Po ta shpjegova do me duhet te te vras pastaj
Kur jam rrethuar nga njerėz tė vegjėl s'ndjej madhėshti, por mjerim! M.Roēi
Ti si nje djalosh i zgjuar qe je xfiles , te thuash se je dakord per nje gje cfardoqoft ajo, vetem e vetem pse une jam dakord dhe kur se ke kuptuar dhe kjo pa ironi..s'di cte them me shume se JAM I NDERUAR.( por une i kam dhene nje rruge pakethim drejt vdekjes asaj- dogmes)
dhe une them amen per amen-in tend per postimin me lart te Mornindg star ne kete teme..dhe pa shaka bile..jeta nje eshte nese e jetojme sipas deshirave te te tjereve s'do te themi qe kemi jetuar ne.( sa keq as qe do te kishe moton qe ke Ti sot ketu ne forum, vertete sa keq.)
CIAO..vella nga Italia
me nderime,
bili99
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bili99 : 11-10-2007 mė 12:57
Virgjeria konsiderohej si nje vlere e rendesishme sepse perfaqsonte nje garanci te dyfishte: qofte
"seriozitetin" e nuses se ardheshme, qofte faktin qe nuk ishin bere "abuzime" klandestine.
Ka pase dhe vlera te tjera : ajo e te qenit pa njolle (nuk me vjen fjala), apo dhe bukuria apo edukata.
Por me sa di une ne shqiptaret nuk kemi qene dhe jemi aq fanatike sa c jane vendet muslymane apo dhe amerikanet latine qe e kane cuar virgjreine ne qender legjendash dhe traditash te pabesueshme.
Virgjeria u lejon familjeve te nuses te rrisin cmimin e mareteses, nga cili perfitojne njerezit e vajzes: baba, vellezer, xhaxhallare qen dhe mace., .,.... ....dhe vajzave u tregohej qe po te arrinin te virgjera ne martese i dashuri do ti donte per gjithmone.
La vida es un carnaval
Kush do te mendonte te ushqente sot mentalitete te tilla?
Ngelej e virgjer jo vetem per virtyt, por edhe se mungonin rastet . :ne te vertete per te bere nje fare
gjeje duhej te kishe nje shtepi te lire, nje makine, ose nje dhome hoteli , gjera zakonisht te paarritshme ne ate epoke. Dhe ishte shume e nderlikuar te izoloheshe ne ndonje park apo pyll ;
per ata qe banonin ne qytet per ambientet e papershtatshme ( si dhe ata qe pergjonin ciftet-si u thone ? ) ; ne fshat kihej frike se mos i shikonin dhe i njihnin ne nje atmosfere ku thashethemet godisnin si nje silure.
Pa llogaritur rreziqet terrorizuese te nje shtatzanie te padeshiruar, ne nje kohe kur nuk kishte pilula dhe s dihej asgje per ciklin e fertilitetit.
Te gjitha keto per te qene e panjolle dhe per te garantuar qartesine e atesine dhe krenarine e burrit
te ardhshem duke krijuar keshtu nje tabu seksuale qe ndikonte gjithe kulturen dhe sjelljen
La vida es un carnaval
E ke pershkruar teper drejte mentalitetin shqiptar....
Nga shume pergjigjet tuaja ne kete teme mesova dicka qe me jep force....
Dicka qe eshte...."Duaje dhe respekto vetveten dhe mos u ul para asnje lloj paragjykimi dhe mentaliteti,mos u ul sepse jeta eshte e shkurter dhe asnje nga ne se ka te dejten te uli tjetrin,jeta na perket dhe na jepet vetem nje here dhe ne vete duhet ta mbajme ate te paster ne veten tone,pa u prekur dhe degjuar se cthone te tjeret.
Mendimet per jeten dhe vendosjet ndaj saj i marrin ne vete dhe asnje nuk ka te drejten e nderhyrjes ne jeten tone...asnje!
flm dhe respekte per te gjithe
"Carpe Diem"
Gjithe "aparati" femeror " mbrohej para dhe per me shume dhe pas martese dhe shpesh behej ide fikse - nje obsesion.
Burri nuk konsiderohej "burre" n q s nuk mbronte me "shpate" territorin e tij .
N q s tradhetohej, pas shpines se tij qarkullonin batuta ironike dhe nenqeshje, te shoqeruara nga mimika dhe xheste aluzive. Kur "muhabeti" dilte ne drite duhej te reagonte.Te reagonte "si burre".
D m th me dhune.
Te gjitha keto ligje me te drejte jane modifikuar. Por viktima e kesaj situate nuk ishte vetem femra , por edhe burri ( p sh , neper novela apo filma kur donte ta falte ) qe gjendej nen presionin e nje ambienti , te mbyllur ne nje kulture qe e shtynte drejt qendrimesh prej te cilave nuk cliroheshe dot kollaj.
Virgjeria ,vazhdon akoma sot, te jete nje vlere , ne shume vende (myslymane) dhe "mbrohet" me
praktika te dhunshme si : infibulacioni( nuk e di se c fjale i korrespondon ne shqip ) - do te thote te heqesh ndonje organe, ta qepesh apo ti anullosh funksionin qe i ka dhene natyra.
Keto femra qe femije i nenshtrohen ketij operacioni te tmershem vetem e vetem te arrijne te virgjera ne maertese.
Po te mendojne "teknologjine " qe kane keto vende cdo operazion kryhet me mjete rrethanore , qelq, thike buke, duke provokuar hemoragji te renda dhe infektime per shkak te mjeteve te pa sterilizuara, si dhe pasoja qe mund te zgjasin per gjithe jeten
Imagjinojini vete te drejat e njeriut dhe respektin per jeten njerezore.
Nuk ka me nevoje per komente.
Ngelet per te pyetur: Perse vazhdojne akoma keto praktika'? Perse grate nuk rrebelohen?
La vida es un carnaval
Sepse jemi ne nje bote ku macizmi i nderuar ze nje vend teper te madh dhe te zhvilluar ne mendjet e njerezve....
Rebelimi nuk duhet te vije vetem nga grate,mendoj se do te ishte me i fuqishem po te behej nga te dy sekset...
respekte dhe flm per mendimet qe jep ne cdo teme timen.
"Carpe Diem"
Krijoni Kontakt