Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 5
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet në Bllog
    22

Viti 1997 dhe dëshmitë për historinë

Rikujtimi i vitit te zi

E Enjte, 16 Gusht 2007

Ngjarjet e vitit 1997 kane nje pike takimi te rendesishme per veprimtarine e sherbimit sekret, SHIK te drejtuar nga Bashkim Gazidede, personin me te akuzuar te opozites se atehershme e te sotme per rolin e tij. Bashkim Gazidede ne 26 mars 1997 raportonte per gjendjen e krijuar ne Shqiperi, vrasjet e punonjesve te SHIK-ut ne Vlore, renien e plote te struktuarve te institucionit, trajtonte tematiken qe nga themelimi i sherbimit sekret dhe ndarjen nga paraardhesi qe e theksonte “Sigurimi i Shtetit”. Gazidede mbante mbi shpine ngjarjet e renda qe vazhdonin te shoheshin dhe qe nepermjet informacionit te mbledhur nga njerezit e tij kategorizohej si “rebelimi” apo “kryengritja e armatosur”. Ne nje cikel te plote te raportit, te SHIK-ut, “Korrieri” do te paraqese zhvillimet e vitit te keq 1997 dhe se si e shihte Gazidede ate qe po ndodhte. Nen hunden e kryetarit te atehershem te shtetit, te shefave te tjere qe drejtonin vendit, te nje opozite qe po perfitonte ethshem. Bashkim Gazidede deklaronte se “situata qe po perjetohet kohet e fundit ne Shqiperi paraqitet teper e veshtire” dhe se “po vihet ne diskutim integriteti i Shqiperise, duke u rrezikuar deri copetimi i saj per llogari te vendeve fqinj”. “Synimet per copetimin e Shqiperise, kane qene te hershme dhe ne rrethana e kohe te ndryshme jane shfrytezuar momente te favorshme per t’u realizuar keto plane. Le t’u referohemi disa prej ketyre planeve te hartuara vitet e fundit, qe kane pasur per synim tjetersimin e territorit te Jugut te Shqiperise, te ashtuquajturit Vorio-Epir”-u thoshte Gazidede te zgejdhurve te popullit ne procesin e shumediskutueshem te 26 majit 1996, qe merret si zanafilla poltike e problemeve te renda qe u pasuan fort nga fajdet. Nje sere pyetjesh te shtruara u jepte pergjigje Gazidede. Kush organizoi protestat? Cili ishte roli i Gramoz Rucit me informacionet sekrete, si iu shmang pyetjeve te Azem Hajdarit drejtori i SHIK-ut, si ndodhen vrasjet e “SHIK-save” ne Vlore, si u shperthyen depot e armeve, cilat ishin akuzat e Blerim Celes per SHBA-ne, si u be spastrimi i SHIK-ut nga ish-Sigurimsat, a perdhunuan vajza dhe gra punonjesit e SHIK-ut, cfare permbante plani “Lotos” i Greqise per te copetuar Shqiperine, cfare kerkoi te dinte Robert Ceku, sot kryetar i KLSH-se dhe cfare Nikollas Berns nga Uashingtoni per te mos lejuar shperberjen e shtetit shqiptar.

Korrieri

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet në Bllog
    22
    Bashkim Gazidede Ja si ndodhi ’97-a

E Hene, 13 Gusht 2007

Kush organizoi protestat?

Roli i Gramoz Rucit me informacionet sekrete

Si iu shmang pyetjeve te Azem Hajdarit

Vrasjet e “SHIK-save” ne Vlore

Si u shperthyen depot e armeve?

Akuzat e Blerim Celes per SHBA-ne

Spastrimi i SHIK-ut nga ish-Sigurimsat

A perdhunuan vajza dhe gra punonjesit e SHIK-ut?

Plani “Lotos” i Greqise per te copetuar Shqiperine

Cfare kerkoi te dinte Robert Ceku, sot kryetar i KLSH-se?

Si deklaroi Nikollas Berns per te mos lejuar shperberjen e shtetit shqiptar

E premte 26.3.1997

Bashkim Gazidede - I nderuar zoti kryetar,

Te nderuar zoterinj deputete,

Sherbimi Informativ Kombetar eshte krijuar ne korrik te vitit 1991, me ligj te Kuvendit Popullor te asaj kohe. Une jam emeruar ne krye te ketij dikasteri ne fund te qershorit te vitit 1992 me dekret te Presidentit te Republikes. Ne kete kohe gjeta ne sherbim punonjes te ish-Sigurimit te Shtetit qe kishin ndryshuar vendet e meparshme, por ne thelb nuk kish ndryshuar asgje ne personelin e ketij institucioni. Pa i gjykuar ish-oficeret e Sigurimit te Shtetit, kam bere reforme, duke larguar 98 per qind te tyre, ata punonjes ne te cilet rendonte e kaluara e Sigurimit te Shtetit, e ketij organizmi famekeq, prej te cilit e kane pesuar mjaft shqiptare. Ne vend te tyre jane ne pune ne pergjithesi djem e vajza te reja, te diplomuar ne universitete e shkolla te larta si: inxhiniere, agronome, mesues, ekonomiste, juriste etj., deri dhe pedagoge te universitetit me tituj e grada shkencore. Qellimi im ne krye te ketij institucioni ka qene vetem ky: te krijohet nje institucion demokratik, i nje shteti demokratik, qe te kryeje te gjitha detyrat ne perputhje me ligjin qe i ngarkonte Kuvendi Popullor. Gjate kesaj periudhe ky organ ka kryer jo pak detyra, ka ndjekur probleme te spiunazhit, te korrupsionit, veprimtari te ndryshme antikushtetuese etj.

E them me gojen plot, sot perpara jush, se institucioni qe une kam drejtuar eshte karakterizuar nga nje perkushtim i vecante, nga nje perpjekje e gjithanshme per profesionalizem, per ndershmeri ne pune etj. Nje institucion nuk gjykohet nga reagimet dhe thashethemet e dashakeqijve te tij. Keshtu, SHIK-u dhe veprimtaria e tij nuk mund te gjykohet as nga thashethemet e ish-oficereve te Sigurimit te Shtetit, as nga aktivistet e anetaret e Partise Komuniste Shqiptare dhe as nga spiunet e sherbimeve te huaja.

Nuk eshte e rastit qe armiqte e Shqiperise te shpifin per nje nder institucionet me serioze. SHIK-u dhe dokumentacioni i tij u ka interesuar, ne radhe te pare, krimineleve, trafikanteve dhe agjenteve te sherbimeve te huaja, te cilet jane edhe autore te te gjitha shpifjeve dhe thashethemeve, si dhe te sulmeve mbi kete institucion. Asnje nga shpifjet qe u perhapen kohet e fundit per kete institucion nuk eshte e vertete. Arrihet deri aty sa te thuhet se oficere te SHIK-ut kane perdhunuar gra dhe vajza, nderkohe qe po te pyesesh se ku, ke dhe kush, asnjeri nuk eshte ne gjendje te thote asnje fakt: pra vetem e vetem qe te krijohet mjegull e urrejtje per kete institucion. Natyrisht, qe ne nje periudhe te tille ne Shqiperi shkaktaret e vertete te te gjithe kesaj katrahure kerkojne te menjanojne institucionin me te rendesishem ne keto momente kur armiqte e Shqiperise kerkojne ta copetojne ate dhe kur e dine se menjanimi i sherbimit do t’ua lehtesonte dhe me teper nje gje te tille.

Puna e Sherbimit Informativ Kombetar gjate kesaj periudhe qe une e kam drejtuar eshte e dokumentuar dhe megjithese eshte jo publike, eshte e kontrollueshme per cdo problem nga komisione parlamentare qe mund te caktohen per kete pune. Kur te ftohen gjakrat dhe te kullohen ujerat, do te dale ne shesh se c’kontribut ka dhene per Shqiperine ky institucion.

Situata qe po perjetohet kohet e fundit ne Shqiperi paraqitet teper e veshtire. Po vihet ne diskutim integriteti i Shqiperise, duke u rrezikuar deri copetimi i saj per llogari te vendeve fqinj. Synimet per copetimin e Shqiperise, kane qene te hershme dhe ne rrethana e kohe te ndryshme jane shfrytezuar momente te favorshme per t’u realizuar keto plane. Le t’u referohemi disa prej ketyre planeve te hartuara vitet e fundit, qe kane pasur per synim tjetersimin e territorit te Jugut te Shqiperise, te ashtuquajturit Vorio-Epir.

Ne vitin 1990 Shqiperia ndodhej ne kolaps te plote ekonomik dhe politik. Varferia ekstreme qe kishte perfshire vendin dhe sistemi politik qe e kishte futur Shqiperine ne kete varferi, duke qene i pafuqishem per t’u dhene zgjidhje ketyre problemeve, u shfrytezua nga qarqe te caktuara per interesat e tyre shovene, me qellim tjetersimin e Shqiperise se Jugut. SHIK-u eshte ne dijeni te nje plani te detajuar, te hartuar ne kete periudhe, te quajtur “Plani Lotos”, pra behet fjale per vitet 1990, i hartuar nga qarqe te caktuara vorioepiriote dhe qe kishin si strategji clirimin e “Vorio-Epirit” nga “sundimi shqiptar”, si dhe menyren per realizimin e ketij plani. Plani percaktonte me hollesi te gjitha etapat e nevojshme per fillimin e nje kryengritjeje te armatosur per clirimin e “Vorio-Epirit”. Une po u lexoj disa pjese te ketij plani, i cili disponohet i plote nga SHIK-u dhe qe nuk eshte realizuar ne vitin 1990, natyrisht per disa arsye, por qe sipas mendimit tone, eshte realizuar pike per pike tani.

Pika e pare e ketij plani percakton se qellimi eshte “clirimi i Vorio-Epirit” nga “pushtuesit shqiptare”. Me pas, sipas deshires se banoreve te Vorio-Epirit, sic cilesohet aty, duhet te zgjidhet autonomia, pavaresia ose bashkimi me Greqine.

Pika e dyte e planit: “Logjika e zhvillimit te luftes”. Kjo shihet ne dy plane: ne planin politik dhe ate luftarak, me parimin qe (po citoj) “Asnjehere nuk ka arritur ne menyre paqesore te fitoje lirine e tij, keshtu qe rruga e vetme per clirimin e Vorio-Epirit eshte lufta e armatosur me mbeshtetje politike. Per kete qellim duhet te krijohet ligjerisht pushteti politik si organizem, domethene nje keshill qe do te marre pergjegjesine e veprimeve e do te perfaqesoje kudo levizjen kryengritese: te hapen zyra, ku te ligjerohet vendi i kryengritjes, ku do te gjendet nga te interesuarit organi i pushtetit politik per kryengritjen: te vihet ne zbatim nje pjese e mjaftueshme e programit, kryesisht per pikat qe bejne fjale per nderkombetarizmin e kryengritjes”.

Ideja ne kete plan eshte qe te populli shqiptar te shfrytezohen pakenaqesite e ndryshme ndaj shtetit dhe (qe eshte pjesa me interesante) “kur populli shqiptar do te konstatoje se kryengritja ka per qellim clirimin e Vorio-Epirit, atehere ai nuk do te kete mundesi te vendose per fatet e Shqiperise”.

Pika “C” e planit: Per ceshtjen e Vorio-Epirit do te jene te interesuara SHBA-ja, Greqia, Jugosllavia etj. Greqia do te jete nga vendet me te interesuara per problemin e kryengritjes, me gjithe rezervat e vete shtetit grek.

Veprimet fillestare: Levizja Clirimtare per Vorio-Epirin, si hap te pare duhet te krijoje veprime te pastra politike, ku theksi duhet te vihet te krijimi i Keshillit ilegal te kryengritjes, i pergjegjshem per perballimin e punes se perditeshme per programimin dhe ne pergjithesi per perfaqesimin ligjor te levizjes: organizimi i informacionit: krijimi i sillogjeve te miqve vorioepiriote: organizim zyrash, qe duhet te zihen ne vende qendrore dhe te dukshme, me qellim qe te sigurohet nje publicitet sa me i madh. Nevoja eshte e ngutshme, e qarte dhe ka per qellim te krijoje levizje te shqiptaret.

Taktikat e luftes. Ketu vihet theksi, pervec te tjerash:

ne nderkombetarezimin e problemit

ne pergatitjen psikologjike per luften e armatosur

ne vendosjen e gjithe problemit mbi bazen e te drejtave njerezore dhe lirive personale

c) ne mbrojtjen per sulm, ku te sqarohet dhe te bindet opinioni, qe te mos dukemi si sulmues terroriste, por kryengrites politike: sulme te vazhdueshme, ne kete pike cdo aleance apo terheqje do te jete vdekjeprurese per Levizjen.

d) te sigurohet asnjanesia e nga shteti grek

dh) bashkepunim me elementim grek kudo qe ndodhet.

Kjo, para se te gjithash ne Amerike, ku homogjenet kane mundesi te ndihmojne efektivisht ne zhvillimin e luftes clirimtare.

Pika e peste e planit: “Organizimi ushtarak i kryengritjes”. Ne nje nga pikat e ktij organizimi behet fjale per sulme te armatosura ndaj reparteve te ushtrise shqiptare. Ne fund vihet theksi qe kryengritja duhet te jete politike dhe ushtarake. Baza e kryengritjes do te jete ushtarake, politikja do te ndihmoje ushtaraken.

B.Perpjekja ushtarake nuk do te behet ne zona ku rrojne popullsi greke, me qellim largimin e pasojave te demtimit te tyre.

C. Te organizohet nje shtab me persona legale dhe ilegale.

Keto ishin disa pika te hartuara ne vitin 1990 per clirimin e Vorio-Epirit nga disa drejtuese te sillogjeve vorioepiriote ne Greqi dhe te lobit grek ne SHBA. Ne kete vit 5 perfaqesues krysesore te tyre kane bere nje mbledhje ne Gjeneve, ku kane hartuar kete plan, i cili ndodhet ne duart tona.

Per realizimin e ketij plani u punua ne vazhdimesi. Pas hapjes se Shqiperise dhe vendosjes se plurarizmit, qe ne ditet e para u krijua organizata “Omonia”, net e cilen fatkeqesisht disa ish-drejtues te saj u perpoqen te krijojne struktura organizative te ngjashme me nje prefekture greke.

Ne vitin 1991-1992 ne rruge ilegale ne Shqiperi u futen me mijera libra, broshura dhe harta, ne te cilat propagandohej ceshtja e Vorio-Epirit, me qellim pergatitjen psikologjike per organizimin e kryengritjes se armatosur. Harta te ndryshme percaktonin kufijte e Greqise deri ne lumin Shkumbin.

Ne vitet 1991-1992, mbi bazen e kerkeses se bere Kryeministrit grek te asaj periudhe, Micotaqisit, nga shoqata e te denuarve dhe te perndjekurve politike vorioepiriote me qender ne Athine kerkohej armatosja e minoritareve.

Prej shume vitesh ceshtjesh se Vorio-Epirit i kane sherbyer institucione te ndryshme, te krijuara me kete qellim. Keshtu, per shembull, Instituti i Kerkimeve Vorioepiriote, i krijuar qe ne vitin 1960, gjate gjithe kohes ka pergatitur kuadro, te cilet do te punonin per ceshtjen e Vorio-Epirit. I kamufluar si institucion qe merret me studime shkencore dhe etnografike, ne thelb veprimtaria e tij ka pasur per qellim rekrutimin e shqiptareve qe emigronin ne Greqi. Permes ketij institucioni behej infiltrimi i shqiptareve qe shkonin ne Greqi dhe kryesisht i oficereve te liruar nga ushtria dhe ish-Sigurimi i Shtetit, sidomos gjate viteve 1991-1992.

Po keshtu permes ketij instituti, Sebastianos, i njohur per karakterin e tij antishqiptar dhe ndonje pushtetar grek, ku mund te permendim ish-zevendesministren e asaj kohe, zonjen Suderu, organizuan dhe drejtuan nje pjese te ish-drejtuesve te organizates “Omonia”.

Gjithashtu pervec ketij instituti, instituti i Rikthimit te Homogjeneve Greke, ne forme e rruge te ndryshme, stimulonte investitore te ndryshem qe do t’i sherbenin ceshtjes se Vorio-Epirit.

Korrieri

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet në Bllog
    22
    Pyetjet dhe pergjigjet me deputetet

E Enjte, 16 Gusht 2007

Bashkim Gazidede-Do te perpiqem t’u pergjigjem pyetjeve qe me jane adresuar ne lidhje me fjalen qe mbajta.

Se pari, zoti Ali Spahia pyet: A ka dijeni organi i SHIK-ut per gjendjen ne ushtrine shqiptare gjate muajve te fundit dhe sidomos per aktivitetin e ish-ministrit Zhulali, per rolin e tij ne revolten e armatosur dhe ku ndodhet ai tani dhe cfare aktiviteti zhvillon? Pyetja e dyte: A ka te dhena SHIK-u per aktivitetin e shovinisteve serbe ndaj Shqiperise?

SHIK-u me ligj, nuk lejohet te ndertoje punen ne Ministrine e Mbrojtjes dhe ne Ministrine e Brendshme, te cilat kane dy sherbime te tyre, qe quhen SHIU dhe SHIR-i dhe varen nga ministrat perkates. Natyrisht, per te gjitha problemet qe i dalin SHIK-ut ne veprimtarine e tij dhe qe lidhen me keto ministri, u raporton ministrave perkates u dergon informacione dhe ne raste te vecanta nderton edhe punen e perbashket me sherbimet perkatese. Per te gjitha te dhenat qe kane dale ne lidhje me problemet e ushtrise, ne ia kemi derguar informacionin me shkrim ish-ministrit te Mbrojtjes, nuk mund te pretendoj qe e njihja kete gjendje te ushtrise shqiptare.

Se cfare roli ka ish-ministri Zhulali ne kete revolte nuk e them dot me siguri, por gjate kohes qe kam qene komandant operacioni, mund te them se ushtria shqiptare nuk vuri ne dispozicion te ketij operacioni pothuajse asgje dhe ne kete kuptim natyrisht qe nuk mund te shmanget pergjegjesia dhe zoti Zhulali si ish-minister, i cili kishte drejtuar reformen ne ushtri dhe qe ne fund te fundit i kishte lene ne meshiren e fatit te gjitha depot e armatimit te ushtrise, ashtu sic nuk dua te shmang as veten nga pergjegjesia per ngjarjet qe jeton sot Shqiperia. Per zotin Zhulali di qe eshte jashte shtetit, kam degjuar qe eshte larguar nga Durresi dhe ka shkuar ne Itali, por nuk di se ku ndodhet sot dhe cfare ben. Per sa i perket pyetjes se dyte te zotit Ali, SHIK-u ka te dhena per aktivitetin e serbeve ne drejtim te Shqiperise. Nuk besoj se eshte as vendi as koha qe te prononcohem per kete problem. Natyrisht synimi i tyre eshte antishqiptar.

Zoti Pjeter Arbnori pyet: Ju na folet per plane te kaluara te qarqeve vorioepiriote, qe synonin copezimin e Shqiperise. Mundesisht na flisni per qendrimet e sotme te qeverise greke, te kryeministrit Simitis, i cili ka mbajtur qendrim korrekt ne deklaratat e tij per gjendjen e Shqiperise.

Ne material nuk akuzoj qeverine e sotme greke per situaten ne Shqiperi, njekohesisht nuk kontenstoj as politiken e kesaj qeverie per stabilitetin ne rajon.

Zoterinjte Abdyl Xhaja dhe Hasan Halili i kane pyetjet te perbashketa. Pyetja e pare: Pse informohet per here te pare nga ju dhe pas 5 vjeteve veprimtari?

Natyrisht, une raportoj ne Parlament ne ate kohe qe me therret Parlamenti. Jam thirrur edhe here te tjera per probleme te ndryshme tematike, kam ardhur dhe kam raportuar. Sot u kerkova per te raportuar per gjendjen ne Shqiperi dhe po raportoj. Nuk jam une ai qe vendos se kur duhet te vij ne Parlament e per cfare duhet te raportoj .

Pyetja e dyte: Informacioni qe jepni sot, gjykoni se i sherben stabilizmit.

Une gjykoj se sot cdo shqiptar duhet te behet i ndergjegjshem per rrezikun qe i kanoset Shqiperise, cdo shqiptar duhet te harroje e t’i kaperceje dallimet politike perballe kesaj situate, kur cenohet integriteti i Shqiperise. Une mendoj se njohja e kesaj situate i sherben stabilitetit te Shqiperise, ndihmon qeverine e Pajtimit Kombetar dhe sa me i ndergjegjshem te behet cdo shqiptar, aq me i lehte eshte dhe perballimi i situates.

Pyetja e trete: Per sa informohet sot, cili eshte mendimi i vendeve te Bashkimit Europian dhe te SHBA-se, me te cilet ju keni bashkepunuar ne luften kunder krimit te organizuar dhe trafikut?

Probleme te kesaj natyre ne marredheniet qe une kam pasur me sherbimet e tjera, i kam diskutuar disa here. Se cili eshte qendrimi i atyre, nuk mund te shprehem une, nuk mund te behem une zedhenes i asnje sherbimi te huaj, pervecse i ketij sherbimi qe kam drejtuar une. Ato kane format e tyre dhe i shprehin mendimet e tyre ndermjet qeverive te tyre, Ministrive te Jashtme, pra nuk mund te shpreh une mendimet e tyre perpara jush.

Zoti Vasil Ndreko ka adresuar dy pyetje: Pyetja e pare: A mos valle me mire do te ishte qe i gjithe dokumentacioni juaj i seleksionuar per procesin e fajdeve t’i jepej Qeverise se Pajtimit Kombetar, ne menyre qe ajo te realizonte plotesisht transparencen per kete fenomen?

Materialet qe disponojne per procesin e fajdeve, jemi pjekur t’i veme ne dispozicion te Qeverise se meparshme dhe mendoj qe duhet te jene te arkivuara ne Arkivin e Kryeministrise dhe qe mund te perdoren edhe nga Qeveria e Pajtimit Kombetar. Pervec kesaj, mendoj qe, ne qofte se ka materiale shtese, ne jemi gati t’ia veme ne dizpozicion edhe kesaj Qeverie.

Pyetja e dyte: A ka te dhena qe Zhulali ka qene nje nga lojtaret e skenarit qe paraqitet ju dhe, ne qofte se po, cilat jane keto te dhena?

Natyrisht, nuk kam te dhena, por gjendja ne Shqiperi nuk mund te shfajesoje Zhulalin, as ndoshta edhe mjaft te tjere; pak a shume pergjegjesia eshte e te gjitheve, megjithese pergjegjesia e tij si ish-Minister i Mbrojtjes mendoj se eshte e vecante, por nuk kam une te drejte te gjykoj. Une kam pasur te dhena qe do te ndodhte ne ushtri kjo qe ndodhi. Natyrisht fakti qe une kam patur te dhena me ngarkon mua ne radhe te pare me pergjegjesi. Fakti qe u braktisen depot e ushtrise ngarkon ate me pergjegjesi, ne radhe te pare, si ish-Minister i Mbrojtjes, si dhe personat qe jane pergjegjes sipas reparteve.

Zoti Kasem Dylgjeri pyet: Duke respektuar anen diplomatike te problemit, si shpjegohet qe mendimi zyrtar i Departamentit Amerikan te influencohet nga opinionet e lobit pro grek ne Amerike?

Mendoj se nuk me perket mua te gjykoj per problemet politike dhe diplomatike, i kalon kompetencat e mia pergjigja e kesaj pyetje.

Zoti Kozma Tavanxhi adreson dy pyetje. E para: Si mendoni ju pse nuk u realizua kjo kryengritje e zones se Jugut te Shqiperise, e drejtuar nga qarqe te caktuara greke, ne vitet 90-92, kur u rrezua sistemi diktatorial dhe kur perkrahja e Qeverise se Micotaqisit ndaj ketyre qarqeve ishte me e dukshme, por u realizua ne vitin 1997, kur sistemi demokratik ishte me i konsoliduar dhe keto qarqe shoviniste greke nuk kane perkrahje te Qeverise se Simitisit? E dyta: Ka luajtur rol nderrimi i disa drejtuesve kryesore ne disa vende perendimore te fuqishme keto vitet e fundit ne ngjarjet ne Shqiperi dhe ne perkrahjen me te vendosur te qarqeve te caktuara shoviniste greke?

Natyrisht, ky eshte nje problem per t’u analizuar me hollesi, por une mendoj se ne ate periudhe gjendja ne Shqiperi nuk njihej sic u njoh sot dhe nuk ishin mjaft kushte te pershtatshme , si fenomeni i fajdeve, qe i ndihmuan keto zhvillime. Natyrisht, ky problem meriton ndoshta nje analize te vecante dhe une nuk mund te pretendoj se jam ne gjendje t’i jap pergjigje kaq shpejt.

Zoti Robert Ceku adreson dy pyetje. Pyetja e pare: Problemet qe trajtohen ne raportin tuaj i gjykoj teper delikate per situaten ne Shqiperi. A gjykoni se reagimi mund te jete me teper negativ sesa pozitiv?

Eshte pak a shume pergjigjja qe edhe e dhashe. Une mendoj se ne te gjitha partite politike ka patriote, ka shqiptare, sic ka edhe ne te gjithe Shqiperine. Natyrisht, duke kapercyer dallimet partiake, per integritetin e Shqiperise mendoj se njohja me situaten luan me teper rol pozitiv sesa negative.

Pyetja e dyte: Veprimtaria antishqiptare e disa qarqeve greke dhe greko-amerikane rezulton e dokumentuar nga raporti juaj. Pse nuk e keni denoncuar publikisht me pare dhe pse pikerisht sot?

Une mendoj se nuk eshte detyre e SHIK-ut per te publikuar materiale. Keto gjera behen ne rruge diplomatike, behen ne rruge shteterore. Une kam vene ne dijeni instancat perkatese, pa shmangur, natyrisht, pergjesine qe me takon per parandalimin e nje situate te tille. Mendoj se mjaft probleme te tilla jane bere ne nje fare menyre publike qofte me gjyqin e 5 shtetasve shqiptare me kombesi greke qofte dhe ne raste te tjera. Ata qe e kane ndjekur me vemendje, besoj se kane pasur mundesi te njihen me nje rrezik te tille.

Zoti Alush Shima pyet: Si qendron fenomeni “Zhulali” ne problemin qe ngrihet nga ju?

Ndoshta koha do te jete ajo qe do te qartesoje pozicionin e tij. Thashe qe nuk jam une as prokuror, as gjykates qe te them se, cila eshte pergjegjesia e tij konkrete, por pergjegjesi mendoj se ka.

Zoti Agim Fuga me adreson tri pyetje. E para: Mos valle sot ne paguajme faturat e tolerances sone lidhur me te ashtuquajturin problem te Vorioepirit?

Mendoj se ne pergjithesi ka pasur tolerance gjate periudhes se qeverisjes katervjecare. Nuk po them se toleranca eshte e demshme, natyrisht ajo duhet te jete, por jo ne zbatimin e ligjeve. Mendoj se ne zbatimin e ligjeve ka pasur tolerance, nuk u arrit ndoshta sipas mendimit tim, te krijohet bindja se ligjet jane te detyrueshme per te gjithe dhe duhen zbatuar pa asnje hezitim. Vete demokracia nuk eshte gje tjeter vetem se nje sistem ku zbatohet me rreptesi ligji dhe ku perjashtohen veprimet arbitrare. Them qe ndoshta ketu ka pasur dicka per te rregulluar.

Pyetja e dyte: A nuk do te ishte me efektive qe ky raportim te ishte bere me pare dhe jo sot ne kete gjendje te krijuar, kur ne analizojme pasojen?

Ndoshta po.

Pyetja e trete: Theniet e zotit Nikollas Berns se “ne nuk do te lejojme shperberjen e shtetit shqiptar” mos valle le te nenkuptohet e kunderta?

Nuk me takon mua te gjykoj per problemet politike, as te komentoj te tilla deklarata.

Zoti Hysen Selfo me adreson dy pyetje: E para: Nga raporti qe paraqitet, deklaruat se per te gjithe veprimtarine tuaj dhe vecanerisht per veprimtarine antikombetare keni lajmeruar ose vene ne dijeni institucionet perkatese. Dua te di: cfare pergjigje kane marre dhe ne rast se kjo ka munguar, si keni vepruar ju?

Une nuk mund te pretendoj se puna e SHIK-ut ka qene e persosur. Nuk perjashtoj veten dhe as punonjesit e mi nga pergjegjesia qe kemi edhe ne per gjendjen e krijuar sot, ashtu sic duhet te nxjerrin pergjegjesi te gjithe politikanet shqiptare per kete gjendje, te te gjitha partive politike, mendoj une. Pastaj, se cili e ka me te madhe apo me te vogel pergjegjesine, ndoshta koha do ta tregoje. Duhet te dini nje gje, qe SHIK-u eshte sherbim informues, eshte institucion informues, nuk ka kompetenca ekzekutive, nuk ka te drejte te arrestoje persona, nuk ka te drejte te beje veprime te kesaj natyre: ekzekutive, po e perseris dhe une mendoj se puna e SHIK-ut mbaron me informimin qe u ben instancave perkatese.

Pyetja e dyte: Ne lidhje me firmat rentiere qe falimentuan, ju kishit shume te dhena ose informacione. Atehere, pse nuk vepruat ne bashkepunim me organet kompetente per te parandaluar veprimtarine e tyre?

Thashe qe detyra e SHIK-ut eshte informimi dhe mendoj se informimi nuk u ka munguar mjaft instancave. Per shembull, e kisha edhe ne material, por harrova ta lexoj, qe ne kemi pas shkembyer informacione sistematike me Guvernatorin e Bankes per keto probleme per nje periudhe jo te shkurter. Megjithqe ne fund te fundit nuk ishte detyre e SHIK-ut, ne kemi denoncuar firmen “Arkond” dhe perfaqesuesit kesaj firme ishin te arrestuar te pakten per nje kohe te gjate pikerisht per mashtrime te kesaj natyre. Ne kemi denoncuar gjithashtu fondacionin “Xhaferri”, megjithese nuk ishte detyra jone per te hapur procese gjyqesore per ta.

Natyrisht, besoj se nuk kemi bere gabim per keto, por pothuajse ne te gjithe boten demokratike prokuroret hapin ceshtje kryesisht per probleme qe mendojne qe nuk jane ne rregull. Une mendoj se venia ne levizje e drejtesise do te kishte qene nje nder rruget me efikase per kete qellim. Prokuroret duhet te kishin marre iniciativen qe te hapnin ceshtje penale per keto probleme, se pothuajse te gjithe shqiptaret i kane njohur qe ishin firma mashtruese, te gjithe shqiptaret e kane kuptuar qe po luajne bixhoz me parate e tyre, por qe fatkeqesisht coi pastaj ne kete perfundim. Bile kur kemi denoncuar ata te firmes “Arkond”, jemi akuzuar ne gjithfare menyrash prej shtypit shqiptar sikur po nderhynim ne probleme qe nuk na takonin.

Zoti Isa Sinani drejton dy pyetje. E para: Cili ka qene pozicioni i ish-ministrit te Mbrojtjes, Safet Zhulali, me agjenturat e huaja, kur dihet qe ishte ai ishte i pari qe u evakuua jashte shtetit?

Nuk kemi pasur ndonje te dhene konkrete per kete gje dhe nuk mund te them gje me pergjegjesi. Natyrisht, veprimi i tij eshte i rende. Rezultoi qe reforma qe ai beri ne ushtri, nuk qe efikase, ose qe e deshtuar.

Pyetja e dyte: Shume politikane te opozites shqiptare kane bere thirrje: “O burra , rrembeni armet, ja vdekje, ja liri!” dhe sot ata u ulen ne tryezen e partive me Presidentin. Cila eshte lidhja e tyre me agjenturat e huaja?

Ne baze te ligjit “Per sherbimin Informativ Kombetar”, ne nuk ndjekim dot ministra, deputete, kryetare partish politike etj. Nuk kam ndonje te dhene konkrete dhe mendoj se nuk eshte ketu vendi ose sot per te gjykuar per kete problem.

Zoti Jemin Gjana ben tri pyetje. E para: Cilat jane infiltrimet e kesaj veprimtarie antishqiptare ne klasen e sotme politike shqiptare?

Nuk e shoh te arsyeshme te pergjigjem per kete pyetje.

Pyetja e dyte: Cili eshte implikimi i Ministrit te Mbrojtjes ne kete veprimatri dhe a dispononi te dhena se ku gjendet ai tani?

Mendoj se pak a shume eshte dhene pergjigja per kete pyetje.

Pyetja e trete: Si e komentoni paralelizmin e deklarates se nje tryeze te rrumbullaket, dhene dje ne Televizioinin Shqiptar, mes oficereve te Sigurimit dhe oficereve te SHIK-ut?

Une e shoh si tendencioze ate lloj deklarate. Oficeret e SHIK-ut nuk mund te krahasohen ne asnje plan me oficeret e Sigurimit te Shtetit. Ne qofte se oficeret e Sigurimit te Shtetit, per nje arsye ose nje tjeter, mbajne mbi supe krimet 50-vjecare qe jane bere ne Shqiperi, asnje pergjegjesi te tille nuk kane oficeret e SHIK-ut sot. Ata kane punuar ne baze te nje ligji te Parlamenit Shqiptar, kane punuar ne kuadrin e nje shteti demokratik,veprimtaria e tyre eshte ne nje fare menyre e dokumentuar dhe e kontrollueshme.

E perseris edhe nje here qe nuk ka oficere te SHIK-ut kriminel dhe ata qe perhapin thashethemet jane pikerisht personat e inkriminuar, personat qe, ne nje forme ose nje tjeter, jane kunder stabilitetit ne Shqiperi dhe te interesuar ta paraqesin SHIK-un si te barabarte me Sigurimin e Shtetit. Nuk mund te jene kriminele ata studenet e dhjetoret, shumica e te cileve kane punuar ne SHIK. Nuk mund te krahasohen punonjesit e SHIK-ut per nga formimi i pergjithshem kulturor e arsimor me oficeret e Sigurimit te Shtetit, qe kane mbaruar nje shkolle sigurimi, u kane mesuar metodat ruse te trajtimit te njerezve dhe veprat e shokut Enver. S’mund te krahasohen ne asnje plan. S’mund te krahasohen veprimet arbitrare qe benin punonjesit e Sigurimit te Shtetit me veprimet ligjore qe kane bere punonjesit e SHIK-ut. As une nuk e krahasoj veten me asnje drejtues te Sigurimit te Shtetit. E kaluara ime mendoj se eshte krejt e ndryshme nga ata. Kam punuar mesues dhe pedagog ne Universitet. S’mund te me akuzoje asnje njeri as si hajdut, as per kriminel. Kush te kete ankesa, le t’i beje publike, qe t’u pergjigjem edhe une publikisht. Natyrisht, ajo deklarate ka te beje me faktin qe oficeret e Sigurimit te Shtetit shkuan te rregullojne rendin dhe qetesine tani ne polici, meqenese nuk u pranuan andej nga Ministria e Brendshme. Tani perkrahesit e tyre duan te bejne paralelizem me SHIK-un, qe nuk mund te behet kurre.

Zoti Gjovalin Daka me drejton 2 pyetje. E para: Ne popull flitet shume se ne fenomenin fajde jane perfshire edhe pushtetare te larte te PD-se dhe te pushtetit demokratik ne forme dhuratash apo terheqje shumash te medha ne kohe te shkurtuar etj. A mund te pohoni, apo mund ta mohoni kete thenie?

Ky qe nje proces ne hetim dhe natyrisht pa perfunduar hetimet nuk mund te thuash asnjehere asnje gje te sigurt. Nuk mund te gjykohet asnje politikan, mendoj une mbi bazen e thashethemeve qe hapen ne popull, thashetheme te cilat mund te kene te vertetat brenda ose mund te jene edhe te sajuara. Fatkeqesisht hetimi eshte nderprere dhe une them qe pa u bere hetimet tamam, as une nuk kam te drejte te paragjykoj asnjerin ketu, ashtu sic dhe asnjeri prej jush s’ka te drejte te paragjykoje asnje njeri. Kjo nuk do te thote se s’ka asnje politikan qe te jete implikuar, mund te kete. Une nuk them dot as po as jo me siguri ketu perpara jush.

Pyetja e dyte: A e quani te mundur kthimin e Shemsie Kadrise apo te Zhulalit ne Shqiperi, apo largimet e tyre ishin pjese e nje skenari te papergatitur me perpara?

Ne keto kushte mendoj se eshte e veshtire te mendosh se mund te sillet ketu Zhulali apo Shemsie Kadria, por me stabilizimin e situates ndoshta te dyja mund te behen te mundshme. Nuk e them dot qe largimi ishte pjese e skenarit te hartuar qe me perpara, s’kam te dhena te majftueshme per kete gje dhe s’e them dot.

Zoti Adhurim Musaraj me drejton tri pyetje: E para: Si eshte reaguar ndaj planit “Lotos” ne vitin 1990 ne planin politik, duke sensibilizuar opinionin brenda e jashte vendit dhe ne vecanti institucionet nderkombetare? Nga ana tjeter, cfare veprimesh konkrete jane kryer gjate kesaj kohe per te parandaluar agresionin e SVEV-es, MAVI-t, POAKA-es etj.?

Une mendoj se nuk eshte detyre e SHIK-ut sensibilizimi i opinionit, por i organizmave te tjere shteterore. Me sherbimet partnere jane shkembyer mendime per keto probleme. Natyrisht, ato s’jane te detyruar te me japin mendimet e tyre apo reagimet e tyre ne cdo rast. Ka pasur raste qe kam pasur edhe reagimet e tyre per keto probleme, qe nuk e shoh te arsyeshme qe t’i bej publike.

Pyetja e dyte: A keni informacion per rrjetin agjenturor te instaluar ne Shqiperi dhe me konkretisht ne shtabet gjoja te shpetimit kombetar? Po per autoret e krimeve, te vrasjeve te punonjesve te SHIK-ut, te djegieve, masakrave e te tjera?

Po, kemi informacione, por mendoj se s’eshte as vendi, as koha per t’i bere publike keto informacione.

Pyetja e trete: Si e parashikoni te ardhmen e shtetit tone, te sovranitetit tone dhe a keni mendime konkrete per shkaterrimin e ketyre planeve shoviniste, edhe per vete SHIK-un per te ardhmen?

SHIK-u e dinte qe ushtria do te shperbehej
    E Premte, 17 Gusht 2007
    “Une kam pasur te dhena qe do te ndodhte ne ushtri kjo qe ndodhi. Natyrisht, fakti qe une kam pasur te dhena, me ngarkon mua, ne radhe te pare, me pergjegjesi”.

(Vijon nga numri i djeshem)

Zoti Pjeter Arbnori pyet: Ju na folet per plane te kaluara te qarqeve vorioepiriote, qe synonin copezimin e Shqiperise. Mundesisht na flisni per qendrimet e sotme te qeverise greke, te kryeministrit Simitis, i cili ka mbajtur qendrim korrekt ne deklaratat e tij per gjendjen e Shqiperise.

Ne material nuk akuzoj qeverine e sotme greke per situaten ne Shqiperi, njekohesisht nuk kontestoj as politiken e kesaj qeverie per stabilitetin ne rajon.

Zoterinjte Abdyl Xhaja dhe Hasan Halili i kane pyetjet te perbashketa. Pyetja e pare: Pse informohet per here te pare nga ju dhe pas 5 vjeteve veprimtari?

Natyrisht, une raportoj ne Parlament ne ate kohe qe me therret Parlamenti. Jam thirrur edhe here te tjera per probleme te ndryshme tematike, kam ardhur dhe kam raportuar. Sot u kerkova per te raportuar per gjendjen ne Shqiperi dhe po raportoj. Nuk jam une ai qe vendos se kur duhet te vij ne Parlament e per cfare duhet te raportoj .

Pyetja e dyte: Informacioni qe jepni sot, gjykoni se i sherben stabilizmit?

Une gjykoj se sot cdo shqiptar duhet te behet i ndergjegjshem per rrezikun qe i kanoset Shqiperise, cdo shqiptar duhet te harroje e t’i kaperceje dallimet politike perballe kesaj situate, kur cenohet integriteti i Shqiperise. Une mendoj se njohja e kesaj situate i sherben stabilitetit te Shqiperise, ndihmon qeverine e Pajtimit Kombetar dhe sa me i ndergjegjshem te behet cdo shqiptar, aq me i lehte eshte dhe perballimi i situates.

Pyetja e trete: Per sa informohet sot, cili eshte mendimi i vendeve te Bashkimit Evropian dhe te SHBA-se, me te cilet ju keni bashkepunuar ne luften kunder krimit te organizuar dhe trafikut?

Probleme te kesaj natyre ne marredheniet qe une kam pasur me sherbimet e tjera, i kam diskutuar disa here. Se cili eshte qendrimi i atyre, nuk mund te shprehem une, nuk mund te behem une zedhenes i asnje sherbimi te huaj, pervecse i ketij sherbimi qe kam drejtuar une. Ato kane format e tyre dhe i shprehin mendimet e tyre ndermjet qeverive te tyre, Ministrive te Jashtme, pra nuk mund te shpreh une mendimet e tyre perpara jush.

Zoti Vasil Ndreko ka adresuar dy pyetje: Pyetja e pare: A mos valle me mire do te ishte qe i gjithe dokumentacioni juaj i seleksionuar per procesin e fajdeve t’i jepej Qeverise se Pajtimit Kombetar, ne menyre qe ajo te realizonte plotesisht transparencen per kete fenomen?

Materialet qe disponojne per procesin e fajdeve, jemi pjekur t’i veme ne dispozicion te qeverise se meparshme dhe mendoj qe duhet te jene te arkivuara ne Arkivin e Kryeministrise dhe qe mund te perdoren edhe nga Qeveria e Pajtimit Kombetar. Pervec kesaj, mendoj qe, ne qofte se ka materiale shtese, ne jemi gati t’ia veme ne dispozicion edhe kesaj qeverie.

Pyetja e dyte: A ka te dhena qe Zhulali ka qene nje nga lojtaret e skenarit qe paraqitet ju dhe, ne qofte se po, cilat jane keto te dhena?

Natyrisht, nuk kam te dhena, por gjendja ne Shqiperi nuk mund te shfajesoje Zhulalin, as ndoshta edhe mjaft te tjere; pak a shume pergjegjesia eshte e te gjitheve, megjithese pergjegjesia e tij si ish-minister i Mbrojtjes mendoj se eshte e vecante, por nuk kam une te drejte te gjykoj. Une kam pasur te dhena qe do te ndodhte ne ushtri kjo qe ndodhi. Natyrisht fakti qe une kam pasur te dhena, me ngarkon mua ne radhe te pare me pergjegjesi. Fakti qe u braktisen depot e ushtrise ngarkon ate me pergjegjesi, ne radhe te pare, si ish-minister i Mbrojtjes, si dhe personat qe jane pergjegjes sipas reparteve.

Zoti Kasem Dylgjeri pyet: Duke respektuar anen diplomatike te problemit, si shpjegohet qe mendimi zyrtar i Departamentit Amerikan te influencohet nga opinionet e lobit pro grek ne Amerike?

Mendoj se nuk me perket mua te gjykoj per problemet politike dhe diplomatike, i kalon kompetencat e mia pergjigja e kesaj pyetje.

Zoti Kozma Tavanxhi adreson dy pyetje. E para: Si mendoni ju pse nuk u realizua kjo kryengritje e zones se jugut te Shqiperise, e drejtuar nga qarqe te caktuara greke, ne vitet 90-92, kur u rrezua sistemi diktatorial dhe kur perkrahja e qeverise se Micotaqisit ndaj ketyre qarqeve ishte me e dukshme, por u realizua ne vitin 1997, kur sistemi demokratik ishte me i konsoliduar dhe keto qarqe shoviniste greke nuk kane perkrahje te qeverise se Simitisit? E dyta: Ka luajtur rol nderrimi i disa drejtuesve kryesore ne disa vende perendimore te fuqishme keto vitet e fundit ne ngjarjet ne Shqiperi dhe ne perkrahjen me te vendosur te qarqeve te caktuara shoviniste greke?

Natyrisht, ky eshte nje problem per t’u analizuar me hollesi, por une mendoj se ne ate periudhe gjendja ne Shqiperi nuk njihej sic u njoh sot dhe nuk ishin mjaft kushte te pershtatshme, si fenomeni i fajdeve, qe i ndihmuan keto zhvillime. Natyrisht, ky problem meriton ndoshta nje analize te vecante dhe une nuk mund te pretendoj se jam ne gjendje t’i jap pergjigje kaq shpejt.

Zoti Robert Ceku adreson dy pyetje. Pyetja e pare: Problemet qe trajtohen ne raportin tuaj i gjykoj teper delikate per situaten ne Shqiperi. A gjykoni se reagimi mund te jete me teper negativ sesa pozitiv?

Eshte pak a shume pergjigjja qe edhe e dhashe. Une mendoj se ne te gjitha partite politike ka patriote, ka shqiptare, sic ka edhe ne te gjithe Shqiperine. Natyrisht, duke kapercyer dallimet partiake, per integritetin e Shqiperise mendoj se njohja me situaten luan me teper rol pozitiv sesa negative.

Pyetja e dyte: Veprimtaria antishqiptare e disa qarqeve greke dhe greko-amerikane rezulton e dokumentuar nga raporti juaj. Pse nuk e keni denoncuar publikisht me pare dhe pse pikerisht sot?

Une mendoj se nuk eshte detyre e SHIK-ut per te publikuar materiale. Keto gjera behen ne rruge diplomatike, behen ne rruge shteterore. Une kam vene ne dijeni instancat perkatese, pa shmangur, natyrisht, pergjegjesine qe me takon per parandalimin e nje situate te tille. Mendoj se mjaft probleme te tilla jane bere ne nje fare menyre publike qofte me gjyqin e 5 shtetasve shqiptare me kombesi greke qofte dhe ne raste te tjera. Ata qe e kane ndjekur me vemendje, besoj se kane pasur mundesi te njihen me nje rrezik te tille.

Zoti Alush Shima pyet: Si qendron fenomeni “Zhulali” ne problemin qe ngrihet nga ju?

Ndoshta koha do te jete ajo qe do te qartesoje pozicionin e tij. Thashe qe nuk jam une as prokuror, as gjykates qe te them se, cila eshte pergjegjesia e tij konkrete, por pergjegjesi mendoj se ka.

Zoti Agim Fuga me adreson tri pyetje. E para: Mos valle sot ne paguajme faturat e tolerances sone lidhur me te ashtuquajturin problem te Vorio Epirit?

Mendoj se ne pergjithesi ka pasur tolerance gjate periudhes se qeverisjes katervjecare. Nuk po them se toleranca eshte e demshme, natyrisht ajo duhet te jete, por jo ne zbatimin e ligjeve. Mendoj se ne zbatimin e ligjeve ka pasur tolerance, nuk u arrit ndoshta sipas mendimit tim, te krijohet bindja se ligjet jane te detyrueshme per te gjithe dhe duhen zbatuar pa asnje hezitim. Vete demokracia nuk eshte gje tjeter vetem se nje sistem ku zbatohet me rreptesi ligji dhe ku perjashtohen veprimet arbitrare. Them qe ndoshta ketu ka pasur dicka per te rregulluar.

Pyetja e dyte: A nuk do te ishte me efektive qe ky raportim te ishte bere me pare dhe jo sot ne kete gjendje te krijuar, kur ne analizojme pasojen?

Ndoshta po.

Pyetja e trete: Theniet e zotit Nikollas Berns, se “ne nuk do te lejojme shperberjen e shtetit shqiptar”, mos valle le te nenkuptohet e kunderta?

Nuk me takon mua te gjykoj per problemet politike, as te komentoj te tilla deklarata.

Zoti Hysen Selfo me adreson dy pyetje: E para: Nga raporti qe paraqitet, deklaruat se per te gjithe veprimtarine tuaj dhe vecanerisht per veprimtarine antikombetare keni lajmeruar ose vene ne dijeni institucionet perkatese. Dua te di: cfare pergjigje kane marre dhe ne rast se kjo ka munguar, si keni vepruar ju?

Une nuk mund te pretendoj se puna e SHIK-ut ka qene e persosur. Nuk perjashtoj veten dhe as punonjesit e mi nga pergjegjesia qe kemi edhe ne per gjendjen e krijuar sot, ashtu sic duhet te nxjerrin pergjegjesi te gjithe politikanet shqiptare per kete gjendje, te te gjitha partive politike, mendoj une. Pastaj, se cili e ka me te madhe apo me te vogel pergjegjesine, ndoshta koha do ta tregoje. Duhet te dini nje gje, qe SHIK-u eshte sherbim informues, eshte institucion informues, nuk ka kompetenca ekzekutive, nuk ka te drejte te arrestoje persona, nuk ka te drejte te beje veprime te kesaj natyre: ekzekutive, po e perseris dhe une mendoj se puna e SHIK-ut mbaron me informimin qe u ben instancave perkatese.

Pyetja e dyte: Ne lidhje me firmat rentiere qe falimentuan, ju kishit shume te dhena ose informacione. Atehere, pse nuk vepruat ne bashkepunim me organet kompetente per te parandaluar veprimtarine e tyre?

Thashe qe detyra e SHIK-ut eshte informimi dhe mendoj se informimi nuk u ka munguar mjaft instancave. Per shembull, e kisha edhe ne material, por harrova ta lexoj, qe ne kemi pas shkembyer informacione sistematike me Guvernatorin e Bankes per keto probleme per nje periudhe jo te shkurter. Megjithese ne fund te fundit nuk ishte detyre e SHIK-ut, ne kemi denoncuar firmen “Arkond” dhe perfaqesuesit kesaj firme ishin te arrestuar te pakten per nje kohe te gjate pikerisht per mashtrime te kesaj natyre. Ne kemi denoncuar gjithashtu fondacionin “Xhaferri”, megjithese nuk ishte detyra jone per te hapur procese gjyqesore per ta.

Natyrisht, besoj se nuk kemi bere gabim per keto, por pothuajse ne te gjithe boten demokratike prokuroret hapin ceshtje kryesisht per probleme qe mendojne qe nuk jane ne rregull. Une mendoj se venia ne levizje e drejtesise do te kishte qene nje nder rruget me efikase per kete qellim. Prokuroret duhet te kishin marre iniciativen qe te hapnin ceshtje penale per keto probleme, se pothuajse te gjithe shqiptaret i kane njohur qe ishin firma mashtruese, te gjithe shqiptaret e kane kuptuar qe po luajne bixhoz me parate e tyre, por qe fatkeqesisht coi pastaj ne kete perfundim. Bile kur kemi denoncuar ata te firmes “Arkond”, jemi akuzuar ne gjithfare menyrash prej shtypit shqiptar sikur po nderhynim ne probleme qe nuk na takonin.

Zoti Isa Sinani drejton dy pyetje. E para: Cili ka qene pozicioni i ish-ministrit te Mbrojtjes, Safet Zhulali, me agjenturat e huaja, kur dihet qe ishte ai ishte i pari qe u evakuua jashte shtetit?

Nuk kemi pasur ndonje te dhene konkrete per kete gje dhe nuk mund te them gje me pergjegjesi. Natyrisht, veprimi i tij eshte i rende. Rezultoi qe reforma qe ai beri ne ushtri, nuk qe efikase, ose qe e deshtuar.

Pyetja e dyte: Shume politikane te opozites shqiptare kane bere thirrje: “O burra, rrembeni armet, ja vdekje, ja liri!” dhe sot ata u ulen ne tryezen e partive me Presidentin. Cila eshte lidhja e tyre me agjenturat e huaja?

Ne baze te ligjit “Per Sherbimin Informativ Kombetar”, ne nuk ndjekim dot ministra, deputete, kryetare partish politike etj. Nuk kam ndonje te dhene konkrete dhe mendoj se nuk eshte ketu vendi ose sot per te gjykuar per kete problem.

Zoti Jemin Gjana ben tri pyetje. E para: Cilat jane infiltrimet e kesaj veprimtarie antishqiptare ne klasen e sotme politike shqiptare?

Nuk e shoh te arsyeshme te pergjigjem per kete pyetje.

Pyetja e dyte: Cili eshte implikimi i Ministrit te Mbrojtjes ne kete veprimtari dhe a dispononi te dhena se ku gjendet ai tani?

Mendoj se pak a shume eshte dhene pergjigja per kete pyetje.

Pyetja e trete: Si e komentoni paralelizmin e deklarates se nje tryeze te rrumbullaket, dhene dje ne Televizionin Shqiptar, mes oficereve te Sigurimit dhe oficereve te SHIK-ut?

Une e shoh si tendencioze ate lloj deklarate. Oficeret e SHIK-ut nuk mund te krahasohen ne asnje plan me oficeret e Sigurimit te Shtetit. Ne qofte se oficeret e Sigurimit te Shtetit, per nje arsye ose nje tjeter, mbajne mbi supe krimet 50-vjecare qe jane bere ne Shqiperi, asnje pergjegjesi te tille nuk kane oficeret e SHIK-ut sot. Ata kane punuar ne baze te nje ligji te Parlamentit Shqiptar, kane punuar ne kuadrin e nje shteti demokratik,veprimtaria e tyre eshte ne nje fare menyre e dokumentuar dhe e kontrollueshme.

E perseris edhe nje here, qe nuk ka oficere te SHIK-ut kriminele dhe ata qe perhapin thashethemet jane pikerisht personat e inkriminuar, personat qe, ne nje forme ose nje tjeter, jane kunder stabilitetit ne Shqiperi dhe te interesuar ta paraqesin SHIK-un si te barabarte me Sigurimin e Shtetit. Nuk mund te jene kriminele ata studentet e dhjetoret, shumica e te cileve kane punuar ne SHIK. Nuk mund te krahasohen punonjesit e SHIK-ut per nga formimi i pergjithshem kulturor e arsimor me oficeret e Sigurimit te Shtetit, qe kane mbaruar nje shkolle sigurimi, u kane mesuar metodat ruse te trajtimit te njerezve dhe veprat e shokut Enver. S’mund te krahasohen ne asnje plan. S’mund te krahasohen veprimet arbitrare qe benin punonjesit e Sigurimit te Shtetit me veprimet ligjore qe kane bere punonjesit e SHIK-ut. As une nuk e krahasoj veten me asnje drejtues te Sigurimit te Shtetit. E kaluara ime mendoj se eshte krejt e ndryshme nga ata. Kam punuar mesues dhe pedagog ne Universitet. S’mund te me akuzoje asnje njeri as si hajdut, as per kriminel. Kush te kete ankesa, le t’i beje publike, qe t’u pergjigjem edhe une publikisht. Natyrisht, ajo deklarate ka te beje me faktin qe oficeret e Sigurimit te Shtetit shkuan te rregullojne rendin dhe qetesine tani ne polici, meqenese nuk u pranuan andej nga Ministria e Brendshme. Tani perkrahesit e tyre duan te bejne paralelizem me SHIK-un, qe nuk mund te behet kurre.

Zoti Gjovalin Daka me drejton 2 pyetje. E para: Ne popull flitet shume se ne fenomenin fajde jane perfshire edhe pushtetare te larte te PD-se dhe te pushtetit demokratik ne forme dhuratash apo terheqje shumash te medha ne kohe te shkurtuar etj. A mund te pohoni, apo mund ta mohoni kete thenie?

Ky qe nje proces ne hetim dhe natyrisht pa perfunduar hetimet nuk mund te thuash asnjehere asnje gje te sigurt. Nuk mund te gjykohet asnje politikan, mendoj une mbi bazen e thashethemeve qe hapen ne popull, thashetheme te cilat mund te kene te vertetat brenda ose mund te jene edhe te sajuara. Fatkeqesisht hetimi eshte nderprere dhe une them qe pa u bere hetimet tamam, as une nuk kam te drejte te paragjykoj asnjerin ketu, ashtu sic dhe asnjeri prej jush s’ka te drejte te paragjykoje asnje njeri. Kjo nuk do te thote se s’ka asnje politikan qe te jete implikuar, mund te kete. Une nuk them dot as po as jo me siguri ketu perpara jush.

Pyetja e dyte: A e quani te mundur kthimin e Shemsie Kadrise apo te Zhulalit ne Shqiperi, apo largimet e tyre ishin pjese e nje skenari te papergatitur me perpara?

Ne keto kushte mendoj se eshte e veshtire te mendosh se mund te sillet ketu Zhulali apo Shemsie Kadria, por me stabilizimin e situates ndoshta te dyja mund te behen te mundshme. Nuk e them dot qe largimi ishte pjese e skenarit te hartuar qe me perpara, s’kam te dhena te mjaftueshme per kete gje dhe s’e them dot.

Zoti Adhurim Musaraj me drejton tri pyetje: E para: Si eshte reaguar ndaj planit “Lotos” ne vitin 1990 ne planin politik, duke sensibilizuar opinionin brenda e jashte vendit dhe ne vecanti institucionet nderkombetare? Nga ana tjeter, cfare veprimesh konkrete jane kryer gjate kesaj kohe per te parandaluar agresionin e SVEV-es, MAVI-t, POAKA-es etj.?

Une mendoj se nuk eshte detyre e SHIK-ut sensibilizimi i opinionit, por i organizmave te tjere shteterore. Me sherbimet partnere jane shkembyer mendime per keto probleme. Natyrisht, ato s’jane te detyruar te me japin mendimet e tyre apo reagimet e tyre ne cdo rast. Ka pasur raste qe kam pasur edhe reagimet e tyre per keto probleme, qe nuk e shoh te arsyeshme qe t’i bej publike.

Pyetja e dyte: A keni informacion per rrjetin agjenturor te instaluar ne Shqiperi dhe me konkretisht ne shtabet gjoja te shpetimit kombetar? Po per autoret e krimeve, te vrasjeve te punonjesve te SHIK-ut, te djegieve, masakrave e te tjera?

Po, kemi informacione, por mendoj se s’eshte as vendi, as koha per t’i bere publike keto informacione.

Pyetja e trete: Si e parashikoni te ardhmen e shtetit tone, te sovranitetit tone dhe a keni mendime konkrete per shkaterrimin e ketyre planeve shoviniste, edhe per vete SHIK-un per te ardhmen?

Une u ftova ne qeveri te flas per keto probleme dhe shpjegova mjaft nga keto probleme edhe atje. Une mendoj se Qeveria e Pajtimit Kombetar i ka te gjitha mundesite per ta stabilizuar situaten. Mendoj se ajo e ka filluar mire punen deri tani. Kam besim ne te ardhmen e Shqiperise, ne radhe te pare duke u bazuar ne patriotizmin e shqiptareve, nga Jugu deri ne Veri, ne patriotizmin e vlonjateve, ku filloi kjo revolte dhe une e kam thene edhe nje here, qe nuk mund te barazoj kriminelet qe ka ne Vlore, me popullin e Vlores, i cili me shpetoi te pakten oficeret e SHIK-ut, m’i mbajti per dy jave neper familjet e tyre dhe i sollen vete ne Tirane. Gjej rastin t’i falenderoj keta vlonjate, qe nuk mendojne sic mund te mendojne ca kokrra kriminelesh atje. Une besoj se situata do te permiresohet, do te stabilizohet, duke pasur besim njekohesisht te te gjithe patriotet shqiptare, duke kapercyer, sic thashe, te gjitha dallimet partiake midis tyre, kur behet fjale per ruajtjen e integritetit te Shqiperise. Patriotet s’i kane munguar historikisht Shqiperise dhe besoj se nuk do t’i mungojne as tani. Per te ardhmen e SHIK-ut, une ju thash qe kam kerkuar doreheqjen nga Presidenti i Republikes per kete post. Natyrisht doreheqja eshte nje akt qe une e kam bere per pergjegjesine morale qe ndjej, per pergjegjesine e institucionit qe kam drejtuar, per situaten qe erdhi. Natyrisht, s’e perjashtoj veten nga asnje lloj pergjegjesie, por s’jam une ai qe mund te gjykoj se cfare pergjegjesie me takon tamam per kete pune. Une mendoj se SHIK-u sot, me teper se kurre i duhet Shqiperise dhe duhet te punoje se bashku me institucionet e tjera te qeverise se Pajtimit Kombetar dhe te shtetit demokratik per ruajtjen e integritetit tokesor te Shqiperise.

Zoti Mirko Haxhistasa me drejton tri pyetje. E para: Nese Partia Popullore ishte e paregjistruar, pse u lejua te merrte pjese ne zgjedhje?

Qe kjo parti ishte e paregjistruar kam informuar me shkrim ministrin e Drejtesise te asaj periudhe, ministrin e Brendshem dhe Prokurorin e Pergjithshem, ne menyre qe ata te ndalonin aktivitete politike te kesaj partie. Nuk eshte lejuar te marre pjese , me sa di une ne zgjedhjet e 26 majit, por nuk e di pse dhe nga kush eshte lejuar te marre pjese ne zgjedhjet lokale.

E dyta: A ka pasur pastrim parash ne fondacione apo vetem qarkullim parash?

Natyrisht nuk mund te pretendoj qe t’i pergjigjem plotesisht kesaj pyetje. Gjate kohes qe une jam marre me keto firma rentiere, kemi pasur nje tentative per pastrim parash, behej fjale per nje shume prej 70 miliarde liretash, e cila nuk u realizua. Informacion tjeter per pastrim parash nuk kemi. Ka nje parim qe, ne qofte se ti nuk e gjen, nuk do te thote qe nuk ekziston. Por me aq dijeni sa kemi ne, nuk kemi te dhene tjeter per pastrim parash , domethene pjesa me e madhe duhet te kete qene ne qarkullim parash: grumbullim, shtim i numrit te atyre qe derdhnin parate, zgjatje e jetes se fondacionit, derisa vinte fundi pastaj qe shuma e parave qe duhej te ktheheshin ishte me e madhe se e atyre qe derdheshin dhe kjo do te sillte fundin e fondacionit.

Pyetja e trete: Sot c’ndodh me SHIK-un?

Situata ne SHIK eshte pak a shume e njejte me ate te komisariateve te policise. Ne disa rrethe vazhdon funksionimi normal i tyre, ne disa rrethe thone qe eshte pezulluar aktiviteti. Une mendoj se ne te ardhmen SHIK-u duhet te vihet plotesisht ne pune dhe te punoje ne bashkepunim te ngushte me institucionet, me ministrite perkatese per stabilizimin e situates ne Shqiperi.

Zoti Fadil Cepele me drejton disa pyetje. E para: Pse nuk eshte informuar me perpara Parlamenti per kete situate qe po pergatitej kunder vendit tone?

Une mendoj se ne nje fare menyre i jam pergjigjur kesaj pyetjeje. Nuk e caktoj une se kur duhet te raportoj ne parlament e per cfare duhet te raportoj.

Pyetja e dyte: Kur dihej se kush ishte Nikolla Gexh, perse lejohej te hynte e te dilte ne Shqiperine e Jugut, duke bere propagande antishqiptare, kur dihen rregullat qe duhet te zbatojne personalitet e huaja apo diplomatet?

Nikolla Geixh ka qene i shpallur per ca kohe person i padeshirueshem ne Shqiperi, pastaj, ne varesi te zhvillimeve politike, i eshte hequr etikimi “non grata”, ka ardhur ne Shqiperi, pastaj eshte shpallur perseri “non grata”, domethene nuk eshte lejuar te hyje ne Shqiperi para zgjedhjeve te 26 majit, kur po vinte bashke me zevendesin e tij te POAK-es. Zevendesi i tij erdhi ne Shqiperi, pra, ka pasur periudha kur ka qene i padeshirueshem ne Shqiperi dhe kur eshte lejuar te vinte ne Shqiperi.

Pyetja e trete: Ne informacion thuhej qe behej propagande e kishte financim nga qarqe te caktuar vorioepiriote kunder Shqiperise dhe sidomos nga lobi grek ne SHBA per pergatitjen e nje kryengritjeje te armatosur ne Shqiperine e Jugut. Lind pyetja: A eshte bere analiza e ketyre problemeve ne instancat me te larta te shtetit dhe cfare konkluzionesh u nxoren apo u prit qe te behej kjo qe u be?

Nuk mund te jap une pergjigje per pyetje qe u takojne instancave te tjera te shtetit, eshte krejt normale. Une jap pergjigje per veprimtarine e sherbimit qe kam drejtuar. Pyetja e katert: Thuhet se ne keto struktura vorioepiriote kane qene te implikuar edhe ish-oficere te ushtrise dhe te Sigurimit. Cfare masash u moren nga shteti per keta persona?

Mendoj se nuk jane marre masa.

Pyetja e peste: Dihej nga te gjithe e akoma me shume nga SHIK-u se kush i organizonte fondacionet bamirese dhe kush ishte ne krye te tyre. Lind pyetja: Cfare beri SHIK-u, a informoi strukturat e shtetit per t’i dale perpara se keqes, duke e parandaluar ate qe ndodhi ne Shqiperi e qe po paguhet shtrenjte nga ky popull?

Une mendoj se SHIK-u ka bere mjaft per kete pune, por pa pretenduar qe ta quaj veten te lare dhe s’kam asnje pergjegjesi per kete problem. Natyrisht, edhe ne kemi pergjegjesine tone. Ndoshta kemi qene i vetmi institucion qe kemi denoncuar te pakten dy nga keto fondacione, qe kane qene te arrestuar me denoncimin tone. Ndoshta s’ka mjaftuar.

Zoti Ndue Cuni me adreson tri pyetje. E para: Ne kushtet e njohjes se planit “Lotos” nga SHIK-u, pse eshte pare e udhes te mos behet denoncimi i menjehershem publik i tij?

Mendoj se iu pergjigja edhe me perpara kesaj pyetje.

Pyetja e dyte: Masakra e Peshkopise ne Gjirokaster duhet kuptuar si mase ndeshkimore, paralajmerim per veprime te tjera ose kishte qellim tjeter?

Une mendoj se qe paralajmerim, nga i cili nuk u nxor mesimi i duhur.

Pyetja e trete: Deri ne c’mase ndihet koordinimi i planit grek te Vorio Epirit me tendencat shtet ish-jugosllav per zonat e te tjera te Shqiperise?

Ka te dhena te kesaj natyre, qe une mendoj se s’eshte nevoja te behen publike tani.

Zoti Duke Muco pyet: Sipas ligjit te sistemit bankar te Shqiperise, SHIK-u dhe drejtuesit e bankave te niveleve te ndryshme jane te detyruar te informojne instancat perkatese per cdo lloj institucioni financiar. Ne kete kendveshtrim, cila eshte veprimtaria dhe pergjegjesia e SHIK-ut, si dhe mendimi juaj per sistemin bankar shqiptar, per firmat rentiere etj.

Thashe qe ne kemi shkembyer informacione te shpeshta me Guvernatorin e Bankes se Shqiperise per keto probleme. Une nuk e njoh sistemin bankar, qe te mund te jap gjykime per te, por ne jemi perpjekur te informojme instancat, te cilat mendonin se kane mundesite ekzekutive per te vepruar mbi fondacionet.

Zoti Ymer Balla pyet: Pse nuk eshte denoncuar plani “Lotos” ne kohen e duhur, sepse ndoshta mund te shmangeshin pjeserisht ato qe ndodhen?

Mendoj se eshte dhene pergjigje per kete.

Pyetja e dyte: Pse nuk jane denoncuar ne shtyp veprimtarite dhe punonjesit e ish-Sigurimit te firmave rentiere per te parandaluar permasat e medha te veprimtarise se tyre ne kohet e fundit.

Problemi, besoj une, nuk eshte kaq i thjeshte, sepse s’mund t’i detyroje me asnje lloj ligji keta njerez qe te mos punonin ne keto fondacione, ashtu sic ligjerisht nuk ndalje dot as fondacionin per marredhenie parash. Edhe ne qe beme denoncimin e fondacionit “Xhaferri”, u munduam te shfrytezonim nje pike te statusit te ketij fondacioni qe e quante veten “ fondacion bamiresie” , ku thuhej se “anetaret e ketij fondacioni nuk lejohet te perfitojne materialisht” qe ishte ndryshe nga e verteta, ai e quante “fondacion bamiresie”, nderkohe qe nuk kemi degjuar as ju, as une qe te kete ndertuar ndonje spital, ndonje cerdhe, ndonje kopsht, ndonje rruge ose ujesjelles, pervecse beheshin marredhenie parash. Pastaj, se si shkoi puna ne gjyq, besoj se nuk eshte pergjegjesia ime per kete.

Zoti Azem Hajdari ka bere 5 pyetje: E para: Kur dihet rruga ligjore e raportimit te SHIK-ut per keto probleme te rendesishme, qe kane lidhje me sovranitetin e vendit, sa here eshte mbledhur Keshilli i Mbrojtjes per keto probleme dhe cilat kane qene masat e marra nga Keshilli i Mbrojtjes dhe Qeveria per neutralizimin e kesaj veprimtarie subversive antishqiptare?

Nuk me takon mua t’i pergjigjem kesaj pyetje.

E dyta: Ju dhate shpjegime rreth kompanive rentiere ne kete krim te organizuar ekonomik, por harruat te prononcoheshit per Suden, VEFA-n, Kamberin etj.

Kemi materialet tona per keto, te cilat ia kemi vene ne dispozicion Qeverise dhe besoj se s’ka nevoje te zgjatem.

E treta: Kur dihet se disa drejtues te sindikatave jane kontingjent per t’u korruptuar nga zbulimet e huaja, pse nuk moret parasysh deklaratat e mia kundrejt Valer Xhekes?

SHIK-u s’ka pasur ndonje te dhene per Valer Xheken.

E katerta: Qysh ne vitin 1994 Komisioni i Rendit dhe SHIK-ut ka akuzuar ish-ministrin e Mbrojtjes, Kico Mustaqi dhe ish-Ministrin e Brendshem, Gramoz Ruci, per dhenie te informatave te karakterit sekret sherbimeve te huaja. Pse nuk u moren masa per neutralizimin e tyre?

Natyrisht, ne nje sistem demokratik neutralizimi konceptohet hedhja ne gjyq e nje personi dhe venia para pergjegjesise ligjore. Nje mundesi e tille nuk ka ekzistuar perderisa te dy keta kane qene jashte shtetit ne kohen kur mund te denoncoheshin per veprime te tilla.

E pesta: Pse nuk keni marre pjese ne mbledhjen e qeverise dhe pse qeveria s’merrte masa per trajtimin e ushtarakeve te Sherbimit Informativ ne baze te statusit te ushtarakut?

Une nuk kam qene anetar i kabinetit qeveritar dhe s’jam thirrur ne mbledhje te qeverise. Natyrisht nuk me jepet kurrkush te drejten te merrja pjese. Me force s’mund te marresh pjese ne mbledhje qeverie kur s’te takon. Lidhur me ate pse nuk jane trajtuar ushtaraket e Sherbimit Informativ ne baze te statusit te ushtarakut, mendoj se ka qene problem thjesht ekonomik, domethene mundesia ekonomike e Qeverise dhe nuk besoj se ka pasur te beje me ndonje fare diskriminimi ose me ndonje gje tjeter te kesaj natyre. Kaq ishin pyetjet dhe pergjigjet e mia per keto pyetje.

Ju faleminderit qe me degjuat.

Blerim Cela-Para dy ditesh takova disa miq te mi, po qe kane pikepamje te majta, teper normale ne kushtet e pluralizmit politik. U thashe se me Shqiperine po luhet nje skenar I felliqur per copetimin e saj. Nuk me besuan , duke me thene se nuk vijne greket ne Shqiperi. Ju siguroj qe keta miq te mi me te cilet fola, jane patriote e shqiptare te ndershem. Por nuk besuan ne ate qe thashe. Pse? Sepse ata mendojne, per fat te keq, si dhe shume socialiste te tjere, se deputetet e Partise Demokratike mundohen te shfrytezojne ndjenjat kombetare te shqiptareve, duke ua lene fajin skenareve te huaj per te ruajtur pushtetin e tyre. Ky do te ishte turpi yne sepse pushteti kurre nuk na ka humbur arsyen per te shitur Shqiperine, e cila qendron mbi te gjitha interesat tona partiake e personale. Perderisa ne Vlore nuk punon pushteti lokal, por eshte i terrorizuar nga bandat vorioepiriote me shqiptare te shitur, perderisa ne Gjirokaster e Tepelene veprojne bandat e Gjeoleke Malajt, ish-efektiv i repartit famekeq 326 dhe kusheri i pare i Gramoz Rucit, perderisa Albert Shyti ngre flamurin grek ne Himare, perderisa ish-punonjes te Sigurimit te Shtetit e Gramoz Ruci dhe Kico Mustaqi jane ne krye te ketyre puneve, duke dekonspiruar listen e agjentures sone dhe te forcave te armatosura shqiptare, eshte fare e qarte se firmat piramidale nuk ishin vetem mashtruese te mundit dhe djerses se popullit, por dhe nje skenar antishqiptar me baze spiunet e Greqise dhe efektivat e ish-Sigurimit te Shtetit komunist.

Lobi grek ne Amerike dihet boterisht se eshte I fuqishem dhe se ne administraten e Shtepise se Bardhe keshilltaret e Presidentit Klinton jane me origjine greke e miq te Nikollas Geixh. Ambasadorja e SHBA-se, zonja Mariza Lino, beri nje deklarate ne “Zerin e Amerikes” se nuk ka nderhyrje te sherbimit te fshehte te Amerikes ne Shqiperi. Ne politikanet po bejme sikur po e besojme. Por a e beson populli shqiptar kete deklarate? Edhe femija I djepit e di tashme se kete katrahure e kurdisi Amerika dhe nuk eshte zor i madh te disekuilibrosh Shqiperine e varfer, ku njerezit pa karakter blihen per njeqind dollare.(Duartrokitje) Edhe demokrati edhe socialisti do qetesi e rend. T’u heqesh qetesine njerezve te thjeshte, te kurdisesh skenare ku shqiptari ti kundervihet me arme shqiptarit, ku te vriten njerez te pafajshem vetem sepse keshtu e duan interesat shovene te Greqise, te mbeshtetura nga politika e administrates se Klintonit, eshte e pafalshme. Ne Amerike, kur pati nje revolte ne Los Anxhelos, shteti amerikan e shtypi ushtarakisht me zjarr e me hekur. Kur ne Shqiperi filluan protestat e fajdeve dhe policia mbajti nje qendrim te bute e tolerant, te pafalshem, pas djegieve e shkaterrimeve, u akuzua si dhunuese. Kur policet tane qelloheshin me gure e me arme, shteti paditej ne unison nga BBC-ja, “Koha Jone” e “Euronjuz” si shtet diktatorial. Nese ka pasur e ka nje akuze qe del nga shqiptaret, eshte toleranca e palejueshme e shtetit tone. Po te qellonte policia, do te quhej diktatore. Nga kush? Sigurisht nga Sigurimi i Shtetit, nga “Euronjuz”, nga BBC-ja, nga “ Koha Jone” dhe Zeri i Amerikes. Nese ketyre u interesonte copetimi i Shqiperise , le ta thoshin boterisht, se nuk e kane te zorshme te bejne nje gje te tille. Ju do te thoni: C’bere ti shtet, ti Qeveri demokratike? Pse nuk kunderveprove? Po ju pergjigjem: Nuk kemi kellqe ne te luftojme me Ameriken, se ajo e bleu Zhulalin dhe pa ushtri nuk mund te veprosh. Administrata amerikane aktuale, sido qe te vijne punet nuk mund te copetoje Shqiperine haptazi, sepse diskreditohet ne opinionin publik nderkombetar. C’na ngelet? Te ndergjegjesohemi ne shqiptaret, te bashkohemi me njeri-tjetrin, te veme interesat kombetare mbi ato politike. Nuk e di se c’pritet me nga Ministria e Mbrojtjes dhe nga ajo e Brendshme qe nuk po veprojne. Po qe nevoja per ushtare, te shpallet mobilizimi i pergjithshem ushtarak e te qetesojme forcerisht gjendjen ne Jug e ne Veri.

Qeverine e Pajtimit Kombetar do ta mbeshtesim. Por nuk mund te pranojme qe zoti Fino te prese te deleguarit e komitetit te Vlores. Te mos prese as ata te Veriut. Gjithashtu ai nuk ka pse te prese telefonata nga Zevendesministri i Jashtem grek per vizitat qe ai beri ne Shqiperi pa marre lejen e zotit Fino. T’i kerkonte llogari perse erdhi ne token tone pa lejen e Qeverise Shqiptare.

E thashe edhe ne diskutimin e para dy diteve qe nuk e akuzoj qeverine e Simitisit ne destabilizimin e Shqiperise dhe perseri nuk e akuzoj, sepse qendrimi i saj ka qene e eshte pozitiv per Shqiperine, por tendencat e sillogjeve dhe organizatave greke antishqiptare kane qene e jane ne vazhdimesi agresive ndaj shtetit shqiptar, prandaj cdo tendence e tille duhej luftuar pa hezitim nga SHIK-u, Ministria e Brendshme e Prokuroria. Ka pasur mefshtesi nga strukturat tona shteterore. Goditja kunder destabilizimit te Shqiperise duhej dhene qe ne Lushnje. Rendi kushtetues, kur merr forma kercenuese, shtypet me force. Pavaresisht nga influenca e lobit grek ne administraten e Klintonit, nuk do te thote qe SHBA jane kunder Shqiperise, sepse ne atje kemi miq qe e duan vendin tone dhe ne i nderojme ata.

Sot doli e qarte se copetimi i Shqiperise eshte evident , pavaresisht nga deklarata qe bejne qeverite e huaja, prandaj t’i dalim per zot atdheut. Nese ministrat e Mbrojtjes e te Brendshem nuk veprojne, duhet te vihen perpara pergjegjesise, sepse puna nuk pret me.

Ju faleminderit!

Korrieri
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 19-08-2007 më 23:19

i/e regjistruar Maska e OO7
    Anëtarësuar
    07-12-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    3,823
    Shume te huaj me te cilet kam komunikuar jane teper te disinformuar per ngjarjet e 1997. Shume besojne se hapja e depove dhe nxjerrja e armatimeve kishte te bente me dergimin e tyre ne Kosove si ndihme per UCK. E quaj kete disinformim pasi Shqiptaret e dine qe rrethanat kane qene ndryshe. Por nese e mendon ne thelb UCK eshte formuar me ndihmen e CIA-s dhe nese sherbime te fshehta kane operuar ne Shqiperi sic ka thene dhe Gazidede dhe ka pasur njerez te armatosur me perpara se depot te hapeshin mendoj se shteti mund te kete pasur gisht ne hapjen e depove. Ata mund te kene menduar ta kontrollonin situaten ne disa zona te caktuara e cila fatkeqsisht doli shume jashte kontrollit dhe u hap ne mase te gjere ne te gjitha krahinat. Nuk e kuptoj se si mund te "sulmohen" repartet ushtarake teper te mbrojtuara nga civile dhe te bastisen depot e armeve. Hapja e depove ishte shume e thjeshte ndaj dhe ktu te ben te dyshosh per dicka. Shtepia ime ka qene shume afer repartit ushtarak dhe diten qe eshte hapur depoja kam pare ushtaret te rreshtuar perpara depos te cilet prisnin urdher nga komandantet. Komandantet u futen ne depo moren nga dy kallashnikov secili ne krah dhe u larguan. Ne ate moment Ushtaret hodhen kapelet ne ajer dhe u bashkuan me njerezit qe po vinin drejt depove per te marre armatime. Kjo eshte thjesht nje hipoteze te cilen e kam degjuar prej te huajve. Duke marre parasysh [ermasat shkatrrimtare qe 1997 i solli vendit, nese kjo hipoteze eshte ndopak e vertete kush ka pasur gisht ne te duhet varur!
    Ndryshuar për herë të fundit nga OO7 : 19-08-2007 më 01:02

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet në Bllog
    22
    Ditari i plotë i agjentit të SHIU-t: Vlorë ‘97

Detajet ngjethëse të ngjarjeve në qytetin bregdetar, që nga protestat e para deri tek shpërthimi i dhunës ekstreme

Materiali i mëposhtëm është pjesë nga shënimet e një zyrtari të lartë të Shërbimit Informativ Ushtarak për Flotën, i cili ndodhej në Vlorë gjatë ditëve të trazirave të vitit 1997. Rrëfimet e këtij dëshmitari okular janë botuar në forumin "E djathta Shqiptare" disa vite më parë, por me gjithë informacionet që ai sjell, nuk është thirrur asnjëherë të deponojë zyrtarisht për këto ngjarje. Materiali vjen i redaktuar nga emra dhe disa rrethana që redaksia nuk mundi t'i verifikojë. Po e ribotojmë të plotë me kërkesë të një grupi lexuesish.

Fillimi i shënimeve..

"…Italianët e pikasën kohë më parë se çfarë do të ndodhte. Që më 15 janar 1997, zëvendës- komandant i bazës detare të Brindizit bëhet nënkoloneli Baliçia, oficer i SISDE-s, Shërbimit Sekret Ushtarak Italian. Baza Detare italiane po merrte kështu masa për një dyndje të madhe të refugjatëve nga bregu i Vlorës. Shërbimi sekret italian po u paraprinte trazirave, që i parashikonte shpërthyese

Më 4 shkurt mbahet aktivi i PD-së në Vlorë. Tritan Shehu deklaron: "Gjallica falimentoi". As një karrocier nuk mund ta bënte këtë gafë dhe jo më një kryetar partie. Me këtë deklaratë aludohej për një ngatërrim të PD-së me firmat piramidale. Për të më njoftoi shefi i seksionit të SHIK-ut në Vlorë. Ende nuk e kuptoj pse duhej ta deklaronte këtë. Po atë natë, Fitim Gërxhalliu, president i Gjallicës thotë në televizion se nuk kishte falimentuar. Dy ditë më pas, Fitim Gërxhalliu deklaron falimentin, në kushtet e gjysmë arrestit.

7 shkurt.. Fillojnë protestat e para. Ishin të paorganizuara dhe nëpër mitingje dëgjoheshin vetëm thirrje sporadike. Kërkesat ende ishin ekonomike, si parrulla "Duam paret tona". Përsëri gafë e madhe, por kësaj radhe, e policisë. Ajo ndërhyn kundër turmës, e cila nuk ishte armiqësore me të. Përballë komisariatit të policisë, digjen dy makina IFA të policisë.

Më 8 shkurt, në mëngjes, pas sulmit të bërë në komisariat, "zhduket" pa gjurmë Sokol Mulosmani, shef i komisariatit të policisë. Në vend të tij, vijnë të komanduar nga Tirana, gjeneral Agim Shehu dhe Arben Prrenjasi, drejtor i Përgjithshëm i Policisë. Skafistët fillojnë të lëvizin.

9 shkurt.. Duken politikanët e parë, por ata nuk priten ngrohtë në Vlorë. Skënder Gjinushi, Neritan Ceka, Paskal Milo, Anastas Angjeli takohen me protestuesit. Në mbrëmje më vjen informacioni se të nesërmen do të bëhej një protestë e madhe. Në zyrë më mbërrijnë të dhëna se përveç atyre që dilnin me dëshirë në protesta, kishte edhe nga ata që nxitnin të tjerët për të dalë…

Në godinën e SHIK-ut, vjen Xhahit Xhaferri, i dërguari i Qendrës. Ai u prit nga shefi i SHIK-ut të Vlorës, Shkëlqim Agolli, i cili ishte i emëruar në atë detyrë vetëm në 15 janar, pra dy javë më parë. Ai do të vritej më pas në Athinë. Shkoj në komisariat rreth orës 3 e 30 minuta të mëngjesit të datës 10. Shikoj Agim Shehun të strukur në kolltukun e zyrës me jakën e ngritur dhe që po dridhej. Arben Prrenjasin e pashë tek ziente disa kokrra vezë, që po i hante me bukë. Dëgjoj Agim Shehun të thotë: "Sot është tmerr. Do të bëhet qameti. Kam prurë 750 forca policie, të gjithë të paarmatosur. Do t'i mësoj vlonjatët se ç'është ligji". Ndërkaq, i drejtohet Arbenit: "A janë në rregull valët e radios"? Ndërhyj dhe i them: "Ti s'paske rregulluar akoma valët e radios, do të shpartallohesh. Lërini të protestojnë". Pas kësaj dal dhe shkoj në godinën e SHIK-ut.

10 shkurt në të gdhirë…Dal të shikoj se çfarë po bëhej në qytet. Shkoj në rrugën në drejtim të Sheshit të Flamurit. Në të gjitha anët, madje edhe në akset e rrugëve lidhëse, shikoj grupe të ndryshme me nga 5-6 policë. Banorët, mblidhnin në heshtje gurë, pa bërë as zhurmën më të vogël. Armatosja me gurë dhe sende të tjera të forta zgjati për rreth 45 minuta. Shkoj në rrugën në drejtim të Kuz Babait. Shikoj të goditet grupi i parë i policëve me gurë. Në këtë çast unë isha tek xhamia mbi trotuar, në krahun tjetër të rrugës. Fillon një sulm si rrufe, i cili përhapet deri tek Kali i Trojës. Rrebeshi i goditjeve ishte i pandërprerë për rreth 7 minuta. Policia ishte e armatosur vetëm me shkopinj gome. Vërej policët e parë që gjakosen në kokë, në fytyrë, në trup. Po ai popull që i godiste, i merrte dhe u jepte ndihmën e parë. Pashë disa prej tyre të shoqëruar nga grupe banorësh që dërgoheshin dhe ndihmoheshin të laheshin në një çezmë aty afër. Shkoj pranë Kishës katolike. E njëjta pamje. Turma dukej se nuk ishte krejtësisht armike. Shikoj policët të shpërndahen. Atëherë vendos të shkoj në komisariat. Një grumbull i madh njerëzish qëndronte përballë komisariatit. Plagoset një fëmijë i vogël me gurë. Turma elektrizohet dhe hyn në komisariat. Thërrasin në emër Sokol Mulosmanin, sepse nuk e dinin që ai kishte ikur që para dy ditësh. Dëgjoj të thonë nga turma: "Godina është jona. Paskan ikur qenërit"!

10 shkurt në darkë.. Afër xhamisë, marr vesh se ishte vrarë Artur Rustemi. Më vonë doli se "ai ishte vrarë në orën 8 të mëngjesit" Unë kam bindje të plotë se deri në orën 9 të mëngjesit nuk ishte vrarë asnjë njeri. Më pas, vrasjen e tij e përdorën si viktimë të protestave. S'ka si të jetë ndryshe përderisa nuk e hetojnë vrasjen...

11 shkurt mëngjes.. Kërkoj të takohem me pushtetarë lokalë, por nuk gjej asnjeri. Me sa duket funksionon vetëm SHIK-u. Në rrugë fillojnë të shfaqen njerëz me prirje kriminale. Në duar kishin armë Zastava, Tomson, çifte. Në mbrëmje, në Gjiun e Vogël të Radhimës, i cili ndodhet rrugës për në Pashaliman, skafistët sulen dhe rrëmbejnë 130 skafe të sekuestruara. Që atë natë fillon trafiku klandestin. Po në datën 11 vritet një polic, i cili u tha se u vra për hakmarrje dhe shfaqet njeriu i parë me maskë i ardhur nga Greqia. Ky ishte Zani Çaushi. Skeda thotë se ishte i dënuar në Greqi dhe ndodhej në burgun e sigurisë së lartë në Larisa. Kush e kishte sjellë në Vlorë? Në datën 12, shfaqet edhe Albert Shyti, i ardhur po nga Greqia. Po në këtë datë dalin politikanët e parë… Në Sheshin e Flamurit i drejtohen turmës: "Do të vazhdojmë protestat në bazë të një plani, i cili do të miratohet nga një komitet..". Vërej se vetëm rreshtat e parë bënin tifo.. Turma së bashku me politikanët shkojnë në drejtim të prefekturës. Ata thërrisnin: "Duam paret tona." Por pjesa dërrmuese e turmës vetëm sa i shoqëronte në heshtje. Dikush më njeh dhe më thotë: "Edhe SHIK-u ka filluar të protestojë?"

13 shkurt.. Shoh se fillon djegia e gomave dhe ngritja e barrikadave nëpër rrugë me makina të prishura dhe mjete të tjera. Qytetarët vlonjatë filluan të rralloheshin. Në datën 15 fillojnë letrat poshtë derës dhe vënia e gjobave ndaj familjeve vlonjate. Hidhet parrulla e parë: "Poshtë qeveria", "Të mbyllen dyqanet", "Vetëm furrat e bukës hapur". Filloi të ndihej një varfëri fizike në dollapet ushqimorë. Njerëzit filluan të thonin se "dyqanet i mbylli qeveria dhe maloku"…

"Më vjen informacioni se u krijua Komiteti i Shpëtimit Publik. Përfaqësues të këtij Komiteti shkojnë në port dhe urdhërojnë të ndalohet ankorimi i anijeve. Nga ky veprim i tërë qyteti mund të kalonte në një grevë urie massive…

17 shkurt.. Më vjen informacion se në Jug është përhapur një hartë e Vorioepirit. Një hartë e tillë më vjen nga vartësit e mi në dorë po atë ditë. Raportoj lart…

Data 18.. Një grup studentësh nga Universiteti i Vlorës takojnë kryeparlamentarin, Pjetër Arbnori… Skafet në këtë datë ishin në kulmin e tyre, duke nxjerrë miliona. Në krye të komisariatit, nga turmat vihet një "shef" me mbiemrin "Kordha." Rreth orës 11 organizohet një miting tek Prefektura. Ku thuhet se "Studentët kanë vajtur tek Arbnori..". Në këtë çast nga turma del një djalë me maskë, i cili imiton Arbnorin: "Le ta bajnë vlonjatët Vlorë-Skelë e Skelë-Vlorë, se mirë u ban!" Aty dëgjohet edhe parrulla "Poshtë parlamenti"! Hartat e Vorioepirit të shpërndara nëpër qytet ndërkaq kishin irrituar popullin, megjithë pakënaqësinë e përgjithshme kundër shtetit për firmat piramidale. Njëri nga turma thërret: "Nuk jemi me grekët. Vlora, qytet italian." Ky zë nuk përkrahet nga turma. Në këtë çast isha tek vendi, ku më parë kishte qenë përmendorja e Hysni Kapos. Ndërkaq vendoset, që të hyhet në grevë urie. Hyjnë në sallë, ndërsa të tjerët shpërndahen. Pas kësaj unë shkoj në port. Më kishte ardhur informacion që Komiteti i Shpëtimit Publik ishte drejtuar për atje. Ata urdhërojnë të mbyllet porti. Ia bëj me shenjë oficerit të shërbimit, që ta mbyllë dhe ai zbaton atë, që unë i them me shenjë. Kthehem. Shikoj se në vendin ku ishin futur studentët në grevë kishin dalë 20 persona të armatosur. Në qytet shfaqen fytyra të reja. Ishin të veshur keq dhe të vrarë në fytyrë. Më vijnë të dhëna se shumica e tyre ishin nga fshati Lumë-Vlorë dhe nga fshatrat përreth, të gjithë të armatosur. Ata filluan të flinin nëpër bunkerë dhe shanin qeverinë dhe Berishën për gjendjen në të cilën ndodheshin. Nervat e tyre ishin të tendosura për shkak se ishin të pangrënë, kishin ftohtë dhe flinin jashtë. Drejtohem për në godinën e SHIK-ut. Ngjitur me të ndodhet një vilë… Aty shoh tre motoskafë të bërë gati për gjendje pune…

Më vjen informacion se "plani" përfshinte "çlirimin" e qyteteve Tepelenë-Gjirokastër-Vlorë-Përmet-Sarandë. Në vilën ngjitur me godinën e SHIK, instalohet një radio-transmetuese e blerë me një vlerë prej 26 mijë dollarë. Njëri nga informatorët tanë më tregoi një fotokopje të faturës...

Data 22 shkurt. Në qytet ndihej që po fillonte uria, e cila kishte treguar shenjat e para që në datën 16 dhe 17. Lajmëroj Zhulalin për të hapur Portin. Ai në fillim më thotë "Po", pastaj nuk më del më në telefon. Deti ishte 9 ballë. Pavarësisht nga kjo, kapiteni italian i anijes në Brindisi, më thotë në shqip se do të nisej. Nuk kalon shumë kohë dhe mua më vjen sinjali se trageti kthehet në Durrës. Në orën 7:30, turma mblidhet përpara Prefekturës, por nuk vjen në Port. Trageti italian rrinte me motorë ndezur. Shkarkohen 14 trajlerë dhe 6 tragete të tillë.

Po në atë datë, shefi i Shtabit të Përgjithshëm, Gjeneral Sheme Kosova, heq gatishmërinë e reparteve ushtarake në të gjithë vendin. Asnjë kapter nuk mund të vepronte kështu, e jo më një gjeneral. Të gjitha repartet ku ushtarakët ikën, digjen dhe vidhen. Në të tjerat, jo.

Në datën 23 shkurt, më vjen sinjali se në Himarë ishte ngritur flamuri grek. I hipi makinës dhe shkoj së bashku me shoferin tim atje. Rrugën e bëjmë për afro 2 orë e gjysmë. Mbërrij në Himarë rreth drekës. Në qendër shikoj një shtizë dhe në të të varur një flamur grek. Aty afër ishte një kafene, lokal i ndërtuar me llamarina. Hyj në të dhe pyes gruan që shërbente. E pyes: "E paskeni zbukuruar Himarën?!". Gruaja më thotë: "Eh, na e kanë zbukuruar ata atje! Të ishte për mua nuk e lija atje, jo". Ajo tregon me gisht në drejtim të një lokali poshtë pallateve. Ajo më pohon se flamurin e ngriti Leksi. Unë i them se nuk është e mundur, pasi ai është nga Vunoi. Gruaja e lokalit më thotë, se "nuk merrej më vesh se çfarë ishim". Futem në lokal dhe i them Aleksit se ç'donte ai flamur atje. "Ti je nga Vunoi dhe je shqiptar",- i them atij.

Data 24, nisem për në Fier, tek njerëzit e mi. Në janar më kishte vdekur nëna, dhe mendova që të dilja njëherë andej nga të afërmit e mi. I bie nga rruga e Nartës dhe po atë ditë kthehem në zyrë. Njëri nga "shokët" më sjell një vendim të Komitetit të Shpëtimit Publik me një listë emrash. Të gjithë ata ishin të dënuar me vdekje. Në këtë listë dalloj emrin tim. Isha i 17-i.

Data 25, në mëngjes. Më vjen informacion se do të goditej godina e SHIK-ut.

Data 26, bie një shi i tmerrshëm dhe bën një kohë shumë e keqe. Siç duket, plani shtyhet për më pas.

Data 27 në mbrëmje.. Vjen gjeneral Bujar Rama. I paraqes situatën. I thashë që të largohemi, duke i treguar edhe dënimin me vdekje që na kishte ardhur tashmë në duar. Gjatë kësaj kohe, shoferi dhe shoqëruesi i Bujarit shkojnë tek të afërmit e tyre në Vlorë, por rrihen barbarisht... Shpëtojnë në fije të perit, vetëm kur ndërhyn kunati vlonjat i shoferit të Ramës. Bujari nuk e merr parasysh mendimin tim për t'u larguar. Ai nuk merr asnjë vendim. Besnik Hidri, vartës i Bujarit, një nga oficerët më të shkëlqyer të SHIK-ut, organizon nxjerrjen e nënkryetarit të SHIK-ut nga zona e rrezikshme. Lajmëroj në telefon policinë që të marrë në mbrojtje nënkryetarin e SHIK-ut, por, nga ana tjetër, ne e kishim nxjerrë Ramën me kohë nga një drejtim tjetër nga Vlora. Nuk mund të kishim besim tek ajo polici që kishte zëvendësuar të parën...

Ora 1 pas mesnate. Data 28 shkurt. Besnik Hidri kthehet në zyrë dhe më thotë se e kishte përcjellë gjeneral Ramën. ...

Ngjitem në Kuz Baba. Lidhem me godinën brenda, ku kishim 16 vetë gjithsej. Përgjegjës turni ata kishin Lekë Qokun. I them: Lekë, turmat po vijnë drejt godinës, më shpjego se çfarë po bëjnë?" Leka më përgjigjet se ata po afronin një makinë vetëshkarkuese riportabël me karrocë të ngritur. Siç dukej, donin ta përdornin si mburojë nga frika e ndonjë goditjeje nga ana e SHIK-ut. Unë raportoj lart për gjendjen. Nga Leka më vjen informacioni se bëhej fjalë për rreth 80 vetë të armatosur me "Tomsonë", "Zastava", kallashnikovë, çifte, dhe me granatahedhës. Hapet zjarr kundër godinës. Pyes Lekën se çfarë shihte. Ai më përgjigjet: "Në dhomë shoh vetëm flakë dhe tym. Jashtë shikoj vetëm gra dhe fëmijë. Ata që qëllojnë janë të fshehur.. nuk mund t'i godasim dot. Shikojmë vetëm flakët e armëve të tyre". Marr në telefon "shokët" që ndodheshin tek Ujët e Ftohtë. Ata më raportojnë se nuk mund të vijnë në ndihmë, sepse gjithçka ishte llahtarë. Një qytet i tërë i armatosur.

Lidhem sërish me Lekën... Më thotë: "K... jam plagosur!". Zëri i tij po vinte duke u shuar... Pas pak shton..: "Këtu është tym e flakë. Shikoj vetëm dy trupa të shtrirë. Më ka hyrë një plumb në krahun e djathtë e më ka dalë matanë". Efektivi kishte edhe bomba dore, por asnjeri prej tyre nuk dinte t'i përdorte...

Ora 12 e 15. SHIK-u goditet me granatahedhës. Gati tërë kati i dytë shembet. Në këtë çast ndërpritet komunikimi me telefon. Mbeten 6 të vrarë, ndërsa 10 të tjerët shqyejnë një nga dritaret e siguruara me hekura dhe dalin duke iu kacavjerrë kodrës. Atje u dalin disa nga banorët vlonjate, të cilët i strehojnë nëpër shtëpia. (Evakuimi i tyre për në Tiranë, një e nga një, do të fillonte vetëm pas dhjetë ditësh. )

Nuk kalojnë shumë minuta dhe më vjen një tjetër telefonatë nga jashtë, ku më njoftohej se Besnik Hidri ishte hedhur nga kati i dytë dhe ndodhej tek oborri i Shkollës së Marinës, e cila është ngjitur me ndërtesën e SHIK-ut. Në të vërtetë, Besnikun e kishte hedhur atje presioni i goditjes nga granatahedhësi. Kolegu ynë e kishte gjetur të shtrirë në bar. Marr në telefon "X"-in e Marinës, një pusht djalë. Ai më përgjigjet se nuk mund ta ndihmonte, se kishte hall se mos e vrisnin.

Kolegu im e merr në makinë për ta çuar atje ku i thashë unë, në spital, po rruga ishte plotësisht e bllokuar. E urdhëroj ta dërgonte në Pashaliman, ku më pas çoj një infermiere.

Pas ndërtesës së SHIK-ut u vjen radha depove dhe reparteve afër ndërtesës. Goditet Komanda e Marinës dhe Shkolla e Marinës. Për 2 orë shkatërrohet gjithçka.

Ora 2 e mëngjesit. Rrethohem në Kuz Baba. Nuk sulmohem, pasi ndërhyjnë disa oficerë vlonjatë. Numëroj 4 herë tentativë për sulm, kundër zyrave që kishim në Kuz Baba. Më në fund, me një makinë të një oficeri vlonjat, largohem fshehurazi në drejtim të fabrikës se çimentos, në Pallatin e Sportit dhe mbërrij tek "Kulaçi". Sapo arrij atje më ndalon një grup i armatosur, rreth 20 veta gjithsej. Ata kishin ngritur një barrikadë në rrugë dhe kishin lënë vetëm një shteg të vogël për të kaluar. Një burrë, me një hu të madh në dorë, më urdhëron të zbres poshtë. Shikoj 4 trupa të shtrirë... Ai që kishte hurin, më duket se më njeh dhe më thotë të largohem. "Ikni, frikacakë!",- thotë ai.

Hyj në Pashaliman. Shoh 14 oficerë dhe kapterë. Takoj oficerin që kishte sjellë aty Besnik Hidrin. Trupi i tij ishte buhavitur krejtësisht, ndërsa gjysmën e krahut dhe syrit të majtë e kishte krejtësisht të shpartalluar. E pyeta: "Besniku je?". Ai më përgjigjet vetëm me një lëvizje qerpikësh. U lutem oficerëve të nxjerrin anijet. Ata më përgjigjen: "Ik edhe ti që këtej, se po të gjetën këtu, do të na vrasin edhe ne". Lajmëroj për ardhjen e një helikopteri. Ai vjen në orën 4:15, por Besniku nuk gjen më shpëtim. Ai vdes gjatë rrugës.

Në 1 mars sulmohet pika sinjalo-vrojtuese e Bazës Detare dhe Baza Rezervë e Flotës, që shërbente për riparimin e nëndetëseve. Më thonë se kapterit F.Koka i mbaruan të 4 karikatorët me fishekë, pasi i kishte zmbrapsur për 40 orë rresht. E kapën rob, e masakruan... Në tunelin e nëndetëseve, 630 metra të gjatë, vidhet gjithçka, me një vlerë qindra milionë dollarë.

Shkoj për në Sarandë. Në zyrën e SHIK-ut mbërrij në orën 9:00. Takoj të parin, Alfred Dulen. Marr në telefon Zhulalin dhe pas disa replikash të ashpra, ai më thotë të nisem për në Tiranë. Mbërrij në Gjirokastër në orën 11:00. Lidhem me Sheme Kosovën. Rruga Gjirokastër-Tepelenë ishte e bllokuar dhe unë kërkoj të sjellin dy helikopterë. Të 22 vetët sa ishim, nisemi për në Tiranë.

Në Ministri të Mbrojtjes paraqitem në orën 5 pasdite. Aty më del sekretari i ministrit, Robert Ligorama, i cili më thotë se "ministri nuk të pret ty". Pas kaq kohësh kthehem në shtëpi, ku më dinin të vdekur. Të nesërmen në datën 2, të gjithë kishin dhënë dorëheqjen, qeveria dhe Shemja. Për mua u mor vendim që 4 ditë të qëndroja në zyrë, në gjendje arresti, madje dhanë urdhër të fillonte çështja penale. Prokurori i çështjes, në fund të hetimeve, më shpall të pafajshëm.

20 shtator 1997, më liruan nga detyra. Kam shërbyer në këtë detyrë, që nga 20 korriku i vitit 1993"...

…Fundi i shënimeve

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 159
    Postimi i Fundit: 21-06-2009, 12:50
  2. Studime shqiptaro-ilirike
    Nga dodoni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 50
    Postimi i Fundit: 18-04-2008, 17:05
  3. Lufta e Serbise me Historine
    Nga Eni në forumin Historia botërore
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 03-12-2007, 17:01
  4. Dëshmitë e Bedri Spahiut për historinë
    Nga Brari në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 02:00
  5. Për dëshmitarët e Jehovait
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •