Close
Faqja 140 prej 255 FillimFillim ... 4090130138139140141142150190240 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,391 deri 1,400 prej 2545
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ja ku duhet të bazohet dikush që kërkon të mësoj të vërtetën.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Skedarët e Bashkëngjitur Skedarët e Bashkëngjitur

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    zenith

jo padrejtësisht të ka dhënë grada kaq shpejt admini.....i ke vënë flakën kësaj teme edhe bravo të qoftë.
    nuk i vura flaken asgjeje................ato gradat nuk e marr vesh ku e ke fjalen.........

nuk tu përgjigj askush ashtu sikurse duhet të përgjigjej,ndaj erdhi ora të marësh përgjigjiet për "huazimet" e shqipes nga latinishtja.Të kujtoj edhe litarin me dy koka në paraqitjen e "huazimeve" për të të rikujtuar se edhe përse nuk je i sigurtë në se janë huazime shqipe--sërisht nuk mohove asgjë në faqet që pasojn.Rrugës së njohur të gustavo meyerit edhe akademis tradhëtare --nuk duhet ti ecim më qorrazi PA FAKTE ORIGJINALE.
    ok,une solla disa fjale latinisht dhe shqip qe kane rrenje te njejte,dhe i solla per diskutim.............une nuk genjej me ato fjale qe solla lol,jane dhe ne shqip dhe ne latinisht,,,,,,,i bie ta zgjidhim tani,i kane marre ata nga ne apo e kunderta!!!................ka dhe dhjetra fjale te tjera qe nuk i solla,dhe flas per fjalet e vjetra jo keto modernet,marsh,freksion,sedilje,makine,autostrade etj se me keto behen mijera.

ju vendosni fjalën "pesk=peshk" si huazim të shqipes nga latinishtja.Por kjo fjalë përmëndet që nga gjuha e Etruskëve...në mbishkrime etruske si mbishkrimi i cortonës.
    cortona une e jap spjegimin te korat tona.........................sa per fjalen peshk,duhet te sqarosh njehere,e di ti e cfare shekulli eshte ky mbishkrimi i cortones?une e di se e kujt shekulli eshte,po qe fjala peshk shihet akoma me shpejt tek keltet?PYSG.........irlandisht antike piask...gjermanisht antike fisk...........gotet i thoshin fiskas....dihet qe gjermaniket P e bejne f........anglishte moderne fish..........sic e sheh alfeko te gjitha gjuhet europiane perdorin te njejten fjale.gjejme dot nje mbishkrim me te lashte se ky i kortones te na tregoje origjinen e fjales peshk?

Ndaj shpëtoje nderin e njohurive të tua duke u terhequr ndershmërishtë nga kjo rrugë---tema ka nevoj për tyja,por kjo nuk është rruga e drejtë.Fakte do postoj në vazhdim.
    rruga e drejte eshte rruga e te vertetes alfeko.

me duket se kam sjelle plot artifakte tek kjo teme,qe kundershtojne qendrimet zyrtare te akademiksave rrogetare alfeko.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2008 më 07:41
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    gjithsesi une mendoj personalisht alfeko qe fjala peshk eshte nje fjale shqipe e vjeter,shume e vjeter.......qe rrjedh nga folja pi...........pra peshk eshte nje kafshe qe pin vazhdimisht uje.

PI...............nga kjo kane rjedhur te gjitha format e fjales peshk ne te gjitha gjuhet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2008 më 07:53
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    po unë e njoh shumë mirë mbishkrimin e shek 2 p e s.Por edhe ju duhet ta njihni shumë mirë se një gjuhë letrare nuk përshtatet në popull që në momentin që lindë...por duhen shekuj të tërë.

në se do kishit thënë sekanë rrënjë të njëjta....nuk do kisha ndërhyr--nderhyra se përmëndët huazime të shqipes nga latinishtja....edhe këtë po diskutojm........në mbishkrimin e cortonës nuk gjenden fjal të tjera latine,edhe ky fakt tregon shqipen e pastër etruske edhe huazimin latinë të kësaj fjale ashtu si edhe dhjetra fjalëve të tjera.

patjetër që rruga e drejt është rruga e së vërtetës....unë e kam treguar veten në forum duke mos debatuar..p sh me bizantinin ,kur ai ka mbrojtur vertetësisht fjal greke të cilësuara si shqiptare....kështu që nuk kam ndonjë arsye të mos e pranoj të vërtetën.

Gjithashtu njoh shumë mirë arsyen që etruskishtja duhet e humbur që nga shek 5-4 p e s....të kundërtën thonë mbishkrimet.
    Tema është e hapur-bujrum ti diskutojmë fjalët latine që paskësh huazuar shqipja.Thjeshtë unë mbroj iden se shqipja nuk ka huazuar fjalë nga latinishtja pasi nuk ka mundësi që një gjuhë teknike e bazuar mbi dialektet vëndase autoktone ,të pjellin nënën e vetë.Ky është gabimi nr 1 i shkencës shqiptare,ndaj e kam studjuar me kujdes.
    për etimologjin e fjalës nuk mundë të flas me siguri,por me që më pyesni në se gjendet në mbishkrime më të vjetra......do ti hedh një sy ,por për momentin më mjafton të krahësoj gjuhën e autoktonve etruskë me gjuhën e re teknike latine të sapokrijuar.

mirë se vini në botën misterioze të pellazgëve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 29-07-2008 më 08:08

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    po pra eshte mbishkrim i shekullit te dyte para krishtit,fjala peshk eshte me e vjeter se ky mbishkrim dhe sigurisht nuk eshte latine.........i hodha ato fjale per diskutim,thjesht kaq,eshte e pa mohueshme qe kane rrenje te njejte.

as nuk e diskutoj faktin qe latinishtja ka marre plot fjale si nga etrusket dhe nga iliret,dhe nuk ka marre vetem fjale,por dhe kulture dhe mitologji,madje dhe teknologji,perdorimin e hekurit iliret ja u mesuan atyre.

ps.ah se harrova mitologjia romane nje kopje e shemtuar e mitologjise etrusko/ylliro/pellasge
    UNE JAM TI-TI JE UNE

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    gjithsesi une mendoj personalisht alfeko qe fjala peshk eshte nje fjale shqipe e vjeter,shume e vjeter.......qe rrjedh nga folja pi...........pra peshk eshte nje kafshe qe pin vazhdimisht uje.

PI...............nga kjo kane rjedhur te gjitha format e fjales peshk ne te gjitha gjuhet.
    Jo nuk ka te beje me PI fjala peshk.Kjo fjale ka te beje pikerisht me germen me te cilen fillon pra me germen P qe e kam sterthene qe ka te beje me frutin me ushqimin ,bile edhe Pane ne italisht perseri me germen P fillon dhe ne pergjithesi e gjithe gama e ushqimit ka germen P.Ne per kisha ,manastire ,ne arshivat e Europes me siguri qe gjinden pergamena te shkruajta ne shqip ,te gjithe jane munduar ti fshehin ,por guret e monumenteve ne Itali dhe gjetke nuk mund ti fshijne dot as ata e as koha.
    Dija eshte injorance e mesuar.....

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ok.une i qendroj asaj qe shkruajta peshk rrjedh nga folja me pire...

qe dikur ne antikitet pi ishte py....................jo rastesisht keltet e quanin pysg............mos harojme keltet ishin popull shume i ngjashem me y(i)lliret,me te vjetrit ne europe,ne mos ishin i njejti popull......................panonet(pannonia) ne austri
    ishin kelto/yllire.

Il nome Pannonia, di chiara origine illirica, si rifà alla radice indoeuropea pen, che significa "palude, acquitrino" (in riferimento alle zone paludose tra Danubio e Sava, la cosiddetta pianura pannonica).

di stirpe illirica erano i popoli dei Catari, Latobici, Varciani, Colapiani, Oseriati, Breuci, Cornacati ed Amantini (della zona di Sirmio) lungo la Sava, oltre agli Azali migrati dopo l'11 a.C. a sud di Brigetio; Iasi, Andizeti, Serreti e Serapilli lungo la Drava.

di origine dubbia o comunque mista tra genti illiriche e celtiche, erano gli Ercuniati (Hercuniates) e gli Arabiati (Arabiates).
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2008 më 08:48
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    ps.ah se harrova mitologjia romane nje kopje e shemtuar e mitologjise etrusko/ylliro/pellasge
    nuk me kujtohet në se ishte suitoni-apo plini ai i cili ka thënë se:
    kam fakte të pakundërshtueshme që të rinjët latinë shkolloheshin në gjuhën etruske dikur,ashtu sikurse shkollohen në greqisht sotë.

sidoqoft thënien e kam nxjerrë nga jaques heurgon"jeta e përditshme e etruskëve"...........libër i madh i përkthyer në shumë gjuhë te evropës.

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Bizantin
    Më falni që ju pres hovin në mënyrë kaq të ftohtë, mund të vazhdoni më pas. Tash, qetësi.

Styx, per hir te se vertetes duhet vleresuar postimi qe ka bere BizanTani. Menyra se si ai i servir faktet ne nje diskutim eshte e rregullt dhe me referenca, te cilat jane te mbeshtetura ne punen e disa njerezve, qe kane bere goxha pune.
    Kur permendet Çabej, nuk mund te mos kesh respekt per punen e tij (personalisht e vleresoj). Mendoj se ai duhet lexuar mire, per te kuptuar ato qe nuk ka thene, ka thene pjeserisht apo ka shkruar mes rreshtave. Arsyet nuk i di te sakta, por di qe ka ai ka lene gjera te shkruara mes rreshtave. Fakti qe ne kemi huazime nga latinishtja, tregon se kemi ngjashmeri linguistike. Ai ka sjelle listen. Tani nese del nje Çabej tjeter qe te vertetoje se levizja huazuese eshte e dykahshme, atehere jemi ok.
    Por ai i nxorri fjalet dhe punoi ftohte me te njejtat metoda qe punojne perendimoret-krahasohen fjalet e shkruara, sepse e shkruara mbetet-duke mos i lejuar vetes asnje gabim e asnje vrull entuziasmi te tepruar. Kjo eshte arsyeja se perse flitet gjithnje per “huazime”. Megjithate keto formulime mund te hidhen poshte. Ç’ndodh nese vertetohet qe nuk eshte huazim? Normalisht ndodh e kunderta-ato fjale u moren nga ilirishtja. Kete te fundit Çabej dhe te tjere arriten ta vertetojne se eshte shqipja e sotme. Nese kjo pune duhet cuar me tej-dhe duhet- nuk mendoj se duhet hedhur poshte ajo qe tashme eshte arritur. Gjuhesia ka rregullat e saja dhe eshte shume lehte te behesh qesharak si serbet, te cilet mburren si pasardhes te ilireve.
    Bizantini, ben postime me referenca, por sjell referenca per qellimet e tija, te cilat nuk ma merr mendja se shtyhen nga dashuria e studiuesit per te verteten, apo aq me pak nga ajo per gjuhen shqipe dhe historine shqiptare.
    Postimi i Bizantit eshte i rregullt, por nuk do te thote qe te mos diskutohet dhe te merret si ligj absolut. Perkundrazi, mund te pasurohet me vezhgime te tjera, te cilat mund te japin versione te reja.

--------------------

Or’ e Orakuj

adore
    c.1305, from O.Fr. aourer "to adore, worship," from L. adorare "speak to formally, beseech," in L.L. "to worship," from ad- "to" + orare "speak formally, pray" (see orator).

oracle
    c.1384, "a message from a god, expressed by divine inspiration," from O.Fr. oracle (12c.), from L. oraculum "divine announcement, oracle," from orare "pray, plead" (see orator), with material instrumental suffix -culo-. In antiquity, "the agency or medium of a god," also "the place where such divine utterances were given." This sense is attested in Eng. from c.1400.

orate
    c.1600, "to pray, to plead," from L. oratus, pp. of orare "pray, plead, speak before a court or assembly" (see orator). The meaning "make a formal speech" emerged c.1860 in Amer.Eng. as a back-formation of oration.

orator
    c.1374, "one who pleads or argues for a cause," from Anglo-Fr. oratour, from O.Fr. orateur (14c.), from L. oratorem (nom. orator) "speaker," from orare "speak before a court or assembly, plead," from PIE base *or- "to pronounce a ritual formula" (cf. Skt. aryanti "they praise," Homeric Gk. are, Attic ara "prayer," Hittite ariya- "to ask the oracle," aruwai- "to revere, worship"). Meaning "public speaker" is attested from c.1430.

------------------------

Ajo qe vihet re lehtesisht eshte “OR”( funksionale edhe ne shqipen aktuale, por e ruajtur edhe ne mitologji)-kuptimisht shume e pranueshme te Orakull- lidhshmerisht e ligjeruar ne “oratori”.

adhuròj «nderoj një hyjni; dua me zjarr një njeri a një send»

Ora eshte greqisht/latinisht apo..... hyjni shqiptare?

Ndoshta ka vend per diskutime

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    poshte po sjell nje harte te pannonia.........shekulli i pare para krishtit perpara pushtimit romak te pannonias.

me ngjyre te verdhe jane iliro/dalmatet dhe dardanet
    me ngjyre kafe te hapur jane iliro/panonet
    me ngjyre jeshile te hapur jane keltet
    me ngjyre jeshile te erret me siper jane gjermaniket
    me ngjyre roze jane daket

jane dhe emrat e fiseve ylliro/pannone te shkruajtura tek kjo harte

per mijera vjet kelte dhe ilire ishin krah per krah deri ne pushtimin romak.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 29-07-2008 më 09:05
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •