Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 51
    Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Si nuk e dashkam gegerishten kur une jam nga veriu i Shqiperise?! Askund nuk jam shprehur keshtu! Perpiqu te jesh me i perqendruar kur lexon postimet!
    Kam thene edhe me lart qe ne ambjente te caktuara nuk eshte i pershtatshem dialekti! Imagjinoni nje spikere TV nga veriu te thote: A mujtet, ne vend te pershendetjes se zakonshme: Mirmengjes! Ose nje nga jugu te thote: Njatjeta, ne vend te pershendetjes: Mirudegjofshim!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Mina,

ka nje keqkuptim me duket. Une s'te them ty direkt se nuk e do. Une flas duke pergjithesuar ata qe nuk e done apo qe arsyetohen se "eshte teper e veshtire per ta mesuar". Meqe une jam nga Kosova dhe rrjedhimisht e flas gegenishten ne shoqeri dhe ne shtepi, me duket teper e lehte. Por, disave qe e flasin toskerishten nuk do ju dukej e tille.

Tash shtrohet pyetja, si do i mesojne e kuptojne gjeneratat e reja qe e mesojne vetem gjuhen zyrtare disa nga veprat me te medha te letersise shqipe?

Psh. sa njerez sot e kuptojne "Lahuta e Malcis" ashtu sic duhet kuptuar? Ose sa njerez duke e lexuar Migjenin thone "C'thote ore ky?"

Qellimi im eshte te krijohet edhe nje Kongres i ri e nga aty te dalim te kenaqur te gjithe. Ta bashkojme nje gjuhe si i ka hije dhe te pasurojme ate.

Nuk eshte e thene qe nje tosk ti thote nenes se tij "Nane" ose Henes "Hane", por bile ta dije cka thote nje geg kur flet me te.

Germezimet jane te ndryshme. Dialektet tona e trajtojne ne menyra te ndryshme germezimin.

Psh per dialektin tosk "Nentor" eshte e drejta. Per ate geg "Nandor" eshte e drejta dhe origjinalja. Kjo eshte relative, ndryshon nga trolli ne troll.

Por, mua me bren fakti kur psh e shkruaj nje poezi e dua te shpreh dic qe ka kuptim vetem ne dialektin geg. ata te dialektit tosk nuk do me kuptonin. Kjo shkakton pakenaqje edhe te une edhe te publiku.

Per sot kaq,

Pershendetje

StarCraft.

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    Mina, si "ne vende te cakuara nuk eshte i pershtatshem dialekti i Gegenishtes"?

[Posti u editua pjeserisht - nese ke ndonje mospajtim me ate qe e tha Mina kete shprehe me fjale te tjera - StarCraft]
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga AsgjėSikurDielli : 30-11-2002 mė 14:27

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    StarCraft, jam e bindur se nese ti do te shkruash nje poezi ne gegerisht, ai qe do ta kuptoje e kupton, qofte edhe toske! P.sh. "Lahuta e Malesise" eshte e pelqyeshme nga te gjithe shqiptaret! Ka nje problem: djali im meson ne shkolle vjersha te shkruara ne gegerisht. Ai e ka te veshtire t`i zbertheje kuptimin vargjeve sepse eshte toske. Une perpiqem ta ndihmoj dhe ia dal ne krye. Ne nje familje tjeter, ku te dy prinderit jane nga jugu i Shqiperise, duhet me shume durim dhe kujdes sepse nese shprehet ndonje pakenaqesi ne nje rast te tille, pikerisht ne kete moment, femija reagon dhe ben ndarjen nga gegerishtja.
    Me duket se dolem nga tema por gjithsesi edhe ky debat i sherben temes!
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anėtarėsuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485
    NENTOR thuhet e shkruhet ..............keshtu ma kane mesuar mua ne shkolle. Edhe ma kane mesuar mire.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga MI CORAZON : 01-12-2002 mė 23:27
    Where does a thought go when it's forgotten?

Esprit libre Maska e Calvero
    Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Shpella e Ariut, Pilur - Vlorė
    Postime
    100
    Starcraft
    Ke tė drejtė kur thua se ne duhet t'i pėrmbahemi temės por disa herė pėr tė ilustruar njė mendim apo njė ide je i detyruar tė marrėsh shembuj nga gjuhėt e tjera . Kjo ishte thjesht arsyeja e debatit nė lidhje me frėngjishten.

Calvero
    Anthroopos egenou kai to dustukhes biou ekeithen ellabes

Esprit libre Maska e Calvero
    Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Shpella e Ariut, Pilur - Vlorė
    Postime
    100
    Mina
    Kur ti thua qė dialekti nuk ėshtė i pėrshtatshėm nė ambjete tė caktuara si radio TV apo shtyp kjo nuk ėshtė pėr faj tė dialektit nė vetvete. Ky shtė faji i autoriteteve komuniste tė cilėt meqė ishin shumica nga jugu vendosėn nė mėnyrė arbitrare dhe pa baza shkencore si gjuhė zyrtare dialektin tosk. Qė nga ky moment dialekti geg filloi tė shihej me sy tė keq dhe ai qė fliste ne gegėrisht tė konsiderohej si pa kulturė gjė qė s'ėshtė aspak e vėrtetė. Nė vendet e tjera ku ka patur me dhjetra dialekte ėshtė marė si bazė e gjuhės zyrtare dialekti qė flitej nga shumica e popullsisė dhe nė tė cilin kishte mė shumė vepra tė shkruara. Duke patur parasysh qė dialekti geg flitet nga shumica e popullsisė, qė ai ėshtė mė i pasur nė fjalė e shprehje, dhe qė veprat e para tė shqipes i kemi nė gegėrisht mirė do tė ishte qė ai tė bėhej baza e gjuhės zyrtare. Kėshtu dhe puna qė do t'i duhej qeverisė pėr tė pėrhapur kėtė dialekt do tė ishte mė e vogėl sepse numri i atyre qė do tė duhet t'a mėsonin do tė ishte mė i vogėl. Nė njejtėn kohė tė gjitha ato fjalė e shprehje qė ekzistojnė nė dialektin tosk dhe qė nuk ekzistojnė nė atė geg duhet tė futeshin nė gjuhėn zyrtare dhe tė mėsoheshin nga tė gjithė. Kėshtu dhe gjuha do tė pasurohej. Sigurisht qė kėto janė janė ėndrra por me punė e pėrpjekje ne mund t'ia arrijmė. Kombet e tjera ia kanė arritur kėtij qėllimi pse mos t'ia arrijmė dhe ne ?
    Konkuzion : Eshtė mė kollaj qė t'i mėsojmė pakicės toske fjalėn nandor sesa shumicės gege fjalėn nėntor. Fjala toske nėntor mund tė ekzistojė gjithashtu nė fjalor nė mėnyrė qė ata qė s'e pėrdorin tė marrin vesh tė paktėn kuptimin e saj. Unė psh jam me origjinė nga jugu dhe shpesh herė duke lexuar tekste nė dialektin geg kam hasur nė fjalė tė cilat nuk i kuptoja. S'kisha as ku tė drejtosha sepse kėto fjalė nuk ekzistonin aspak nė fjalor.

Pėrshėndetje Calvero
    Anthroopos egenou kai to dustukhes biou ekeithen ellabes

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Postuar mė parė nga Calvero
    Starcraft
    Ke tė drejtė kur thua se ne duhet t'i pėrmbahemi temės por disa herė pėr tė ilustruar njė mendim apo njė ide je i detyruar tė marrėsh shembuj nga gjuhėt e tjera . Kjo ishte thjesht arsyeja e debatit nė lidhje me frėngjishten.

Calvero
    Une kete e kuptoj, por te mundohemi sa me shume ti permbahemi temes.

Pershendetje miqesore,

StarCraft.

i/e regjistruar Maska e Vajzė_Mistrece
    Anėtarėsuar
    28-11-2002
    Vendndodhja
    Florida, USA
    Postime
    47
    nėntor,-i m. November

marrė nga fjalori Shqip-Anglisht.

tė fala,
    vajzė_mistrece
    Mbahu, Nėno, mos ki frikė,
    se ke djemtė n'Amerikė!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    23-12-2002
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    2
    sa here qe dyshohet ne standardet e gjuhes se njesuar shqipe, pason arsyetimi "nevoje politike e kohes" . Se paku ketu keshtu ndodhe.
    E flas gegnishten sepse nana jeme ka fol keshtu, por e shkruaj gjuhen standarde te cilen nuk e flas dot. Nuk them se duhet bere revolucion ne gjuhe, se duhet nderruar e folmja apo ngjashem, por, pse te nencmohem une ne Shqiperi nese flas ashtu si flas. "Pse nje plake ne Gjirokaster te tingelloj me afer normes se nje Akademik yni" (Migjen Kelmendi).
    sidoqofte, kane kaluar 30 vjet nga Kongresi i gjuhes se njesuar e ne Kosove kurrsesi te perdoret kjo e folur. Aq me keq, duke qene se tani disi eshte tejkaluar ajo koha kur gjuha e paster e njesuar identifikonte nje kategori te larte shoqerore,tani te folmet lokale perdoren ne shkolle, TV, fakultet e organizata punuese.
    Si zgjidhje per kete eshte gjetur sjellja e folesve (spikereve) nga Shqiperia ne radiot dhe TV-te tona.
    E na jemi te paafte te flasim....
    Na jemi jashte normes, se prindet tane jane jashte normes se...
    Nje kongres i ri i gjuhes se unisuar nuk do t'i sillte dem shqipes nese do te perfshinte disa "gegnizma" qe nese une them :
    Me punu ... mirret njejte si: Per te punuar...
    dredhez=luleshtrydhe
    tambel=qumesht
    krye=koke
    Tani vone serbet kane botuar nje liber per ne, ku ata thone se ne jemi dy popuj te ndare gege e tosk. se deri te Kongresi i gjuhes ne kemi folur me perkthyes mes veti, se nuk kuptohemi dot etj etj.
    Prandaj kjo me shtyen qe te respektoj gjuhen e njesuar, por me shprese se nje dite kjo gjuhe do te jete me shume se e respektuar... do te jete e afert me mua qe une ta flas me lehte.

p.s. jam e re ne kete forum shpresoj se do ta adresoj ne vend te duhur pergjigjen nese jo atehere -germezimi i sakt i shqipes

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Emra shqip
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 225
    Postimi i Fundit: 11-05-2018, 16:54
  2. Me ndihmoni me nje emer shqip
    Nga prishtinase nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 22-03-2010, 14:52
  3. Info per Eqerem Cabej?
    Nga rrogozhinsi nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 18-04-2009, 18:36
  4. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04
  5. Emrat Ilire
    Nga Leila nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 12-05-2006, 20:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •