Close
Faqja 13 prej 18 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 174
    Pasioni për shkencën Maska e Qendi
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    2,102
    Publikohet raporti i dytë mbi protestën e lëvizjes "Vetvendosje"
    Në Prishtinë u publikua sot raporti i dytë lidhur me protestën e 10 shkurtit të lëvizjes "Vetëvendosje" ku humbën jetën dy persona dhe u plagosën dhjetra të tjerë. Prokurori ndërkombëtar Robert Din, përdori sot në raportin e tij disa herë fjalën “e pafalshme” në lidhje me dy-kuptimshmërinë e urdhërit operacional në lidhje me plumbat plastikë, në lidhje me mungesën e informacionit nga drejtuesit e lartë të operacionit për përdorimin e plumbave plastikë apo për dy-kuptimshmërinë dhe pasaktësinë në autorizimin për dislokimin e plumbave plastikë në vendin e ngjarjes.

Prokurori ndërkombëtar Robert Din, publikoi sot raportin e tij të dytë për ngjarjet e 10 shkurtit, në të cilat dy protestues humbën jetën të qëlluar me plumba plastikë ndërsa dhjetra të tjerë u plagosën.

“Ka një mos-përputhje midis ligjit vendas rumun dhe ligjit të pranuar ndërkombëtar dhe parimeve udhëheqëse të Kombeve të Bashkuara në përdorimin e forcës vdekjeprurëse dhe ka shumë mundësi, edhe në përdorimin e plumbave plastikë”, tha zoti Din, duke përsëritur se municionit të përdorur nga njësia rumune i kishte dalë afati që prej 13 vjetësh.

Zoti Din përdori sot në raportin e tij të dytë disa herë fjalën “e pafalshme”. Ai e përdori atë për dy-kuptimshmërinë e urdhërit operacional në lidhje me atë nëse plumbat plastikë do të silleshin apo jo në skenën e operacionit, duke theksuar se nuk ka vend për dykuptimshmëri apo hamendje në një çështje të tillë, kaq të rëndësishme.

Prokurori tha gjithashtu se kuptimi i roleve të komandantëve të njësive policore gjatë protestës ishte i ndryshëm dhe se bashkërenduesi i njësive policore dhe komandanti i bashkërenduesve të njësive policore, nuk e dinin që plumbat plastikë po përdoreshin nga njësia rumune gjatë protestës.

Po kështu, fjala e pafalshme përdoret në raport edhe për dy-kuptimshmërinë dhe pasaktësinë në autorizimin për dislokimin e plumbave plastikë në vendin e ngjarjes.

“Sidoqë të jetë, në fund të fundit, stafi I komandës dhe të tjerët u kapën në befasi kur u shkrehën plumbat plastikë. Një pjesë e kësaj befasie është bindshëm për shkak të pasaktësisë dhe dy-kuptimshmërisë së Planit Operacional”, - tha prokurori ndërkombëtar Robert Din.

Prokurori Din pohon gjithashtu në raportin e tij se përdorimi i plumbave plastikë është kundërthënës. Ai thotë se përvoja e policisë së UNMIK-ut gjatë protestave të 10 shkurtit, sugjeron fuqishëm se duhet të rishqyrtohet si çështje e politikave, nëse përdorimi i plumbave plastikë duhet të autorizohet ndonjëherë, apo jo, në një mission paqeruajtës të OKB-së për kontrollin e turmës.

i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i! Maska e biligoa
    Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Lëvizja VETËVENDOSJE! shënon 28 Nëntorin – Ditën e Flamurit
    Wednesday, 28 November 2007
    Duke filluar në orën 17:00, nga Qendra e Studentëve në Prishtinë, aktivistë të Lëvizjes VETËVENDOSJE! kanë barur flamurin e madh kombëtar shqiptar me dimensione 12 metra X 6 metra, në një marsh nëpër rrugën “Agim Ramadani” e deri te Teatri Kombëtar “Adem Jashari”. Aktivistët gjersa marshonin mbanin pishtarë të ndezur në duar dhe ashtu siç ishin të radhitur në formë të shkronjës “V” u vendosën në shkallët e Teatrit ndërkaq sipër tyre u ngjit lartë flamuri dhe më pas u intonua himni kombëtar. Aktivistëve dhe qytetarëve të shumtë që u bashkuan iu drejtua Albin Kurti. Në vijim është dhënë teksti i fjalimit të tij:

Të dashur aktivistë,
    Të nderuar pjesëmarrës të këtij tubimi,

Urime 28 Nëntori – Dita e Flamurit!

Në Tiranë Skenderbeu qëndron me shpatën e ngrehur lartë.
    Këtu në Prishtinë, atij ia kanë ulur shpatën.
    Në Shkup Skenderbeu e ka shpatën e futur në këllëf.
    Në Luginë të Preshevës ai nuk është fare.

Gjuha shqipe në Shqipëri është gjuhë zyrtare.
    Në Kosovë ajo e ndanë hapësirën zyrtare me serbishten.
    Në Maqedoni lejohet përdorimi i saj vetëm pjesërisht.
    Në Luginë vetëm privatisht.

Shqiponja dykrenare valvitet e vetme në Shqipëri.
    Në Kosovë po e shndërrojnë në flamur të dasmave.
    Në Maqedoni e ndaluan përdorimin e tij.
    Në Luginë të Preshevës shqiptarët arrestohen nëse e përdorin.

Mungesa e lirisë po na çkombëtarizon. Sa më pak që po jemi të lirë, aq më pak po lejohemi të jemi shqiptarë.

Po duan të shpikin flamuj të rinj dhe identitete të reja vetëm dhe vetëm që të na ndajnë nga trungu shqiptar dhe asisoj Serbia të na gllabërojë lehtë. Këtë gjë më së shumti po e ndihmon Grupi Negociator i Kosovës i cili banon në aeroplanin Prishtinë-Vjenë.

28 Nëntori është datë që shënon një varg aktesh në historinë tonë kombëtare. Skënderbeu, Ismail Qemajli, Adem Jashari dhe UÇK-ja na mësojnë se lufta për liri dhe vetëvendosje është vendim i njëanshëm. Asnjëri prej tyre nuk priti të përfundojnë proceset, por vendosën që të luftojnë të jenë të lirë.

Sot nuk kemi kohë për të festuar. Sot është për t’u organizuar dhe rezistuar. Ta lidhim edhe një herë besën për çlirim dhe shpëtim.

Ju falemnderit.

Lëvizja VETËVENDOSJE!
    Nese eshte e bere me dashuri, asgje nuk eshte mekat.

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Demonstratë në Bruksel për lirinë e pavarësinë e Kosovës

Të shtunën, me 24 nëntor 2007, para institucioneve evropiane, në Place Schuman 1000 në Bruksel duke filluar në orën 12:00 është mbajtur një demonstratë me moton "Për Kosovën e Lirë dhe të Pavarur". Qëllimi i kësaj demonstrate ka qenë që t’i bëhet e ditur faktorit ndërkombëtar se çfarëdo propozimi a raporti që do ta dërgojë e ashtuquajtura "treshe ndërmjetesuese" në KS të OKB-së me 10 dhjetor 2007 do të jetë i papranueshëm për popullin e Kosovës në qoftë se është më pak se pavarësia e plotë e cila paraqet vullnetin e popullit.

Të pranishëm në demonstratë kanë qenë diku rreth 300 vetë. Demonstruesit kanë bartur parulla, në të cilat kanë qenë të shkruara kërkesa të shumta si: "Vetëvendosje për popullin e Kosovës", "Referendum për Pavarësi", "Liria nuk negociohet", "Liri për Albin Kurtin", "Liri për Çlirimtarët", "Maqedoni, mos luaj me zjarr" etj. Parullat kanë qenë të shkruara shqip, anglisht, frëngjisht dhe holandisht. Demonstruesit kanë bartur gjithashtu simbole kombëtare shqiptare dhe belge, si dhe simbolet e Bashkimit Evropian.

Demonstrata ka zgjatur një orë e gjysmë dhe gjatë kësaj kohe të tubuarve u janë drejtuar me fjalime disa aktivistë nga shoqata dhe lëvizje politike e kulturore të shqiptarëve që jetojnë në Belgjikë.

Në demonstratë është lexuar edhe telegrami inkurajues i Albin Kurtit si dhe letra përkrahëse e të gjitha qendrave të Lëvizjes VETËVENDOSJE! në diasporë. Gjatë leximit të telegramit të Albinit, masa e tubuar është ‘ndezur’ dhe disa herë e ka ndërprerë leximin duke brohoritur "Albin Kurti, Albin Kurti" dhe "Vetëvendosje, Vetëvendosje". Kjo ka qenë edhe pika më kulminante e demonstratës. Përfaqësuesi i Lëvizjes VETËVENDOSJE! për Belgjikë, Albert Jusufi, në fjalimin e tij, ka kërkuar referendum për pavarësinë e Kosovës, dhe nga faktori ndërkombetar ka kërkuar që të mos i përsërisin gabimet e konferencave të Londrës dhe Berlinit, por të njohin pa hezitim vullnetin e popullit të Kosoves.

Në emër të Këshillit Organizativ ka folur Milaim Ziberi nga shoqata "Horizonti 2001"; në emër të veteranëve të luftës së UÇK-së ka folur Bajram Selmanaj, përfaqësues i FBKSH-së; në emër të familjeve të dëshmorëve dhe në emër të familjes Haradinaj në veçanti ka folur Ismet Haradinaj. Pastaj, kanë folur edhe Ismet Ademi biznismen dhe veprimtar nga Antwerpen-i; Hajrullah Haliti, albanolog dhe gazetar; dhe, Xheladin Demiri, veprimtar me prejardhje nga Maqedonia. Nga ata që folën para demonstruesve është thënë se në këto momente historike nëpër të cilat po kalon Kosova, kur prapë të tjerët po vendosin për fatin tonë, ndihma e diasporës shqiptare është më së e nevojshme. Po ashtu, u tha që asnjë mision i ardhshëm ndërkombëtar, çfarëdo qoftë ai, që do të zëvendësojë UNMIK-un, nuk është i mirëseardhur për popullin e Kosovës, nëse paraprakisht nuk pranohet shteti i pavarur dhe sovran i Kosovës. Nga folësit u theksua që mbajtja në arrest pa asnjë fije faji e, siç u quajt, liderit të ri të Kosovës, Albin Kurtit, është e papranueshme për popullin: Albin Kurti është përfaqësues i rrymës së re politike-filozofike në Kosovë, prandaj izolimi i tij do të thotë izolim i mendimit të lirë e përparimtar për lirinë e popullit. Që të gjithë potencuan se populli i Kosovës kërkon drejtësi nga institucionet ndërkombëtare dhe kërkon të drejtën për të shprehur vullnetin e tij për fatin e tij.

Në demonstratë është vërejtur mungesa e mediave të censuruara nga UNMIK-u (RTK, KTV, etj.), por ka qenë një prani e kënaqshme e mediave ndërkombëtare dhe lokale belge. Një delegacion tre anëtarësh i Këshillit Organizativ është pranuar një ditë më herët (e premte 23 nëntor 2007) nga Michael Giffoni, këshilltar i zyrës së Solanës, me ç'rast i kanë dorëzuar një dokument me kërkesat tona.

Demonstruesit janë shpërndarë të qetë dhe bashkëpunimi me organet lokale belge rreth organizimit ka qenë i nivelit më të lartë të mundshëm profesional.

Qendra e Lëvizjes VETËVENDOSJE! në Belgjikë

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Citim Postuar më parë nga biligoa Lexo Postimin
    Lëvizja VETËVENDOSJE! shënon 28 Nëntorin – Ditën e Flamurit
    Wednesday, 28 November 2007
    Duke filluar në orën 17:00, nga Qendra e Studentëve në Prishtinë, aktivistë të Lëvizjes VETËVENDOSJE! kanë barur flamurin e madh kombëtar shqiptar me dimensione 12 metra X 6 metra, në një marsh nëpër rrugën “Agim Ramadani” e deri te Teatri Kombëtar “Adem Jashari”. Aktivistët gjersa marshonin mbanin pishtarë të ndezur në duar dhe ashtu siç ishin të radhitur në formë të shkronjës “V” u vendosën në shkallët e Teatrit ndërkaq sipër tyre u ngjit lartë flamuri dhe më pas u intonua himni kombëtar. Aktivistëve dhe qytetarëve të shumtë që u bashkuan iu drejtua Albin Kurti. Në vijim është dhënë teksti i fjalimit të tij:

Të dashur aktivistë,
    Të nderuar pjesëmarrës të këtij tubimi,

Urime 28 Nëntori – Dita e Flamurit!

Në Tiranë Skenderbeu qëndron me shpatën e ngrehur lartë.
    Këtu në Prishtinë, atij ia kanë ulur shpatën.
    Në Shkup Skenderbeu e ka shpatën e futur në këllëf.
    Në Luginë të Preshevës ai nuk është fare.

Gjuha shqipe në Shqipëri është gjuhë zyrtare.
    Në Kosovë ajo e ndanë hapësirën zyrtare me serbishten.
    Në Maqedoni lejohet përdorimi i saj vetëm pjesërisht.
    Në Luginë vetëm privatisht.

Shqiponja dykrenare valvitet e vetme në Shqipëri.
    Në Kosovë po e shndërrojnë në flamur të dasmave.
    Në Maqedoni e ndaluan përdorimin e tij.
    Në Luginë të Preshevës shqiptarët arrestohen nëse e përdorin.

Mungesa e lirisë po na çkombëtarizon. Sa më pak që po jemi të lirë, aq më pak po lejohemi të jemi shqiptarë.

Po duan të shpikin flamuj të rinj dhe identitete të reja vetëm dhe vetëm që të na ndajnë nga trungu shqiptar dhe asisoj Serbia të na gllabërojë lehtë. Këtë gjë më së shumti po e ndihmon Grupi Negociator i Kosovës i cili banon në aeroplanin Prishtinë-Vjenë.

28 Nëntori është datë që shënon një varg aktesh në historinë tonë kombëtare. Skënderbeu, Ismail Qemajli, Adem Jashari dhe UÇK-ja na mësojnë se lufta për liri dhe vetëvendosje është vendim i njëanshëm. Asnjëri prej tyre nuk priti të përfundojnë proceset, por vendosën që të luftojnë të jenë të lirë.

Sot nuk kemi kohë për të festuar. Sot është për t’u organizuar dhe rezistuar. Ta lidhim edhe një herë besën për çlirim dhe shpëtim.

Ju falemnderit.

Lëvizja VETËVENDOSJE!
    .....................

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Medale për vrasësit – UNMIK-u nderon krimin

Friday, 30 November 2007
    Nga një dokument të siguruar prej personave brenda UNMIK-ut, kemi mësuar se më 1 dhjetor, një delegacion qeveritar i Rumanisë, i prirë nga Cristian David, Ministër i Punëve të Brendshme dhe Reformës së Administratës, do ta viziton Kosovën. Ata po vijnë në Kosovë për të marrur pjesë në ceremoninë e ndarjes së medaleve për paqeruajtësit, ceremoni kjo e organizuar nga UNMIK-u.

Të shtunën, më 1 dhjetor, kontigjentit të policisë rumune me shërbim në Kosovë, do t'i ndahet medalja e nderit për punën e bërë këtu. Më 10 shkurt po ky kontigjent shtiu me plumba gome, me afat të skaduar tash e 13 vjet, në kokat e protestuesve të padhunshëm dhe atë nga afërsia. Mon Balaj dhe Arben Xheladini u goditën nga këta plumba në kokë, goditje këto që për ta qenë vdekjeprurëse. Ata u vranë nga po ky kontigjent i policëve rumun të cilët po nderohen nga UNMIK-u. 82 demonstrues të tjerë u plagosën, disa prej të cilëve rëndë. Asnjë prej vrasësve nuk janë identifikuar individualisht, mirëpo bazuar në llojin e plumbave vdekjeprurës, ligjërisht është dëshmuar se vrasësit kanë qenë nga njësiti rumun i policisë speciale të UNMIK-ut.

Duke shkelur rëndë secilin parim të drejtësisë dhe njerëzisë, UNMIK-u i lejoi këta vrasës ta lëshojnë Kosovën pak kohë pas aktit kriminal pa i ndjekur ata penalisht. Përmes pasivitetit dhe manovrimeve mbuluese dhe penguese, UNMIK-u e bëri të pamundur identifikimin dhe dënimin e vrasësve, apo kujtdo tjetër që është përgjegjës për vrasjen e Monit dhe Arbenit.

Sikur ky privim i familjeve të Monit dhe Arbenit nga mundësia për zbatimin e drejtësisë në rastin e vreasjeve të më të dashurëve të tyre të mos ishte e mjaftueshme, UNMIK-u tash do t'i shpërblejë vrasësit e Monit dhe Arbenit me medale. Ky akt i shëmtuar është provokim i tmerrshëm për secilin person që është i interesuar për drejtësi në Kosovë, dhe është i barabartë me pështymjen në fytyrë të secilit person që e ka dashur Monin dhe Arbenin. Rrallëherë është kristalizuar kaq qartë brutaliteti dhe absurditeti i sundimit të UNMIK-ut këtu. Ky regjim edhe një herë ka dëshmuar se nuk ka respekt për interesat apo për popullin e Kosovës.

kliko ne leter:

http://www.vetevendosje.org/support/1.jpg për të parë letrën e dërguar nga qeveria e Rumanisë në OKB në Nju Jork, me çka ata kërkojnë që të aranzhohet
    vizita e Ministrit rumun të Punëve të Brendshme i cili do të vij në Kosovë enkas për këtë ceremoni.

kliko ne leter:

http://www.vetevendosje.org/support/2.jpg për të parë letrën dërguar Rykerit nga OKB-ja, ku kërkohet nga UNMIK-u që aranzhohet kjo vizitë.

i/e regjistruar Maska e Dorontina
    Anëtarësuar
    22-09-2006
    Vendndodhja
    "In your dreams making you happy"Nese e ke humb dashurin e ke humb aryen e jetes, nese ende se ke gjet ke arsye te jetojsh "
    Postime
    3,488
    Ata duan ndrrim ne pushtet po jo te jen pushtues a te ken karrika ne pushtet.
    Vetvendosja =atdhetar
    "Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Shpallja e Thaçit!

[CENTER]

SHPALLJA E THAÇIT NUK DO TA BËNTE KOSOVËN TË

PAVARUR NGA SERBIA POR DO T´I BËNTE ENKLAVAT

TË PAVARURA NGA KOSOVA!
    [/CENTE

· Shpallja eventuale e pavarësisë së Kosovës pa organizuar referendum që e bën popullin sovran dhe pa ushtri që e mbron vendimin e popullit, e shndërron Kosovën në një Bosnje të re. Atë lloj shpallje, jo vetëm që e shfuqizon menjëherë PSSP-ja të cilit i nënshtrohet Kuvendi i Kosovës, por ajo vetëm sa do t’i shërbejë strukturave të Serbisë që t’i formalizojnë enklavat anekënd Kosovës si pjesë të Serbisë. Shpallja e Thaçit nuk do ta bënte Kosovën të pavarur nga Serbia por do t’i bënte enklavat të pavarura nga Kosova.

· Mbase realiteti në Kosovë po bëhet gjithnjë e më cinik. Në vitet e ‘90-ta, Hashim Thaçi u pat angazhuar në UÇK meqë besonte se pavarësia e shpallur e Ibrahim Rugovës ishte e kotë pa ushtri. Tash, Hashim Thaçi flet për shpalljen e pavarësisë së Kosovës pa e pasur ushtrinë tonë, çarmatosjen e së cilës e nënshkroi ai vetë!

[CENTER][FONT="Arial Black"][SIZE="3"][COLOR="Red"] Shkruan: Albin KURTI nga arresti shtëpiak

Brukseli ia tërhoqi veshin Thaçit ende pa u bërë kryeministër!

Do ta shpallin apo nuk do ta shpallin? Kështu pyesnin njerëzit njëri-tjetrin para zgjedhjeve të 17 nëntorit. Shpalljen e pavarësisë menjëherë pas 10 dhjetorit e besonin posaçërisht ata që u besonin premtimeve të politikanëve në fushatë.

Mirëpo, lehtas e qetas, e ashtuquajtura ‘shpallje e njëanshme e pavarësisë’ u shndërrua në ‘shpallje të koordinuar të pavarësisë’. Brukseli ia tërhoqi veshin Thaçit ende pa u bërë kryeministër. Mund të merret me mend se çka do t’i bëjnë kur të bëhet kryeministër! I thanë se tash duhet të jetë i kujdesshëm meqë nuk është më në opozitë. Pra, Thaçit i treguan se ngjitja lart në pushtet nuk është edhe liri më e madhe për pushtet.

Sistemi politik në Kosovë – në të cilin UNMIK-u iu ka dhënë pushtet ca vendasve për të sunduar më lehtë dhe jo për të sunduar më pak – e imponon një gjë të tillë. Mirëpo, UNMIK-u, thjesht, nuk do opozitë as përfundi vetes. Për shkak se koalicioni LDK-AAK ishte i dobët, UNMIK-u e krijoi Grupin Negociator (e jo aq pse duhej negociuar me Serbinë).

Më 17 nëntor, Thaçi ka fituar relativisht që të humbasë

absolutisht më vonë

Për të njëjtën arsye, që të mos ketë opozitë, tash UNMIK-u do që ta sajojë koalicionin PDK-LDK. Ky koalicion nuk është pasojë e rezultatit të zgjedhjeve por vetë arsyeja e mbajtjes së zgjedhjeve. Agim Çeku ishte kryeministër i dobët në një qeveri të dobët. Hashim Thaçin duan ta bëjnë kryeministër të fuqishëm në një qeveri të fuqishme. Përderisa Ibrahim Rugova ishte i gatshëm të jepte gjithçka vetëm që të mbetej president, Hashim Thaçi jep gjithçka vetëm që të bëhet kryeministër.

Në Kosovë nuk është me rëndësi që të bëhesh kryeministër. Me rëndësi është që të keshë dëshirë të bëhesh kryeministër. Pastaj, UNMIK-u dhe ca zyra ndërkombëtare ta menaxhojnë dëshirën, duke e vonuar plotësimin e saj. Ndërkohë, ti ua plotëson atyre dëshirat. Hashim Thaçin e shfrytëzuan mu kështu ende pa e bërë kryeministër. Ama, ky shfrytëzim gjithsesi do të harrohet. Sa të jetë Thaçi kryeministër, ai shfrytëzimin e vërtetë gjithmonë do ta ketë përpara, deri në ditën kur do të bëhet i pashfrytëzueshëm. Tani, me këto zgjedhjet e 17 nëntorit, Thaçi ka fituar relativisht që të humbasë absolutisht më vonë (e që sërish është shumë më herët sesa që ai mendon).

- Mirëpo, për çka do ta shfrytëzojnë?

- Pse i duhet Hashim Thaçi UNMIK-ut?

- Pse i nevojitet atij mu në këtë kohë?

Që të gjithë tashmë e kanë të qartë se nuk ka trysni ndërkombëtare mbi Serbinë që ajo ta pranojë pavarësinë e Kosovës. Presioni është mbi Prishtinën. Politikanët e Prishtinës do të cyten e shtrydhen që të pranojnë marrëveshje kompromisi me Serbinë. Aq shumë koncesione i janë bërë Serbisë nga ana e Grupit Negociator saqë tash besohet se mund të bëhet edhe kompromisi përfundimtar.

Pakoja e Ahtisaarit ishte vendosja e themeleve për ndarjen

e brendshme të Kosovës

Siç dihet, Kuvendi i Kosovës e pranoi Pakon e Ahtisaarit, ndërkaq Serbia s’ka lëvizur asnjëherë për asgjë nga pozicionet fillestare. E, qëllimi i Pakos së Ahtisaarit ishte vendosja e themeleve për ndarjen e brendshme të Kosovës, kurse efekti kryesor i kësaj Pakoje ishte shkatërrimi i pavarësisë së plotë si kërkesë e shqiptarëve të Kosovës. Tash, Hashim Thaçi duhet të jetë garantuesi i kurorëzimit të punës dyvjeçare të Grupit Negociator, garantuesi i zyrtarizimit të varësisë më të re të Kosovës nga Serbia.

Në vijim të këtyre negociatave, Serbia jo vetëm që s’do të lëshojë pe, por ajo as që ka pse të lëshojë pe. Ajo po fiton duke mos lëshuar pe (siç edhe ngjan zakonisht në politikë). Faktorët e rëndësishëm ndërkombëtar, Serbinë e konsiderojnë një vend demokratik andaj nuk duan të lejojnë shkëputjen e Kosovës prej saj. Në fakt, Serbinë e bën demokratike pikërisht pëlqimi për shkëputjen dhe pavarësimin e Kosovës. Mirëpo, Koshtunica dhe zyrtarët e tjerë të lartë të Serbisë nuk e bëjnë një gjë të tillë. Në të vërtetë, ka vetëm një mënyrë paqësore se si Koshtunica do të pajtohej me pavarësimin e Kosovës (dhe kjo pa veriun dhe pa Luginën e Preshevës). Vetëm dhe vetëm nëse në shkëmbim për shkëputjen e Kosovës Koshtunica e fiton Republikën Serbe në Bosnje.

Në korrik të vitit 2007, Koshtunica pat theksuar disa herë radhazi që nuk mund të lejojë pavarësimin e Kosovës meqë kjo do të thoshte humbje e 15% të territorit të Serbisë. Me këtë deklaratë Koshtunica ka treguar se ai e sheh Kosovën vetëm si territor dhe se ky territor është i Serbisë. Edhe më e rëndësishme se kjo, ai ka nënkuptuar se, në fund të fundit, për humbjen e Kosovës, Serbia do të duhej të kompensohet territorialisht, e jo me anëtarësime të përshpejtuara në BE e NATO. Koshtunica nuk pranon kurrfarë kompensimi joterritorial për Kosovën. Territori vazhdon të jetë kategoria kryesore e politikës së Serbisë dhe Koshtunica e ka ndërmend Republikën Serbe në Bosnje kur flet në këtë mënyrë për Kosovën. E gjithë kjo mundësohet e ndërlidhet edhe me paradigmën e bashkësisë ndërkombëtare për stabilitet rajonal: Bosnja dhe Kosova konsiderohet se i përkasin të njëjtit rajon.

Do ta shpallin apo nuk do ta shpallin pavarësinë?

Megjithëkëtë, le të kthehemi në Kosovë dhe te pyetja që akoma nuk është zhvlerësuar tërësisht: do ta shpallin apo nuk do ta shpallin pavarësinë?

Nuk do ta shpallin, sidomos jo menjëherë pas 10 dhjetorit. Sepse tanimë thanë që pas 10 dhjetorit (në vend të shpalljes) do ta caktojnë datën kur do ta shpallin. Dhe, për shkak se vetëm nga perspektiva e sotme ky 10 dhjetori mund të duket interesant dhe joshës: sa më afër tij, aq më i largët ai. UNMIK-u dhe faktorë ndërkombëtar që e kundërshtojnë pavarësinë e Kosovës, nuk do të lejojnë që t’i skadojë afati një premtimi pa e shpikur paraprakisht një premtim të ri.

Me 11 dhjetor njerëzit nuk do të merren me mospërmbushjen e premtimit të vjetër, por me shpresat për premtimin e ri. Do të flitet për shuma marramendëse në konferencën e donatorëve (që do të mbahet në mars 2008), për mision të ‘vogël’ të BE-së në vend të UNMIK-ut (në prill 2008), për konferencë ndërkombëtare për Kosovën (në qershor 2008) etj.etj. Por, edhe nëse krijohet një trysni e madhe që të shpallet pavarësia e Kosovës nga Kuvendi i ardhshëm i Kosovës, kjo s’do t’i sjellë gjë të mirë Kosovës. Shpallja e pavarësisë pa referendum dhe ushtri thjesht është kundërproduktive. Një kuvend që e ka pranuar Pakon e Ahtisaarit, edhe nëse e shpall pavarësinë diku në vitin e ardhshëm, pas një kohe do të mund ta pranojë federatën apo konfederatën asimetrike me Serbinë.

Pavarësia pa ushtri e mundëson skenarin e Bosnjes…

Pikërisht referendumi si ushtrim i së drejtës për vetëvendosje e sjell popullin në proces politik, por, mbi të gjitha, ai e kushtëzon çfarëdo vendimi të Kuvendit me verifikim te populli, pra me referendum të sërishëm. Në anën tjetër, pavarësia pa ushtri e mundëson skenarin e Bosnjes nga viti 1992. Është e kotë edhe nëse SHBA-të e njohin pavarësinë e Kosovës po qe se shqiptarëve të Kosovës (apo TMK-së në veçanti) nuk i lejohet që të armatoset nga Shqipëria dhe ShBA-të për të mbrojtur veten prej sulmeve nga jashtë dhe brenda.

SHBA-të, më 7 prill të vitit 1992, e patën njohur Bosnje e Hercegovinën si shtet të pavarur e sovran, por asaj iu vendos embargoja e armëve nga viti 1992 e deri në vitin 1995. Millosheviqi i ndërseu serbët e Bosnjës duke ua vënë në shërbim ushtrinë jugosllave dhe paramilitarët nga Serbia. E dimë mirë se çfarë ngjau atëbotë: pas humbjeve, vuajtjeve dhe dëmeve të papara në Evropën e pas Luftës së Dytë Botërore, boshnjakët u detyruan ta pranojnë edhe ndarjen e brendshme të vendit të tyre e që rezultoi me Republikën Serbe, një krijesë kjo gjenocidale.

Është naive, e gabueshme dhe jashtëzakonisht e dëmshme të mendohet se KFOR-i na mbron nga Serbia apo nga rebelimi i strukturave të Serbisë në Kosovë. Dëshmi kundër besimit në mbrojtjen që na e bën KFOR-i është tolerimi tetëvjeçar i strukturave të Serbisë në Kosovë, përfshirë këtu edhe veriun e ndarë. Dëshmi tjetër është edhe soditja që KFOR-i i bëri spastrimit të veriut të Kosovës nga shqiptarët në shkurt të vitit 2000. Shpalljet, e madje edhe njohjet, pa referendumin që e fuqizon popullin dhe përderisa nuk na lejojnë të kemi ushtrinë tonë veçsa do ta keqësojnë gjendjen në Kosovë.

As Pakoja e Ahtisaarit nuk lejon referendum dhe as ushtri për Kosovën. Kosova parashihet të ketë vetëm FSK-në, pra njëlloj xhandarmërie me 2.500 pjesëtarë (me armatim të lehtë dhe nën kontroll të NATO-s) e cila asisoj do të jetë së paku katërfish më e vogël se policia. Çfarë shteti i pavarur do të jetë ajo Kosovë në të cilën do të ketë shumë më tepër policë sesa ushtarë?! Kosova e atillë do të jetë e varur dhe pa sovranitet, me vullnet të shkelur dhe pa kontroll mbi veten e saj: policët e shumtë do të jenë këtu për ta shtypur popullin kurse ‘ushtarët’ e paktë të FSK-së do të jenë te kufijtë që s’do të mund t’i ruajnë.

Shpallja eventuale e pavarësisë së Kosovës pa organizuar referendum që e bën popullin sovran dhe pa ushtri që e mbron vendimin e popullit, e shndërron Kosovën në një Bosnje të re. Atë lloj shpallje, jo vetëm që e shfuqizon menjëherë PSSP-ja të cilit i nënshtrohet Kuvendi i Kosovës, por ajo vetëm sa do t’i shërbejë strukturave të Serbisë që t’i formalizojnë enklavat anekënd Kosovës si pjesë të Serbisë. Shpallja e Thaçit nuk do ta bënte Kosovën të pavarur nga Serbia por do t’i bënte enklavat të pavarura nga Kosova.

Mbase realiteti në Kosovë po bëhet gjithnjë e më cinik. Në vitet e ‘90-ta, Hashim Thaçi u pat angazhuar në UÇK meqë besonte se pavarësia e shpallur e Ibrahim Rugovës ishte e kotë pa ushtri. Tash, Hashim Thaçi flet për shpalljen e pavarësisë së Kosovës pa e pasur ushtrinë tonë, çarmatosjen e së cilës e nënshkroi ai vetë!

