. ka gabu sa i përket racës (e ceka dhe më herët).

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Une permblodha ate qe une mendova se ke thene per te pare ne se te kisha kuptuar drejt. Ne se nuk ke thene asgje nga keto prej tyre, me te vertete nuk paske thene gje, ndryshe nga sa kisha menduar. Ne kete pike futi nji kryq se nuk ja vlen me lodh mendjen me pallavra me the te thashe, kur brumi eshte zero.

PS. Se kush flet o nuk flet shqip nuk kane ngelur shqiptaret t'u tregosh ti me TanHauzin. Pazaret qe ben me te ik e shiti gjetiu!

Tjere here citoje. Mos "permblidh" cka nuk eshte shkru, e s'asht thane, as s'asht menuu...
    Brymi yt po tho'te, se kulla asht ndertu para permbytjes, e kjo asht nji rren e kulluem, se asnji burim nuk thote ashtu e as librat tu t'dashtun fetar. E as une nuk kam mbet me me kallzue nji i dalun fare ja i gjakprishun mue per shyptari.

Mik i dashur, citimet jane fjale per fjale nge Stipcevici. I vura sepse tere debati qe bo ben me Alibaben fillon dhe mbaron tek ky autor qe une nuk e di te kete qene shqiptar.

Une nuk e lexoj ate fare si e lexon ti. Une e lexoj qe ky cift perendish (i cili merr emera te ndryshme ne fise te ndryshme Ilire) eshte me i larti. Te takon ty, mua dhe te tjereve te themi se Athena dhe Hermesi, Diana dhe Apollo, Zeusi dhe Hera jane po i njejti cift Hyllir.

Mik i dashtun ei keq nderzyem, asnjikush nuk t'tha se citatet nuk jane ashtu si i ke prue. I kam lexue e i di permendsh tash gati 'izet vjet. E aleksandri asht ditun si s'asht shqiptar edhe ma pare se asht arbnesh prej Zare.

E e marr vesh une fort mire se si e lexon ti, po ti m'e marr vesh se si asht shkrue, asht krejt tjeter mesele.

Se ta kam citue, delire e krahue fort per mrekulli, si pa mund t'madh me munt me kuptue se jane t'ngjeshne tana paushalli. Se asht gjet vec nji pllake e vetmume, ku Vidasoo e nana Thane, jane veneru e jan nderu, e fill mbas ksajne kan perfundu, sec m'asht Thanae nji Dijane, e Vidasi Silvanus, prej kater pllakave votive ku vec ne njanen jan emnu, pa pam tjeter, pa ni as gjete, kurrku ngjeti nji shej tjeter, gjon e gat ilirikut t'shkrete, se k'ta dy nuk jane tjeter, vec kryekrena t'gjithe hyjnise, trup e tethuer gjithe ilirise.

Po me t'thane t'drejten. Asht nji spekulim apriori e krejt i pabazuem, e kurrqysh hiq i argumentuem.

cit.:"Te kater altaret votive qe u zbuluan ne Topusko, prane burimeve me uje te nxehte, i ishin dedikuar te dyve. Mbi kete baze ishte nxjerre konkluzioni se Vidasus Iliarian correspondon me Silvanin, kurse Thana me Dianen Romane"

Po mbi cilen baze kan konludue? "qe u zbuluan ne Topusko, prane burimeve me uje te nxehte"!!! Baze ma t'forte kush kerkon?

E athua mbi cilen baze tek asht konkludua: "se ky cift hyjnor ... ishte i rendesishem, ose mbase me i rendesishmi ne hierarkine Ilire te zotave."

Mbi paragjykimin: "se ky cift hyjnor ... ne rajone te tjera Ilire njihet me emra te tjere"?!!
    Po, po - kjo asht "shkence"!
    Nuk ka si me kene ndryshe; dy huqje ne nji t'shtime rralle bon vaki, dueht me kane i zoti per kso mjeshtrishe, se 1. nuk ekzistojne emra tjere qi dihen per kete cift! 2. Se emnat tjere shenojne tjera perendi; e mos te permendim te tregen qi pjerdh prej k'tij cifti, (3) se emna t'ndryshem per te njejtat perendi mrena nji territori do me thane kombe te ndryshme (qe sipas tij) gabimisht konsiderohen si ilir e nji etni.

E ket send po e thote, kush tjeter pos "tatja e ilirologjise".

Baptisto, do i dekorate? Se duket per kete e ben gjithe zhurmen.
    Bruti thote Cesari qe ambicios
    dhe bruti eshte njeri i ndershem.
    ..
    Cesarit tri here ia vune kuroren,
    dhe ai tri here e hodhi.

Por Bruti thote qe ambicios,
    dhe bruti eshte (domosdo)
    nje burre i ndershem
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 19-08-2008 më 09:18
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    He Baptist thuje, se s'po tu doken fjalët e mija.

Thuje mendimin ton, pse u asimiluen Ilirët? Thuje qi kokan kan tjetër racë se çata po ki qef me thanë.

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Styx ke parasysh nje figur te hermesit plisbardh ne dore ka nje shenj identifikimi te themi shkopin magjik para ka nje kazan-ene mbi ate ene fluturon nje shpend mirpo ajo ena ka tri kembe nese bejme nje figure te tille me kete bazen e germave do te dukej keshtu.
    dielli = shqiponja
    Ena eshte merkuri ,venera ,toka dhe mesfundi enes eshte jupiteri
    kembet e enes jan toka ,marsi, pluto dhe kemba mesit jupiteri neptuni dhe hana dhe kemba e tret eshte merkuri,satuni dhe urani , une mendoj se emri shtes i hermesit trimegistus emertohet per kete shkak .Ja posht po e postoj nje figure ku ka me shum argumente per kete qe e them kemi edhe nje argument me shum figuren e hyjneshes ne fron qe nuk eshte vetem nje figur e tille por me shume
    Tani ne Kosove gjurmohet ne shum pika-lokacione besoj se shume shpejt arkeologet tane do te bejn publike zbulime te reja si ato te fshatit Aqarev ,Keqekoll ne lagjen e Kaqotve .Pra Dardania eshte nje sirtar i pazbuluar e kam dikun nje figure foto qe me magjep -habit preciziteti simetria e punes se poqarit kjo figur pellumbi eshte punuar para 6000-7000 viteve nese e gjej do ta postoj ne kete teme.

Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 19-08-2008 më 10:19

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •