Qartesoje pak idene qe do te percjellesh o kreks...
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Po ke te drejte...
Mora nje ftese keto dite se do hapet nje ekspozite me fotografi nga Shqiperia, te pergatitur nga disa franēezė ku do ekspozohen foto me imazhe te shqierise se viteve mes dy luftrave botnore, kuptohet bardh e zi, por mua nuk me pelqejne fare ata njerez qe kane ndermend qe permes ketyre fotove te tregojne imazhin e shqiptarve si kane qene para 70 vitesh, ne skamje e varferi...
Po te ekspozoheshin foto te gjithe ballkanit te kesaje kohe me siguri se nuk do brengosesha se as ata nuk ishin me mire ne ate kohe, i gjithe ballkani ishte i tille si ne mesjete.
Mirepo dinakerija e disa njerezve eshte e tille qe disa as nuk e shofin kete kurth por edhe me e keqja iu shkojne pershtati ketyre njerzve fare miredashes te shqiptarve pra qellimi i tyre eshte te tregojne vetem se tmerr e mizere tek shqiptaret, si te ishte nje planet tjeter !
Une me dekada jetoje ketu dhe i njohe aqe mire sa qe asnje dhurate e tyre nuk eshte e mireseardhur por vetem se demtone imazhin e shqiptarit.
Ne kete ekspozit njeri nuk sheh asgje te bukur per shqiperine vetem se shemtim e mjerim, e si te gzohem me nje ekspozit te tille une ?
Ne vende qe tregohen gjera pozitive per shqiptaret keta mjerane(bashkepuntor te tyre jane disa shqipe) iu shkojne mrapa ketyre te huajve per interesat e tyre, dihet, jo viza jo diē tjeter ndonje lek, ndonje ftese ne Paris e tj.
Qe pse nuk me pelqen kyasociacion(shoqatė; keta me qdo kushte tentojne te bartin Shqiperinė nga ballkani qe ta hedhin diku ne Orient, ne lindje te larget....! E mua me vjene inati se ne nuk i perkasim lindjes por europes si te tjeret. Pra diplomacia e tyre aqe e zgjuate eshte qe te na ndajne vetem neve nga ballkani duke treguar imare.
http://www.sildav.org/
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 11-09-2007 mė 10:19
Jam dakort me ty Kreks.
When you are in it up to your ears, keep your mouth shut.
kreks.ty nuk ka pse te te vije turp ose te zihesh ngushte kur viziton nje ekspozite te kesaj natyre. te gjithe shtetet organizojne ekspozita te tilla,dhe te gjitha vizitohen tej mase pasi rifreskojne te kaluaren, traditat,arkitekturen, artizanatin, kostumografine,menuren e jeteses dhe gjendjen ekonomike.ne qoftese dikush nuk e din se nga vjen, athere nuk e din edhe cfar eshte,cfar, traditash dhe cfar detyrimesh sociale ka karshi vendit te tije.ne japoni , amerike,dhe europen perendimore keto ekspozicione jane shume ne mode.une mendoj qe duke rrespektuar te kaluaren eshte nje shenje e kultures qe zoteron njeriu ose shoqeria.faktikisht ne shqiperi vlersohet ne pjesen me te madhe aparenca dhe jo thelbesorja.kjo ka bere qe ne po humbasim dita dites tradicionet dhe ate qe eshte shqiptare.e kaluara jone eshte kaq shume e braktisur prej nesh sa ne nuk dime edhe si te prezantohemi tek te huajt.pikerisht per kete arsye une e shoh shume te rendesishme hapjen e te tilla ekspozicioneve.uroj qe te me mirkuptosh.
Une juve ju kuptova shume mire mirepo ju si duket aspake, se ekspozitat me fotografi ne japoni e vendet tjere te civilizuara e di qe jane ne mod shumė mirepo per ne qe jemi ne nje situate te pa percaktuar si popull ne europe, nje popull autokton qe urrehet me se shumti ne kete kontinent dhe ate pa i bere askujt asgje, betem e vetem se nuk i kemi dhene rendesi fare imazhit e per kete edhe jemi ne kete gjendje, te pa pranuar e te pa qeshiruar, fajtor pra eshte vetem se ky imazhi i keq qe te tjeret kane nxjerrur permes objektivit te aparateve per neve.
Ju me thuani se eshte pozitive kjo qe ekspozohet; mua nuk po mevjen turp zoteri, tjeter eshte turpi e tjeter inati...pra mos i ngatrro.
Pse nuk sheh askundi as nje ekspozit as foto te serbeve ne bardh e zi ne nje fashat rural atje ku do shifeshin disa serbe me shamija te zeza ku jetonin ne mjerim me keqe se ne mesjete, pse nuk ekspozojne serbet kesi mmoje imazhesh qe jane negative ?
Per te ekspozuar para botes imazhe te tilla ne duhej te kishim ne sot standardin e Japonisė, atehere s'do te kishte problem. Mirepo aktualishte jemi ne fund te pusit tani e para 70 vite kemi qene edeh me keq keshtuqe keto fotografi nuk jaane pozitive per neve, keto tregojne se dje ishim ne mjerim sot ne mjerim dhe neser do na ndjek ky mjerim, pra ku e shifni ju artin ketu ?
Dhe me e keqja eshte se ju nuk qenkeni ne njohuri me dinakerine e disa gjoja dashamirve te huaj te cilet mundohen te zdritin imazhin e shqiptarve ne botė me imazhe sa me te shemtuara e sa me orientale qe eshte e mundur, kryesorja qe ta ta vendosin shqiperine diku atje ne rangun e kulturave te lindhjes...
Si shifet une s'kam ēka te humbi kohe me ju qe tju bindi juve nese ju jeni nje njeri teper i ngritur e qe keto imazhe te dobta per shqiptaret juve jo qe ju demtojne por ndoshta edhe ju ngrisin larte se qenkeni me i ngritur se ne. E pikerishte keta organizator te huaj qe shiten se na dojne neve shumė, Keta te huaje shkojne e gjejne njerez te tille qe quhen masha qe t'iu sherbeje atyre ne punen e tyre apo me shkurt ne missionin e tyre "nentokeksor" qe gjoja punojne mire per imazhin e shiptarve ne bote...
I nderuar, kam me dekada qe i percjelli keto ekspozita dhe ne te gjitha keto organizime kam vrejtur se sa te verbert jane ata qe iu shkojne prapa ketyre misionarve te "ndershem". qe kane per objektiv kryesore; shqiptaret te mbesin pergjithemon nje mister, nje popull i mbyllur, nje popull oriental, nje popull i prapambetur, nje popull me imazh te dobet e sa me keqe te prezentohet aqe me mire do i kene punet armiqet e shqiptareve e shqiptaret do vazhdojne te mbesin te vetmuar, te perbuzur e te injoruar nga bota e civilizuar.
Deshira e tyre eshte qe te mos shkoje kah progresi shqiperia e te njihet vetem se nga keto imazhe bardh e zi te nje gruaje fshatare me shtei gati te rrezuara large civilizimit kurse imazhet e pllazheve tona te bukura maleve tona, qyteteve tona te mrekullueshme presin ndoshta te ekspozohen vetem ne shekullin e ardhshem ?
i nderuar kreks. une e kuptoj indinjimin tend por ju me keni keqkuptuar.po te kesh parasysh fotografite e legjendarit Marubi. do te shohesh te gjitha shtresat e popullsise shqiptare. (te pasur ,te varfer, luftetare, patriote,ndertime arkitektonike te kohes, zejtarine, parqet, etj. "sot nuk gjen gati asnje gjurme te asaj kohe")eshte nje nder dokumentacionet me te mrekullueshme, me te cilat mund te mburret arti fotografik pasi kane qene edhe bashkohore (per kohen kur u bene), kurse per imazhin e keq te shqiperise sot, eshte pergjegjse politika shqiptare dhe jo ekspozicionet.fakt esht qe ne shqiperi po ndodh nje shkatrrim sistematik kultural.kjo ndodh pikerisht se shtresa e gjere e popullsise as nuk interesohet per pyetjen- kush jam une , nga vij, cpo bej dhe si do te jene femijet e mij.meqene se kjo teme e forumit ka lidhje me imazhin e shqiptareve , na e trego ti me qarte kete imazh, ku eshte genjyer, dhe ku eshte thene e verteta mbi ne.
Ndoshta nuk eshte vendi ketu ,por jam shume kurioz te shikoj fotografine e bustit te Nene Terezes te vendosur ne aeroportin e Rinasit qe mban edhe emrin e Nene Terezes.
Ndonje informacion se ku mund ta gjej do te jete i mirepritur.
Kreks jam plotesisht dakort me shqetesimin tend,po te germosh me thelle mundet te gjesh se kush i sponsorizon keto lloje aktivitetesh dashakeqe.Pastaj njerez legena qe plotesojne ato dekore ka me shumice qe per nje vize ne Paris shesin atedheun shesin dhe b...en.
o ajzberg ti duhet te jeshe ndonje nga ata qe jane ne fotografite e ekspozuara,se nje prapambetje te tille nuk e shpjegoj dot ndryshe . sot jepen parate po deshe te shkosh ne paris dhe jo b..a. fatkeqsia jone nuk eshte prapambetja por paaftesia per te hecur perpara.kesaj nga anet tona nuk i thone eisberg por scheissberg.
Krijoni Kontakt