NË ZGJEDHJE DOLËN VETËM 37 % - TASH ËSHTË KOHA T´I THEMI “PO” VETËVENDOSJES DHE REFERENDUMIT

- “(PA)VARËSIA QË (NUK)NEGOCIOHET

Hashim Thaçi u pat angazhuar në UÇK
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga biligoa : 03-12-2007 më 12:44

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Paralajmërim për aksionin kundër vizitës së treshës

Monday, 03 December 2007
    Sot (03.12.07), e hënë, në ora 18:00, te Kuvendi i Kosovës, Lëvizja VETËVENDOSJE! organizon aksion simbolik.

Ju ftojmë të na ndiqni.

Lëvizja VETËVENDOSJE!

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Deklarata e mëhershme e dëshmitarit ishte e fallcifikuar

Tuesday, 04 December 2007
    Më 4 dhjetor, në Gjykatën e Qarkut në Prishtinë u mbajt sesioni i tretë i gjykimit kundër Albin Kurtit

1. Në këtë gjykim, Albin Kurti filloi duke paraqitur në gjyq një DVD të një programi televiziv i cili demonstron se avokati mbrojtës i caktuar nga gjyqi, Fazli Balaj, nuk është objektiv në këtë rast. Në këtë program televiziv me 13 shkurt, Fazli Balaj publikisht i kishte dënuar protestuesit e 10 shkurtit dhe Albin Kurtin si dhe kishte shpifur për qëllimet e protestës. Pasi që DVD-ja nuk funksionoi siç duhet gjyqi e injoroi pohimin e Albinit dhe vazhdoi me seancën pa e pezulluar atë për ta konsideruar dëshminë. Në vijim është dhënë deklarata e Albinit lidhur me këtë dëshmi:

“Mbi të ashtuquajturin avokat mbrojtës timin Fazli Balajn
    Dua të them diçka mbi të ashtuquajturin avokat mbrojtës timin, Fazli Balajn. Në emisionin ‘A u shkel ligji?’ në TV 21, më 13 shkurt, Balaj më ka shpallur fajtor për më shumë gjëra sesa që më akuzoni këtu. Balaj ka thënë se unë duhet të fajësohem për çdo gjë (të keqe/kriminale) me 10 shkurt pasi që nuk jam takuar me SHPK-në para demonstratës (pjesa e parë 6:14 min). Ai ka thënë se protesta e 10 shkurtit, që është në fokus të këtij rasti, nuk iu ka përmbajtur as standardeve ndërkombëtare, as kombëtare (pjesa e parë 5:35 min); se qëllimi i protestës ishte të rrëzohej pushteti dhe destabilizohej Kosova (pjesa e dytë 6:52 min) dhe se plani konkret i VETËVENDOSJE!-s ishte të digjeshin veturat (pjesa e dytë 4:41 min). Ai po ashtu ka thënë se policia e UNMIK-ut ka vepruar në emër të Kosovës (pjesa e dytë 4:25 min).
    Balaj nuk është këtu për të më mbrojtur mua. Gjithashtu në seancën e 15 nëntorit u bë e qartë se ai dhe unë kemi interesa të kundërta. Caktimi i Balajt si avokat imi ilustron sërish se si ky gjyq është gjithçka përveçse i drejtë, se ma mohon të drejtën për gjykim të paanshëm. Nuk u pat qartësuar se si Balaj u zgjodh. Ai kurrë nuk më ka kontaktuar dhe unë kurrë s’kam folur me të. Ai do të duhej të përjashtohej nga ky rast menjëherë. Çkado që ai ka thënë ose do të thotë do të duhej të shpërfillet.”

2. Njëri prej dëshmitarëve kyç, polici Ismet Hajdini, u mor në pyetje nga prokuroria, mbrojtja, nga Albin Kurti dhe nga trupi i gjyqtarëve. Gjatë marrjes në pyetje Hajdini ka thënë se, në kundërshtim me deklaratat e tij të mëhershme, ai nuk e ka parë Albinit duke hedhur gurë, dhe as që ka dëgjuar Albinin t’i japë kurrfarë urdhërash demonstruesve që të gjuajnë me gurë. Hajdini ka mohuar se deklarata e tij e mëparshme kundër Albinit është dhënë nga ai. Ai ka thënë se ka dëgjuar një pjesë të fjalimit të Albinit në të cilin ai ka thënë se edhepse Kosova ka Ministri të Brendshme dhe të Drejtësisë ato asnjëra s’kanë kompetenca. Hajdini ka thënë që protesta ishte e padhunshme deri kur u thye kordoni. Ai po ashtu ka deklaruar që nuk ka dëgjuar asnjë paralajmërim të policisë për protestuesit që të mos vazhdojnë me marshin. Dëshmia e Hajdinit demonstron se prokuroria nuk ka fare rast. Pasi që asnjë nga dëshmitarët e tjerë nuk u shfaq në gjyq, seanca gjyqësore u pezullua.

3. Seanca e ardhshme u caktua për 30 janar 2008, një shtyrje e panevojshme e cila është e disenjuar për t’ia zgjatur izolimin Albin Kurtit në arrest shtëpiak.

Lëvizja VETËVENDOSJE!

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Shpallja E Thaçit

SHPALLJA E THAÇIT
    Shkruar nga Albin KURTI nga arresti shtëpiak

Thursday, 06 December 2007
    Albin Kurti

· Shpallja eventuale e pavarësisë së Kosovës pa organizuar referendum që e bën popullin sovran dhe pa ushtri që e mbron vendimin e popullit, e shndërron Kosovën në një Bosnje të re. Atë lloj shpallje, jo vetëm që e shfuqizon menjëherë PSSP-ja të cilit i nënshtrohet Kuvendi i Kosovës, por ajo vetëm sa do t’i shërbejë strukturave të Serbisë që t’i formalizojnë enklavat anekënd Kosovës si pjesë të Serbisë. Shpallja e Thaçit nuk do ta bënte Kosovën të pavarur nga Serbia por do t’i bënte enklavat të pavarura nga Kosova.

· Mbase realiteti në Kosovë po bëhet gjithnjë e më cinik. Në vitet e ‘90-ta, Hashim Thaçi u pat angazhuar në UÇK meqë besonte se pavarësia e shpallur e Ibrahim Rugovës ishte e kotë pa ushtri. Tash, Hashim Thaçi flet për shpalljen e pavarësisë së Kosovës pa e pasur ushtrinë tonë, çarmatosjen e së cilës e nënshkroi ai vetë!

Brukseli ia tërhoqi veshin Thaçit ende pa u bërë kryeministër!

Do ta shpallin apo nuk do ta shpallin? Kështu pyesnin njerëzit njëri-tjetrin para zgjedhjeve të 17 nëntorit. Shpalljen e pavarësisë menjëherë pas 10 dhjetorit e besonin posaçërisht ata që u besonin premtimeve të politikanëve në fushatë.

Mirëpo, lehtas e qetas, e ashtuquajtura ‘shpallje e njëanshme e pavarësisë’ u shndërrua në ‘shpallje të koordinuar të pavarësisë’. Brukseli ia tërhoqi veshin Thaçit ende pa u bërë kryeministër. Mund të merret me mend se çka do t’i bëjnë kur të bëhet kryeministër! I thanë se tash duhet të jetë i kujdesshëm meqë nuk është më në opozitë. Pra, Thaçit i treguan se ngjitja lart në pushtet nuk është edhe liri më e madhe për pushtet.

Sistemi politik në Kosovë – në të cilin UNMIK-u iu ka dhënë pushtet ca vendasve për të sunduar më lehtë dhe jo për të sunduar më pak – e imponon një gjë të tillë. Mirëpo, UNMIK-u, thjesht, nuk do opozitë as përfundi vetes. Për shkak se koalicioni LDK-AAK ishte i dobët, UNMIK-u e krijoi Grupin Negociator (e jo aq pse duhej negociuar me Serbinë).

Më 17 nëntor, Thaçi ka fituar relativisht që të humbasë absolutisht më vonë

Për të njëjtën arsye, që të mos ketë opozitë, tash UNMIK-u do që ta sajojë koalicionin PDK-LDK. Ky koalicion nuk është pasojë e rezultatit të zgjedhjeve por vetë arsyeja e mbajtjes së zgjedhjeve. Agim Çeku ishte kryeministër i dobët në një qeveri të dobët. Hashim Thaçin duan ta bëjnë kryeministër të fuqishëm në një qeveri të fuqishme. Përderisa Ibrahim Rugova ishte i gatshëm të jepte gjithçka vetëm që të mbetej president, Hashim Thaçi jep gjithçka vetëm që të bëhet kryeministër.

Në Kosovë nuk është me rëndësi që të bëhesh kryeministër. Me rëndësi është që të keshë dëshirë të bëhesh kryeministër. Pastaj, UNMIK-u dhe ca zyra ndërkombëtare ta menaxhojnë dëshirën, duke e vonuar plotësimin e saj. Ndërkohë, ti ua plotëson atyre dëshirat. Hashim Thaçin e shfrytëzuan mu kështu ende pa e bërë kryeministër. Ama, ky shfrytëzim gjithsesi do të harrohet. Sa të jetë Thaçi kryeministër, ai shfrytëzimin e vërtetë gjithmonë do ta ketë përpara, deri në ditën kur do të bëhet i pashfrytëzueshëm. Tani, me këto zgjedhjet e 17 nëntorit, Thaçi ka fituar relativisht që të humbasë absolutisht më vonë (e që sërish është shumë më herët sesa që ai mendon).

- Mirëpo, për çka do ta shfrytëzojnë?

- Pse i duhet Hashim Thaçi UNMIK-ut?

- Pse i nevojitet atij mu në këtë kohë?

Që të gjithë tashmë e kanë të qartë se nuk ka trysni ndërkombëtare mbi Serbinë që ajo ta pranojë pavarësinë e Kosovës. Presioni është mbi Prishtinën. Politikanët e Prishtinës do të cyten e shtrydhen që të pranojnë marrëveshje kompromisi me Serbinë. Aq shumë koncesione i janë bërë Serbisë nga ana e Grupit Negociator saqë tash besohet se mund të bëhet edhe kompromisi përfundimtar.

Pakoja e Ahtisaarit ishte vendosja e themeleve për ndarjen e brendshme të Kosovës

Siç dihet, Kuvendi i Kosovës e pranoi Pakon e Ahtisaarit, ndërkaq Serbia s’ka lëvizur asnjëherë për asgjë nga pozicionet fillestare. E, qëllimi i Pakos së Ahtisaarit ishte vendosja e themeleve për ndarjen e brendshme të Kosovës, kurse efekti kryesor i kësaj Pakoje ishte shkatërrimi i pavarësisë së plotë si kërkesë e shqiptarëve të Kosovës. Tash, Hashim Thaçi duhet të jetë garantuesi i kurorëzimit të punës dyvjeçare të Grupit Negociator, garantuesi i zyrtarizimit të varësisë më të re të Kosovës nga Serbia.

Në vijim të këtyre negociatave, Serbia jo vetëm që s’do të lëshojë pe, por ajo as që ka pse të lëshojë pe. Ajo po fiton duke mos lëshuar pe (siç edhe ngjan zakonisht në politikë). Faktorët e rëndësishëm ndërkombëtar, Serbinë e konsiderojnë një vend demokratik andaj nuk duan të lejojnë shkëputjen e Kosovës prej saj. Në fakt, Serbinë e bën demokratike pikërisht pëlqimi për shkëputjen dhe pavarësimin e Kosovës. Mirëpo, Koshtunica dhe zyrtarët e tjerë të lartë të Serbisë nuk e bëjnë një gjë të tillë. Në të vërtetë, ka vetëm një mënyrë paqësore se si Koshtunica do të pajtohej me pavarësimin e Kosovës (dhe kjo pa veriun dhe pa Luginën e Preshevës). Vetëm dhe vetëm nëse në shkëmbim për shkëputjen e Kosovës Koshtunica e fiton Republikën Serbe në Bosnje.

Në korrik të vitit 2007, Koshtunica pat theksuar disa herë radhazi që nuk mund të lejojë pavarësimin e Kosovës meqë kjo do të thoshte humbje e 15% të territorit të Serbisë. Me këtë deklaratë Koshtunica ka treguar se ai e sheh Kosovën vetëm si territor dhe se ky territor është i Serbisë. Edhe më e rëndësishme se kjo, ai ka nënkuptuar se, në fund të fundit, për humbjen e Kosovës, Serbia do të duhej të kompensohet territorialisht, e jo me anëtarësime të përshpejtuara në BE e NATO. Koshtunica nuk pranon kurrfarë kompensimi joterritorial për Kosovën. Territori vazhdon të jetë kategoria kryesore e politikës së Serbisë dhe Koshtunica e ka ndërmend Republikën Serbe në Bosnje kur flet në këtë mënyrë për Kosovën. E gjithë kjo mundësohet e ndërlidhet edhe me paradigmën e bashkësisë ndërkombëtare për stabilitet rajonal: Bosnja dhe Kosova konsiderohet se i përkasin të njëjtit rajon.

Do ta shpallin apo nuk do ta shpallin pavarësinë?

Megjithëkëtë, le të kthehemi në Kosovë dhe te pyetja që akoma nuk është zhvlerësuar tërësisht: do ta shpallin apo nuk do ta shpallin pavarësinë?

Nuk do ta shpallin, sidomos jo menjëherë pas 10 dhjetorit. Sepse tanimë thanë që pas 10 dhjetorit (në vend të shpalljes) do ta caktojnë datën kur do ta shpallin. Dhe, për shkak se vetëm nga perspektiva e sotme ky 10 dhjetori mund të duket interesant dhe joshës: sa më afër tij, aq më i largët ai. UNMIK-u dhe faktorë ndërkombëtar që e kundërshtojnë pavarësinë e Kosovës, nuk do të lejojnë që t’i skadojë afati një premtimi pa e shpikur paraprakisht një premtim të ri.

Me 11 dhjetor njerëzit nuk do të merren me mospërmbushjen e premtimit të vjetër, por me shpresat për premtimin e ri. Do të flitet për shuma marramendëse në konferencën e donatorëve (që do të mbahet në mars 2008), për mision të ‘vogël’ të BE-së në vend të UNMIK-ut (në prill 2008), për konferencë ndërkombëtare për Kosovën (në qershor 2008) etj.etj. Por, edhe nëse krijohet një trysni e madhe që të shpallet pavarësia e Kosovës nga Kuvendi i ardhshëm i Kosovës, kjo s’do t’i sjellë gjë të mirë Kosovës. Shpallja e pavarësisë pa referendum dhe ushtri thjesht është kundërproduktive. Një kuvend që e ka pranuar Pakon e Ahtisaarit, edhe nëse e shpall pavarësinë diku në vitin e ardhshëm, pas një kohe do të mund ta pranojë federatën apo konfederatën asimetrike me Serbinë.

Pavarësia pa ushtri e mundëson skenarin e Bosnjes…

Pikërisht referendumi si ushtrim i së drejtës për vetëvendosje e sjell popullin në proces politik, por, mbi të gjitha, ai e kushtëzon çfarëdo vendimi të Kuvendit me verifikim te populli, pra me referendum të sërishëm. Në anën tjetër, pavarësia pa ushtri e mundëson skenarin e Bosnjes nga viti 1992. Është e kotë edhe nëse SHBA-të e njohin pavarësinë e Kosovës po qe se shqiptarëve të Kosovës (apo TMK-së në veçanti) nuk i lejohet që të armatoset nga Shqipëria dhe ShBA-të për të mbrojtur veten prej sulmeve nga jashtë dhe brenda.

SHBA-të, më 7 prill të vitit 1992, e patën njohur Bosnje e Hercegovinën si shtet të pavarur e sovran, por asaj iu vendos embargoja e armëve nga viti 1992 e deri në vitin 1995. Millosheviqi i ndërseu serbët e Bosnjës duke ua vënë në shërbim ushtrinë jugosllave dhe paramilitarët nga Serbia. E dimë mirë se çfarë ngjau atëbotë: pas humbjeve, vuajtjeve dhe dëmeve të papara në Evropën e pas Luftës së Dytë Botërore, boshnjakët u detyruan ta pranojnë edhe ndarjen e brendshme të vendit të tyre e që rezultoi me Republikën Serbe, një krijesë kjo gjenocidale.

Është naive, e gabueshme dhe jashtëzakonisht e dëmshme të mendohet se KFOR-i na mbron nga Serbia apo nga rebelimi i strukturave të Serbisë në Kosovë. Dëshmi kundër besimit në mbrojtjen që na e bën KFOR-i është tolerimi tetëvjeçar i strukturave të Serbisë në Kosovë, përfshirë këtu edhe veriun e ndarë. Dëshmi tjetër është edhe soditja që KFOR-i i bëri spastrimit të veriut të Kosovës nga shqiptarët në shkurt të vitit 2000. Shpalljet, e madje edhe njohjet, pa referendumin që e fuqizon popullin dhe përderisa nuk na lejojnë të kemi ushtrinë tonë veçsa do ta keqësojnë gjendjen në Kosovë.

As Pakoja e Ahtisaarit nuk lejon referendum dhe as ushtri për Kosovën. Kosova parashihet të ketë vetëm FSK-në, pra njëlloj xhandarmërie me 2.500 pjesëtarë (me armatim të lehtë dhe nën kontroll të NATO-s) e cila asisoj do të jetë së paku katërfish më e vogël se policia. Çfarë shteti i pavarur do të jetë ajo Kosovë në të cilën do të ketë shumë më tepër policë sesa ushtarë?! Kosova e atillë do të jetë e varur dhe pa sovranitet, me vullnet të shkelur dhe pa kontroll mbi veten e saj: policët e shumtë do të jenë këtu për ta shtypur popullin kurse ‘ushtarët’ e paktë të FSK-së do të jenë te kufijtë që s’do të mund t’i ruajnë.

Shpallja eventuale e pavarësisë së Kosovës pa organizuar referendum që e bën popullin sovran dhe pa ushtri që e mbron vendimin e popullit, e shndërron Kosovën në një Bosnje të re. Atë lloj shpallje, jo vetëm që e shfuqizon menjëherë PSSP-ja të cilit i nënshtrohet Kuvendi i Kosovës, por ajo vetëm sa do t’i shërbejë strukturave të Serbisë që t’i formalizojnë enklavat anekënd Kosovës si pjesë të Serbisë. Shpallja e Thaçit nuk do ta bënte Kosovën të pavarur nga Serbia por do t’i bënte enklavat të pavarura nga Kosova.

Mbase realiteti në Kosovë po bëhet gjithnjë e më cinik. Në vitet e ‘90-ta, Hashim Thaçi u pat angazhuar në UÇK meqë besonte se pavarësia e shpallur e Ibrahim Rugovës ishte e kotë pa ushtri. Tash, Hashim Thaçi flet për shpalljen e pavarësisë së Kosovës pa e pasur ushtrinë tonë, çarmatosjen e së cilës e nënshkroi ai vetë!

Faqja 13 prej 18 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Lëvizja VETËVENDOSJE!
    Nga vudi në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 59
    Postimi i Fundit: 22-04-2011, 15:55
  2. Levizja Studentore 8-12 Dhjetor
    Nga MaDaBeR në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 10-12-2008, 02:31
  3. Vlerësimi për Luftën Nacional Çlirimtare Shqiptare
    Nga Kryeplaku në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 177
    Postimi i Fundit: 05-11-2007, 20:10
  4. LËVIZJA EKUMENIKE ("Që të gjithë të jenë një")
    Nga Shpresmiri në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 29-03-2004, 17:05
  5. Koha dhe Levizja
    Nga Hyllien në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 02-02-2004, 17:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •