Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 42

Ylli i Davidit

Ylli i Davidit lidhet me historine e lashte dhe te sotme te popullit izraelit.

Cfare simbolizon ky yll?

Po emri Izrael? Po emrat Emanuel, Kain, Abel, Samuel, Daniel, Rafael, Mikael, Ismael, Nathaniel etj?

Nje studjues e lidh prapashtesen e shume prej ketyre emrave me fjalen "yll"!?

Dhe se sipas tij origjina e ketyre emrave dhe e vete Yllit te Davidit eshte protoballkanike dhe ka lidhje me Zeusin. Sipas tij dy trekendeshat qe formojne Yllin e Davidit jane simbole te Zotit Zeus.

Ai ne fakt pretendonte origjinen greke te gjithe ketyre emrave dhe simboleve, mirepo ai vinte ne dukje origjinen pellazge te tyre!?

Dhe e fakt pellazget nuk ishin greke!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 17-06-2007 mė 16:49

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Dydrinas, e kam thene dikund se Rrufehedhesi i Zeusit eshte 6-cepesh dhe paraqitja skematike e tij eshte plotesisht e resemblueshme ne Yllin e Daudit.
    Stilizimi i metutjeshem dhe mania e proporcioneve gjeometrike te simboleve pastaj e shnderroi ne ate qe shohim sot.

Parashtesa al, el, il e te ngjashme nuk besoj se i takojne gjuhes hebraike. Per mua eshte e cuditshme se si kishin arritur te shnderrohen ne prapashtesa aq heret?!
    Varianti "el" ka kuptim rrjedhimor. Pra prej nga vjen, prej nga rrjedh, dhe si te tille keta emra ose flasin per origjinen e personave, ose fshehin emrat e qyteteve prej nga vinin, vendlindjet e tyre, e te ngjashme.

Kjo nyje ne gjuhen shqipe eshte bere "ej".

Emrat qe perfundojne me kete nyje te prapme permbajne ne vete edhe nje kualitet tani te shuar ne te foluren dhe te shkruarit kurent qe ishte nje forme treguesi per: ketu, aty dhe atje.

Mes te cilave prapashteses "ej" ose "el" orig., i pergjigjet kualiteti "atje" ose me origjinalisht, "atej"; pra eshte perdorur per gjera qe i perkasin rangut te trete te largesise ne subjektin e mendimit te shprehur.
    ...
    Por eshte e qarte se nuk kane lidhje me greqishte. Greqishtja per aq sa kam verejtur nuk ruan nyje te prapme te kesaj natyre. Aq me teper kur keto i takojne pellasgjishtes te cilen une e identifikoj si "pellasgjishte perendimore".

Keto kan mundur te arrijne ne Lindje ne periudhen e dyndjes se njohur te bartesve te kultures se Tumave. Me te cilen pak kush eshte marrur seriozisht, e aq me pak me objektivitet...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Peace and love
    Anėtarėsuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Dydrinas, e kam thene dikund se Rrufehedhesi i Zeusit eshte 6-cepesh dhe paraqitja skematike e tij eshte plotesisht e resemblueshme ne Yllin e Daudit.
    Stilizimi i metutjeshem dhe mania e proporcioneve gjeometrike te simboleve pastaj e shnderroi ne ate qe shohim sot.

Parashtesa al, el, il e te ngjashme nuk besoj se i takojne gjuhes hebraike. Per mua eshte e cuditshme se si kishin arritur te shnderrohen ne prapashtesa aq heret?!
    Varianti "el" ka kuptim rrjedhimor. Pra prej nga vjen, prej nga rrjedh, dhe si te tille keta emra ose flasin per origjinen e personave, ose fshehin emrat e qyteteve prej nga vinin, vendlindjet e tyre, e te ngjashme.

Kjo nyje ne gjuhen shqipe eshte bere "ej".

Emrat qe perfundojne me kete nyje te prapme permbajne ne vete edhe nje kualitet tani te shuar ne te foluren dhe te shkruarit kurent qe ishte nje forme treguesi per: ketu, aty dhe atje.

Mes te cilave prapashteses "ej" ose "el" orig., i pergjigjet kualiteti "atje" ose me origjinalisht, "atej"; pra eshte perdorur per gjera qe i perkasin rangut te trete te largesise ne subjektin e mendimit te shprehur.
    ...
    Por eshte e qarte se nuk kane lidhje me greqishte. Greqishtja per aq sa kam verejtur nuk ruan nyje te prapme te kesaj natyre. Aq me teper kur keto i takojne pellasgjishtes te cilen une e identifikoj si "pellasgjishte perendimore".

Keto kan mundur te arrijne ne Lindje ne periudhen e dyndjes se njohur te bartesve te kultures se Tumave. Me te cilen pak kush eshte marrur seriozisht, e aq me pak me objektivitet...
    A eshte me te vertete e nevojshme perdorja e "resemblueshme" ne vend te fjales shqipe "e ngjashme" te cilen e kuptojne te gjithe?

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Jo, sepse e "resmblueshme" nuk e ka kuptimin e "ngjashme" dhe as une nuk e kisha ndermend te thoja ngjashme por dicka krejtesisht tjeter dhe pasi nuk pata kohe ta formuloja nje fjale te re, sepse shkrimin e bera aty per aty dhe nuk doja te dilja nga ajo qe po doja te shkruaja. Tani them: rikonstruktueshme, rishtgoditshme, rigoditshme, sterperfitueshme, qe sigurisht te tingllojne me shqip dhe me afer kuptimit qe kisha ndermend. Tani dhash shume dhe nuk bera mire ndaj vetes.

Te falemnderit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 21-06-2007 mė 16:58
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Peace and love
    Anėtarėsuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Jo, sepse e "resmblueshme" nuk e ka kuptimin e "ngjashme" dhe as une nuk e kisha ndermend te thoja ngjashme por dicka krejtesisht tjeter dhe pasi nuk pata kohe ta formuloja nje fjale te re, sepse shkrimin e bera aty per aty dhe nuk doja te dilja nga ajo qe po doja te shkruaja. Tani them: rikonstruktueshme, rishtgoditshme, rigoditshme, sterperfitueshme, qe sigurisht te tingllojne me shqip dhe me afer kuptimit qe kisha ndermend. Tani dhash shume dhe nuk bera mire ndaj vetes.

Te falemnderit.
    Nuk e kuptoj se c'fare ke dashur te thuash me fjaline e fundit,sidoqofte mendoj se doje te thoje se nuk ja vlen te japesh sqarime per ato qe shkruan.Ne kete rast mos shkruaj fare,perderisa ti vete e ke te qarte se per c'fare behet fjale,dhe ne te njejten kohe te duket se ke "dhene shume "dhe nuk i ke bere mire vetes"duke sqaruar per ato qe ke shkruajtur.Por, logjika e te shkruajturit ketu eshte qe te percjellesh mendimin tend tek te tjeret,dhe jo domosdoshmerisht te gjithe jane ne gjendje te deshifrojne hieroglifet e tua.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Jo, sepse e "resmblueshme" nuk e ka kuptimin e "ngjashme" dhe as une nuk e kisha ndermend te thoja ngjashme por dicka krejtesisht tjeter dhe pasi nuk pata kohe ta formuloja nje fjale te re, sepse shkrimin e bera aty per aty dhe nuk doja te dilja nga ajo qe po doja te shkruaja.
    Shembellen?

Shpjegim shume origjinal per origjinen e "El"...dikur kam pas arritur ne konkluzion qe eshte Ylli Mengjesit, pra Afrodita.

Ndaj te njejtin opinion qe ylli Davidit eshte mitologji pellasge.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une mendoj se keto tema lexohen ekskluzivisht nga njerez intelektual andaj ndonje shprehje jo fort e kuptueshme per te gjithe mund te tolerohet, e jo te kalohet neper filtra kaq rigoroz, sepse njerezit qe vertete interesohen per keto qeshtje te parendesishme ne jeten e perditshme kan njohuri te mjaftueshme per t'i bluar pa problem.

Pastaj sic po e sheh nga shkrimet qe bejme, te gjithe ne ketu, disa perfitojne materialisht dhe verejtja jote ne fjalen time te fundit ishte ishte pak e padrejte ne kete rast. Sepse ti po i shihje dhembet "kalit te falur" ndersa te tjeret e marrin e dhe konvertojne.

Shpresoj se e kuptuar tani validitetin e asaj fjale ne fund, qe ne ndonje rast tjeter do te me vriste edhe mua po talexoja nga ndonje kolege tjeter. Por ne fund megjithate do ta falenderoja per ato fjaleformime te reja qe dha. Sepse kuptimi "rishtgoditshėm" nuk ka pasur zevendesim me pare. Kurse njerezit e letersise i vleresojne keto gjera jashtzakonisht shume...
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx
    Shembellen?

Shpjegim shume origjinal per origjinen e "El"...dikur kam pas arritur ne konkluzion qe eshte Ylli Mengjesit, pra Afrodita.

Ndaj te njejtin opinion qe ylli Davidit eshte mitologji pellasge.
    Mendoj se nuk e kisha fjalen as per shembellese, sepse shembellimi serish tregon kopjen, imitimin, pra, serish sjell nocionin ngjashmeri pak me te perpikte se "ngjajshmeria" si shprehje. Ndersa ne kete kuptim binte ndesh me ate qe po thoja, ne fakt mund te binte ne kundershtim me te.

Une vertete e kisha fjalen per "rishtgoditshmerinė" re-asemblancen pra qe nuk ia humbe kuptimin e origjinalitetit te subjektit ne fjale. Sepse ndersa po e hidhja ate shprehje e kisha te qarte se riasemblimi nuk eshte i njejte me reprodukimin, apo te berit ne shembllesen e te pares. E mendoja si dicka qe nuk del nga esenca e vet per te ribere vetveten.

Per "yllin e davidit" mendoj se duhet kerkuar/hulmtuar ne paraqitjet e tij te simbolet tona kombetare te hereshme per te gjetur fijen se nga eshte terhequr si origjine ne lashtesi. Sepse me sa di une ne kete moment ne nuk kemi qene te lidhur me kultin e herbrenjeve ndonjehere.

Kjo qeshtje eshte e erret per mua.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mendoj se nuk e kisha fjalen as per shembellese, sepse shembellimi serish tregon kopjen, imitimin, pra, serish sjell nocionin ngjashmeri pak me te perpikte se "ngjajshmeria" si shprehje. Ndersa ne kete kuptim binte ndesh me ate qe po thoja, ne fakt mund te binte ne kundershtim me te.
    Une vertete e kisha fjalen per "rishtgoditshmerinė" re-asemblancen pra qe nuk ia humbe kuptimin e origjinalitetit te subjektit ne fjale. Sepse ndersa po e hidhja ate shprehje e kisha te qarte se riasemblimi nuk eshte i njejte me [B]reprodukimin, apo te berit ne shembllesen e te pares. E mendoja si dicka qe nuk del nga esenca e vet per te ribere vetveten.....E mendoja si dicka qe nuk del nga esenca e vet per te ribere vetveten.
    Ne kohen qe postova, kisha lexuar vetem postin ku kishe shkruar "risemblueshme". Nga sqarimet qe ke shtuar me lart, fjala e vetme e mundshme qe me vjen ne mend eshte "rikrijimi", qe mendoj une, ruan esencen megjithese mund/ose jo te ndryshoje formen. Sugjerimin e vura me shume per te pare ne se te kam ndjekur ne konceptin qe do te shprehesh...por mbase jo.

Ti e di qe eshte gjetur nje yll ne Vergina, jo me gjashte cepa sigurisht. Por pyetja eshte, cfare roli luan numri i cepave? Kam arsye te mendoj (dhe kjo sigurisht nuk eshte shkruar gjekundi) qe Ylli shumecepesh origjinon nga Bateja, vajza e Teukrit.

Te jete qe qysh prej asaj kohe heraldia aplikonte gjysmen e (numrit te) figures per lidhje gjaku martesore? Nje luan ne vend te dy, gjysme zambaku, etj...mbase edhe gjysmen e cepave te yllit? Pyetja e dyte qe i bej vetes eshte: Cfare populli qe Teukri? Nuk e kam fjalen per emrin e fisit te tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 21-06-2007 mė 19:54
    Aeneas Dardanus

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Dialogu i Muslimanit me Krishterin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 07-05-2013, 10:59
  2. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Florim07 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 21:26
  3. Hyrje nė BIBEL (Besėlidhja e Vjetėr)
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 06-03-2006, 14:20
  4. Islami Apo Krishterimi
    Nga Klevis2000 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 136
    Postimi i Fundit: 11-03-2004, 07:37
  5. Tumat e Davidit
    Nga fisnik nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 22-04-2003, 19:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •