Postuar më parë nga
RaPSouL
“Janë zhdukur dëshmitarët që panë krimet e '97-s”
Ish-nënkryetari i Shërbimit Informativ Kombëtar, Bujar Rama, është katërcipërisht i bindur se çdo lloj krimi i vjetër dhe dosje e vjetër duhet të rishihet për të gjetur autorët. Si një personazh shumë i njohur i periudhës së trazirave të vitit 1997, Rama shpreh bindjen se shteti duhet të vendosë drejtësinë në vend, duke gjetur ata që vranë dhe masakruan njerëzit e shtetit, por edhe që shkatërruan vendin.
Një prej atyre ngjarjeve, që Rama thotë se nuk është përmendur fare këto vite, është masakrimi i policit Gjergj Mehmeti në Qafën e Gjashtës në Sarandë dhe, sipas tij, shteti duhet të vërë përpara përgjegjësisë autorët e këtij krimi. Por nga ana tjetër edhe Rama është në unison me ish-kolegë të tjerë, kur deklaron se janë zhdukur gjurmë dhe prova për shumë nga çështjet e asaj kohe. Rama shkon edhe më tej, kur shprehet se sot nuk gjenden as dëshmitarë, duke lënë shumë për të nënkuptuar. Në një intervistë për "Tirana Observer", Bujar Rama jep mendimin e tij për atë që po debatohet ditët e fundit për hapjen apo jo të dosjeve për trazirat e vitit 1997.
Zoti Rama, ditët e fundit është hapur sërish debati për hapjen apo jo të dosjeve për trazirat e vitit 1997. A jeni ju për rihapjen e dosjeve?
Unë mendoj se drejtësia është drejtësi dhe duhet të vendoset në çdo kohë, që krimet e pazbuluara të zbulohen. Kjo pavarësisht se ka kaluar një kohë shumë e gjatë. E para, është një brengë familjare dhe duhet të jepet shembulli që shteti përfaqësues ligjor të tregojë se nuk i lë krimet pa zbuluar, duhet të bindet se çdo krim ndaj njerëzve dhe shtetit duhet të ndëshkohet. Nga ana tjetër, drejtësia duhet ta bëjë këtë pa anësi politike. Nëse ka ndikim politik e humbet të drejtën për të qenë.
Në vitin 1998 Prokuroria e Përgjithshme ka hapur një megaproces hetimor, ku u arrestuan gjashtë ish-zyrtarë të lartë të shtetit të asaj kohe. Një prej tyre ishit edhe ju, si nënkryetar i Shërbimit Informativ Kombëtar, ku u akuzuan për krime kundër njerëzimit. Por, ai proces dështoi. Si e komentoni ju këtë fakt pas kaq vitesh?
Ishte e natyrshme që të hapeshin dosjet që morën pjesë. Ne e kaluam një proces të tillë. Por drejtësia duhet të flasë dhe drejtojë në këto ngjarje, ka më shumë zhurmë se sa për të çuar të drejtën në fund. Kryesore janë provat dhe dëshmitë. Unë mendoj se viti 1997 është një litar që ka mbetur jashtë dhe vetëgjyqësitë vazhdojnë, kështu që drejtësia duhet të jetë e paanshme. Ajo që ndodhi me ne të gjashtët është komentuar gjatë. Në atë moment e kemi kundërshtuar, se shteti ushtarak në emër të ligjit do të veprojë pavarësisht se kush është në pushtet. Ushtaraku është ligji. Ne zbatuam ligjin dhe e vetmja akuzë që mund të kishte ndaj nesh, duhet të ishte përse nuk u zbatua ligji dhe jo përse u zbatua ligji.
Zëvendësministri Agim Shehu ka deklaruar se janë zhdukur një numër i madh provash nga ato dosje. Sa mund të ndikojë kjo në rinisjen e hetimeve?
Unë nuk mund të jap dot mendim të saktë për këtë deklaratë, pasi nuk e kam ndjekur. Sipas informacioneve që kam, është e natyrshme të mendojë ashtu. Edhe unë mund të them se janë zhdukur gjurmët e provave dhe shumë prej tyre nuk ekzistojnë, por nga ana tjetër edhe disa dëshmitarë nuk ekzistojnë. Krim makabër është djegia e gjallë e një polici me emrin Gjergj Mehmeti në Sarandë, i cili u masakrua në Qafën e Gjashtës. Është një ngjarje makabre që sot ende nuk ka asnjë gjë të zbardhur. Është vrarë një polic, është masakruar një njeri i shtetit dhe ne nuk dimë autorët. A nuk do të ishte e drejtë të gjendej kush është ai.
.........
Klosi: Hapja e dosjeve është punë e Prokurorisë
Ish-kryetari i SHIK-ut, Fatos Klosi, është i bindur se hapja e dosjeve të vitit të mbrapshtë 1997, nuk do të bënte gjë tjetër veçse do të përdorej për qëllime politike. Gjithmonë i mendimit se në Shqipëri nuk ka më sekrete, Klosi shprehet se, për vitin 1997 ka pasur disa komisione dhe një sërë hetimesh, por zbardhja e plotë e ngjarjeve nuk u ka interesuar politikanëve të bëhet, por është përdoruar nga këta të fundit në momente të veçanta. Ndërkohë për arrestimet e fundit që ka nisur Ministria e Brendshme, Klosi u shpreh se, kjo është një detyrë që i takon Prokurorisë dhe jo, Ministrisë së Brendshme. "Hapja e hetimeve të atyre ngjarjeve është një vendim politik, nëpërmjet të cilit duan t'i kujtojnë shqiptarëve atë që kaluan në '97-n, që i kishin harruar me zgjedhjet e 2005-s. Rihapja e këtyre hetimeve është një çështje e politikës dhe e Prokurorisë, dhe nuk besoj se është punë e Ministrisë së Brendshme, e cila ka me se të merret, siç janë zbardhjet e ngjarjeve të sotme", ka thënë Klosi.
Bujar Nishani
"Rihapja e hetimeve për vrasjen e gjashtë gardistëve dhe plagosjen e disa punonjësve të policisë më 23 maj 1997, solli provat e mjaftueshme për vënien para drejtësisë të autorëve të atij krimi monstruoz.
Majlinda Bregu
"Shpesh herë jemi ankuar se drejtësia nuk është vënë në vend, nuk është asnjëherë vonë për të vendosur drejtësi".
Skender Gjinushi
“Këto ngjarje janë mbyllur me kërkesën e tij, në presionin e tij, me motivin që Shqipëria të shkonte përpara. Dhe nëse Berishës i ka mbetur koka mbrapa do t'i rihapë, po nuk do të dijë t'i mbyllë këto dosje, sepse ato denoncojnë në fund të fundit vetëm një njeri, Sali Berishën".
Krijoni Kontakt