Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    Rising Star and Legend Maska e Davius
    Anëtarësuar
    20-04-2003
    Vendndodhja
    Underground
    Postime
    11,955

Dita e mirë duket që në mëngjes? Çfarë gënjeshtre!

Elona Demollari

"Dita e mirë duket që në mëngjes??". E kush e ka thënë këtë gënjeshtër…Erdhi mesi i qershorit! Por është kaq e vështirë të marrësh me mend nëse duhet të dalësh nga shtëpia me mëngë të shkurtra, apo me çadër në dorë. Siç duket duhet ti themi lamtumire klimes mesdhetare. Ndryshimet e klimës kanë sjellë një mot me tipare të vërteta kontinentale. Gati për të ndryshuar rrënjësisht sa hap e mbyll sytë. Brenda natës koha ndryshon dhe nuk është çudi që të zgjohemi në një ditë të bukur me diell dhe kur të jemi bërë gati për të dalë nga shtëpia pas një ore, të ketë filluar të bjerë shi. Dhe luhatjet e temperaturës brenda 24 orëshit të ditë-natës, nuk janë për tu tallur. Shkojnë nga 10- 13 gradë celcius në ditë! Kjo do të thotë që nëse në drekë mund të kemi një temperaturë normale vere, 30 gradë Celsius, në darkë, mund të kemi një pragdimri me 16-17 gradë C. Dhe kjo nuk është shaka. Madje ka filluar të japë shenjat e para dhe tek shëndeti. Janë shtuar ndjeshëm viruset gripale, ftohjet dhe alergjitë.

Një kërkim i vogël në internet dhe shqetësimin për këtë që po ndodh, e gjen thuajse në të gjitha agjensitë sinoptike të Europës. Sipas tyre "Për javën e ardhshme duhet të presim një tjetër dalldi të nxehti si shkak i një anticikloni të ardhur nga Libia. Temperaturat mund te rriten deri në 13 gradë më shumë se nga ç'na është ofruar këto 10 ditët e fundit. Ky tip moti ka sjellë çrregullime në qarkullimin e masave ajrore dhe ulje-ngritjet shkaktojnë pasoja të paparashikueshme. Energjia që grumbullohet mbi sipërfaqen e detit në ditët me temperatura të larta, me ardhjen e këtyre masave shkakton dhe përmbytje.

Klima jonë e dikurshme (ka ardhur vërtet koha ta quajmë "të dikurshme") njihej si mesdhetare: ndryshimet e temperaturës brenda ditës ishin mjaft të vogla dhe të justifikueshme. Ndryshimet e menjëhershme brenda ditës, janë tipike të një klime kontinentale, ku temperaturat mund të ulen dhe 10 gradë brenda një nate të vetme.

Ata që e vuajnë më tepër këtë shndërrim historik të klimës janë personat që kanë probleme kardiovaskulare. Këto ndryshime sjellin shqetësime të shumta edhe në sistemin nervor. Është provuar se pasoja e tyre kryesore psikologjike është ndjenja e një destabiliteti të fortë humori.

Këto paqëndrueshmëri të kohës kanë shtyrë ekseprtë të mbrojtjes civile nga e gjithë Europa të organizojnë një mbledhje, e cila do të mbahet më 20 gusht. Dhe kjo nuk është e vetmja nismë për të mbrojtur planetin nga ngrohja globale. Në Gjermani është mbledhur dje një samit me pjesëmarrës nga vende të ndryshme si Rusia, Gjermania, Franca, Italia, Britania e Madhe, Japonia dhe Kanadaja.

Pranvera 2007, më e nxehta e dy shekujve
    Ajo që sapo kaloi, ka qenë pranvera më e nxehtë që nga 1800 deri më sot. Ky është një rekord tjetër pas atij të muajit prill dhe të dimrit 2006-07. Lajmi bëhet publik nga Instituti i Shkencave Atmosferike në Bolonjë. Nuk janë marrë si pjesë e kësaj llogaritje temperaturat e freskëta të ditëve të fundit të majit. Gjithashtu dimri i këtij viti ka qenë më i ngrohti i dy shekujve të fundit, dhe lidhet veçanërisht me muajin prill (më i nxehti i regjistruar nga të gjithas të dhënat e këtij instituti, me një rritje 3,1 gradë) ndërsa marsi dhe maji nuk kanë një ngritje të madhe të temperaturave. Marsi më i nxehtë që nga 1800 është ai i vitit 2001, ndërsa maji më i nxehtë që nga 1800 është ai i 1868.

Mos harroni... çadrat

Për të gjithë ju që jeni në lëvizje gjatë ditës, nuk do të ishte keq të merrnit me vete, gjithmonë një çadër. Pasi vera e këtij viti po na habit të gjithve. Nuk është habi që pa kaluar as 10 minuta nga shkqëlqimi i diellit, Tiranën ta mbulojnë rrëketë e ujit që shkakton rënia e shiut. Dhe mos harroni gjithashtu të merrni gjithmonë me vete diçka për ta hedhur krahëve, vërtet ndonjë nga ne mund të mendojë që shiu që bie është shi vere, por moti ka treguar të kundërtën. Tirana ka provuar një "dimër" të vogël dhe në mes të majit. Siç duket është ende herët për të hequr nga garderoba veshjet e dimrit. Vera e këtij viti është plot të papritura.

Gushti, muaji i surprizave

Parashikimet? Vështirë të kemi një kuadër të qartë me këtë diversitet të madh, por mund të thuhet që po shkohet drejt një stabilizimi të të nxehtit gjatë korrikut. Në gusht pritet të këmi përsëri fenomene të tilla si ngrohtë- ftohtë, diell- shi, tamam si në këto javë. Ata që kanë planifikuar të bëjnë pushimet e tyre në muajin gusht, bëjnë mirë të jenë të përgatitur. Ky muaj do të karakterizohet nga ulje dhe ngritje të menjëhershme të temperaturave.

GAZETA SHEKULLI
    My silence doesn't mean I am gone!

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anëtarësuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Kjo eshte fjale koti sipas mendimit tim, ja ketu ku banojme une dhe Davius ne mengjes dita eshte perfekte me shum diell dhe temperatura te larta , pasdite koha eshte katastrofale shiu nuk ndalet bresheri gjithashtu ketu tek na te pakten nuk ia vlen kjo fjale..
    Sui generis

Canna-log Maska e Artson
    Anëtarësuar
    24-07-2007
    Vendndodhja
    Loading...
    Postime
    416
    Dita e mire duket nga menyra se si ne fleme, pikerisht kur ajo sapo ka shkuar.
    Kur jam rrethuar nga njerëz të vegjël s'ndjej madhështi, por mjerim! M.Roçi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    1,599
    Dita me e bukur duket qe nga momenti qe zgjuhesh edhe si zgjuhesh .Zakonisht me zgjuajne telefonat e punes .Vapa s'ka shume rendesi eshte vera edhe eshte stina me e bukur e vitit.

rrushja Maska e Bejbi
    Anëtarësuar
    03-06-2007
    Vendndodhja
    Këndej rrotull
    Postime
    382
    Dita e mire eshte si tja besh hyzmetin.Nuk e ka fajin as dita e as mengjesi,po menyra se si i trajtojme ne problemet ose se si na i dergon ZOTI

Carpe Vinum Maska e Zombi
    Anëtarësuar
    27-08-2007
    Vendndodhja
    Postime
    1,035
    Dita e mirë duket që në mëngjes----Kjo thenie e popullit eshte me e thelle se sa qe tingellon.

Duke e trajtuar frazeologjikisht, cdo mengjes eshte tjeter fare, mengjes me vape, me shi, konteksti i zgjimit me nje lajm te mire apo nje lajm te hidhur ndryshon rrjedhen e asaj dite. Por kjo thenie ka te beje me shume me jeten e njeriut se sa per nje dite te caktuar.

Me se shumti kjo shprehje i perket popullit tone, qe shquhet qe nga historia me lufta te nje-pas-njeshme. cili ishte ai mengjes qe beri ditet tone te vazhdojne ne skamje, injorance, vuajtje, roberi?!

Duke mos dashur te dakordohem me shkrimin e mesiper, se e gjithe kjo eshte nje genjeshter.

Mjafton qe cdo mengjes te themi: Sa dite e bukur, edhe sot frymoj!

• The rest is silence.

Tema të Ngjashme

1. Në ç'orë ju del gjumi në mëngjes
    Nga BaBa në forumin Grupmoshat e komunitetit
    Përgjigje: 343
    Postimi i Fundit: 10-03-2024, 11:14
  2. 5 vjetori i ndarjes nga jeta e Gramoz Pashko
    Nga PRI-LTN në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 204
    Postimi i Fundit: 21-07-2011, 02:06
  3. Hymni kombëtar dhe ngritja e flamurit, çdo mëngjes në shkolla.
    Nga Davius në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 11-11-2005, 18:15
  4. Mengjes
    Nga nitROSHI në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 24-02-2004, 13:40
  5. Pyetje për Besimtarët Shqiptarë të Krishterë dhe Islam
    Nga dodoni në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 116
    Postimi i Fundit: 06-07-2003, 20:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •