Jo ,jo nuk po bi une fakte qi e deshmojne terthorazi nordicitetin po ti, une vec thash "ne-me-lazem" me u marre fort me raca e me vetima se ato qishtu po grumbullohen, e muj shperthjene kah s'kujtohesh.
E stipceviqi nuk po bazohet ne kafka po ne transmetime te dokumentume te pershkrimeve romake te fizionomise ilire ne ate periudhe. E kjo t'ban me menue me e marre pak ma seriozisht ate thanien e autorve antik "illyrii proprie dicti" edhe shtrimjen e tyne se po na i lujne hujt kapak ajo pjesa veri-perendimore, e pranuem na ket fakt e se pranuem. (se nuk asht bash krejt e rastit ajo qi tane ata u asimiluan kollaj e ju hupi fara e mbetem vec na perkundrejt tana dyndjeve ma te egra e luftnave e presioneve e maskarave t'pa kputne per mija vjet, e prap - qe ku jena!)
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Po, veç atë që thu ti e ke mirë. Shkencëtarët tjerë qenkan budallenj.O Ali keto jane spekulime te thata e pershtatje t'papershtatshme. Diana me Thanen pak e hiq nuk kane, se per Thanen nuk dihet kurrgja.
Tash, unë të marr ty si referim apo Mark Tirtën, që ka bërë një veprimtari aq të madhe në fushën e etnologjisë?
Kush je ti masëpari? Pse me të marrë ty si referim?
Kjo nuk e kundërshton faktin që Thana asht Zana. Edhe Silvani quhet sipas Selvisë, një lloj druri. Edhe Vidasi quhet sipas Vidhit, një lloj druri, ndërsa Diana sipas Dhisë.Une e di vec nji send e ai del prej botanikes edhe emnit te trasheguem t'atij druni endemik qi rritet vec n'viset tona po get e qi quhet THANE.
Poashtu Zana ka karakteristika të Athenës. Sepse me kalimin e shekujve, hyjnitë nuk mbesin identik ashtu siç ishin, ndodh që dy hyjni bashkohen (në mendësinë e popullit), krijohet hyjni e re me karakteristikat e dy të parave.Ky dry i shejt kalendarik duhet me kane personifikim i perendeshes Thane e nashta variant verior i AETHANEs dhemek Athenes. Pse asht kalendarik ky dru?
Ti thuj çka dush, po piktura ma e shpeshtë në kisha, asht ajo ku Shën Gjergji vret Bollën, dhe sipas Legjendës thuhet që banorët kinse u çliruan nga mundimet e Bollës, dhe në shenjë falenderimi u kthyen në të krishterë.Tash qi thirre dikund punen e bolles e shen hillarionit qi e permend stipceviqi po ta tham edhe nji send, emni i tij asht forme e latinishtes vulgare fshatareske e emnit origjinal shen Hillyrionit
Legjenda apo piktura simbolizon triumfin e krishterimit mbi paganizmin. Në Bibël gjarpëri është simbol i së keqes, kurse tek ilirët totem.
Po dalim pak nga tema, po Dimarat është një emër i lashtë maqedon. Dhe mendoj që ka të bëjë me Dimnin.Emni i sezones Dimen e Dimer vjen prej Di Mitres apo Di Mitrit e qi njifar dore shenon veriun.
Përsëri kjo nuk e kundërshton që Thana është Zana.Nji Diane e nji Thane asht, mujne me kane te ndryshme vec menyrat e adhurimit.
Edhe Zeusa jan kane me qindra zeusi ky zeusi ai zeusi i ktyne zeusi i atyne, zeusi shqiponje zeusi qyqe. Po na njifar menyre e njohim per nji te vetem.
Zanat jane gjithmone shumes sikur sibilat sikur muzat pllejadat etj.
E para, gjatë shekujve hyjnitë evoluojnë, ndodh që nga shumësi bëhen njëjës, ose nga njëjësi bëhen shumës, varësisht nga kushte historike-shoqërore. Në kushte të bashkimit-unifikimit politik, perëndi të ngjashme shkrihen formojnë një të vetme. Në kushte të jetës së parcializuar krahinore fisnore, secili fis ka Dianën e vet, Zanën e vet, Zeusin e vet.
E dyta, Megjithatë, të solla faktin që edhe në atë kohë ishte Diana e Kandavëve, si një zanë e një fisi të veçantë.
Nga na doli kjo "Zana rang i ultë"? Zana është pothuaj kryesorja në luftat e kreshnikëve. Bile në kangët kreshnike Zoti përmendet veç në fillim, "lumet na për lumin zot" edhe kjo duket ndikim i krishterimit, kurse ato që veprojnë në mënyrë aktive janë zanat, sikurse Athena u ndihmonte herojve të Iliadës.ASnji lidhje direkte mes zanave e thanes nuk pash, lidhjet jane deri diku te pranueshme mes Dianes e Thanes po jo edhe me zanen. Zana asht rang i ulte sic thash i tipit te sibilave apo syzanave. zana ne realite asht shkurtim i syzanave.
Çfarë lidhje direkte pu dashka sipas teje? Përmeni nja dy a tri bile.
Osht poplli ai që ka ba ngatërrime. Vetë poplli e quan një hyjni herë me një emër, dikund tjetër me një emër tjetër, ose i njëjti emër përdoret për hyjni të ndryshmenë krahina të ndryshme. Po emri kryesor është Njeriu i Gjelbër.citati 4. eshte nji ngaterrim total lidhje me tru nuk ka, jo asht shej e mosdijes akute. me perzi atributet e martirit te fejesave me shen gjergjin mitrin e hazrin asht papergjegjsi e madhe.
Kah na polli ky martiri i fejesav?
E ke ngatërru muhabetin. Nuk jemi tuj fol për Fati, jo. Jemi tuj fol për zana. Harroji fatitë.1. zakonisht >nuk< gjinden tri zana bashk, po tri fatite edhe ky asht ngaterrim i kote sharlatanesk. E lidhja me dianen e dy percjelleset asht vec futja kot.
Autori thotë që gjenden tri zana bashkë. Shko kundërshtoje në ke këllçe. Jo vetëm ky autori po shumë tjerë, kanë rënë dakord, me këto pikëpamje.
Jo ky nuk asht debill, edhe mos meno qi po kallxo punë të madhe, qi po i thu debill. Dil pak prej injorance. Njeri i ka ra kryq e tërthot Shqipërisë, ka citu edhe shkrime historike, dhe ka shkru mjaft për mitologjinë shqiptare.ket fjali s'di dreqi qysh me e komptue -cka tha more vlla?! .. "flijimet ishin pikerist atribute te zanes" qysh flijimet atribute te zanes? kush dreqi di me e marre vesh!
Cilat jane atribuetet e zanes? Cka asht kah flet ky debil?
Atributet e Zanës janë Dhitë dhe Sorkadhet. Kuptohet që dhitë përmenden më shumë se edhe ishin kafshë shtëpiake të rëndësishme, por edhe sorkadhet janë atribute të Zanës.
Në anën tjetër shumë monumente të Dianës-Thanës që janë gjetë në Dalmaci, aty hyjnesha është e shoqëruar nga dhitë ose sorkadhet.
Poashtu në festat e maleve, kur njerëzit dalin në pelegrinazh, në të kaluarën janë flijuar kryesisht dhi dhe sorkadhe.
Tash ti e ki kallaj veç me thanë "valla ky debilli po rren". Ama nuk osht qashtu daj, nuk osht debat ky qi po ban ti. S'ka arsye ai me rrejt. Duhesh ti me ju përshtat realitetit e jo realiteti ty.
Vidasi osht Vidhi, sikur Selvani etrusk osht Selvija, ose Thana osht druri i Thanës, apo Diana oshte Dhiana.Vidasi te e shumta do me thane "Dashi me brina V", demek "Cjapi"!
Jo nuk shpërthejnë, jo. Racën e kemi në nivel.Jo ,jo nuk po bi une fakte qi e deshmojne terthorazi nordicitetin po ti, une vec thash "ne-me-lazem" me u marre fort me raca e me vetima se ato qishtu po grumbullohen, e muj shperthjene kah s'kujtohesh.
Unë stipçeviqin e kom lexu niqin her, edhe ai thotë që romakët thonë se ilirët kanë fytyrë karakteristike. Por se çfarë karakteristikash nuk thonë.E stipceviqi nuk po bazohet ne kafka po ne transmetime te dokumentume te pershkrimeve romake te fizionomise ilire ne ate periudhe.
Stipçeviqi nuk ka ba kurrëfarë pune të vlefshme sa i përket racës. Në fusha tjera pirolla i qoftë.
Jo nuk asht e rastit, shpjegohet disi, por jo kështi siç thu ti. Atje ende gjallon raca dinarike, veçse pak e përzieme. Ne jemi qendra e papërzier.se nuk asht bash krejt e rastit ajo qi tane ata u asimiluan kollaj e ju hupi fara e mbetem vec na perkundrejt tana dyndjeve ma te egra e luftnave e presioneve e maskarave t'pa kputne per mija vjet, e prap - qe ku jena!)
Pra na jemi tash Albanii proprie dicti.
KY far myrta po me vjen keq qi po e tham po ky bash hiq lildhje me tru nuk paska per keto pune, absolutisht.
Edhe paska ba nji pune shume te keqe e paska ngaterrua baba me zhaba deri ku s'lejohet e pa asji kriter as metode as vec futja e po tham dicka te shkruj nji liber e tbahna dikushi.
Fort po m'vjen keq se qishtu me ia fut krejt kotnasikoti si ky une nuk paskna pa perpos ketu ne forum ku njerezit kane te drejte t'ia fusin cka neper tru drejt e n'leter, kjo liber nuk a'.
Kurrkush more nuk po te thote me me citu ti mu!
Ti po thu "kjo nuk e kundershton faktin qi zana asht thana" disa here me radhe.
Po qai fakti si Zana tek asht Thana nuk ekziston kurrkund!
Cfare nevoje kam une a tjetri me kundershtu dicka qi nuk ekziston pos athere kur thote dikush dicka palidhje si kjo, edhe atehere llaf goje pe bajme se bash kurrfare nevoje me demantu nji send qi nuk qendron n'asgja hiq nuk kam.
Ti po thirresh ne Fishten e Fishta ato i perdor tu u kqyr ne Homerin e kryekeput si figura poetike dekorative e imituese. Ne fakt ne fushebeteja vjen Nika Vika Fitorja, apo brohorima ushtarake e fitores me kurore ne dore, te cilen ma kishte sjellur dikush te tema e mates duke e ngaterruar ate me Atenen. Ajo mund te quhet lloj zane sepse perendeshe nuk eshte. Dhe zanat perendesha nuk kane qene kurre. Prandaj 'eshte rang i "ulte" ', ne fakt nuk eshte rang perendishe fare.
[martiri i fejesav asht q'ai qi po e festojne rinija e sodit valentin martiri] :')
Atributet e zanave jane vec shitimet me sy, t'marrunit menc t'jerit qi e kane zane ne mal, ato jane nimfa te malit kurrgja ma shume dhe sic kam cek ma heret nashta mune me kane sherbetore te dikurshme te Thanes. Jo ma shume. Zana nuk ka atribute dhie as drenushe harro ate pune lirisht. Kur s'iu ka shtihu kurrkujna Zana e malit as si dhi as si drenush po si femen ekstremisht joshese aq sa burrat e kane hupe udhen ne mal me nga nji jave e i muaj me to. Zanat tjetr atribut nuk kane.
VAlla kur p'i shoh do, tugin po ma cojne, po me gerditin jo racen shqiptare po racen njerzore komplet!Jo nuk shpërthejnë, jo. Racën e kemi në nivel.![]()
Tjeter...
Silvani-Vidasi-Fauni-Pani jane nji tansi organike e te njejtit sheitan. Kqyr cka kane te perbashket...
Asht fort me randsi, me analizu gjuhesisht mas se pari. Po jo para se me i analizu mitologjikisht. Po kete pune e bam (trupthi) qysh kur tham se jane nji tansi organike apo personifikim i te njejtit shejtan. konceptet mitologjike te tyne perputhen plotesisht, po zane e thane jo! Ky, nji kompozit i shemtuar i nje njeriu kafshe+cjap i eger, si nje nder atributet themelore te epifanise se tij (madje edhe vet fjala epifani rrjedh prej emnit te tij) asht cka ?
-Pa-raqitja e tij e befte lmeruese ne pyll!
Cka kane te perbashket emnat: Silvani-Vidasi-Fauni-Pani gjuhesisht?
Asht pikerisht atributi i tij ekstrem i paraqitjes kur ti se pret, glosa Pa, (infinitiv i "per te pare"), prej ku kemi :
Si; Vi~; Fa~; Pa;
Keshtu verejme se:
Silvan - eshte perfitim i nje gjuhe veri e perendimore;
Vidas - perfitim i nje gjuhe italo-latine (video);
Faun - nje variant etrur i perfituar nga mutacioni i origjinales Pa(u)
Pan - variant i perhershem i gjuhes shqipe.
Pra as Vidasi as Silvani qe na paraqiten neper ilirine veri-perendimore (mos gabofsha -ekskluzivisht) ne periudhen romake nuk jane ilirisht, Ndersa vet emri i cili ne realitet perdoret ne trollin italian nuk eshte latin por nje transmetim etrur i cili pesoi kalimin nga Pan ne Faun (qe sipas mendimit tim lexohej foon, sikur 'o' ne 'fonali' psh., pas stabilizimit te alfabetit. forme ende aktuale e nazalitetit te 'a' drejte 'o' ne gjuhen tone)
Cka me ba tash?
A me i konsideru Vidasin e Silvanin si emertime autoktone te Panit a jo?
p.s.: Bash kisha pas qef me i ndi arsyetimet tua per - pse u asimiluan fiset jasht teritorit: "illyri proprie dicti"
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Prapë je tuj ja fut kot, bile edhe vaç ça po prish punë. Ça ka lidhje Vidasi me "për të parë"?? S'ka kurrëfarë lidhje.Silvan - eshte perfitim i nje gjuhe veri e perendimore;
Vidas - perfitim i nje gjuhe italo-latine (video);
Faun - nje variant etrur i perfituar nga mutacioni i origjinales Pa(u)
Pan - variant i perhershem i gjuhes shqipe.
Vidasi osht druri i vidhit
Selvani osht druri i selvisë
Pani osht druri i panjës
Fauni ndryshim i fjalës Pan
Të tre këta na paraqiten në dy forma: Forma njerëzore, dhe forma Gjysmënjeri-gjysmëcjap.
Shiko pllakat e Vidasit: http://vargmal.org/dan1107
Shkrimi nr. 5 i ka pllakat relieve të Vidasit e Thanës, shiko dy format e Vidasit (njerëzore dhe njeri-cjap), dhe numëroji Thanat në disa nga ato pllaka.
Tash Njeriu i Gjelbër, mban në vetvete dy karakteristika të ndryshme:
1. Mbron bagëtinë, ushqen ujqit me kokrra të gjelbëra që mos hanë bagëtinë, ua mbyll ujqve gojën etj.
2. Ua cakton ujqve cilët bagëti do të hajë.
Pra këtu kemi bashkimin e dy hyjnive të ndryshme në një të vetme, gjë që ndodh shpesh në mitologji, por kjo ndodh përgjatë evoluimit gjatë shekujve.
Kështu ky hyjni rrjedh nga antika. Nga dy perëndi antike. Cilët janë këta dy perëndi që duke u sintetizuar na e dhanë Njeriun e Gjelbër??? Du me ni prej teje. Kjo osht pyetja e parë.
Kush tha që Zana paraqitet si drenushë??Kur s'iu ka shtihu kurrkujna Zana e malit as si dhi as si drenush po si femen ekstremisht joshese aq sa burrat e kane hupe udhen ne mal me nga nji jave e i muaj me to.
Ku po jeton ti në tokë a në qiell, që nuk pe din se Zanat e kanë fuqinë në brirët e dhive?
Ky nuk osht myrta, edhe n'paqe met ti me kritiku këtë autor, kuku për shqiptarët. Ti je një anonim ma së pari, edhe e dyta nuk je tuj sjell kurrëfarë faktesh. Ti po kallëxon injorancë katunare, as nuk e ke lexu librën, (jo veç këta poas libra tjerë), ti qysh poget veç mitologjinë e Babelit pe lexojshe.KY far myrta po me vjen keq qi po e tham po ky bash hiq lildhje me tru nuk paska per keto pune, absolutisht.
Edhe paska ba nji pune shume te keqe e paska ngaterrua baba me zhaba deri ku s'lejohet e pa asji kriter as metode as vec futja e po tham dicka te shkruj nji liber e tbahna dikushi.
Fort po m'vjen keq se qishtu me ia fut krejt kotnasikoti si ky une nuk paskna pa perpos ketu ne forum ku njerezit kane te drejte t'ia fusin cka neper tru drejt e n'leter, kjo liber nuk a'.
Lexo ma shum libra me mitologji shqiptare.
A pe sheh qi ti as muhabet s'di me ba. Ça ka lidhje ktu Valentini o daj??ne fakt nuk eshte rang perendishe fare.
[martiri i fejesav asht q'ai qi po e festojne rinija e sodit valentin martiri] :')
Le Valentinin, jem tu fol për mitologji shqiptare.
Sh'Mërtiri është toskëzim i SHËN MARTINI. A-ja bëhet Ë, N bëhet R.
More unë nuk di nevojën tane, po ti bash lidhje s'paske, Thana osht Zana e faktume, qi s'do em pranu ti oshte tjetër.Cfare nevoje kam une a tjetri me kundershtu dicka qi nuk ekziston pos athere kur thote dikush dicka palidhje si kjo, edhe atehere llaf goje pe bajme se bash kurrfare nevoje me demantu nji send qi nuk qendron n'asgja hiq nuk kam.
Faktet t'i solla, e s'po mun mi kundërshtu, veç po fillozofon palidhje. Kundërshtoji em fakte npaq kaqik.
Ose ndash injoroji ato që po sjelli unë, dhe nisja fol për Babelin, Sumerët, Matën e Egjiptit, thu ti se s'po kena na boll mitologji veç me marr prej Babilonisë.
Definitivisht, në bazë të logjikës dhe arsyetimit që po përdor, të kisha këshillu mu largu prej kompjuterit, bile nja dy orë me pushu.
I ki në histori arsyetimet. Ça ki mi lyp prej meje?p.s.: Bash kisha pas qef me i ndi arsyetimet tua per - pse u asimiluan fiset jasht teritorit: "illyri proprie dicti"
Tash edhe dy pyetje (megjithëse unë i di) veç sa ma konkret mundësisht:
1. Ku është Thana dhe Vidasi tek shqiptarët e sotëm?
2. Ku janë Zana dhe Njeriu i Gjelbër tek Ilirët??
Ndryshuar për herë të fundit nga alibaba : 18-08-2008 më 14:08
Mos u anko po analizo pak ma shpesh cka po thu e pak ma rralle cka po tham...
Kjo siper, do me thane: Vidasi, Silvani, Pani e Fauni JANE QENIE TE NDRYSHME!
Se vidhi, selvi - nuk asht; as selvija, panje nuk asht(?).
Ani mire...,
-e qysh mundet me kane keshtu?!!
(masandej cka dreqin asht "panja" amani t'kofte, e cfare gjuhe asht?)
P'e dijme ket sen... po ne fakt paraqitet vetem si gjysmenjeri-gjysmecjap, e kurre si njeri. (kqyr se njana pllake asht pak teper e demtume e i ka brinat e vogla e kambet nuk i shihen bash mire qe i ka te cjapit po te cjapit i ka.)Të tre këta na paraqiten në dy forma: Forma njerëzore, dhe forma Gjysmënjeri-gjysmëcjap.
Koxha moti i kom pa.Shiko pllakat e Vidasit: http://vargmal.org/dan1107
Une nuk po shoh thana aty mire po shkruan nimfat e silvanit.Shkrimi nr. 5 i ka pllakat relieve të Vidasit e Thanës, shiko dy format e Vidasit (njerëzore dhe njeri-cjap), dhe numëroji Thanat në disa nga ato pllaka.
o nuk asht bre se ky dreq i gjelber asht i perhapun ngjith boten evropiane edhe ska kurrfare lidhje me panin, ky esht dukja e gjergjit te gjelber ne periudhen vjeshte dimen para se me u ba gjarpen e me hi ne toke kur te "vdes" natyra...Tash Njeriu i Gjelbër, mban në vetvete dy karakteristika të ndryshme:
1. Mbron bagëtinë, ushqen ujqit me kokrra të gjelbëra që mos hanë bagëtinë, ua mbyll ujqve gojën etj.
2. Ua cakton ujqve cilët bagëti do të hajë.
Pra këtu kemi bashkimin e dy hyjnive të ndryshme në një të vetme, gjë që ndodh shpesh në mitologji, por kjo ndodh përgjatë evoluimit gjatë shekujve.
Kështu ky hyjni rrjedh nga antika. Nga dy perëndi antike. Cilët janë këta dy perëndi që duke u sintetizuar na e dhanë Njeriun e Gjelbër??? Du me ni prej teje. Kjo osht pyetja e parë.
K'to jane perzimje kryshisht te mesjetes hereshme e te dynjdjeve te medha neper europe.
une jo valla! (myrta?)Kush tha që Zana paraqitet si drenushë??
une nuk di ku e kan fuqine zanat bile s'asht hiq interesant per argumentin e myrtes. Ze zanat kurre nuk jan kallzu as perfytyru si kafshe qi me pase atribut dhin a drenushen a naj kafshe tjeter t'eger t'malit, ja-a!Ku po jeton ti në tokë a në qiell, që nuk pe din se Zanat e kanë fuqinë në brirët e dhive?
Jo myrta po myrteqipi.Ky nuk osht myrta,
(!!!) Cka po do me thane me ket pune?edhe n'paqe met ti me kritiku këtë autor, kuku për shqiptarët. Ti je një anonim ma së pari,
O, kush na i ka shkru neve mitologjite na i hangte maca.edhe e dyta nuk je tuj sjell kurrëfarë faktesh. Ti po kallëxon injorancë katunare, as nuk e ke lexu librën, (jo veç këta poas libra tjerë), ti qysh poget veç mitologjinë e Babelit pe lexojshe.
Lexo ma shum libra me mitologji shqiptare.
Cfar faktesh na soll myrta? Asnja! Fakte - kape ngjite me lepak se nashta rrin naj dit. Q'aso faktesh na i murren ftyren neve.
How mer daj, ai vet e permeni martirin, jo une e martiri i ka festat koxha ngatas me shengergjin e ju kane ngaterru kabllat.A pe sheh qi ti as muhabet s'di me ba. Ça ka lidhje ktu Valentini o daj??
Le Valentinin, jem tu fol për mitologji shqiptare.
une tana po i shoh - vec faktet jo.More unë nuk di nevojën tane, po ti bash lidhje s'paske, Thana osht Zana e faktume, qi s'do em pranu ti oshte tjetër.
Faktet t'i solla, e s'po mun mi kundërshtu, veç po fillozofon palidhje. Kundërshtoji em fakte npaq kaqik.
Ne cilen histori - ne te shkruemen a ne te pashkruemen? Se une qat histori s'pe dikna.Ose ndash injoroji ato që po sjelli unë, dhe nisja fol për Babelin, Sumerët, Matën e Egjiptit, thu ti se s'po kena na boll mitologji veç me marr prej Babilonisë.
Definitivisht, në bazë të logjikës dhe arsyetimit që po përdor, të kisha këshillu mu largu prej kompjuterit, bile nja dy orë me pushu.
I ki në histori arsyetimet. Ça ki mi lyp prej meje?
Po get paskna fjete do dite, e s'me paskara as me lexu as me ndi qi dikush asht mundu me ia dhane pergjegjen (serioze) - pse ileret e viseve tjera u asimilune aq leht e u hupi fara krejt, kur qe neve qe kemi qene 100x ne pozita me te fshtira nuk na ka ndodhe me harru qi jemi shqiptar pellasg ilir (pos koheve te fundit).
A di ti naj studim te tille? (Q'ishtu bisedohet)
1. nuk di.Tash edhe dy pyetje (megjithëse unë i di) veç sa ma konkret mundësisht:
1. Ku është Thana dhe Vidasi tek shqiptarët e sotëm?
2. Ku janë Zana dhe Njeriu i Gjelbër tek Ilirët??
2. nuk di.
Po, jo qi po m'intereson fort, po edhe une kisha pas qef me e ndi edhe naj send qi nuk di najhere.
Aeneas Dardanus
Epo, tash ma lehtë po tu doket me thanë se Thana ilire u zhduk si kult, nuk ekziston te shqiptarët sesa me pranue që Dhia, Mali, Pylli, paraqitja në tri veta, osht karakteristika që i bashkon. Funksioni i tyre asht i njajtë në popullësinë iliro-shqiptare: hyjni mbrojtëse të natyrës së virgjër dhe të gjelbërimeve. Ndërkohë që krakteristikat tjera ne nuk mund t'i dimë nëse i ka pas Thana a jo, sepse Thanën e njohim në bazë të atyne vizatimeve, dhe kurgja ma tepër. Bile hollë-hollë me kqyr Thana-Zana filloi me iu ndihmue kreshnikëve në kohën e dyndjeve sllave. Atëherë Zanat i ndihmojnë Mujës e Halilit. Më herët nuk kishte nevojë me iu ndihmue, se në kohë paqeje (pas kryengritjes së fundit të Batove), dihet që filloi paqja në Iliri, në këtë kohë kemi nji ringjallje të kulturës ilire kundrejt asaj romake. Në këtë kohë Thana nuk ka pas nevojë me iu ndihmue luftëtarëve se nuk kishte dyndje nuk kishte sllavë. Ose ndodh që kjo karakteristikë ka qenë qysh moti krakteristikë e Thanës-Athenës që t'u ndihmojë luftëtarëve.1. nuk di.
2. nuk di.
Po, jo qi po m'intereson fort, po edhe une kisha pas qef me e ndi edhe naj send qi nuk di najhere.
Ma lehtë po tu doket me thanë që Kulti i Vidasit u zhduk te shqiptarët, se sa me pranue që Vidasi dhe Njeriu i gjelbër kanë të njëjtin funksion në popullësinë Blegtorale: T'a mbrojnë bagëtinë. Jo më kot, Vidasi paraqitet njeri-cjap, sepse është hyjni blegtorie. Edhe vetë Aleksandër Stipçeviqi thotë që Vidasi e Thana adhuroheshin më së shumti në ato fise që merreshin kryesisht me blegtori.
Në anën tjetër, nuk na shpjegove ku janë "zanat e shumta të rangut të ulët" tek ilirët. Ndërkohë që unë i kam gjetur. Një Dianë ishte vetëm për fisin e Kandavëve. Pse vetëm për këtë fis një Dianë? Pse kjo Dianë nuk ishte për tërë ilirët?
Pse kjo Dianë qenka e Kandavëve, dhe vetëm e Kandavëve?
Sepse edhe Zana e Veleçikut asht vetëm e Veleçikut, ajo e Vizitorit asht vetëm e Vizitorit e kështu me radhë.
Ndryshime ka, se bëhet fjalë për më shumë se 20 shekuj, poashtu gjatë kësaj kohe ka pasë mveshje të karakteristikave të hyjnive tjera, këtyre dy hyjnive. Po zanafilla asht tek Vidasi e Thana.
Nuk a kupto ti, atribut nuk don me thanë me pas pamjen e kafshës. Atributi osht kafsha që i shoqërohet nji hyjnie. S'ka të bëjë me pamjen e hyjnisë. Se me pas pásun pamjen e dhisë nuk kish pas nevojë hiç për atribut.Ze zanat kurre nuk jan kallzu as perfytyru si kafshe qi me pase atribut dhin a drenushen a naj kafshe tjeter t'eger t'malit, ja-a!
S'po shoh kurrëfarë fakti a reference për këtë. Kah polli kjo ide?K'to jane perzimje kryshisht te mesjetes hereshme e te dynjdjeve te medha neper europe.
Po vallha, e damtueme, po ku qilloj bash qajo e damtueme se??? Ai po shihet kjartë si osht njeri, s'ka kurrfar pamje të capit.(kqyr se njana pllake asht pak teper e demtume e i ka brinat e vogla e kambet nuk i shihen bash mire qe i ka te cjapit po te cjapit i ka.)
Hiq s'ka lidhje lloji i drurit. Ama bash hiç. Krejt varet prej preferencave të nji komuniteti, fisi, a krahine se çfarë druni iu ka pëlqy për me adhurue, ose çfarë druni iu ka lanë ma shumë përshtypje "hyjnore".Kjo siper, do me thane: Vidasi, Silvani, Pani e Fauni JANE QENIE TE NDRYSHME!
Se vidhi, selvi - nuk asht; as selvija, panje nuk asht(?).
Ani mire...,
-e qysh mundet me kane keshtu?!!
Kështu që esenca asht DRURI. Si Vidhi si Panja si Selvija janë DRUNJ. A e ke të qartë?
Panja osht kjo këtu: http://vargmal.org/dan640
Pozitën më të lehtë e kanë pas arbëreshët apo ilirët që jetonin, në viset e sotme shqiptare. Pozitën ma të vështirë e kanë pas kreshnikët e Jutbinës, çka tregon edhe eposi kreshnik.Ne cilen histori - ne te shkruemen a ne te pashkruemen? Se une qat histori s'pe dikna.
Po get paskna fjete do dite, e s'me paskara as me lexu as me ndi qi dikush asht mundu me ia dhane pergjegjen (serioze) - pse ileret e viseve tjera u asimilune aq leht e u hupi fara krejt, kur qe neve qe kemi qene 100x ne pozita me te fshtira nuk na ka ndodhe me harru qi jemi shqiptar pellasg ilir (pos koheve te fundit).
Për çata kanë pshtue shqiptarët pa u asimilue. Siç thotë nji fjalë popullore, "lufton vendi e jo Kelmendi", çka do me thanë se çato bjeshkë të nalta, e kanë pshtue popullin pa u asimilue. Bjeshkët e Nemuna, janë ma të naltat në Ballkan. Përfundimin bane vetë.
E qi ra llafi asimilimit, kur dy popuj përzihen, ata kan me zgedh njanën gjuhë. Se s'ka ven për dy gjuhë aty.
Ni popull i pastër racialisht, munet me kan bilingual, bile me shekuj. A ni popull i përziem ka me zgedh njanën gjuhë.
E ata qi metën atje e zgedhën gjuhën sllave.
Ndryshuar për herë të fundit nga alibaba : 18-08-2008 më 17:21
Valla mos me pa luftue Kelmeni, sa per venin cernogore ish kan sot, se edhe malazezt i kan pase venet hala ma t'egra po u ka shku gjaku vade, se si ka pyet kemendi cfar vendi je hiq.
Tjerat jane spekulime t'menjes shnoshe t'njeriut...
Pekej,
ti perendeshen Thana po do me e ba nimfe/zane ia pafsh hajrin po une nuk po muj bindna. E po e lame ...
p.s.:
Panin, Panj, mire boll. A te ka shku najhere mendja me kqyr a asht fjale shqipe edhe a i thot njakush pej shqiptarve panje ati druni, se une pej dendronimie nuk jam fort mire, e sja mbaj mend emnin vec panje nuk mka ra me ndi. Nashta shkaku i injorances
Aeneas Dardanus
Duhet me pas parasysh:Valla mos me pa luftue Kelmeni, sa per venin cernogore ish kan sot, se edhe malazezt i kan pase venet hala ma t'egra po u ka shku gjaku vade, se si ka pyet kemendi cfar vendi je hiq.
1. Konfiguracioni i terrenit (reliev, hidrografi, etj)
2. Drejtimi nga erdhi armiku
3. Sa gjuhë fliste populli (në këtë rast vllahishte, ilirishte, dhe dalmatishtja begdetare)
4. Sa ishte numri i armikut
5. Sa ishte forca e armikut
Do studim të gjerë ky, nuk osht veç hajt.
Por sa i përket racës je gabim. Me pas kan ilirët të përziem, e henez masanej qi erdhën sllavt, ish dasht me ju hup raca krejt. Po ata edhe mas gjith atyne dyndjeve sllave prapë janë dinarikë (me përjashtim të serbëve, sllovenëve e bullgarëve).
Bile qysh kallxojn kangët kreshnike disa prej djemve fillun mu rraspillav me çikat e krajlit, e i grabitën e banë thmi, masnej fillun tradhtia e grues, e nanes që në ktë rast ishin shkina. Ka shumë kangë për këto. Pastaj edhe asimilimi, se Kroatët u banë katolikë, me Papën e krijun shtet, kurse Gjeto Basho Muji s'mujti me u ba bashkë me Dizdar Osman Agën, se secili prej tyne ja majke vetit kryetar. Secili lypke merita për veti.
E kjo pjesa Shqipëri veriore - Kosovë, dikun përmi 50% duhet me pas prejardhjen prej qatyne zonave, se ata qi nuk u përzien, nuk mujtën me durue thundrën sllave, edhe u larguen, valë-valë, sivjet njani, n'mot tjetri, e qishtu.
Po atje kan met ma shum vllahët, edhe këta ilirë-dinarikë veçse gjuhën e kishin hup tuj shku si legjionarë e kishin përvetësue latinishten e jan ba vllah. E prej atyne qi kan fol ilirisht, kan met veç ata qi grabitën shkina.
Sa për me pas ni përfytyrim, në Iliri jetojshin 4 milionë banorë, erdhën 300,000 kroatë, edhe 300,000 serbë. Kan mujt me kan edhe nja 300,000 sllavë të ardhjes së parë.
Tash llogarite vetë 4,000,000 me me 900,000.
Me siguri nuk rritet në Kosovë, se edhe unë shumë vonë kam ndi për to.p.s.:
Panin, Panj, mire boll. A te ka shku najhere mendja me kqyr a asht fjale shqipe edhe a i thot njakush pej shqiptarve panje ati druni, se une pej dendronimie nuk jam fort mire, e sja mbaj mend emnin vec panje nuk mka ra me ndi. Nashta shkaku i injorances
Veç shqip osht, sa osht edhe Pani. Në rrjet kjo fjalë përdoret gjithkund ku ka të bëjë me pyje që ka këtë bimë.
Krijoni Kontakt