Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 29 prej 29
    i/e regjistruar Maska e Musa`
    Anëtarësuar
    05-01-2008
    Postime
    117
    Pershendetje Styx dhe te falenderoj per sqarimin plotesues te thenies persa i perket pushtetit te Sulejmanit a.s.

Te them te drejten, nder librat e pare qe kam lexuar pas atyne me figura ne kopesht kane qene ato te Eskilit Euripidid Sofokliut Homerit per lashtesine Greke. Me kane pas pelqy aq shume saqe i kam lexuar me shume se dy tre here dhe ishte i vetmi referim per mua kur flisja per ate periudhe dhe kuptohet historite e kohes ne fjale. Mirpo "goditjen" e pare ne kete si te thuash mur qe ishte kriju ne mendjen time persa i perket historise se lashtesise greke e mora ne Greqi ndersa punoja ne nje shtepi profesori pikture. E shoqja nje profesore muzike ne nje kolegj privat ndersa une i kerkova te me thoshte dicka per lashtesine greke dhe ato historite qe pershkruhen nga ato shkrimtaret e mesiperm persa i perket Zeusit etj ajo me tha; per ke pyet ti per ato prrallat per femije?!! Une u stepa dhe pas pake pyes; Ato jane veprat me me fame persa i perket historise tuaj si greke. Ajo m'a ktheu perseri qe ato jane te krijuara per femijet pasi nuk ka pas lloj lloj perendish dhe ketu me tha bie poshte vertetesia e tyre.
    Une as qe ia zura me kete muhabet.
    Dhe te them te drejten me vone ndersa rashe ne kontakt me biblen dhe fillava t'a lexoj ate e besova ate qe ajo me tha. pastaj ne Kur'an m'u perforcua edhe me shume pavertetesia e atyre historive. Ato jane thjesht mite te krijuara nga njerezit. Ndersa ne ato kryevepra letrare ka te verteta te padiskutueshme persa i perket organizimit te jetes ne kohen qe ato jane shkruar e me pare.

Persa i perket asaj pyetje qe ti me te drejte e shtron ashtu si edhe une kam pyetur personin qe me tha se ylli eshte simbol me ane te te cilit Sulejmani a.s. mendohet se ka mbledhur xhindet une nuk kam asnje lidhje vijuese argumentuese dhe sqaruese ndermjet posedimit te yllit nga Daudi a.s. te Sulejmani a.s.. Kush e verteton qe yllin e ka pas Daudi a.s. dhe cili esht argumenti per ato qe mendojne keshtu?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Musa` : 12-01-2008 më 14:50

Anëtarësuar
    05-01-2008
    Postime
    117
    Edhe dicka qe eshte hipotetike nga une. Bazuar ne librin qe sqaron se ku e mori bazen Dantja per te nxjerre "komedine hyjnore" me vone, qe eshte vetem se nje hadith ne Islam, mos ndoshta kto mitet e greqise se lashte qe normalisht jane krijuar nga mendjet njerezore, mos jane marre shembull nga ekzistenca e Zotit dhe engjejve?! e hedh kete ide pasi dyshimi me lindi tani, per momentin, bazuar ne rastin e meparshem te "Komedise hyjnore".

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    O, Zeus Kroni po sa shume kam qesh me kete shkrim infant hahahahaha
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-12-2007
    Vendndodhja
    poçem
    Postime
    95
    Gjeja qe mua me habit eshte se ky yll me gjashte kende perbehet nga dy trekendesha, nje lart, dhe nje posht, kurse ne shume ambiente te tjera, keta dy trekendesha i shikojme vec, e vec.
    Pothuajse ne cdo vend jane keto shenja, bile ylli me gjashte kende e vendosin pak si te rumullakosur per te mos u kuptuar,
    Un nuk kame ndonje argument Kuranor ose hadith, por bashkohem me mendimin e Musa qe duhet te jete shenj per exhinet

Ndonje qe dije per keta trekendesha dhe gjashtekendesha te shkruaj

Po trekendeshi i bermudeve si spjegohet aty ka shkuar dhe ai magjistari david koperfil
    Ndryshuar për herë të fundit nga Expedition : 13-01-2008 më 13:07

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Musa` Lexo Postimin
    Mirpo "goditjen" e pare ne kete si te thuash mur qe ishte kriju ne mendjen time persa i perket historise se lashtesise greke e mora ne Greqi.
    Shum e natyrshme kjo pune, nuk je as i pari dhe as i fundit qe e thot kete, sepse te ashtuquajturit "greket e vjeter" nuk kan absolutikisht asgje te bejne me keta jevgjit e sotem orthodox te ballkanit te quajtur gabimisht "grek" apo "hellen". Ka fakte edhe qent me hanger dhe keto fjale qe i thash une i kemi perseritur me qindra here ne kete forum. Po te te kishin interesuar do ti kishe gjetur.
    (Baptisti edhe Styxi dijne edhe ma mire se une me t'regue)

Ajo m'a ktheu perseri qe ato jane te krijuara per femijet pasi nuk ka pas lloj lloj perendish dhe ketu me tha bie poshte vertetesia e tyre.
    Jo per femij nuk jan, por nje "grek" i sotem nuk ka kurrfar mundesie ti kuptoj ato, sepse ato nuk kan kurrfar lidhje dhe nuk i pershtatet kultures, mentalitetit dhe gjuhes se tyre.

Ato jane thjesht mite te krijuara nga njerezit.
    Nuk jan vetem mite te krijuara nga njerzit, se mos me pas kane nuk i kishin thane. Ata kan qene njerz si neve, qe kan jetuar e sunduar, dhe koha i ka bere perendi e perendesha.

Edhe per Jezusin (Isain a.s.) thone disa qe ka qene Zot.

A do te thot kjo qe jeta e tije eshte thjesht nje mit i krijuar nga njerzit ?

Une mendoj qe jo.

Ndersa ne ato kryevepra letrare ka te verteta te padiskutueshme persa i perket organizimit te jetes ne kohen qe ato jane shkruar e me pare.
    Te padiskutueshme ?

Po çka ta mer mendja ty per luften e Davidit (mesatarja e hebrejve ne ate kohe ishte 1.60 metra) kunder Goliathit qe thuhet se ishte 3 metra i madh ?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga Expedition Lexo Postimin
    Gjeja qe mua me habit eshte se ky yll me gjashte kende perbehet nga dy trekendesha, nje lart, dhe nje posht, kurse ne shume ambiente te tjera, keta dy trekendesha i shikojme vec, e vec.
    Pothuajse ne cdo vend jane keto shenja, bile ylli me gjashte kende e vendosin pak si te rumullakosur per te mos u kuptuar,
    Un nuk kame ndonje argument Kuranor ose hadith, por bashkohem me mendimin e Musa qe duhet te jete shenj per exhinet

Ndonje qe dije per keta trekendesha dhe gjashtekendesha te shkruaj
    pikerisht ai ylli me 6 cepa eshte kombinimi i 2 trekendeshave, nje me koke lart e nje me koke poshte.
    Interpretimet qe mund ti japim jane te panumerta, sepse vete numri 3 i lidhur direkt me trekendeshin eshte shume universal.

Nje interpretim qe ma ka thene nje shoku im qe banon ne izrael, trekendeshi me koke lart simbolizon esencen mashkullore, mashkullin , organin mashkullor, ai me koke poshte ne forme V, simbolizon femren, mitren e femres.

Nje tjeter interpretim qe mund ti japim eshte e njejta me ate te simbolit te TAO, ekuilibri i te kundertave, te mires dhe te keqes, te bardhes dhe te zezes, jetes dhe vdekjes, etj etj.

Nje tjeter interpretim mund te jete kurora dhe tabani i pemes se jetes, Tree of Life, nder simbolet me te rendesishem kabalistik per te mos thene me i rendesishmi ne absolut.

Dhe interpretimet jane te panumerta. Disa simbole jane te tilla, kaq pergjithesuese saqe mund ti aplikosh shume kuptime, te gjitha te verteta.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-01-2008
    Postime
    32
    Ok mos merrni kot, ylli i çifuteve (hebrejve) eshte i ndryshem nga ai i Davudit sepse ato si simbol te flamurit kane 2 trekendesha ku njeri rri siper e tjetri poshte,pra dy trekendesha te kundert,ndersa Ylli i Davudit nuk ishte ndonje formim apo bashkim simbolesh qe te sillte kete ylle sic eshte tek cifutet.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga loli123 Lexo Postimin
    Ok mos merrni kot, ylli i çifuteve (hebrejve) eshte i ndryshem nga ai i Davudit sepse ato si simbol te flamurit kane 2 trekendesha ku njeri rri siper e tjetri poshte,pra dy trekendesha te kundert,ndersa Ylli i Davudit nuk ishte ndonje formim apo bashkim simbolesh qe te sillte kete ylle sic eshte tek cifutet.
    me thuaj pak ku qendron ndryshimi nga ana pamore e nje ylli me 6 cepa, dhe dy trekendesha te vendosur nje me koke lart e nje me koke poshte?

Diku duhet te bazohesh qe po dallon , dhe pse jane e njejta gje.

Anëtarësuar
    05-01-2008
    Postime
    117
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Shum e natyrshme kjo pune, nuk je as i pari dhe as i fundit qe e thot kete, sepse te ashtuquajturit "greket e vjeter" nuk kan absolutikisht asgje te bejne me keta jevgjit e sotem orthodox te ballkanit te quajtur gabimisht "grek" apo "hellen". Ka fakte edhe qent me hanger dhe keto fjale qe i thash une i kemi perseritur me qindra here ne kete forum. Po te te kishin interesuar do ti kishe gjetur.
    (Baptisti edhe Styxi dijne edhe ma mire se une me t'regue)

Jo per femij nuk jan, por nje "grek" i sotem nuk ka kurrfar mundesie ti kuptoj ato, sepse ato nuk kan kurrfar lidhje dhe nuk i pershtatet kultures, mentalitetit dhe gjuhes se tyre.

Nuk jan vetem mite te krijuara nga njerzit, se mos me pas kane nuk i kishin thane. Ata kan qene njerz si neve, qe kan jetuar e sunduar, dhe koha i ka bere perendi e perendesha.

Edhe per Jezusin (Isain a.s.) thone disa qe ka qene Zot.

A do te thot kjo qe jeta e tije eshte thjesht nje mit i krijuar nga njerzit ?

Une mendoj qe jo.

Te padiskutueshme ?

Po çka ta mer mendja ty per luften e Davidit (mesatarja e hebrejve ne ate kohe ishte 1.60 metra) kunder Goliathit qe thuhet se ishte 3 metra i madh ?
    Eshte e vertete (per mua personalisht nga feja Islame, dhe po ashtu nga historia, si dhe nje fosil i gjetur diku) qe njerezit ne kohe te hershme kane qene gjigande ne permasa. mirpo kjo nuk do te thote qe ato kane qene me shume sesa njerez!

Nqs per jezusin thone qe esht Zot kjo eshte nje e pavertete apo cilesim i gabuar per te por bazuar ne pavertetesine e cilesimit askush nuk mund t'a perdore kte te pavertete per te "zhdukur nga ekzistenca" edhe vete (Jezu Krishtin) Isain a.s. Ai ka qene ne kete jete ne nje periudhe te caktuar kohore.

ndersa per ato historite e Greqise se lashte nuk jam 100% ne nje mendim me ty. kjo per faktin se greket e sotem edhe nqs nuk ju interesojne historite e shkruara nga kolose te letersise antike ato nuk kane pse te "injorojne" deri ne ate mase theniet per "personazhet" e veprave ne fjale. ka me shum hiperbola besoj ne ato pershkrime.

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •