Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 28
    i/e regjistruar Maska e andrida
    Anëtarësuar
    31-08-2005
    Postime
    94
    Citim Postuar më parë nga DAJO
    Keto gabime mund t'i besh vetem me dashje.
    Harroje kete teme ose sill ndonje shembull qe ke ndeshur qe te diskutojme.

Këto gabime behen here pas here dhe jo me dashje. Shembujt e mesiperm jane marre nga gazeta te ndryshme, shkrime ne internet, bile dhe nga vepra te shkruara nga studiues te ndryshem, qe normalisht e kane nje kulture te shkruari.
    Gjinia e emrave eshte dyllojeshe: natyrore dhe abstrakte. Kur kemi emra si djalë, vajze, burrë etj. këta kane gjini natyrore dhe nuk mund ta ndryshojne. Por kur behet fjale per sendet, gjinia eshte përcaktuar me marreveshje: jane mashkullore kur mbarojne me -i ose -u dhe jane femerore kur mbarojne me -a ose -ja. Disa nga emrat mashkullore, kur vendosen ne shumes kalojne ne femerore dhe kjo duket nga fjalet percaktuese qe marrin para ose pas: "zjarret e mëdhenj" apo "zjarret e medha"? sipas rregulles: "Emrat mashkullore qe e bejne shumesin me -e, kalojne ne gjinine femerore dhe marrin fjalë përcaktuese (mbiemra, peremra) në gjininë femerore" duhet "zjarre të mëdha" dhe jo "zjarre të medhenj".
    Këto gabime jane shume te shpeshta. Nese mund te gjeni dhe ju shembuj te tjere, mund t'i shkruani.

Anëtarësuar
    31-08-2005
    Postime
    94
    Ja disa shembuj me fjali:
    1. Një nga albumet e rrallë (e rralla) dans që është vlerësuar nga kritika është ai "Ruti" (Rooty) i grupit Besment Xheks.
    2. Ka një sipërfaqe prej 42 m² me të gjithë (të gjitha) ambientet e përbashkëta aktualisht është përfunduar për banim.
    3. Pika të tjera do të ishin edhe aeroporte të ndryshëm (të ndryshme) si edhe stacionet e radarëve
    4. SuSE është një ndër distribucionet më të hershëm (të hershme) dhe më me eksperiencë

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-07-2007
    Postime
    9
    Në përgjithësi përdoruesit e shqipes nuk ngatërrojnë emrat që mbarojnë më -im, p.sh.:
    veprim i këndshëm - veprime të këndshme
    studim bashkëkohor - studime bashkëkohore etj.

Më tepër ngatërrohen emra të tjerë, p.sh.:
    zjarr i madh - zjarre të mëdhenj
    udhëkryq i ri - udhëkryqe të rinj
    qytét i këndshëm - qytete të këndshëm
    mal i lartë - male të lartë

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga Adera
    Më tepër ngatërrohen emra të tjerë, p.sh.:
    zjarr i madh - zjarre të mëdhenj
    udhëkryq i ri - udhëkryqe të rinj
    qytét i këndshëm - qytete të këndshëm
    mal i lartë - male të lartë

Kerkoj falje Adera por mua s'me duken te sakta keto opsione qe ke dhene si te sakta:

Une them se sakte duhet te jene:
    Zjarre të mëdha
    Udhëkryqe të reja
    Qytete të këndshme
    Male të larta
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une kam menduar se i ka dhene per te gabueshme ato!!?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    Une kam menduar se i ka dhene per te gabueshme ato!!?
    Hmmm ... thua qe qellimisht i ka vene per te potencuar faktin ku behen gabimet e tilla me shume. E di - edhe ka mundesi te jete ashtu sepse s'do gabonte te gjitha fjalite.

Nese eshte lene ashtu qellimisht - kerkoj falje per nderhyrjen! E pata me qellim qe te sqarohen ato forma.
    Por atdheu i Shqiptarëve

Larguar
    Anëtarësuar
    17-11-2006
    Postime
    282
    Citim Postuar më parë nga andrida
    Këto gabime behen here pas here dhe jo me dashje. Shembujt e mesiperm, jane marre nga gazeta te ndryshme, shkrime ne internet, bile dhe nga vepra te shkruara nga studiues te ndryshem, qe normalisht e kane nje kulture te shkruari.
    Gjinite e emrave jane dyllojeshe: natyrore dhe abstrakte. Kur kemi emra si: djalë, vajze, burrë etj. këta kane gjini natyrore dhe nuk mund ta ndryshojne, por kur behet fjale per sendet, gjinia eshte përcaktuar me marreveshje(jane mashkullore kur mbarojne me -i ose -u dhe jane femerore kur mbarojne me -a ose -ja). Disa nga emrat mashkullore, kur vendosen ne shumes kalojne ne femerore dhe kjo duket nga fjalet percaktuese qe marrin para ose pas: "zjarret e mëdhenj" apo "zjarret e medha"? sipas rregulles: "Emrat mashkullore qe e formojne shumesin me -e, kalojne ne gjinine femerore dhe marrin fjalë përcaktuese (mbiemra, peremra) në gjininë femerore" duhet "zjarre të mëdha" dhe jo "zjarre të medhenj".
    Këto gabime jane shume te shpeshta. Nese mund te gjeni dhe ju shembuj te tjere, mund t'i shkruani.
    Znj/e.Andrida!
    Jam shume dakord me shembujt qe keni sjelle me siper.
    Mire eshte qe diskutimi perreth kesaj teme te behet me shembuj.
    Ka shume arsye me te cilat disa prej nesh mund te mos bien dakord me ata shembuj qe keni sjelle per ilustrim.
    Me pelqen qe jeni e apasionuar me mireshkrimin e shqipes.
    Do te ishtre shume e veshtire per cdokend prej nesh t'i permbaheshim me kaq rigorozitet rregullave sintaksore te shkrimit si dhe aplikimin e tyre drejtperdrejt psh: ne nje diskutim te zakonshem per jeten e nates ne Tirane .
    Flas ketu per nje njeri qe shkruan per "qejf"ne nje Forum Shqiptar.Per te vertetuar veshtiresine(kam bere disa korrigjime ne shkrimin tuaj te mesiperm).
    Ne asnje menyre nuk dua te pakvleresoj kulturen tuaj te shkrimit ne shqip,thjesht per te sjelle nje shembull ngaku nxjerrim ne pah veshtiresine e shkruarjres drejt ,akoma edhe kur flasim per drejt apo mireshkrim te Gjuhes Shqipe.
    Me falni nese nuk jam paqesor ne dukje! Ky eshte kendveshtrimi im.
    Vazhdon....

Mos harroni te konsideroni te sinqerte respektin tim per shqetesimin e te shkruarit "bukur" dhe mire te gjuhes ... prej jush , ju lutem!
    Ndryshuar për herë të fundit nga DAJO : 10-07-2007 më 01:32

Anëtarësuar
    31-08-2005
    Postime
    94
    Citim Postuar më parë nga DAJO
    Mire eshte qe diskutimi perreth kesaj teme te behet me shembuj.
    Per te vertetuar veshtiresine(kam bere disa korrigjime ne shkrimin tuaj te mesiperm).

Përshëndetje Dajo,
    Edhe në postimet e tjera unë kam kërkuar që të sjellim sa më shumë shembuj, pra, të mos flasim vetëm teori.
    Sa për korrigjimin që pretendon që ke bërë te shkrimi im, ku veç ke shtuar kllapat, duhet të dish se ka disa alternativa të pikësimit në ato raste. Informacioni shtesë ose mund të jepet me kllapa, ose midis dy vijëzash (-,) por dhe me sy pika (. Nejse, nuk qëndron këtu çështja.
    Ka ndonjë që ka vështirësi në përshtatjen e këtij lloji dhe nëse po, në cilat raste has vështirësi.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-07-2007
    Postime
    9
    Përshëndetje Alienated,
    Sigurisht që shembujt e cituar janë raste tipike të përdorimeve të gabuara, ndryshe nga shembujt e dhënë sipër tyre (veprim i këndshëm - veprime të këndshme
    studim bashkëkohor - studime bashkëkohore ) që gabohen më rrallë.

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga Adera
    Përshëndetje Alienated,
    Sigurisht që shembujt e cituar janë raste tipike të përdorimeve të gabuara, ndryshe nga shembujt e dhënë sipër tyre (veprim i këndshëm - veprime të këndshme
    studim bashkëkohor - studime bashkëkohore ) që gabohen më rrallë.
    Kuptoj ... rrofsh per impenjimin.

Une tani do doja nje ndihme te vogel nga ju:

Kemi shprehjen: Flokët e gjata - mendtë e shkurtëra

Me intereson te dij nese fjala "mendtë" eshte shkruar sakte ke fjalia ime siper (sepse gjithnje e kam kete problem) dhe nese mbiemri i (e) shkurtër eshte pershtatur si duhet ne proverbin e dhene me siper.

Ju flm
    Por atdheu i Shqiptarëve

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ethymologjia e fjalëve: rod e rob
    Nga ZANOR në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 19-04-2009, 18:31
  2. Info per Eqerem Cabej?
    Nga rrogozhinsi në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 18-04-2009, 18:36
  3. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-02-2009, 11:35
  4. Pastërtia e gjuhës shqipe në media
    Nga murik në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 24-02-2007, 18:10
  5. Mirësia e katër fjalëve
    Nga Blerimi boy në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-06-2004, 18:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •