Close
Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 43 prej 43
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Nese bejmi nje analiz te shkurter rrethe ketij zbulimi, mund te perfundojmi se ka mundesi qe edhe ne trojet e sotme shqiptare kane mjeshtrur shkrimin para 6000 vitesh.
    Ne çka bazohemi ?
    Nese e marrim kulturen e Vinçs qe eshte me e jetra ne Europë, shenja e shkronja para 8000 vitesh, qe i afrohen nje alfabeti te ngjajshem me kete te sotmin, latinë, atehere pse te mos jete zhvilluar ky shkrim edhe me tej ne mbrendesi te ballkanit ?

Temen qe e kemi hapur atje per alfabetin pellazgo-ilirë apo etruskë, ate tem e kemi bere lesh¨me gjuhesi e lloj lloj komentimesh te panevojshme qe nje lexues qe do vije pas neve aty nuke do kuptoje me asgjë fare....jane mbushur 51 faqe, dakor, kemmi thyer rekordin qe as Akademia shqiptare nuke do ia kishte arritur te permbledhi aqe te dhena ne te gjitha koloket qeka bere deri me sot, ne ia kemi shkuar ne nje menyre por edhe kemi dalur nga tema kryesore; a ka egzistuar ndonjehere shkrimi shqipë, po apo jo ?
    Une gjithemonë kam pasur bindjet se po edhe nese ky shkrimi qe eshte gjetur ne Aqarevë nuke do permbushi te gjitha zbraztirat qe mungojne prap se prape eshte i rendesishem, po them keshtu seende as qe e kam pare kete shkrim me sy e as ne foto, prandaj nuke kam te drejte te gjykoje nje zbulim te ketij niveli aqe te rendesishem pa e pare me sy kete imazh...
    Por shpresojmi se keto imazhe duhet te na vijne edhe neve ne kete forum ku pastaj do bisedojmi si duhet...

Aqareva eshte një fshatë i vogel i maleve te drenices, pothuajse shtrihet ne mes te kosoves, mes shume kodrave te mbuluara me dushkaja qe se kalojne naltesine permbi 500-600 metra, pra e tere kjo zon e banuar shtrihet ne ne kete naltesi qe dominon mbi tere fushen e dukagjinit.
    Ka mundesi qe Dukagjini dikur para 6000 vitesh perbente një liqen te madh ku me vone i tere ky bazen me ujë zbrazet permes Ures se Shenjtë, afer Prizerenit, keshtuqe keto ujrapastaj derdhen per ne detin Adriatikë.
    Nga google earte mund te vrejmi lloj lloj figurash ne kete zonen e Aqareves, njesoj si ne Visoçicë ne bosnje ku menohet se ka piramida, ku per çudi ne keto dy zona google nuke e ka shpernda ne rrjete imazhin e qarte si ne viset tjera te kosoves por eshte ndalur per çudi mu aty lu shifen keto figura enigmatike nga lartë... nuke e di per ç'arsye ?
    Ka mundesi qe gaboj por syte me bejne qe aty eshihet kjo figur e njeriut mbi reliefe si ato ne amerike latine...(dhashte zoti e jam ne gabim....

Pra ka mundesi qe dikur moti keto rrafshenalta si Aqareva, Kopiliqi, Abria, Llausha e fshatra tjere perrrethe kane qene si ujdhesa te kosoves se sotme ku njerzit kane filluar te krijojne qendra civilizimi, mure te mdha, si_ eshte kalaja e Tushiles ne Turiçevcë etj. pra keto ishin zona vendbanimi te mbrojtura nga malet per rrethe dhe te siguruara ne qender te vendit nga çdo sulmet e armiqeve.
    Sa kemi kerkuar shkrime te moçme ilire apo pellazge ne trojet tona neper çendrat e famshme i Durres, Bylis, Butrint, ulpiane e kudo neper trojet tona prisnim nje shenje me gjurme shkrimi por qe me ne fund del nje shkrim mu ne mes te kosoves, ne male te pashkelura e te pa pritura fare, a s'eshte kjo per tu habitur ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 25-08-2008 më 17:39
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Edhe nje imazh tjeter i Aqareves pare nga qielli....nje shpend, mund te vrehet nje turrecë ose jane fusha te mbjellura ?

Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 25-08-2008 më 19:32
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Aqareva shtrihet ketu gati ne mes te kosoves, nja 38 Km ne perendim te prishtines, shiqo thumbin e kuq....

Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345

Tema të Ngjashme

1. Albin Kurti (1975 - )
    Nga ILovePejaa në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 305
    Postimi i Fundit: 04-06-2017, 20:47
  2. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  3. Mësimet e nxjerra nga dhuna në Kosovë
    Nga Albo në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 15-07-2006, 13:20
  4. Forcat ushtarake serbe mobilizohen përgjatë vijës administrative me Kosovën
    Nga ARIANI_TB në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-04-2006, 15:11
  5. Dëshmitë e të huajve për luftën në Kosovë
    Nga Klevis2000 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 09-12-2005, 04:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •