Close
Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 72

Tema: Kim Mehmeti

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Postime
    11

Kim Mehmeti-Televizioni maqedonas, gabimi im mė i madh

Intervista/ Shkrimtari Kim Mehmeti rrėfen aventurėn televizive

Anila Mema

E ndjenė mungesėn e heshtjes sė dhomės sė tij tė punės. I mungojnė rreshtat e shkruajtura shkujdesur nėpėr blloqet e vogla, edhe rreshtat e gjatė apo vargjet e veprave tė ndryshme, tė cilat i lexonte pėr natė. Tashmė si mbetet mė kohė e lirė pėr to. Publicisti i njohur Kim Mehmeti, sapo ėshtė pozicionuar si nėndrejtor i Televizionit Publik nė Maqedoni. Peripecitė, vėshtirėsitė, zhgėnjimet apo gabimet, i rrėfen tė gjitha nė njė intervistė tė dhėnė pėr gazetėn.

Si vendosėt tė shkonit nė kėtė pozicion tė ri?

Nuk do tė kisha dashur asnjėherė ta bėja njė punė tė tilla, apo tė synoja tė zija njė vend tė tillė nė televizon. Jam njė njeri me shumė ide, por besoj se njė ide e tillė nuk do mė kishte lindur kurrė. Por ndonjėherė njeriu shkon aty ku nuk do, aty ku e ēon fati a rrethanat. Thjeshtė dua tė them se shkuarja ime nė atė televizion, ka tė bėjė me njė obligim timin, miqėsor ndaj Ali Ahmetit. Ishte dėshira e tij e madhe qė mė bėri tė vendos edhe pse u pėrpoqa shumė ta bindja se nuk mund ta pranoja diēka tė tillė dhe se jam nga ata njerėz qė nuk e njoh fare atė media. Donte dhe ishte i sigurt qė unė mund tė bėja diēka pėr atė televizion. Tani ndodhem aty, por, gjithsesi e konsideroj njė nga gabimet mė tė mėdha tė jetės sime. Pasi ky ėshtė njė gabim, i cili vlen pėr njė arsye se nė atė televizion mungojnė tė gjitha standardet e gazetarisė dhe krijon mundėsinė, qė aty tė angazhohen tė gjithė njerėzit e rinj, tė cilėt mund tė fillojnė ēdo gjė nga e para dhe mund tė ripėrtėrihet gjaku gazetaresk. Madje tė vihen disa standarde, tė cilat deri tani nuk kanė ekzistuar. Nė kėtė kontekst, unė jam i gatshėm, qė aty tė angazhohen njerėz tė rinj nga mbarėhapėsira shqiptare, pa lėnė mėnjanė edhe ndihmėn e profesionistėve si dhe atyre jashtė Maqedonisė, pasi kėtu nė Kosovė mediat elekotronike janė shumė tė pazhvilluara.

Thatė "gabim", pėrse?

Ėshtė njė gabim se mbi tė gjitha nuk kam ambicje se nė biografinė time nuk kam peshė tė rėndėsishme drejtorllėqet. Unė luaj qė nė biografinė time tė dominojė ai elementi, Kim Mehmeti, shkrimtar, jo kjo tjetra, qė ėshtė pjesė e jetės pėr tė ekzistuar. Madje, unė shkova aty nga pozita e drejtorit nė pozitėn e nėndrejtorit tė pėrgjithshėm. (Kam qenė drejtor i njė organizate joqeveritare, pastaj unė shkoj nga tė ardhurat mė tė mėdha mujore, nė njė "shtėpi publike", ku paga mujore vonohet tre muaj dhe ėshtė shumė mė e vogėl nga ajo qė e kisha). Normalisht duhet tė jetė e logjikshme. S'besoj se duhet tė ketė ndonjė njeri kaq tė marrė qė tė bėjė diēka tė tillė. Dua tė mbetem undhėheqės i dhomės sime tė punės, ku shkruaj, ku krijoj edhe ajo mė realizon. Kjo ėshtė diēka qė mė lodh dhe mė ka lėnė pasoja nė atė qė unė dua tė bėj.

Ndonjėherė u duket e pabesueshme se aty paraprakisht ēdo parti shqiptare dhe maqedonase, sillte ndonjė zhargon me partizanėt e vetė partiakė, qė u futėn tė luanin rolin e gazetarit. Partia e dikurshme, PDSH-ja e Arbėn Xhaferit, bėri njė partizim tė tmerrshėm nė atė televizion qė unė jam, dhe tani duhet kohė tė dilet nga kjo gjendje. Tė gjitha kėto tė harxhojnė energji, koncentrim, disponim e jetė, tė cilat sė bashku sjellin shumė pak apo fare kėnaqėsi…

Sa ka ndikuar nė letėrsinė tuaj pozicioni juaj i ri?

Ka ndikuar shumė nė letėrsinė time. Ka disa muaj, qė unė nuk merrem me letėrsi, madje, kur pranova tė vij kėtu harrova edhe alfabetin e gjuhės shqipe. Nuk i jam i mėsuar. Thjeshtė, pėr krijuesin, kėto pozicione janė vende, qė lenė shkretėtirė nė punėn e tij apo nė vetėqenien e atij njeriu. Tek unė ka ndikuar shumė, nė atė mėnyrė, qė kėto dy muaj kam harruar shkrim dhe lexim. Mė duket se nuk e njoh Kimin e dikurshėm, qė ēdo mbrėmje lexonte diēka dhe shpesh shkruante ndonjė rresht. Me pak fjalė ėshtė bėrė njė rrėmujė e vėrtetė tek unė, qė nuk mė lejon tė jem ai qė jam nė tė vėrtetė. Besoj se ėshtė bėrė ndonjė rrėmujė edhe aty ku kam shkuar, se njerėzit pėrnjėherė ballafaqohen me disa kėrkesa tė tjera qė i shtroj unė. Dua dhe po mundohem tė sjell nė kėtė televizion shumė profesionalizėm, shumė departizim, dhe shumė depolitizim tė shoqėrisė shqiptare tė Maqedonisė.

Ēfarė reforme keni menduar tė ndėrmerrni nė kėtė televizion?

Ajo qė gjithmonė kam dashur dhe dua tė ndryshoj nė kėtė televizion ėshtė tė sjellim njė frymė tė re. Ne kemi njė rini tė edukueshme, kemi njė rini qė nuk ndihet inferiore pėrpara palės tjetėr maqedonase. Nė atė televizion do t'u jap shansin kėsaj rinie, duke e ditur se nuk i kushtohet asnjėherė hapėsira e takuar. Madje, rinia ėshtė parajsa e kėsaj toke, sė cilės nuk i jepet mundėsia tė rritet, tė hedhė rrėnjėt e veta, dhe atėherė ne e kemi shkatėrruar dhe tė ardhmen e kėtij vendi.

Ēfarė do tė bėje pėr t'u kthyer sėrish te letėrsia?

Shumė shpejt do tė rikthehem te letėrsia. Kurrė nuk e kam parė tė ardhmen time nėpėr funksione tė tilla dhe do tė paguaj kėtė ēmim dhe jam i vetėdijshėm se "letėrsia" do tė mė kuptojė. Mjaft lexoj vetėm procesverbale. Kontrata qė duhen tė nėnshkruhen, kam filluar tė dėgjoj gazin parlamentar, qė kurrė nuk e kam dėgjuar, kam filluar tė lexoj njė letėrsi tjetėr qė kurrė nuk mė ėshtė dashur. Mirėpo tani nuk mundem pa letėrsinė e vėrtetė. Madje, mund tė them se unė jam njeriu i vetėm dhe mė i interesuar qė "Kim Mehmeti", tė jetė jashtė kėtij pozicioni.

Cili ka qenė krijimi juaj i fundit?

Gjėja e fundit qė kisha nė dorė para se tė vija nė kėtė vend ėshtė njė roman, dorėshkrimin e tė cilit e pėrfundova para se tė vija nė kėtė vend. Tashmė, ai roman ėshtė nė fazėn e botimit nė shtėpinė botuese "Dukagjini" nė Pejė, i cili besoj se brenda kėtij viti do tė dalė. Gjithsesi, shkrimi ėshtė ai qė mė realizon. Ndoshta nuk do tė jem aq i dėnuar tė mė vdesin tė gjitha ndjesitė apo fryma krijuese.

Ēfarė keni lexuar sė fundmi?

Romani i fundit, qė unė kam lexuar ėshtė "Lėkura e qenit" nga Fatos Kongoli, por kam lexuar edhe ndonjė gjė tė huaj qė mė ka rėnė nė dorė, sepse ka dy tre muaj qė lexoj vetėm gazeta.

Kush ėshtė Kim Mehmeti

Kim Mehmeti, ka lindur nė vitin 1955 nė fshatin Gėrēec nė afėrsi tė Shkupit, ku edhe jeton. Puna e tij e gjatė si reporter shėnohet nė mjaft revista kulturore, gazeta etj. Ka punuar si reporter i lirė nė gazetėn "Flaka", redaktor i revistės kulturore "Jehona", redaktor i veprimtarisė botuese pranė SHGB "Flaka", koordinator i programit botues pranė Institutit Shoqėri e Hapur. Ka qenė gjithashtu redaktor pėrgjegjės i Rrjetit Alternativ Informativ pėr Maqedoninė dhe drejtor ekzekutiv i Qendrės pėr Mirėkuptim dhe Bashkėpunim Multikulturor nė Shkup. Ėshtė shkrimtar bilingual, i cili pos nė gjuhėn amtare shkruan dhe boton edhe nė gjuhėn maqedonase. Shkruan prozė, tekste publicistike dhe pėrkthen nga gjuha maqedonase nė shqipe, dhe anasjelltas. Deri tani ka botuar mė tepėr se dhjetė libra nga tė cilat veēojmė: Pėrmbledhjet me tregime: "Bolero", "Fati", "Fati i Fatushes", "Fshati pa varreza"… Romanet: "Shtat netė dėnesje" dhe "Fshati i fėmijėve tė mallkuar". Tė gjithė librat e tij janė botuar edhe nė gjuhėn maqedonase. Tregime tė kėtij autori janė pėrkthyer dhe botuar nė gjuhėn franceze, gjermane, angleze, turke, polake, kroate, sllovene. Nė mesin e mė shumė pėrkthimeve nga gjuha shqipe nė gjuhėn maqedonase veēojmė atė tė "Kanunit tė Lek Dukagjinit", qė ėshtė vlerėsuar si njė kontribut i veēantė i tij dhe "Eskili - ky humbės i madh" tė Ismail Kadares.

(Gazeta Panorama,Tirane)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Davius : 30-07-2007 mė 13:22

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Postime
    11

Kim Mehmeti-Televizioni maqedonas, gabimi im mė i madh

Intervista/ Shkrimtari Kim Mehmeti rrėfen aventurėn televizive

Anila Mema

E ndjenė mungesėn e heshtjes sė dhomės sė tij tė punės. I mungojnė rreshtat e shkruajtura shkujdesur nėpėr blloqet e vogla, edhe rreshtat e gjatė apo vargjet e veprave tė ndryshme, tė cilat i lexonte pėr natė. Tashmė si mbetet mė kohė e lirė pėr to. Publicisti i njohur Kim Mehmeti, sapo ėshtė pozicionuar si nėndrejtor i Televizionit Publik nė Maqedoni. Peripecitė, vėshtirėsitė, zhgėnjimet apo gabimet, i rrėfen tė gjitha nė njė intervistė tė dhėnė pėr gazetėn.

Si vendosėt tė shkonit nė kėtė pozicion tė ri?

Nuk do tė kisha dashur asnjėherė ta bėja njė punė tė tilla, apo tė synoja tė zija njė vend tė tillė nė televizon. Jam njė njeri me shumė ide, por besoj se njė ide e tillė nuk do mė kishte lindur kurrė. Por ndonjėherė njeriu shkon aty ku nuk do, aty ku e ēon fati a rrethanat. Thjeshtė dua tė them se shkuarja ime nė atė televizion, ka tė bėjė me njė obligim timin, miqėsor ndaj Ali Ahmetit. Ishte dėshira e tij e madhe qė mė bėri tė vendos edhe pse u pėrpoqa shumė ta bindja se nuk mund ta pranoja diēka tė tillė dhe se jam nga ata njerėz qė nuk e njoh fare atė media. Donte dhe ishte i sigurt qė unė mund tė bėja diēka pėr atė televizion. Tani ndodhem aty, por, gjithsesi e konsideroj njė nga gabimet mė tė mėdha tė jetės sime. Pasi ky ėshtė njė gabim, i cili vlen pėr njė arsye se nė atė televizion mungojnė tė gjitha standardet e gazetarisė dhe krijon mundėsinė, qė aty tė angazhohen tė gjithė njerėzit e rinj, tė cilėt mund tė fillojnė ēdo gjė nga e para dhe mund tė ripėrtėrihet gjaku gazetaresk. Madje tė vihen disa standarde, tė cilat deri tani nuk kanė ekzistuar. Nė kėtė kontekst, unė jam i gatshėm, qė aty tė angazhohen njerėz tė rinj nga mbarėhapėsira shqiptare, pa lėnė mėnjanė edhe ndihmėn e profesionistėve si dhe atyre jashtė Maqedonisė, pasi kėtu nė Kosovė mediat elekotronike janė shumė tė pazhvilluara.

Thatė "gabim", pėrse?

Ėshtė njė gabim se mbi tė gjitha nuk kam ambicje se nė biografinė time nuk kam peshė tė rėndėsishme drejtorllėqet. Unė luaj qė nė biografinė time tė dominojė ai elementi, Kim Mehmeti, shkrimtar, jo kjo tjetra, qė ėshtė pjesė e jetės pėr tė ekzistuar. Madje, unė shkova aty nga pozita e drejtorit nė pozitėn e nėndrejtorit tė pėrgjithshėm. (Kam qenė drejtor i njė organizate joqeveritare, pastaj unė shkoj nga tė ardhurat mė tė mėdha mujore, nė njė "shtėpi publike", ku paga mujore vonohet tre muaj dhe ėshtė shumė mė e vogėl nga ajo qė e kisha). Normalisht duhet tė jetė e logjikshme. S'besoj se duhet tė ketė ndonjė njeri kaq tė marrė qė tė bėjė diēka tė tillė. Dua tė mbetem undhėheqės i dhomės sime tė punės, ku shkruaj, ku krijoj edhe ajo mė realizon. Kjo ėshtė diēka qė mė lodh dhe mė ka lėnė pasoja nė atė qė unė dua tė bėj.

Ndonjėherė u duket e pabesueshme se aty paraprakisht ēdo parti shqiptare dhe maqedonase, sillte ndonjė zhargon me partizanėt e vetė partiakė, qė u futėn tė luanin rolin e gazetarit. Partia e dikurshme, PDSH-ja e Arbėn Xhaferit, bėri njė partizim tė tmerrshėm nė atė televizion qė unė jam, dhe tani duhet kohė tė dilet nga kjo gjendje. Tė gjitha kėto tė harxhojnė energji, koncentrim, disponim e jetė, tė cilat sė bashku sjellin shumė pak apo fare kėnaqėsi…

Sa ka ndikuar nė letėrsinė tuaj pozicioni juaj i ri?

Ka ndikuar shumė nė letėrsinė time. Ka disa muaj, qė unė nuk merrem me letėrsi, madje, kur pranova tė vij kėtu harrova edhe alfabetin e gjuhės shqipe. Nuk i jam i mėsuar. Thjeshtė, pėr krijuesin, kėto pozicione janė vende, qė lenė shkretėtirė nė punėn e tij apo nė vetėqenien e atij njeriu. Tek unė ka ndikuar shumė, nė atė mėnyrė, qė kėto dy muaj kam harruar shkrim dhe lexim. Mė duket se nuk e njoh Kimin e dikurshėm, qė ēdo mbrėmje lexonte diēka dhe shpesh shkruante ndonjė rresht. Me pak fjalė ėshtė bėrė njė rrėmujė e vėrtetė tek unė, qė nuk mė lejon tė jem ai qė jam nė tė vėrtetė. Besoj se ėshtė bėrė ndonjė rrėmujė edhe aty ku kam shkuar, se njerėzit pėrnjėherė ballafaqohen me disa kėrkesa tė tjera qė i shtroj unė. Dua dhe po mundohem tė sjell nė kėtė televizion shumė profesionalizėm, shumė departizim, dhe shumė depolitizim tė shoqėrisė shqiptare tė Maqedonisė.

Ēfarė reforme keni menduar tė ndėrmerrni nė kėtė televizion?

Ajo qė gjithmonė kam dashur dhe dua tė ndryshoj nė kėtė televizion ėshtė tė sjellim njė frymė tė re. Ne kemi njė rini tė edukueshme, kemi njė rini qė nuk ndihet inferiore pėrpara palės tjetėr maqedonase. Nė atė televizion do t'u jap shansin kėsaj rinie, duke e ditur se nuk i kushtohet asnjėherė hapėsira e takuar. Madje, rinia ėshtė parajsa e kėsaj toke, sė cilės nuk i jepet mundėsia tė rritet, tė hedhė rrėnjėt e veta, dhe atėherė ne e kemi shkatėrruar dhe tė ardhmen e kėtij vendi.

Ēfarė do tė bėje pėr t'u kthyer sėrish te letėrsia?

Shumė shpejt do tė rikthehem te letėrsia. Kurrė nuk e kam parė tė ardhmen time nėpėr funksione tė tilla dhe do tė paguaj kėtė ēmim dhe jam i vetėdijshėm se "letėrsia" do tė mė kuptojė. Mjaft lexoj vetėm procesverbale. Kontrata qė duhen tė nėnshkruhen, kam filluar tė dėgjoj gazin parlamentar, qė kurrė nuk e kam dėgjuar, kam filluar tė lexoj njė letėrsi tjetėr qė kurrė nuk mė ėshtė dashur. Mirėpo tani nuk mundem pa letėrsinė e vėrtetė. Madje, mund tė them se unė jam njeriu i vetėm dhe mė i interesuar qė "Kim Mehmeti", tė jetė jashtė kėtij pozicioni.

Cili ka qenė krijimi juaj i fundit?

Gjėja e fundit qė kisha nė dorė para se tė vija nė kėtė vend ėshtė njė roman, dorėshkrimin e tė cilit e pėrfundova para se tė vija nė kėtė vend. Tashmė, ai roman ėshtė nė fazėn e botimit nė shtėpinė botuese "Dukagjini" nė Pejė, i cili besoj se brenda kėtij viti do tė dalė. Gjithsesi, shkrimi ėshtė ai qė mė realizon. Ndoshta nuk do tė jem aq i dėnuar tė mė vdesin tė gjitha ndjesitė apo fryma krijuese.

Ēfarė keni lexuar sė fundmi?

Romani i fundit, qė unė kam lexuar ėshtė "Lėkura e qenit" nga Fatos Kongoli, por kam lexuar edhe ndonjė gjė tė huaj qė mė ka rėnė nė dorė, sepse ka dy tre muaj qė lexoj vetėm gazeta.

Kush ėshtė Kim Mehmeti

Kim Mehmeti, ka lindur nė vitin 1955 nė fshatin Gėrēec nė afėrsi tė Shkupit, ku edhe jeton. Puna e tij e gjatė si reporter shėnohet nė mjaft revista kulturore, gazeta etj. Ka punuar si reporter i lirė nė gazetėn "Flaka", redaktor i revistės kulturore "Jehona", redaktor i veprimtarisė botuese pranė SHGB "Flaka", koordinator i programit botues pranė Institutit Shoqėri e Hapur. Ka qenė gjithashtu redaktor pėrgjegjės i Rrjetit Alternativ Informativ pėr Maqedoninė dhe drejtor ekzekutiv i Qendrės pėr Mirėkuptim dhe Bashkėpunim Multikulturor nė Shkup. Ėshtė shkrimtar bilingual, i cili pos nė gjuhėn amtare shkruan dhe boton edhe nė gjuhėn maqedonase. Shkruan prozė, tekste publicistike dhe pėrkthen nga gjuha maqedonase nė shqipe, dhe anasjelltas. Deri tani ka botuar mė tepėr se dhjetė libra nga tė cilat veēojmė: Pėrmbledhjet me tregime: "Bolero", "Fati", "Fati i Fatushes", "Fshati pa varreza"… Romanet: "Shtat netė dėnesje" dhe "Fshati i fėmijėve tė mallkuar". Tė gjithė librat e tij janė botuar edhe nė gjuhėn maqedonase. Tregime tė kėtij autori janė pėrkthyer dhe botuar nė gjuhėn franceze, gjermane, angleze, turke, polake, kroate, sllovene. Nė mesin e mė shumė pėrkthimeve nga gjuha shqipe nė gjuhėn maqedonase veēojmė atė tė "Kanunit tė Lek Dukagjinit", qė ėshtė vlerėsuar si njė kontribut i veēantė i tij dhe "Eskili - ky humbės i madh" tė Ismail Kadares.

(Gazeta Panorama,Tirane)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ClaY_MorE : 28-06-2008 mė 13:52 Arsyeja: Nuk lejohen reklamat!

i/e regjistruar Maska e babadimri
    Anėtarėsuar
    07-07-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    704
    Ushtrimet ne sallat e Ali Ahmetit e bene Kim Mehmetin me shume muskuj

Nje promovim te shkelqyeshem po i beni Kim Mehmetit.
    Po KIm Hehmeti duhet te jete pak me objektiv ndaj vetes dhe rerthit ku jeton. Sa i perket tezave e tij per Arber Xhaferin qe e pergojon me duhet te them se ardhja e Arber Xhaferit ne maqedoni, Kim Mehmetit i mundesoj qe me intenzivisht ta mesoj gjuhen shqipe sepse njohurite e tij per gjuhen shqipe kane qene modeste. keshtuqe gjimnastika ne sallat e Ali ahmetit besoj se Kim mehmetit i kane bere mire fundja eshte ndier shqiptar je qe ska pasur mundesi ta perjetoje shume gjate jetes.
    Gjinnastika i ben mire trupit dhe mendjes

ish- Ballisti_Tetove Maska e Cimo
    Anėtarėsuar
    11-12-2004
    Postime
    2,441
    Dmth Kim miqesia jote me njerin lider te ben te heshtish dhe mos sulmosh poltiken e asaj partie.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-08-2007
    Postime
    9

Nuk jam iluzionist dhe njeri qė lehte vetėgėnjehet

Nuk jam iluzionist dhe njeri qė lehte vetėgėnjehet

Intervisitė me shkrimtarin dhe publicistin Kim Mehmeti

NEBI MĖRSELI

Njė bilingualist tipik,njėkohėsisht edhe njėri nder prozatorėt e afirmuar tė prozės bashėkohore shqiptare.Pėrpos qė shkruan nė gjuhen shqipe, Kim Mehmeti shkruan edhe nė maqedonisht. Thotė se shkollimi e ka bėre te veten.I dhenė pas gjeodeziysė, e kryen shkolėn e mesme maqedonisht, nė Shkup. Por, epshi pėr tė shkruar e hedh nė ujerat e pakthyeshme te prozės. Hapat e parė i bėn nė vitet e 80-ta tė shekullit tė kaluar, edhe atė tregimet e para i shkruan nė gjuhėn maqedonase, e mė pas paraqitet me proya nė gjuhėn shqipe, qė tė jetė i pėrfaqėsuar nė te dyja letėrsitė.

Eshte njė prozator i lindur, i paanshėm nė teza, para se gjithash i entuziazmuar me tjerrjen e materies narrative. Mu pėr kėte prozė e tij ėshtė tėrheqėse,sepse lexuesi thelohet nė lojėn vardisėse pėr ta zbuluar enigmėn qė e jetėson imagjinata e tij nė tensionin e fantazmorganės dhe imagjinatės reale. Fati si njėsi masėse e jetės shėnon tė gjitha veprat e tij prozaike

Lajm: A mė tepėr parapėlqeni qė vetes t'i thoni se je shkrimtar apo gazetar?

K. Mehmeti: Jam dhe do mbetem shkrimtar. Doja tė bėhem gazetarė, por kurrė nuk ia arrita. Ajo qė shkruaj unė nėpėr gazeta, nuk ėshtė fare gazetari. Shkrimet e mia mė shumė mund tė quhen pėrsiatje, apo eseje politike. Edhe ato i shkruaj vetėm atėherė kur diēka mė prekė, mos them, thuajse njėsoj si edhe krijimet letrare. Sa i pėrket krijimtarisė letrare, kam pretendime tė krijoj vepra tė cilat nuk do fundosen aq shpejtė nė vorbullėn e kohės. Nga shkrimet e botuara nėpėr gazeta, nuk presė asgjė mė shumė, pėrpos zėri im tė bėhet pjesė e shumėzėshmėrisė, lidhur me proceset nė shoqėrinė ku jetojė dhe nė atė mbarėshqiptare. Edhe atė duke u kujdesur qė tė mos dalė nė taborin e grindavecėve, tė populistėve, sepse nuk kam ambicie tjera pėrpos tė mbetem krijues. Mbase kjo mė ndihmon qė t’u mbetem besnik bindjeve qė kam dhe tė vė harmoni mes krijuesit tė ndieshėm nė mua dhe opinionistit tė kujdesshėm, i cili mund tė publikoj edhe vlerėsime tė gabuara, por qė kurrė nuk ia lejon vetes tė diskualifikojė, tė trillojė tė pavėrteta apo tė lėndojė njerėz.

Lajm: Keni shkruar edhe nė gjuhėn maqedonase. Pse e keni bėrė kėtė?

K. Mehmeti: Jam shkolluar nė atė gjuhė, i takoj gjeneratės e cila jetonte nė kohė kur ėndrra pėr t’u shkolluar nė gjuhėn amtare ishte e largėt aq sa edhe ajo se njė ditė do shkonim kur tė donim nė Tiranė. Nga ajo kohė dhe nga ato rrethana jetėsore mė mbeti nė trashėgimi edhe gjuha e mjedisit ku jetoj. Pra, nuk fillova tė shkruaj edhe maqedonisht duke pasur plane bilinguale, por meqenėse fėmijėrinė dhe rinin i harxhova si pjesė e njė "plani" qė e kishin pėrcaktuar ata qė pėrcaktonin fatet e popujve. Edhe sot e kėsaj dite shkruaj dhe botojė edhe nė atė gjuhė. I vetėdijshėm se krijuesit i mjafton gjuha e vet amtare qė tė mbetet atė qė ėshtė, por gjithashtu, i vetėdijshėm se nuk kam pse mos ta pėrdorė edhe atė mundėsi qė tė komunikojė edhe me lexuesit maqedonas, gjuhėn e tė cilėve e njohė aq sa tė mos dėmtojė veprat e mia tė shkruara nė gjuhėn amtare. Dhe tė pėrkthej diēka nga vlerat tona kombėtare edhe nė gjuhėn maqedonase, siē ėshtė pėr shembull "Kanuni i Lekė Dukagjinit".

Lajm: Jeni munduar tė krijoni shoqėri multikulturore nė Maqedonia. Pse nuk ia arritėt?

K. Mehmeti: Kam punuar disa vite si drejtor i Qendrės pėr Bashkėpunim dhe Mirėkuptim Multikulturor. Koncepti shumetnik dhe shumėkulturor, ėshtė koncept mbi tė cilin ekziston njerėzimi. Por, ai nuk mund tė realizohet nėse atė nuk e pėrkrahin edhe segmentet tjera shoqėrore. Nė njė shoqėri si Maqedoni, ku thuajse nuk ka koncept as si do ndėrtohet shteti, ku ēdo katėr vite vijnė "muratorė" tė ri, tė cilėt ēdo gjė e nisin nga e para, ėshtė iluzioniste tė besosh se do mund gjėrat t’i ndryshoj si aktivist i sektorit civil. Nuk jam iluzionist, e aq mė pakė njeri qė lehtė vetgėnjehet. Kur e pash se koncepti miltikulturor nė kėtė shtet ėshtė vetėm parullė fitimprurėse pėr partitė politike qė vinin nė pushtet, u tėrhoqa. Nuk kisha nevojė tė bėhem "aksionar" i njė koncepti, i cili u bė pjesė i gėnjeshtrave tė politikės sė ditės. Pastaj, besoj se nuk u takojė atyre shqiptarėve qė kur u mbetet qerrja nė lloē, bėhen se nuk njohin asgjė pėrpos shqiptarisė, e kur vijnė nė pushtet, citojnė fjalė tė urta serbe. Ka gjėra tė cilave u besoj, por jo ēdo gjė tė cilės i besojmė edhe mund tė realizohet dhe duhet me ēdo kusht t’i pėrkushtohemi. Unė i besojė dhe e dua edhe harmoninė mes popujve tė Ballkanit, por nuk jam aq naivė sa mos ta shoh se parajsa nuk ndėrtohet nė mes tė ferrit.

Lajm: Pse jeni "ndarė" nga miqtė e juaj maqedonas dhe a keni ndėrmend tė riktheni nė dialog me Platnarin, Fėrēkovskin...?

K. Mehmeti: Mburrem me atė se kam polemizuar me kolegėt e mi maqedonas nė vitet kur rrallėkush nga mjedisi i shqiptarėve tė Maqedonisė e thoshte mendimin e vet. Ndjehem mirė se nė vitin 2001 jam nga tė parėt i cili nė mediat nė gjuhėn maqedonase publikisht i kundėrshtoi ata qė pjesėtarėt e UĒK-sė i quanin "terroristė dhe kriminelė". Kėtė e bėra nė kohė kur edhe disa prijės shqiptarė thoshin hapur nė mediat maqedonase se pjesėtarėt e atėhershėm tė UĒK-sė ishin si "qeni i keq ta bie ujkun nė stan". Dhe nuk e kisha lehtė. Sepse mediat nė gjuhėn maqedonase filluan tė mė mendojnė se jam njė ndėr ideatorėt e konfliktit. E nuk isha, por vetėm i pėrmbahesha parimit se kur tė vjen lufta para derės, mos ia kthe shpinėn. Dhe kuptohet: kėto qėndrime tė mia irrituan opinionin maqedonas, si edhe pushtetarėt e atėhershėm shqiptarė. Por, unė nuk mundja tė vė miqėsinė mbi interesin e fėmijėve tė mi dhe tė popullit tė cilit i takojė. Unė miqve tė mia maqedonas atėherė u thoja publikisht: ejani nė shtėpinė time dhe aty do jeni tė mbrojtur aq sa edhe fėmijėt e mi. Por, gjithashtu atyre u thoja publikisht, mos kėrkoni nga unė qė popullit tim t’i them tė duroj padrejtėsinė. Ndoshta dikush pėrpara meje i kishte mėsuar me njė miqėsi tė tillė. Por unė miqėsi tė tilla nuk njoh. Andaj tė tjerėt u dėshpėruan nga sjellja ime. Mbase nuk mė kanė njohur mirė, kanė pritur diēka tjetėr nga unė. Edhe unė isha i dėshpėruar nga sjellja e tyre, por isha aq korrekt ndaj tyre sa mos kėrkoj nga ata qė tė shkojnė nė mal e t’i bashkėngjiteshin UĒK-sė. Dhe e them publikisht: unė nuk i bėjė fajtorė ata pse ashtu silleshin ndaj meje, por disa politikan shqiptarė tė Maqedonisė qė i kishin mėsuar tė na mendojnė si individė tė cilėt e shesin edhe qumėshtin e nėnės pėr pėrfitime personale. Unė kėtė shitje nuk e njoh, andaj nuk kam problem tė komunikoj me tė gjithė, por vetėm me njė kusht: tė mos shkelin mbi atė qė unė nuk e shkeli kurrė – dinjitetin individual dhe kolektiv tė cilit do qoftė populli nė kėtė botė. Kam pas miqėsi tė mirė me Platnarin e ndjerė, nuk kam ndonjė mėri as ndaj Fėrēkovskit. Sepse nuk ndjehem si "dashnore e braktisur", por si Zotėri qė i zgjedh dashnoret dhe u ofron vetėm aq sa ua takon. Nuk jam nga ata qė shajnė, pėr shembull Frēkovskin, vetėm pse ai ua din gjitha tė palarat e kohėve kur themelonin partitė. Apo nga ata qė kanė mentalitetin e tė nėnshtruarit dhe duke qenė vetė tė tillė, mendojnė se shqiptari mund tė jetė vetėm shėrbėtorė (mashė) e njė maqedonasi. Jam ngirė nga disa politikanė tė kėtushėm tė cilėt e mendojnė tė natyrshme ata vetė tė jenė vėllezėr, pėr shembull, tė Lubēo Georgievskit, e neve tė na shpallin tradhtarė edhe kur pimė njė kafe me ndonjė mik maqedonas. Qė duan tė na ndalojnė komunikimin me maqedonasit nga frika se do zbulojmė diēka lidhur me "pobratimat" e tyre politik me tė cilėt sė bashku kanė bėrė "tregti" nga mė tė ndyrat nė llogari tė shqiptarėve. As kam pasur, as do tė kem ndonjėherė nevojė tė fshehė miqėsitė e mia me kolegėt maqedonas. Andaj me Fėrēkovskin, e me cilindo tjetėr, shumė lirshėm mund tė komunikojė dhe tė ndjehem mirė. Bile edhe ēėshtjet shqiptare mund t’i debatojė me tė mė mirė se me disa shqiptarė qė kanė mendim, por nuk kanė fytyrė, qė ēėshtjen shqiptare e shohin nėpėrmjet maunave tė ngarkuar me cigare tė padoganuara.

Lajm: Shqiptarėt kanė marr tė drejtojnė Ministrinė e Kulturės sė Maqedoni. A janė duke bėrė diēka apo kultura shqiptare mbetet nė nivel tė njėjtė?

K. Mehmeti: Kultura shqiptare nė Maqedoni nuk ka nevojė pėr ministėr shqiptarė, por pėr dikaster tė veēantė nė Ministrin e kulturės qė do kujdeset pėr vlerat kulturore shqiptare. Aq mė pakė kultura shqiptare nė Maqedoni - si pjesė e asaj mbarėkombėtare - ka nevojė pėr ministra qė mendojnė se certifikata partiake ėshtė ajo qė pėrcakton vlerat krijuese. Dhe tė cilėt nga e tėrė begatia jonė kulturore, konsumojnė vetėm bakllavatė e Tetovės. Prandaj, edhe shpesh ndodh njė paradoks: qė krijuesi shqiptarė ta ketė mė rėndė kur Ministėr i kulturės ėshtė ndonjė shqiptarė. Kjo ndodh sepse nuk ka burrė mamaje i etnitetit maqedonas qė do mohonte cilindo libėr, tė cilitdo krijuesi tė mirėfilltė shqiptarė, por ka "azganė" partiak shqiptarė qė e ndėshkojnė shkrimtarin e kėtushėm shqiptarė, i cili guxon tė shprehė mendimin kritik ndaj partisė tė cilės i takon ministri. Andaj, e ndjej dhembshėm kur botuesit e mi maqedonas mė shtrojnė pyetjen: pse kėta tut nuk tė duan. E unė pa fije turpi u them: as unė jam i tyre, as ata janė tė mitė, ata nuk i takojnė kulturės sime shqiptare, ata janė tė "nėnės parti", ata dhe unė u takojmė botėrave tė ndryshme. Dhe mua nuk mė dhimbset vetvetja, sepse botuesi im shqiptarė ėshtė jashtė kufijve tė Maqedonisė, por mė trishton akulturimi qė ndodh nė shoqėrinė e shqiptarėve tė kėtushėm, mė dhembė ajo se kultura e jonė ėshtė kapur nė kthetrat e primitivizmit partiak, qė atė duhet ta ndihmojnė njerėzit qė mendojnė se tėrė krijimtaria e shqiptarėve tė Maqedonisė zhvillohet nėpėr degėt partiake.

Lajm: Si zhvillohet diversiteti kulturor nė Maqedoni?

K. Mehmeti: Maqedonia ėshtė njė shtet shumėkulturorė, shumetnik e shumėreligjioz, e ku populli numerikisht mė i madh – etnitetit maqedonas – ka shumė probleme lidhur me identitetin etnik. Kjo reflektohet edhe nė atė qė quhet respektim i dallimeve. Reflektohet ashtu qė tė gjithė jomaqedonasit duhet tė paguajnė ēmim pse dikush nuk e njeh gjuhėn, kishėn dhe popullin maqedonas. Andaj Maqedonia jeton nė ngėrēin qė e imponon etniteti maqedonas, i cili shpeshherė "komplekset" e veta etnike i shėron me arrogancė ndaj tė tjerėve. Apo edhe vetė institucionet shtetėrore marrin rolin e afirmimit dhe mbrojtjes tė vlerave vetėm tė etnitetit maqedonas. Kjo pastaj pėrfundon me atė se jo tė gjithė i ndjejmė njėsoj institucionet shtetėrore, tė cilat duhet tu takojnė tė gjithė qytetarėve.

Lajm: Kultura integruese ndėr shqiptarėt. Sa ėshtė duke u realizuar.

K. Mehmeti: Shqiptarėt, kudo qė janė, ende e jetojnė periudhėn e grindjeve dhe ndasive. Dhe shyqyr Zotit qė jetojmė nė rrjedhat e proceseve globale, se do kishim aq "shqipėri", aq fjalorė, aq identitete kulturore, sa edhe parti politike, do kishim aq bajraqe sa edhe "bajraktarokratė", tė cilėt edhe kur flasim pėr integrimet shqiptare, mendojnė vetėm pėr atė si tė bėhen "baballarė" tė kombit. Mbase ėshtė e vėrtetė se tė sotmen e shoqėrive shqiptare e ndėrtojnė tė ardhurit nga e djeshmja bajraktareske dhe komuniste, se kulturėn tonė duan ta integrojnė ata qė u janė nėnshtruar standardeve tė rrugicės ku janė rritur, por do duhet sa mė ngutshėm tė tejkalojmė kėtė fazė tė "bajraktarokracisė" dhe tė shpėtojmė shoqėrinė shqiptare nga kthetrat e mendėsisė fisnore tė organizimit.

Lajm: Ju quajnė kritikė i kohės. Nė shkrimet analitike kritikoni politikanėt shqiptarė.

K. Mehmeti: Kritikojė politikanėt shqiptarė nė Maqedoni, sepse atyre ua jap votėn, se ata mė pėrfaqėsojnė edhe atėherė kur nuk i votoj, se e pėrcaktojnė ardhmėrinė e fėmijėve tė mi, se e di qė, nėse deri dje pėsonim shkaku i politikės antishqiptare, sot pėsojmė shkaku se kemi shumė patriot tė pandėrgjegjshėm dhe tė papėrgjegjshėm. Edhe vetė ngandonjėherė ndjehem keq pse nuk mu dha rasti tė them asgjė tė mirė pėr disa politikan tė kėtushėm shqiptarė, por ē’tė thuash pėr ata qė kanė gojėn plot atdhetari e shqiptari, e mė mirė merren veshtė me kolegėt e tyre maqedonas, se sa me kundėrshtarėt politik shqiptarė. Pra, ē’tė them pozitive pėr poltronat e pėrkulur ndaj kolegėve tė tyre maqedonas, qė tėrė egėrsinė e zbrazin mbi shqiptarėt qė duan tė shpalosin mendimin e vet. Dhe shpesh them: ndoshta i tėrė problemi qėndron aty se ne shqiptarėt e Maqedonisė ende ndjehemi inferior ndaj palės maqedonase, dhe andaj tėrė "trimėrinė" e shesim nė tregun shqiptarė. Pra, mė bėhet se kjo grindje brenda bllokut politikė shqiptarė nė Maqedoni ėshtė pasoj e njė kompleksi mė tė thellė qė ka tė bėjė me inferioritetin e politikanėve tanė ndaj kolegėve tė tyre maqedonas. Mė nė fund, ē’duhet tė pritni nga njė ministėr shqiptarė qė edhe Shkupin e sheh atė ditė kur bėhet ministėr, pėrpos tė ndjehet inferior ndaj kolegut tė vet qė ka shėtitur botėn. Nga njė i tillė mund tė prisni tė heshtė nė kabinetin qeveritarė e tė shaj shqiptarėt nėpėr mediat shqiptare. Bėhet fjalė pėr politikanė qė kanė mentalitetin e portierit tė cilit "pronari" ia ka mundėsuar tė bėhet "aksionar" i hotelit. Dhe andaj, kėta politikanė me mentalitet tė shėrbėtorit, tė cilit i ėshtė mundėsuar tė bėhet i barbaritė me pronarin, duan tė jenė tė pėlqyer nga pala maqedonase, dhe fare nuk ua varin votuesve tė vet. Kjo dėshirė qė t’ia bėjnė qefin pronarit, shkoi deri aty sa disa politikan tė kėtushėm shqiptarė bėnė atė qė nuk guxonin ta bėnin kurrė qarqet politike tė etnitetit maqedonas: tė pėrbuzin vlerėn mė tė madhe qė kanė shqiptarėt e kėtushėm – UĒK-nė dhe 2001. Pra, ata bėnė ēmos, dhe ende bėjnė atė qė kėrkohet nga ta, qė sa mė shumė tė njollosin udhėheqėsit e dikurshėm tė UĒK-sė, kėshtu qė pala maqedonase i ndjen si "komitė" mė tė denjė tė VMRO-DPMNE-sė. E ne edhe njė herė e shohim se askush nuk guxon dhe nuk mund tė njollos ato pak vlera qė kemi sa vetė ne shqiptarėt.

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ClaY_MorE : 28-06-2008 mė 13:53 Arsyeja: Nuk lejohen reklamat!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-08-2007
    Postime
    9

Kim Mehmeti-PA KOSOVĖ TĖ PAVARUR, S’DO KETĖ MAQEDONI

PA KOSOVĖ TĖ PAVARUR, S’DO KETĖ MAQEDONI

Shkruan: Kim MEHMETI

Nėse harta e Ballkanit do rivizatohej sipas dėshirės sė popujve tė kėtushėm, ajo do i ngjante njė arnimi tė ēuditshėm ku do shiheshin herė kufijtė e hapėsirave deri ku jetojnė tė gjallėt e njė etniteti, e herė ato deri ku shtrihen varret e popujve qė kanė jetuar kėtu. Pra, harta e njėrit popull shpjet do mbulohej nga ambiciet e tjetrit, do pėrziheshin "trashėgimit e gjakut dhe dheut" me ato tė tė gjallėve, mitet me realen, historikja me irealen. Harta e tillė e Ballkanit, do pasqyronte frustracionet, shpirtngushtėsinė etnike tė popujve tė kėtushėm, si dhe pamundėsinė e tyre tė dalin nga tuneli i hasmėrive tė trashėguara nga e kaluara.

Mbase nė pakėnaqėsinė e tyre dhe nė ndjenjėn se historia ka qenė e padrejtė me ta, duhet kėrkuar pika mė bindėse qė i bėnė tė ngjashėm tė gjithė ballkanasit. Pra, te ndjenja se hartat shtetėrore janė arnuar gabimisht, tek bindja se atyre u takon edhe diēka matanė kufirit tė shtetit fqinjė, se janė njėsoj tė dėmtuar, duhet kėrkuar atė frustracion aq tipik pėr popujt e kėtyre hapėsirave, e qė tė krijon bindjen se kėto popuj ecin pėrpara duke e mbajtur shikimin tė drejtuar nga e kaluara.

A ėshtė fillimshkellu i njėzetenjė ai kandarė qė do duhet t’i peshojė drejtė tė gjitha pakėnaqėsitė, nacional-romantizmat, ėndėrritjet, mitet, konceptet shtetėrore tė ballkanasve. Tė gjithė atė pėrzierje nga e cila bymehet e vėrteta se dera nga e cila njėri popull del i kėnaqur, ėshtė e njėjta nga tjetri del duke dėnesur dhe i dėmtuar, se ditėn qė njėri popull e shpall ditė festive, tjetri e shėnon nė kalendarin e vet si ditė zie. A ėshtė pra ky vit ai qė do shėnojė fundin e pritjes qindravjeēare tė Kosovės qė tė sundojė me vetveten, apo edhe pas kėtij viti, vetėm sa do rriten pakėnaqėsitė e ballkanasve, e do shtohen mitet, kjo – si edhe gjithmonė deri tani - nuk do varet gjithaq nga ballkanasit, por nga "kryeqendrat" e vendosjes qė ishin dhe do jenė larg kėtyre hapėsirave. Qė do tė thotė, sa u pėrket ballkanasve tė kėtyre hapėsirave, ata ishin e do mbeten edhe mė tej tė ngjashėm me "kurvat" nė shtėpinė publike, tė cilave shumėēka u varet nga forca dhe gjindshmėria e "makrove", e shumė pak – thuajse aspak - nga bukura dhe mjeshtėria e lėvizjeve tė tyre.

Por, kjo ende s’do tė thotė se ballkanasit duhet tė rrinė tė palėvizshėm. Mė nė fund, edhe kurvat nėpėr shtėpi publike janė tė dėgjueshme, por jo edhe tė palėvizshme. Andaj, nėse ka ndonjė shtet nė kėtė Ballkan, e tė cilin pavarėsia e Kosovės duhet ta interesojė po aq sa edhe vetė kosovarėt, nėse ka ndonjė popull qė pavarėsinė e fqiut veriak duhet ta dėshirojė po aq sa edhe atė tė shtetit ku jeton, atėherė ai shtet duhet tė jetė Maqedonia, e ai popull duhet tė jetė populli maqedonė. Pra, nėse nė hapėsirat e kėtushme ka shtet tė pavarur dhe popull qė fatin e vet e ka ngushtė tė lidhur me pavarėsinė e Kosovės dhe tė kosovarėve, atėherė ai shtet ėshtė Maqedonia dhe etniteti maqedonas. Tė cilėt, sė bashku me gjithė ata qė ia duan tė mirėn Maqedonisė, duhet tė jenė kundėr qarqeve politike serbe tė pėrkrahura nga Moska qė pengojnė pavarėsinė e Kosovės dhe dėshirojnė destabilizimit e saj, me ambicie se vetėm kėshtu do arrijnė tė shkėputin ndonjė pjesė tė saj dhe t’ia bashkėngjitin Serbisė.

Arsyet se pse pavarėsia e Kosovės pėr Maqedoninė ka domethėnie jetike, janė shumė tė thjeshta, dhe mbase ato nuk mund t’i vėrejnė vetėm amatorėt politik tė Maqedonisė dhe tė Evropės. Arsyet pra janė ato tė njėjtat qė ekzistonin edhe nė kohėn e Millosheviqit, tė ditėve kur Jugosllavia e tij, e pėrballur me bombardimet e NATO-sė, luajti letrėn e fundit qė i kishte mbetur nė dorė pėr pokerin politikė kundėr tėrė botės: atė qė me milionė shqiptarėt e dėbuar nga Kosova, ta destabilizonte Maqedoninė dhe Shqipėrinė. Pra, njėsojė si dikur, edhe sot, Serbia zbaton konceptin e njėjtė, por nė formė tjetėr: e ballafaquar me humbjen e Kosovės, e dėshiron destabilizimin e kėsaj pjese tė Ballkanit, e vetėdijshme se vetėm kėshtu do arrijė ta fshijė nga harta Maqedoninė dhe e vetėdijshme se kėshtu ndoshta do e humbė Luginėn e Preshevės, por mbase do arrijė ta shtrijė kufirin deri te Ura e Gurit e Shkupit, tė cilėn serbet edhe kurrė nuk e kanė quajtur me kėtė emėr, por "Dushanov Most".

Politikanėt e Maqedonisė, si edhe ata evropian, duhet ta kenė tė qartė se me ndarjen eventuale tė Kosovės, realizohet njė planė i kahmoēėm - jo vetėm serb - pėr kėtė pjesė tė Ballkanit me vetėm pesė shtete nė tė: Greqi, Shqipėri, Bullgari, Serbi dhe Kroaci. Me kėrcėnimin e tėrėsisė territoriale tė Kosovės, pa dashjen e tyre, shqiptarėt do duhet t’i pėrgjigjen pyetjes edhe politikisht edhe historikisht shumė tė logjikshme: vallė pse vetėm ata u dashka ’i respektojnė kufijtė e shteteve tė vėllezėrve sllavė tė jugut, pse tė jetojnė nė shtetet e tyre tė dalė nga ish-Jugosllavia, nė shtet e popujve, tė cilėt edhe tė tillė – vėllezėr tė njė gjaku e njė fisit – nuk duan tė jetojnė me njėri tjetrin. Pra, do duhet t’i pėrgjigjen pyetjes: pse shqiptarėt e Luginės sė Preshevės tė festojnė datat shtetėrore tė Serbisė, pse ata tė Maqedonisė t’i pėrkulen flamurit shtetėrorė tė kėtushėm, nėse shkaku i njė grushti serbėsh tė Kosovės vihet nė pyetje tėrėsia e saj territoriale. Pra, ata do duhet tė gjejnė rrugėdalje pėr vetveten si popull, nėse nė kėto hapėsira realizohet koncepti serbė i pėrkrahur nga rusėt, a i cili nė thelb ka tė vėrtetėn se, nė ēastin kur Serbisė i jehonė e vėrteta se e ka humbur Kosovėn, ajo dėgjon thirrjen pėr ta fshirė nga hartat Maqedoninė. Sepse politika aktuale serbe ende ushqehet me logjikėn e dikurshme millosheviqiane: me gėrmadhat e Maqedonisė t’i ndėrtojė pėrmendore konceptit tė dėshtuar serbomadh, i cili mbase do jetojė nė politikėn serbe po aq sa edhe mitet qė i mėkon nė "djepin" e nacional-romantizmit absurd.

Andaj edhe mund tė thuhet se pa njė Kosovė tė pavarur nė kufijtė e saj tė sotėm, nga Maqedonia nuk do mbetet as shkronja "M" e saj, se ajo do mbetet vetėm kujtim i largėt i orvatjeve qė nė zemėr tė Ballkanit tė murohet njė kala e suksesshme e konceptit shumetnik, shumėgjuhėsor e shumėkonfesional. E prishja e Maqedonisė nuk ėshtė koncept shqiptarė, po strategji serbe tė cilėn e pėrkrahė Moska zyrtare. Fshirja e Maqedonisė nga hartat gjeografike do i dėshmojė si tė sakta dhe vizionare thėniet e Lubēo Georgievskit dhe tė Arbėr Xaferit se as shekulli i njėzetenjė, nuk sjellė klimė tė pėrshtatshme pėr shtete shumetnike nė Ballkan. Pa Maqedoninė, ballkanasit do bėhen edhe mė tė frustruar, do i shtojnė djepet ku do u kėndojnė ninulla miteve tė veta dhe si ēdo hapėsirė ku banojnė mitet, ajo do mbetet edhe mė tej e mbuluar me re tė lagshta tė cilat do e kalbin ardhmėrinė e popujve tė kėtushėm.

Mosshpallja sa me e shpejtė e Kosovės si shtet i pavarur nė kufijtė ekzistues, do jetė dėshtim i plotė edhe i Evropės. I kėsaj Evropa plakė, mbase me instinkte edhe tė atrofuara, i kėsaj Evrope me syze politike me dioptri qė ia shfytyrojnė realitetin ballkanik, kėshtu qė nuk e vėren se ajo sot nuk bėnė luftė me kohėn vetėm pėr ta stabilizuar kėtė pjesė tė kontinentit tė vet, por edhe pėr atė se vallė do "evrpizohet"Ballkani, apo do "ballkanizohet dhe rusizohet" Evropa. Pra, zgjedhjen duhet ta bėjė kjo "plake" sklerotike, e cila lė pėrshtypje se nuk arrin ta kuptojė se kėshtu siē shkojnė punėt – ma zvarritjen e shpalljes sė pavarėsisė sė Kosovės – nė hapėsirėn e vet, Evropa ėshtė duke prodhuar dy popuj "palestinezė" – palestinezėt shqiptarė dhe ato serb. E kjo ėshtė shumė pėr njė Evropė tė plakur e cila qysh nė Bosnje dėshmoi se as syzet politike i ka nė rregull, e as bastunin arrin ta pėrdorė pėr tė ecė drejt tė ardhmes. Mbase edhe shumė kėrkohet nga njė "plakė" e moshuar, e lodhur. Andaj mund tė thuhet se pa ndihmėn dhe pėrkrahjen e "kaubojit" matanė Atlantikut - tė cilit nuk i mungon as vrulli as energjia rinore – Kosova e Ballkani do mbeten tė davaritur nė pluhurin e ngritur nga mosmarrėveshjet, frustracionet dhe hasmėritė shekullore.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ClaY_MorE : 28-06-2008 mė 13:53 Arsyeja: Nuk lejohen reklamat!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-07-2007
    Postime
    14
    o Armend nuk qenke psiholog i mire bre ti shume vlersime te pa baza po jepke.Ti vete a ke shku me pa veten se a je psihopat a jo, nese sje asnje njeri nuk kritikohet pa fakte sidomos nje personalitet si Kim Mehmeti.
    Respekte

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anėtarėsuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Citim Postuar mė parė nga lindi-mk
    o Armend nuk qenke psiholog i mire bre ti shume vlersime te pa baza po jepke.Ti vete a ke shku me pa veten se a je psihopat a jo, nese sje asnje njeri nuk kritikohet pa fakte sidomos nje personalitet si Kim Mehmeti.
    Respekte
    Ok po e lem se nuk eshte ashtu si them une

Po mu pergjigj nje her mua cesht ky zotriu ne fjal cfar profesioni ka ?

-shkrimtar
    -poet
    -gazetar
    -analist
    -politikolog
    -politikan
    -publicit

Ja kto i cekur nje antar me lart?
    Sui generis

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-07-2007
    Postime
    14
    Citim Postuar mė parė nga Armend
    Ok po e lem se nuk eshte ashtu si them une

Po mu pergjigj nje her mua cesht ky zotriu ne fjal cfar profesioni ka ?

-shkrimtar
    -poet
    -gazetar
    -analist
    -politikolog
    -politikan
    -publicit

Ja kto i cekur nje antar me lart?

Personi i lartpermendur eshte shkrimtare dhe publicist, kurse zanafilla e tij ka qene si gazetar ti tregom nga e nxore ate perfundim se ka qene poet cilen poezi ja din ta shoh se interesant tregime dhe romane i kam lexu ama poezi jo?

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anėtarėsuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Po ky zotnija shkrimtar publicist Punon per ceshtjen kombetare e vet nuk eshte Shqiptar se nuk di mire te flas gjuhen shqipe

Nen cilat ngjirya partiake eshte zotnija???
    Sui generis

Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 22-05-2013, 16:04
  2. Qeveria Shqiptare tallet me luftën dhe veteranët
    Nga Dito nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 57
    Postimi i Fundit: 04-01-2006, 10:57
  3. Kim Mehmeti - Analize
    Nga StormAngel nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-03-2005, 14:36
  4. Vrasja e Mehmet Shehut
    Nga erzeni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 16-12-2003, 17:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •