Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 28 prej 28
    i/e regjistruar Maska e andrida
    Anëtarësuar
    31-08-2005
    Postime
    94
    Citim Postuar më parë nga Alienated
    Une tani do doja nje ndihme te vogel nga ju:

Kemi shprehjen: Flokët e gjata - mendtë e shkurtëra

Me intereson te dij nese fjala "mendtë" eshte shkruar sakte ke fjalia ime siper (sepse gjithnje e kam kete problem) dhe nese mbiemri i (e) shkurtër eshte pershtatur si duhet ne proverbin e dhene me siper.

Ju flm
    Përshëndetje Alienated,
    Fjala mendtë është shkruar saktë, është një emër në gjininë femërore që përdoret vetëm në numrin shumës, ndaj mbiemri i shkurtër vendoset në gjininë femërore, numri shumës. I vetmi gabim në shprehjen e shkruar prej teje është se fjala i shkurtër e humbet ë-në kur merr pas një zanore, pra, i shkurtër- të shkurtra.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-07-2007
    Postime
    9
    Citim Postuar më parë nga Alienated
    Kuptoj ... rrofsh per impenjimin.

Une tani do doja nje ndihme te vogel nga ju:

Kemi shprehjen: Flokët e gjata - mendtë e shkurtëra

Me intereson te dij nese fjala "mendtë" eshte shkruar sakte ke fjalia ime siper (sepse gjithnje e kam kete problem) dhe nese mbiemri i (e) shkurtër eshte pershtatur si duhet ne proverbin e dhene me siper.

Ju flm

Përshëndetje,
    Për të mos bërë shumë teorira, thjesht po shkruaj në trajtën e duhur fjalët e shprehjes:
    Flokët e gjatë - mendtë e shkurtra

P.S. Shpresoj mos t'i besosh me të vërtetë kësaj shprehejeje

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga Adera
    Përshëndetje,
    Për të mos bërë shumë teorira, thjesht po shkruaj në trajtën e duhur fjalët e shprehjes:
    Flokët e gjatë - mendtë e shkurtra

P.S. Shpresoj mos t'i besosh me të vërtetë kësaj shprehejeje
    Flm Andrida
    Flm dhe ty Adera

Nuk i besoj fare shprehjes e solla vetem per ilustrim sepse s'po gjeja ne moment ndonje fjali te ngjashme!
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Larguar
    Anëtarësuar
    17-11-2006
    Postime
    282
    Znj/e Andrida pershendetje!

Te them te drejten vete nuk kam veshtiresi ne kete pershtatje ,por kjo ndodh ndoshta pa e kuptuar.
    Shume here , ndoshta nuk mund te kemi parasysh perkufizimet gjate shkrimit .
    Pas nje periudhe te gjate kohe,cdokush prej nesh arrin te fitoje instiktin e rregullimit te numrit,gjinise,kohes etj.Mendoj se ,nese nuk kemi mesuar drejt qe ne fillimet e pervetesimit te gjuhes keto rregulla,atehere dalin probleme te kesaj natyre.
    Bile , sic ve ne dukje Baptist, rol te madh ndihmes ne kete, luan mesimi i gjuhes ne moshe te vogel.
    Tani, meqenese jemi ne kete teme .
    A do te ish gabim togefjaleshi:"emrat mashkullorë të dygjinishëm" (marre nga titulli i temes) te shkruhej emrat mashkullorë e dygjinishëm ?
    Edhe dicka tjeter (prape diku e shkruar brenda kesaj teme),a do te ish gabim te shkruanim:"Gjinite e emrave" dhe jo "gjinia e emrave"?
    Paraprakisht,ju falem nderit per ndihmen!
    Me rrespekt DAJO.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-06-2005
    Postime
    9
    Thuhet keta hapa,keta burra ,keta ushtare qe eshte krejte ne regull, sepse jane te gj.mashkullore,por pse thuhet keto male e jo keta male,pasiqe edhe mal-i eshte i gjinise mashkullore.

i/e regjistruar Maska e NEOLK
    Anëtarësuar
    10-04-2006
    Vendndodhja
    vlore
    Postime
    331
    Citim Postuar më parë nga Ardan Lexo Postimin
    Thuhet keta hapa,keta burra ,keta ushtare qe eshte krejte ne regull, sepse jane te gj.mashkullore,por pse thuhet keto male e jo keta male,pasiqe edhe mal-i eshte i gjinise mashkullore.
    Një mal ështe gjinia mashkullore, por ka një grup emrash në shqip te cilet kur çohen ne shumës psh:një mal - disa male ,kthehen në gjini femërore si psh emri mal,horizont,justifikim,mol etj...
    Ndryshuar për herë të fundit nga NEOLK : 04-10-2007 më 13:08

i/e regjistruar Maska e Milla
    Anëtarësuar
    19-10-2006
    Vendndodhja
    në zvicër
    Postime
    60
    Citim Postuar më parë nga NEOLK Lexo Postimin
    Një mal ështe gjinia mashkullore, por ka një grup emrash në shqip te cilet kur çohen ne shumës psh:një mal - disa male ,kthehen në gjini femërore si psh emri mal,horizont,justifikim,mol etj...

Për dallimin e gjinisë së emrit në gjuhën shqipe mbështetemi në këto mjete:
    1) mbaresat që marrin emrat në njëjsin e rasës emrore. P.sh: mal-mali, krah-u, gjithësi-a.
    2) gjinija e mbiemrit që rri pranëemrit. P.sh. djalë punëtorë, vajzë punëtore.

3) fjalët përcaktuese që marrin emrat: kjo, ky, këto, këta.

Pra kjo që thuani ju se një mal në njëjës dhe disa male në shumës bëjnë gjininë emërit kjo nuk qëndron dhe është e pa saktë. një mal është trajta e pashquar njëjës ndersa disa male tajta e pashquar shumës i emrit mal i gjinisë mashkullore si në njëjës ashtu edhe në shumës.

Dhe une se kam degjuar ndonjehere kete per emra qe ndryshojne gjinine kur jane ne shumes

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. Ethymologjia e fjalëve: rod e rob
    Nga ZANOR në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 19-04-2009, 18:31
  2. Info per Eqerem Cabej?
    Nga rrogozhinsi në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 18-04-2009, 18:36
  3. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-02-2009, 11:35
  4. Pastërtia e gjuhës shqipe në media
    Nga murik në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 24-02-2007, 18:10
  5. Mirësia e katër fjalëve
    Nga Blerimi boy në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-06-2004, 18:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •