Postuar më parë nga
liveintwoplaces
I dashur maratonomak,
Nuk e kam te qarte nese me je drejtuar mua apo Deshmuesit, por megjithate po jap mendimin tim edhe une.
Une mendoj se te falesh eshte nje ceshtje hyjnore me teper sesa njerezore. Sigurisht qe edhe njerezit falin, por deri ne nje mase. Ndersa falja qe vjen nga Krishti eshte nje falje qe nuk ka mbarim, ashtu sic e thote edhe Matrix, shtatdhjete here shtate. Dikush qe e kishte llogaritur i binte qqe te falte nje here ne dy minuta ne dite, me duket. A ka mundesi qe te lendohesh nga njerezit cdo dy minuta?
Megjithate ceshtja nuk eshte ketu. Shume mire, e mesuam qe duhet te falim, por a mundemi ta bejme kete gje? A mundemi ne nje kohe qe ndjejme urrejtje per dike, per dicka qe na ka bere dhe ne te njejten kohe ne ta falim. Shpesh here ne themi se falim, por ne te vertete nuk falim. Veprimet tona tregojne qarte se nuk kemi falur, sado te mundohemi t'i mbushim vetes mendjen se kemi falur.
Cfare duhet te bejme atehere? Si mund te zgjidhet ky problem? Nese dikush pret pas ketyre dy pyetjeve te gjeje nje pergjigje te sakte ne kete shkrim ne menyre qe te zgjidhe problemin e faljes, ka shume mundesi qe te zhgenjehet. Ai nuk do ta gjeje pergjigjen ne fjalet e mia, pasi pergjigja ime nuk ka trajten e nje recete qe te zbatosh ate dhe cdo gje mori fund.
Jo vetem falja por edhe cdo gje tjeter frymerore e ka burimin tek nje Person, dhe ky Person eshte Krishti. Falja nuk eshte nje dicka qe mund t'i jepet dikujt nga Zoti. Falja eshte vete Krishti. Ai qe e ka njohur ne jeten e Tij Krishtin, mbi te tjera, edhe si Falja e Tij, ai person mund te fale. Keshtu pra i dashur vella, mendoj se edhe falja ka te beje shume me maredhenjet tona me Krishtin. Nese maredhenjet tona jane tipike, apo te vokta, sigurisht qe ne ceshtje te veshtira nuk do mund te falim.
Nje gje shume e rendesishme per te Krishterin eshte qe ai ta shohe se cdo gje qe ndodh ne jeten e tij, ka kaluar me pare nga dora sovrane e Perendise, dhe kjo jo pa shkak, por si rrjedhoje e dashurise se madhe te Perendise qe ka per neve. Nese do te mesojme t'i dorezohemi plotesisht Perendise, do ta kemi shume te lehte te falim. Ti dorezohemi plotesisht Perendise ne rastin konkret do te thote se nje te keqe qe na ben nje person, sado e madhe te jete ajo, ne fakt nuk na e ka bere ky person, por vete Perendia duke perdorur kete person. Ne fakt ky person nuk ka pushtet mbi femijet e Perendise, me teper se sa mund ta lejoje Ati qiellor. Duke ditur pra se njeriu nuk mund te me beje asgje me te keqe se sa mund te ma lejoje Zoti im, dhe duke ditur qe cdo gje qe vjen nga Zoti im, sado e keqe te duket ne pamje te pare, eshte shprehje e dashurise se Tij, atehere une jo vetem qe nuk do ta kem te veshtire ta fal njeriun, por edhe do ta bekoj ate, pasi ai ne fund te fundit me te keqiat qe me ben me ndihmon me shume t'i afrohem dhe t'i mbeshtetem Zotit tim te Perjetesise.
Persa i perket nese falja vjen nga zemra apo nga ndjenjat, do thoja se Falja i Cili eshte nje Person banon diku shume me thelle se shpirti yne. Ai banon ne qender te qenjes sone, ne frymen tone. Ndjenjat, mendimet apo vullneti yne i forte jane pjese e shpirtit tone, i cili duhet te thyhet patjeter ne menyre qe te dale jashe nesh Ai qe banon brenda nesh. (e kutpoj qe eshte pak e veshtire per t'u kuptuar keto gjera qe thashe tani, por do me merrte shume nese do filloja t'i shpjegoja) Ajo qe dua te them eshte se kur jemi ne ata qe falim, falja jone do varet nga rrethanat. Ndersa nese eshte Krishti ne ne qe fal, nuk ka te beje me rrethanat aspak, nuk ka te beje as me ndjenjat dhe as me zgjuaresine tone dhe as me vullnetin tone te madh. Nuk ka te beje me faktin nese tjetri na kerkon falje apo jo. Ai qe don me te vertete Perendine, di te justifikoje edhe gjerat me te keqia qe dikush mund t'i beje. Kam pershtypjen se kur Deshmuesi flet per zemren, nuk e ka fjalen per ndjnjat por per thellesine e shpirtit tone, aty ku gjendet edhe Krishti. Le te mos harrojme se Krishti e perdor shpesh here zemren per te treguar ato qe ne kemi me te verete brenda nesh. Zemra pra eshte si te thuash burimi i gjerave qe dalin me vone jashte. Nese ne zemren tone do kemi Krisht, jashte do dale Krisht, nese nuk do kemi Krisht, nuk ka se si te dale Krisht.
I dashur maratonomak, ndofta me shkrimin tim mund te te kem ngaterruar me shume se sa te te jap nje pergjigje te qarte. Por nje gje une di mire: I vetmi Person qe nuk i ngaterron njerezit, dhe qe i ndihmon ata qe me te verete ja kerkojne ndihmen eshe Krishti. Besoj se eshte i vetmi Person qe mund te jape zgjidhje ne problemet e njerezve. Jo se ai i jep zgjidhje njerezve per cdo gje qe ata i kerkojne, por se Ai eshte vete Zgjidhja e problemeve. Nese dikush e ka Ate, dhe meson ta perjetoje Ate, nje dite do te shohe se Ai eshte midis te tjerash edhe Zgjidhja e problemeve te njeriut. (mos harro, kjo nuk ka te beje fare me rrethanat. Dikush mund te kaloje veshtiresite me te medha ne bote dhe ne syte e njerezve te jete njeriu me i mjere, por ai mund te jete edhe njeriu me i lumtur ne bote, pikerisht per shkak te Krishtit.)
Krijoni Kontakt