Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 44

Tema: lopes lopsi

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-08-2007
    Postime
    9

lopes lopsi

Tė nderuara shoka e forumit ,
    jam njė arbėresh ka Itallia e jam'e kėrkonj lajme mbalė fėmiles e katanandes t'ime ēė ja i thoin Lopes . Fėmilja e Llopsve erdh ka Shqipėria tek viti 1470 , kur Theodoro Llopes sualli t'jeret arbėreshė ē'ishin me atņ e stisi katundi e Shėn Mitrit ( San Demetrio Corone ) . U kam gjithė xhenealloxhin e LLopsve ēė ka viti 1300 , po do tė kisha mė shumė llajme mbalė kėsaj fėmilė . U di se LLopsėret erdhėtin ka njė katund ēė ish ka Saranda e Butrinti , po nėng di si ja i thon . Di edhé se patin tre katunde ēė atą administruen ; si tri jan Ylėzat ēė kan tek stemi .
    Stemi i fėmiles ishė njė krye lopie ēė pėsiper kish njė kurorė me 5 maja e pėrposh 3 ylza . Shumė shurbise i di pse kemi disa karta e shumė shurbise i gjiėita tek arkivet .

U nėng di tė shkruenj mirė gjuhen shqipe po kam shprezė ndė ju mė kuptoni .

Ndose doni disa lajme sosen se me thuani

Pino Baffa

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-07-2006
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    856
    sa interesante.... une nuk di ndonje informacion se me gjithe qejf do te te kisha ndihmuar...

te pergezoj per kete nisme interesante dhe te guximshme

Pėrshėndetje Pino,

Nga tė dhėnat qė na jep, besoj se bėhet fjalė pėr Lopėsin, fshat afėr Konispolit.
    Nuk kam informacion nėse ky fshat ėshtė ende i banueshėm, por po tė jap disa tė dhėna qė i gjeta.

Thimi Mitkoja (1820-1890)
    “… Lopėsi (Helopia nė Molosi), sot njė fshat i vogėl nė Thesproti afėr Konispolit.
    Nė kohėn e lashtė ato vise ishin tė famshme si rritėse gjedhi, sepse edhe Herakliu rrėmbeu qetė me nam tė Geryonit, mbretit tė Ambrakisė, pasi e mundi mė 1350 p.e.s….
    … shqip lopė edhe lopės, ai qė ruan lopėt.” (tetor 1859)

Pra me sa duket, fshati Lopės ka vazhduar tė jetė i banueshėm deri mė 1859

i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anėtarėsuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379
    Lopesi,

eshte fshat Cam.
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Dalan
    Nga tė dhėnat qė na jep, besoj se bėhet fjalė pėr Lopėsin, fshat afėr Konispolit.
    Nuk kam informacion nėse ky fshat ėshtė ende i banueshėm, por po tė jap disa tė dhėna qė i gjeta.

Thimi Mitkoja (1820-1890)
    “… Lopėsi (Helopia nė Molosi), sot njė fshat i vogėl nė Thesproti afėr Konispolit.
    Nė kohėn e lashtė ato vise ishin tė famshme si rritėse gjedhi, sepse edhe Herakliu rrėmbeu qetė me nam tė Geryonit, mbretit tė Ambrakisė, pasi e mundi mė 1350 p.e.s….
    Le citojme Platon, sipas "komenteve" te te cilit ca kerkojne Atlantiden ne Spanje, ca ne Malte dhe ca ne Turqi.

(Pino te me falesh per kete paranteze, pa lidhje ne dukje primare me kerkimin tend, por me lidhje te rendesishme per historine e shprishur te popullit tone.)

"Puna e dhjete qe ju caktua Herakles ishte qe te merrte gjedhin e Gerionit nga Eritheja. Eritheja ishte nje ishull, qe tani quhet Gadera, qe shtrihej prane Okeanos. Aty jetonte Gerioni, biri i Kryseartit dhe vajzes se Okeanos, Kalleroi. Ai kishte trupin e tri njerezve te bashkuar ne bel(Pino, sikur the qe qene tri ylleza mbi kurore?), qe ndahej perseri ne tre nga nga kofshet e poshte. Ai kishte ne pronesi gjedh me ngjyre te kuqe qe kullotej nga Euro- ti- Joni dhe mbrohej nga Orthos (Arta-shenimi i Styx), qeni me dy koke i lindur nga Ek-hidna dhe Typhon.

Herakles kaloi neper Europe (nuk ishte grek dhe nuk jetonte Herakles ne Greqi keshtu?) qe te arrinte tek ky gjedh, vizitoi Libine...ndertoi dy shtylla kundrejt njera tjetres ne kufijte e Europes dhe Libise ne shenje perkujtimore te ketij udhetimi. (shtyllat e Herakles ne ...Gjibraltar!-shenim i Styx)... Hyllos ...i dha nje kupe te arte me te cilen ai kaloi Okeanos(s'kam degjuar ndonjehere te kalohet oqeani dhe te mbetesh ne te njejtin breg nga u nise)...Kur arrtiti ne Eritheja (aty ku banonte Gerioni- shenim i Styx) ai pushoi ne Malin ATLAS"

Mbase i duhet thene Pinos te veje te kerkoje stergjysherit ne Spanje, ose Libi. Ka edhe osione Turko-Malteze.

Per ata qe me kane shkruar privatisht: Me vjen keq qe nuk mund t'ju pergjigjem, pasi jam perjashtuar nga forumi per arsye te padeklaruara. Me siguri kam thyer rregulloren e Greqise ne mungese. IP nuk nuk me funksionon dhe tani. Do ishte mire te merrni parasysh se asgje nuk eshte private ne kete forum.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 17-08-2007 mė 21:47
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga arbėresh
    Tė nderuara shoka e forumit ,
    jam njė arbėresh ka Itallia e jam'e kėrkonj lajme mbalė fėmiles e katanandes t'ime ēė ja i thoin Lopes . Fėmilja e Llopsve erdh ka Shqipėria tek viti 1470 , kur Theodoro Llopes sualli t'jeret arbėreshė ē'ishin me atņ e stisi katundi e Shėn Mitrit ( San Demetrio Corone ) . U kam gjithė xhenealloxhin e LLopsve ēė ka viti 1300 , po do tė kisha mė shumė llajme mbalė kėsaj fėmilė . U di se LLopsėret erdhėtin ka njė katund ēė ish ka Saranda e Butrinti , po nėng di si ja i thon . Di edhé se patin tre katunde ēė atą administruen ; si tri jan Ylėzat ēė kan tek stemi .
    Stemi i fėmiles ishė njė krye lopie ēė pėsiper kish njė kurorė me 5 maja e pėrposh 3 ylza . Shumė shurbise i di pse kemi disa karta e shumė shurbise i gjiėita tek arkivet .

U nėng di tė shkruenj mirė gjuhen shqipe po kam shprezė ndė ju mė kuptoni .

Ndose doni disa lajme sosen se me thuani

Pino Baffa
    Ti e shkruan shqipen nė mėnyre tė mrekullueshme i dashur Pino, jo kėta qelbesira qė na kanė uzurpuar pushtetin dhe median dhe nuk dijnė tė lidhin dy llafe shqip ndėrsa ti vjen kėtu e kėrkon origjinat e gjakut tėnd mbas 700 kusur vitesh.

Un tė keshilloj tė ikėsh vetė ta shohėsh shqipėrine e dashur sepse ato janė vėnde tė mrekullueshme. Do vuash pak sepse fatkeqsisht ne shqiptarėt e memėdheut kemi vendosur qė vendin t'ja lejmė nė dorė analfabetėve dhe pashkollsave qė shiten pėr dy groshė, por mendoj se dhe eksperienca jote, i gjen apo nuk i gjen mė rrėnjet e familjes atje do jetė sidoqoftė e paharrueshme.

A bėn ta postosh pak stemėn heraldike tė familjes tuaj ? Po ndonjė harte qė mund tė keni ?

I bėj thirrje arbereshėve qė kesaj rradhe ja kemi nevojėn mė shumė se sa ja kishim nė 1912 dhe kohes se parapavarsisė, sepse jemi tė rrethuar nga gogola si nga jugu si nga veriu si nga brėnda shqiperise qė duan ta ndajne e ta bėjne copė copė. Vazhdimėsia kulturore dhe tradita qė keni ruajtur janė arma mė e forte qė kemi pėrpara botės pėr vetvendosjen tonė.

Gjithe te mirat.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 17-08-2007 mė 23:41
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-08-2007
    Postime
    9
    Ju falėnderonj shumė ju gjithėve pėr kėtņ ēė shkruajtit . Poka , si kuptova , katundi Llopsi merr kėt ėmer ka Herakliu .... po mosnjerģ di historien e katundit ( fshatit ) ? ka kush qe i banuer , kush qen fėmilat ēė mbetin atjč , e ndose ishė njė herė njė femilė ēė ja i thoijn Llopes ?
    Fėmila ime e LLopsve par sa tė vini nė Italli martoi gra ē'ja i thojn : Thopia , Muzaqi , Berish osč Beriz , Stresja , Trakkis , Pulati-Spano , Spata , Tocco e Karnakoupoulos . Ndose ndonjerģ dģ Historie , e ka njė xheneallogjģ e kėtire fėmilė , ndņdhe dģ edhč pėr fėmilen e LLopsve .

Edhé mė shumė ju falenderonj per gjithė kėtą tė mira ēė mė that . U di tė shkruanj arbrishtien , po shqipja ė njė gjuhė ēė ka fjala ēė na ngė njohmi , shumė i kemi ghega , e shumė fjala ndėrruen , ē'kur na iktim ka mėmėdheu jonė . Katundi im , ēė ja i thon Shėn Sofia ( Santa Sofia d'Epiro ) qe i banuer ka arbėreshė ēė vijn ka Epiri . Ish viti 1474 , e ishin vet pak fėmilė ( bafa , mashi , mirak , beēi , etc . ) , ēė qen tė siell nė Italli ka Marko Beēi ( ēė qe i bėn Baron nga Ferdinando II d'Aragona )....
    ... njė moter e Theodorit Llopes martoi njė vėlla e Markut Beēi ....

Nėng di sa t'ju dėrgonj fotografin e stemit , po atņ , ndė ju doni , mėnd e shini tek njė forum ēė ja i thon : genmarenostrum.forumup.it ; pra ecni tek vuxha "Araldica Mediterranea " e pra tek ku thot " stemma famiglia Lopes "

Stemi ėshtė aģ e fėmiles ēė gjėndet tek pllasi Llopsve Shėn Miter . Ėshtė aģ ēė thėrritet nė aralldikė "massacro bucranico" ;
    stemi me kuroren me pesė mala dhe me tri ylėza gjėndet sot vet te disa karta .

Shkruni shpeit

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Tungjatjeta Pino:

Gjuha qe shkruan eshte shume e qarte. Per mendimin tim, fshati Lopes nuk emertohet nga Herakliu, por quhej keshtu ne kohe te Gerionit (Here-Jonit?!) mbret i Epirit dhe mbase mbreti me i lashte emri i te cilit eshte percjelle/ruajtur deri sot ne historine e Ballkanit Perendimor.

Do ishte me shume interes ne se dikush mund te sillte nje harte te Konispolit ku te rrethonte vendodhjen e Lopesit. Per mendimin tim duhet te jete diku afer tokave pjellore te Kestrines (a e njihni ju Pino kengen arbereshe "Ulu mal te shoh Kestrine"?Ne se po, kjo deshmon per origjinen tuaj nga ai rajon) Gjithashtu, ka shume mundesi qe molloset (fis epirot me ze) dhe lopesit korrespondojne. Emertimet e reja (mollos/tallos)jane jane zgarravitje greke mbi historine.

Sic e kam cekur ne postimin me lart, Gerioni dhe Lopesi (sipas historianeve te katedrave te sotme te historise antike) eshte ne Gadeira te Spanjes. Sigurisht, perderisa princerit e lashte Arbereshe (te mbetur ose kurbetit) perfituan kenaqesine e te berit barone ne oborret e Fernandeve e Aragonave, dhe D'Anjou -ve te pabese.

Pino, ku jane tre Yllezat? Di gje pse jane 4 cepa ne kurore?
    Stema per te cilen shkruan Pino mund te shihet ne kete link.

http://genmarenostrum.forumup.it/vie...genmarenostrum
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 18-08-2007 mė 08:25
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga arbėresh
    Edhé mė shumė ju falenderonj per gjithė kėtą tė mira ēė mė that . U di tė shkruanj arbrishtien , po shqipja ė njė gjuhė ēė ka fjala ēė na ngė njohmi , shumė i kemi ghega , e shumė fjala ndėrruen , ē'kur na iktim ka mėmėdheu jonė . Katundi im , ēė ja i thon Shėn Sofia ( Santa Sofia d'Epiro ) qe i banuer ka arbėreshė ēė vijn ka Epiri . Ish viti 1474 , e ishin vet pak fėmilė ( bafa , mashi , mirak , beēi , etc . ) , ēė qen tė siell nė Italli ka Marko Beēi ( ēė qe i bėn Baron nga Ferdinando II d'Aragona )....
    ... njė moter e Theodorit Llopes martoi njė vėlla e Markut Beēi ....
    Kot pėr kuriozitet, ku shtriheshe gegėria sipas tė dhėnave tė arbėreshėve ? Ku ishte kufiri gegė/toskė ?

E dyta, e pashė atė forumin. Tė them tė drejtėn dhe mua mu duk mė tepėr si njė stolisje se sa stemė heraldike qė sic thoshte dhe dikush atje nė forum : "i mungon skudoja". Duhet te vendosėsh njė shenjė mė tė qartė.

Pėrsa i pėrket burimeve un tė kėshilloj kėtė njėherė. Ka pėr shqipėrinė por e kam lexuar para shumė kohėsh dhe nuk e mbaj mėnd nėse ka pėr Lopes apo jo. Gjithsesi mund tė ketė referenca tė vlefshme nėpėr librat e tjerė. Po te jap dhe ca libra te tjere:

Grandes Familles de Grčce, d'Albanie et de Constantinople: Dictionnaire Historique et Généalogique nga Sturdza, Mihail Dimitri

Cenni generali intorno ad un viaggio neela Bassa Albania (Epiro) ed a Tripoli di Barberia, nga Guido Cora botuar mė : 1875

Memorie istoriogeografiche della Morea riacquistata dall'armi Venete del regno di Negroponte e degli altri luoghi circonvicini :
    e di quelli ch'hanno sottomesso nella Dalmacia e nell'Epiro dal principio della guerra intimata al Turco in Constantinopoli 1684 sino all'anno presente 1687 .. nga Coronelli, Marco Vincenzo ; Moro, Giovanni Battista botuar me 1687 ( do jete shume e veshtire ta gjesh)

ka dhe te tjera por duhet te germosh mbase me vete arkivat arbereshe te cilat disa prej tyre nuk jane te listuara ne asnje katalog ose ndodhen nen nje titull ne koleksione private. Shume prej tyre ndodhen ne nje librari kerkimore ne Amerike pra nuk terhiqen dot.

Sic thote dhe Styxi siper, nje harte do ndihmonte shume ne gjetjen e vendodhjes se ketij fshati dhe ta krahasonim me gjendjen e sotshme.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 18-08-2007 mė 08:21
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Me mallengjeu arbreshi ,sa deshire do te kisha te shtohesh numeri i arberesheve ne forum.
    Pershendetje vella arberesh.

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •