Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 42
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    termi:
    Se pari te paren, rikrijimi vertete se i qendron shume afer ne menyrat se si e keqperdorim ne sot, por me ra nga perdorimi ppikerisht sepse krijimi nenkupton dicka te krijuar, te krijuar prej asgje dhe serish do te keputej logjike e rrjedhshmerise se pakeputur qe deesha ta ipja si kuptim nga ajo qe shkrova. Pastaj krijimi me duket shprehje teper e rende per gjerat dhe veprimet qe e perdorim ne sot. Mire e thash keqperdorim. Sepse fjala krijim eshte teprim te perdoret ta zeme per skulpture, arqitekture, pikture e te ngjashme... ato megjithate i takojne rrafshit te goditjeve...

cepat:
    Tani per numrin e cepave duhet ta dijme se kane rendesi te madhe ne simboliken e themeluar me vone te kulteve.

Gjashtecepeshi pershkruan plotesine teresine - realisht perkryeshmerine e qenies dhe ai simbolizon zotin.

Pescepeshi jo rastesisht simbolizon njeriun dhe per kete arsye eshte perdorur nga komunizmi. Krijesen e papersosur dhe asimetrike. jo te plote. tek etj...

Teukret:
    Sipas tradites edhe teukret jane me origjine nga gadishulli yne por te shkuar atje dy tre shekuj me pare se Dardanet. Ne realitet atyre u nxirret prejardhja nga Kreta poashtu. Ata filluan ta adhuronin Apollonin S'minte me vone dhe ne kohe me te reja njihen si Mize (Mise).

Me tutje mendoj se emri Mis eshte fituar nga atributi i Apollonit te tyre, si dhe per shkak te adhurimit te minjeve ne shoqerine e tyre. Ky adhurim jeton edhe sot neper tempujt fetar te lindjes. Ndonese atje ku gjallon ende nuk ka kurrfare arsyeje praktike per adhurimin e minjeve dhe respektimin e tyre sikur ne Indi qe respektohet lopa.

Te tjera sqarime mund te pasojne ne menyre interaktive po pat interesim...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Qe cepat kane rendesi nuk diskutohet. Po puna eshte qe ne se 6 cepa jane Zoti (i persosur) po 8, 12, dhe 16 cepa cfare ne japin? (+/- infinit? ) Kjo pjese do pune qe te qartesohet.

Me ato qe ke shkruar ne paragrafin e Teukerve, vazhdoj te mos jem dakord. Me duket se kemi debatuar edhe nje here shkurtimisht (nuk mbaj mend ne cilen teme).

Se pari, perse mendon qe Teukret qene te zhvendosur? Per mendimin tim Teukri eshte autokton. Ne se kuptoj drejt ate qe ke shkruar Teukret vijne nga Kreta. Por edhe Zeusi vjen nga Kreta (ketej vikan gjithe gjerat e mira, ne kufi mes Sirise dhe Ballkanit!) Pra Teukret dilkan pellazge.

Kam hasur qe Dardani kishte nje grua nga raca e tij (Kryese) dhe pastaj martoi Batene, ose Mrinen (sic e quanin Zotet) nga raca e Teukrit. Ndersa Kryjsja ka rol te panjohur (ne perputhje me traditen Trojane te "genos" ose gjinise) ajo Teukrane lufton si Vergjine. Mitologjia madje e pershkruan si Amazone. Mendoj se njeri nga keta dy popuj eshte pellazg, ose tjetren qe, nga gjenarata e Kryeses dhe Myrines rodhen geget dhe tosket.

Se dyti, Apollo Smintheus, ne se Apollo ka marre nje epitet te tille (me minj nga ku kemi edhe skulptura me minj prane kembes) mbase ka qene ne kohen e murtajes, si shpetues. (Kulti i minjve ne Indi lidhet me kete periudhe kohore). Per mendimin tim Minteus lidhet me shkrirjen e metaleve, por edhe me nje bime akuatike lumore. Dikur kam pyetur se cila eshte etimologjia e X-anthus.

Mendon qe Mizat dhe Media jane i njejti vend/popull?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 21-06-2007 mė 21:28
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te fundmen te paren:

Jo nuk mendoj se Media ka te bej me miza dhe nuk mendoj se Medet duhet te jene te njejte me Miset.

Media ishte nje territor i ndermjem mbreterishe. E thote edhe fjala.

Ne regjionin ku qendroi me vone Troja dhe themelatat e para te tokesoreve apo Teukreve te cilet aty duket se jane vendosur ne periudhen e shperthimit ne Kitere, dhe aktivitetit te shtuar dhe te shpeshte tektonik. Kur dihet fare mire se regjioni i Troades edhesot eshte i njohur si regjion tektonik i rezikshem, po adhuronin minjte per shkaqe praktike ose sepaku nuk i mbysnin dhe luftonin sepse ne baze te tyre ata paralajmeroheshin per terrmetet.

Por me kohe ata u shtuan aq shume (shih Herodotin) sa u bene te bezdishem jashtmase dhe kerkuan ndihmen e Apollinit, apolloni qe atehere ende ishte me atributet e Zeusit, u vajti ne ndihme me rrufete e tij dhe i cfarosi minjte. Keshtu miset per nder te kesaj pergjegje ia ndertuan atij nje Shatore te kemba e te cilit ishte skulturuar edhe nje mi. Kete e thote edhe Herodoti pa asnje hamendje.

Po ne regjionin e Trojes poashtu eshte e njohur se ben mot shum i lige i percjellur me vetima vrasese. Herodoti poashtu pershkruan rastin kur ushtria Perse po shkonte te rrenojat e Trojes te bente peligrinazh dhe njefare menyre te merrte bekimin e saj per luften qe do bente thote se vetimat ia vrane nje numer shume te madh ushtaresh ai thote 2000 ose me shume une them sigurisht jo me pak se 100. Pra gjerat mbeshtesi njera tjeteren ketu pa i hure zberthimeve etimologjike dhe krahasimore fare.

Teukret jane cvendosur per shkaqe nga me te dryshmet, edhe po t'i leme anash te gjitha shakqetr tjera te mundshme, mjafton nje qe s'mund te mohohet - mbipopullimi i Kretes. Pamundesia per t'i ushqyer te gjithe.

Pastaj mos harro se e kam perseritur edhe nje herene nje periudhe te larget koheore Kreta ka qene qendra me urbane e gjithe mbreterive pellasge dhe njeherit edhe vendi qendror i kultit qe i mbante ato tjerat nen sundim.

Mund te vazhdojme me debatin gjerat nje nga nje sepse keshtu po behemi te palexueshem per te tjeret.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une kam veshtiresi te besoj qe nje ishull me permasat dhe resourcet qe ka Kreta paskesh qene baza e gjithe civilizimeve dhe epiqendra e popullatave te supershtuara qe migronin. Absolutisht jo.

Kreta ka qene nje pjese e ketij civilizimi, pa dyshim. Artifaktet e gjetura ne Krete deshmojne per kete kulture, por kjo nuk do te thote qe artifakte te ngjashme nuk jane gjetur dhe transplatuar si te "gjetura" nga pjese te tjera te Ballkanit/Egjeut.

Megjithate (sipas meje gjithmone) pjesa me e rendesishme e debatit qe po bejme pershihet ne pyetjen se cfare popullate (pellazge ose jo) ishin Teukret? Apollo thuhet qe bashke me djaline Aegines te kete ndertuar muret e Trojes. Pse jo muret e Teukerve? Mbase sepse Apollo eshte perendi Dardane me shume se Teukriane? Zor qe perendia origjinale e Teukerve te kete qene Apollo, e aq me shume Sminteus, qe sipas ketyre qe kemi shkruar me lart, paraqitet ne nje kohe te mevonshme se te themi, shkaterrimi Trojes. Ne se Teukret jane Miset (kete po e marr si hipoteze, sepse nuk kam siguri) perendia e tyre origjinale do kete qene nje grua dhe amazone, pra perputhet me se miri me Artemise/Dianen/pse jo edhe me MAAT/Athinen. Them qe duhet te kete qene Amazone nisur nga Bateja e Dardanit qe luftonte krahas tij dhe qe varrosur ne pirgun (tumen?) e Mrines.

Gjithashtu, mos harrojme qe Aesklepi, Eskulapi qe sherbyesi/prifti i tempullit te Apollos ne Delfi. Apollo pra duhet te personifikoje ose Hermesin/Thotin ose Zotin e vertete (Dodona II). Apollo sipas Druideve (Hylli/Dielli) qe hyj jashte sensit te panteonit te Zeusit, por qe u inkorporua me te tjera atribute (submisive) me vone (Dodona I). Pyetja e shtruar eshte, kush venerohej ne Dodone para Zeusit mbret te Dardaneve, te derguarit te Thotit?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 22-06-2007 mė 06:07
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ne nje shkrim per pellasget, kam kthyer ne kujtese cektesine e dikurshme te egjeut.
    Egjeun e Mesdheun mund ta kaloje me kembe!
    (-dhe ne shumicen e kohes mos ta kaloj uji gjurin, dhe shume rralle te arrije mbi shoke apo deri ne fyt)...

Ky eshte mendim i imi serish:
    Kreta, Kitera, Qipro e ishuj tjere qe nuk ua dijme emrat kan qene brez i pakeputur toke para Shperthimit ne Gjibraltar.
    Populli fluturues pellasg eshte formuar ne keto ambiente sigurisht se u shpernda pas kesaj ngjarjeje te tmerrshme.

Shtrati rreth Egjeut eshte i bute dhe nenshtresen e tij te holle gjindet damari i llaves vullkanike qe krijioi gadishullin e Saturnise (Ferrin) apo i Talis, qe u emerua ne kohet mitologjike ne baze te Talit qe ishte nip i Daedalit, gjenialitet poaq i madh sa Dedali, poashtu me origjine Kretese. (Ky sipas traditave kishte goditur nje Keshtjelle atje e cila mund te mbrohej me dy ushtare te vetem kunder cilesdo ushtri).

Apollo S'mintues eshte vetem nje nder dukjet e Apollos Misian. Minjte jane adhuruar edhe ne Krete. Por jo saktesisht minjte por nje lloj geri i madh gati sa gjysme ketrri. (Keni pare ata minjte e bardhe qe duken gati si lepuj qe perdoren per te nxjerrur fall me ca letra ku shkruan dicka). Nje lloj i ngjashem minjsh ka qene specialitet jashtzakonisht i shtrenjte ne periudhen romake. Ky lloj brece mbyllej ne qyp te mbushur plote lajthija per 40 dite para se te pergatitej. Cmimi sillej diku rreth 100 Euro te sotem.

Nuk ka qene Kreta gjithmone nje ishull i vogel, Kreta ka qene nje bjeshke relativisht e larte ne qender te nje fushe te gjere pjellore rrethuar nga keneta te njelmta dhe ne lidhje tokesore me shumicen e ishujve ne regjion.

Pos tjerash Kreten e periudhave parahistorike duhet veshtruar si subjekt te pakeputur nga marredheniet ne regjion.

Prandaj kur them Kretas une ligjshmerisht nenkuptoj Pellasg tipik. Andaj Teukret jane poaq pellasg sa edhe te tjeret. Por Troja eshte ndertuar shume me vone, qindra vite pas vendosjes se Teukerve ne Trojade. Pastaj Miset dhe teukret nuk kan ndonje dallim te rendesishem nga dardanet.

Ketu kam frike se po leshojme nga diskutimi serish ate qe qyhet dyndja e kutures bartese te tumave e pse jo edhe te urnave dhe implikimet racore e kulturore qe nenkupton ajo. Kjo dyndje mendohet te kete ndodhur ne shekullin XIX pes une mendoj se ka filluar ne shekullin XXI pes.

Po te dije kush te me tregoje se prej nga e ka prejardhjen Kali dhe ku e kur u zbulua kalurimi, do te mund te sqaronim nje mori pyetjesh te pazgjidhura deri me sot. Kush ishin Hyksot qe sulmuan Egjiptin ne ate periudhe. Pse Trojanet mbanin racen me te paster te kuajve me te shpejte te botes qe mbijetoi si race e kuajve arab te njohur me kete emer sot.

Prej nga e fituan Trojanet licencen dhe monopolin e shtimit dhe distribuimit te tyre ne tregun boteror te periudhes Trojane?

Ne kete pjese jane ngaterruar gjerat si mos me keq sepse sipas mitologjise thuhet se ishte Posejdoni ai qe solli ate race kuajsh. Kush ishte Posejdoni ne realitet dhe pse nuk mund t'i ikim konfliktit me Atlantiden ketu? Sepse behet pyetje e pazberthyeshme ketu: Si erdhen kuajte ne Krete nese Atlantida ishte pikerisht territori i fundosur i bjeshkes Krete? Nese jo atehere si i sollen nga Amerika keta kuaj.

Te mos hyjme me thelle njehere ne kete erresire te dendur.
    Propozoj te lexosh kete artikull te cilin kur po e lexoja u ndava pak i habitur sepse kam menduar qe jam i vetmi qe emrin Minos e nxjerri si Mi, tash para 12 vjetesh ne nje artikkul qe e kam lene ta plotesoj ne te ardhmen (gje qe s'e kam bere kurre per shkaqe objektive, Bile tash sa vjete e mbaj ne nje HDD tjeter qe nuk e kam kycur prej se e kam nderuar PC e pare se s'ka mbi 540MB kapacitet ne te).

Ja ky link do te te dergoje drejte ne sesionin e artikullit qe flet per keto qe te fundit qe i thash kaq mjegullt ketu:http://en.wikipedia.org/wiki/Tjeker#..._Cretan_origin
    dhe besoj se mund t'i diskutojme me lehtesisht pataj...
    Aeneas Dardanus

Citim Postuar mė parė nga Styx
    Une kam veshtiresi te besoj qe nje ishull me permasat dhe resourcet qe ka Kreta paskesh qene baza e gjithe civilizimeve dhe epiqendra e popullatave te supershtuara qe migronin. Absolutisht jo.
    Fakt logjik i pakundershtueshem !!!
    Pranohet gjeresisht qe popujt perparojne fillimisht ne ekonomi pastaj ne fusha te tjera. Bujqesia ka qene baza e shvillimit te popujve ne lashtesi.
    Kreta apo cdo ishull tjeter nuk ofron kushte me te mira sesa nje fushe pjellore.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ke lexuar gje prej historise ti apo ia fute prej logjikes se shendoshe ashtu Dalan?
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Le te jemi me civile ne diskutime.

Kur te kem mundesi do pergjigjem me gjate mbi materialin qe ke inkorporuar ne pergjigje, per tani do hedh vetem pikat kryesore.

Me se fundi e kam te qarte pse jemi bere lemsh e li per kaq kohe: sepse flasim per periudha kohore te ndryshme. Argumentet qe e mija i takojne spektrit kohor qe nga krijimi Dardanise e deri tani. Krijimi Dardanise, eshte pas Crotopas dhe permbytjes se Deukalionit, pak a shume aty rreth sundimit te Stenelaut (se mos ne filloje ndonje te na shkruaje qe emri vellait te Skenderbeut eshte Grek!).

Kam cdo arsye te besoj qe tektonika dhe hidrologjia e Mesdheut dhe Azise se vogel kane ndryshuar shume pak qe nga kohe. Pra Dardania e Troja (kudo qe kane qene) jane shtrire ne nje territor pak a shume te njejte me ate qe eshte sot. Egjeu mbase kalohej me kembe kohe perpara permbytjes se fundit. (Eshte e vertete qe ky pellg uji qe u be det quhej Egje edhe atehere?!)

Jam plotesisht dakord me gjerat e tjera qe ke shkruar per periudhen para permbytjes, qofte edhe me faktin qe pellazget? mund te kene fluturuar (mbase ne nje teme tjeter mund te dikutojme se pse racat qene reptile dhe zogj, dhe ne se pellazget qen njera apo tjetra pale). Diku kam lexuar qe Solomoni u tremb nga njerez te cilet hyne fluturim permes catise- qe deshmon se ky nuk eshte nje koncept infantil, ndonese i pa imagjinueshem ne eren tone.

Por qe te kthehem prap ne teme, po te fillojme te flasim per pellazget para gjithe permbytjeve, do na duhet po ashtu te deshmojne mbi permasat e permbytjeve (boterore, regjionale, krahinore) si edhe te deshmojme se cilat popullata pellazge mbijetuan. Po ashtu do na duhet te shpjegojme ne se eshte krijuar ose jo nje tip i ri njeriu pas permbytjeve (kujto plisat e Phyrres ose dhembet e dragonit te Kadmit). Nuk kemi as mundesine dhe as mjetet t'i hyjme nje sipermarrje te tille kolosale, te ciles askush nuk ja kane dale mbane ne keto dy mijevjecaret e fundit ne ruzullim.

Pra kur flas per origjinen, po deshmoj topologjine dhe sociologjine e gjate dhe pas periudhes se krijimit te Dardanise, flas per migrim te Dardanit prej ku ne ku, dhe te Teukerve (ne se ka) prej ku ne ku. Pasi te kemi vendosur lojtaret ne kete pozicion, te kemi qartesuar premisat dhe origjinat ne nje territor pak a shume te njohur, vetem atehere mund te rrezikojme dhe hyjme ne hulumtime per perudha te erreta te fshire nga memorja njerezore prej kataklizmave. Nuk mendoj se eshte e logjikshme te fillojme nga nje humnere memorjeje per te derivuar ne Troje, pervec po qe se posedon aftesite e Odisese ose Enkidud per te folur me shpirterat ne nenbote. Per fat te keq une nuk fluturoj dhe as nuk kam veti Sibile Dodoniane.

PS. Nje gravure e lashte e vendos yllin e "Davidit" bash mbi koken e Atlasit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 23-06-2007 mė 06:47
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Sapo i hodha nje sy linkut ne Wikipedia. Bollgur rus. 1/3 te verteta dhe 2/3 te ngjizura, qe nuk eshte shume e papritur per Wikipedia, por aspak e mire per kohen qe kam ne dispozicion.

Si e vertetojne qe Tjekri jane Teukri?
    Qe Njerezit e Detit jane Tjekri?
    Qe Njerezit e Detit jane detyrimisht pellazget? Dale te shohim ketu edhe kush quhen "Lotus Ngrenes" dhe pallavra te tjera etimologjike si keto nga njerez qe nuk kuptonin gjuhen.
    Qe Tjekret jane Minoane?
    Qe Gjergjis jane cdo gje pervec parardhes te Shqiptareve?
    Qe gjithe rrefimet per Teukret lidhen me pakicat Teukre ne Maqedoni e Greqi, ndersa per pjesen me te madhe qe "migroi" ne Turqi nuk kemi degjuar kurre gje as pare referenca?
    Qe shkrimet e Strabo's bien ndesh (po te lexosh me kujdes kete faqe vetem) me ekzistencen e Teukreve/Dardaneve ne Turqi?

Mund te vazhdoj deri neser.

Qe Minoa vjen nga emri Min (i thone shkodranet miut) e kam menduar me kohe, por pervec faktit qe kemi labirinthet nentokesore qe deri diku lidhen me mijte, nuk kam gjetur asgje qe ta mbeshtese kete teori. Pervec po qe se minjte mendohen si kalimtare ne mbreterine e nentokes, dhe ketu dalim tek Persefona. Mbase Apollo nuk shfarosi minjte por Mbreterine e (Kulteve te) Nentokes?

E shikon ku dalim?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 23-06-2007 mė 08:07
    Aeneas Dardanus

Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Ke lexuar gje prej historise ti apo ia fute prej logjikes se shendoshe ashtu Dalan?
    Logjike...
    ndoshta e kam edhe gabim.
    Por me duket me logjike keshtu

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Dialogu i Muslimanit me Krishterin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 07-05-2013, 10:59
  2. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Florim07 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 21:26
  3. Hyrje nė BIBEL (Besėlidhja e Vjetėr)
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 06-03-2006, 14:20
  4. Islami Apo Krishterimi
    Nga Klevis2000 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 136
    Postimi i Fundit: 11-03-2004, 07:37
  5. Tumat e Davidit
    Nga fisnik nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 22-04-2003, 19:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •