Pse vazhdimisht greke dhe grekofile bertasin qe fjalet e shqipes jane huazime te latinishtes dhe jo te greqishtes?
Sepse dihet qe latinishtja eshte gjuhe me e re se greqishtja e vjeter dhe sipas tyre na paska huazuar shume nga kjo e fundit.
Nese ata do te pranonin qe shqipja huazoi nga greqishtja, ata indirekt do te pranonin qe shqiptaret kane qene bashkohes te grekeve(te vjeter).
Pra ne kete menyre, ata do te pranonin AUTOKTONINE tone, pra pranine tone mijera vjecare
ne keto troje. Prandaj dhe perpjekjet e tyre jane perqendruar ne kete pike, dhe me ndihmen e gjuhetareve shqiptare(antishqiptare), kane arritur te mbushin volume te tera qe kjo ajo dhe tjetra fjale, jane huazime te latinishtes, BILE arrijne deri aty sa flasin per latinishten vulgare , jo ate te vjeter.
Pak kohe me pare pata nje debat te gjate ne nje forum grek(me maske nderkombetare) per termin ARGJIRO.
Njesoj si BIzoja yne ketu ata kembengulnin qe ky na qenka huazim prej latinishtes argentus, dhe kjo e fundit natyrisht prej greqishtes argiros.
Skema eshte e njejte:
greq.vjeter-latinishte-latinishte vulgare-shqip.
Kjo eshte arsyeja qe ata permendin latinishten.
Ps Styx, une te vleresoj si enciklopedi te gjalle; ke depertuar shume thelle ne simbolike, kjo ndoshta eshte dhe arsyeja qe mendjet mediokre nuk te kuptojne.
Nga ana ime pergezime.
Per sa i perket mbishkrimit te Delfit une mendoj se eshte i thjeshte dhe do te thote: njohi saten= njohja e (vetes) sate. Thjesht shqip, ne nje forme gramatikore te hershme.
Krijoni Kontakt