Close
Faqja 112 prej 255 FillimFillim ... 1262102110111112113114122162212 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,111 deri 1,120 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin

Prandaj ne themi "Beri Nomin!" dhe nenkuptojme hatane, nje ngajrje te padegjuar, ne kemi Cyla Diare ne Aulone te cilen e Lian Dy-Ana-s (Dionis, ose Diana's/Apollo), ne kemi Bjeshket e Namuna si baze te Ka-Nomeve ose Kanuneve.
    Shiko si e nxjerr une rrenjen e Kandoj ose k'Noj

Kanun-> Kanon-> K'Non-> Kenon

Ja se pse ne Shqip dhe vetem ne Shqip :
    i kendueshem, i kanueshem, i knueshem = nenkuton i Ditur,
    ndersa Knoj - kendoj = Lexoj/marr dituri, por edhe Kendoj, Knoj (Kenge)

Pra rrenja Kan e Kange/Kenge eshte recitim i epikes, ligjit Hyjnor.

Nuk gjendet rrenje latine ose greke qe te lidhe mitologjine me etimologjine sic ben gjuha Shqipe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 04-07-2008 më 09:03
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Jo, tym lëshoj nga njëra anë, andej nga e ke zakon të përgjigjesh ti.
    Ne vend tend s'do pretendoja pergjigje nga paisje me te lartera.

Kush foli për stafin? Për ata që lakmonin viza duke u shitur për grekë e kisha llafin, diçka si puna jote.
    E po ja ku dukesh qe nuk je ne te. Po ngaterron fshataret greke te katundit tend me ne. Perse m'u dashka te jem "Grek" kur keta s'po lene gje pa bere te flasin Shqip?

Viza? Cfare koncepti qesharak per te fituar supremaci.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 04-07-2008 më 09:54
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Të paktën nuk jam siç je ti, si forumi pa agër (me kuptimin që i jep Buzuku kësaj fjale).
    Te kam thene qe nuk arrin greku t'u hedhe hi syve shqipeve. Kam thene edhe qe nuk kam pike dyshimi qe je TaNhausi:

Ja edhe prova te cilen e solle vete:
    "forumi pa agër (me kuptimin që i jep Buzuku kësaj fjale)"

Ja ku e keni forumiste blogun e Tanhausit dora vete, ne Greqisht dhe Englisht ku TaniHauseve Bizantin ben fjale per Ager-in dhe Buzukun (i beni kerkim dy fjaleve ne se nuk njihnin asnjeren nga gjuhet). Mos flasim per citimet e sheshta e te shtremberuara te Cabejt. Kollone e peste e felliqur!

http://ipsoiure-ipsofacto.blogspot.com/
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 04-07-2008 më 09:35
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Nje sekonde dias10. Kjo figura me duket interesante, ndonese nuk eshte shkruar ne greqishte te vjeter. Germa "c" e deshmon.

Kam te njejtin mendim per pjesen e pare. Ka shume mundesi qe (di)gama greke te jete Y ne shqip, pra: Y Njohi -

Tani dalim tek pjesa e dyte:
    CAYTON

Kote=shqip (CAUTES-lat.) shkemb, gur me maje i shkeputur nga bazamenti qe ngrihet perpjete. Qe ketej ka rrjedhur psh Cote D' -Azur/Ivoire, me pak fjale nje forme e stergjatur ose Kep.

A nuk jane kepa ata qe tregon dora e modelit ne figure?

Tjeter:

Kujt(ese)Kapton-Kaptine(?)shqip, (Caut-lat.), ose Caus(angl.)=Clause (provizione te Ligjit ne shumes)

Kujd(es) Cause angl.- pra Kujdes

Nuk di te them ne se Cayt= Kut (Njesi Mase). A eshte vertet turqisht kjo fjale?

Le ti permbledhim : Gur me maje- Kujdes- Ligje- Mase

Y Njih Kauzen- Njih Kujdesin-Njih Masen! Njih Ligjin (e natyres) ?
    E paskam patur me drejt se mendoja:

Cut [1] (KUT)
    a traditional unit of length for yarn in Scotland and northern England. One cut equals 1/12 hank, a unit varying with the material. A cut of cotton yarn is 70 yards; a cut of wool is 46 2/3 yards.
    Yard = 3 feet/foot
    http://www.unc.edu/~rowlett/units/dictC.html

KUT
    Njesi tradicionale e gjatesise se fillit ne Skoci (dikur e quajtur Albania) dhe Angline veriore. Nje kut = 1/12 Hank, por njesia ndrsyhon me materialin. Nje kut fill pambuku eshte 70 Yard, nje kut leshi 46 2/3 Yard. (YARD = 3 kembe gati 1 meter).

Kuti ka qene njesia matese ne Shqiperi para futjes se sistemit metrik. Nuk mund te them me saktesi, por kam pershtypjen se kuti qe nje nejsi mase nden ose verdalle metrit. Ne se ndonjeri di me shume, le ta postoje.

Nuk po e has kete mase gjatesie ne Turqi, por edhe sikur te ishte, fakti qe ky sistem matjeje gjendet ne Skocine e hershme deshmon per traditen e lashte Dardane nga e cila turqit ose popujt perreth shqiptareve kane huajtur.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 04-07-2008 më 10:30
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Darius, sinqerisht, shqiptarinë e tregojmë nga ato që bëjmë në jetën tonë, ajo nuk do duket në shkrime, ku çdonjëri është i gatshëm të mbysi botën në gjak për një fije floku shqiptari. Ti që përfaqëson një këndvështrim ndryshe (dhe ke merita të mëdha për këtë që bën) në këtë forum nuk do ndiheshe të paktën i irrituar nqs çdokush, të quante whatever për mendimet që ke dhe që i përkasin një publiku të specializuar? Sigurisht që po. A mendon se nuk do irritohem që çdo analfabet do më quajë mua whatever? Po. Unë s'kam pse të pranoj ""baballarë"" të kombit që të më thonë çfarë është e mirë për atdheun e çfarë jo.

Prandaj të garantoj se këtej e tutje do i fus anëtarët që sipas meje s'ia vlen të debatosh në injorim dhe do jem i përmbajtur. Gjithsesi flm që je treguar dhe ti i duruar.
    megjith ofezat e pafundme që patë degjeneruar më lartë....më se fundi e bëri autokritikën.Tani e tujte lër të presim se nuk do ofendoj më.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ΓΝΩΘΙ CΑΥΤΟΝ = ΝJIH VETVETEN.

PS, Mbishkrimi në orakulin e Delphit (një këshillë e mprehtë por jo për ju shoqe).
    mos ja vini veshin këtu...i harroj ato që tha më lartë .Kështu fillojnë debatet..me "shaka".

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    I lexova me vëmëndje postimet e mësipërme edhe do më duhet të sqaroj dy gjëra në mënyrë që të dimë se për ç far po flasim.

1)nuk ekziston dorëshkrim origjinal i veprave homerike .Shkrimi erdhi në ditët tona falë traditës së dorëRIshkrimit brez pas brezi,ndaj është bydallëk të flasim për drejtësin edhe saktësin e "origjinalit".Në greqishtë këto vepra i kanë përkthyer zotërinjët Aleksander Palli edhe Niko Kazanxhaqi,që të dy ishin Arvanitas edhe i kishin mundësit të lexonin qindra fjalë shqipe që ekzistojnë nga dorshkrimet e shpëtuara të mijvjeçarit që sapo shkoj...kur gjuha greke e shkruajtur ishte një gjuhë e përzier me gjuhën shqipe.

2)Thukididi -Luftrat e Pelopanezit -na thotë mes të tjerash për mos ekzistencë greke në vitet e njohura historike-pastaj vijon-"prova ime më e madhe për këtë është vetë Homeri ,i cili edhe përse ishte i kohëve shumë më të vona se lufta e Trojës,ai SËRISHTË NUK E PËRMËNDI EMRIN GREKËT NË VEPRAT E TIJ ..........

janë dhjetra mijra të dhëna të tilla.

Por veprat homerike u shkruajtën për herë të parë në Athinën e shek 5 para erës sonë ---gjë që nuk do mëndë të kuptohet që as në shek 5 p e s Athina nuk e ndiente krenarin e të qënit grekë.....apo e kam gabim?????.Në veprat homerike u vu dorë e mëvonshme edhe kjo dorë vendosi shumë element të kohës së saj si p sh Dorët-hekuri-djegia e të vdekurve.Edhe përse u vu dorë e mëvonshme sërishtë kjo dorë nuk na tregon ekzistencën greke në atë kohë..ndaj përrallat me homerin grekë sotë mbeten anekdota qesharake

mbi këto baza mundë të diskutojmë ç farë të doni nga veprat e homerit.

më lartë Dias na ka sjellë mbishkrimin e pretenduar si greke..HOSNIN ORXESTON PANTON ATA LOT ATA PA ZI.....
    janë dhjetra versione që rrezojnë njëra tjetren për kët mbishkrim,unë do ju thoja se fjala e parë e këtij mbishkrimi është fjala shqipe "Hoshnin"-hoshtinë.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Atrea, unë të paktën nga ty që e njeh """greqishten""" prisja të më jipje të drejtë për ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

Ju shoqet e tjera, kur shkruaj unë mbani lapsat gati e përgatituni të mbani shënime. Lufta me injorancën është e bezdishme po ka humor. lol

Provoni një klik këtu dhe një klik këtu. Kemi 101.000 faqe tek njëra dhe 7.310 që thonë se keni bërë GAFË.... po ua fal, pikërisht se nuk dini seç thoni.

edhe humori vazhdon, hahaha...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Bizantin : 04-07-2008 më 14:01
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Atrea, unë të paktën nga ty që e njeh """greqishten""" prisja të më jipje të drejtë për ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

...
    Hermafrodit i Hauzeve:

Nuk kam si te them qe gabohesh pasi perkthimi i tekstit me lart si "Njih vetveten"eshte perkthimi "zyrtar". Pra, me ligjin je ne rregull pasi roli yt eshte vetem te komunikosh. Andaj shkrova qe nuk merr dot medalje se ju kane dhene te tjereve para teje, por pa merite.

As "medalistet" dhe as tine nuk sqarojne si u derivua prej fjales "Cayton" ne ate "Vetvete" ne greqisht. Hap tani skeden e muzeut dhe hidhe ne forum tekstin sqarues per ta diskutuar ne se deshiron dhe ke aftesite qe profetizon.

Shakate apo Satirickat e tua (si te duash veja emrin) nuk lendojne dot, pasi nuk kane peshe. Vetem sa japin nje si pune nakatie keqardhese.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 04-07-2008 më 15:49
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Peshendetje

Bizant cili je tanhauzeri apo tjetri ska rendesi.

Pasi e mohon perkthimin e dias-10 tek emri Kaj-Qaj Vaj -kan-kjan qan -kendon -kendez qe thua se eshte huazim.

Behu real dhe trego qka i ben te afert keta emra me emrin QYQE me duket se ky shpend edhe nese kendon kenga e ketij shpendi eshte vaji .
    Kuku per ty qe spo ta don hiq ,Bizant apo tanhauzer cili je ska rendesi si do tu arsyetohesh atyre prisave bandes tuaj .

Po shkruaj nje fjali qe ka origjinen ne gjuhe te lasht indiane bhan-dhu bandes-liges suaj ne shqip thjesht kuptohet bandhune , ju thuaj ketyre shokve tuaj se mjaft keni rrejt boten keni bere dhun sidomos ne shkrimet e lashta Pellazgo -Yllire lexo edhe njemij here Ylliaden e pershkruar ne baz te gojdhenave kot e keni ,sepse gjuha Shqipe edhe pse me emer te ri eshte trasheguese e drejt perdrejt e Pellazgo-Yllirve si me gjak , tradite, gjuhe dhe ngjyre edhe pse disa labila per shkaqe te ndryshme kan ndrrua identitetin dhe me kete gjest i dhan boj te bardh Grekerve se kan qen komplet te zi .

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •