Në Maqedoni për herë të parë në historinë e saj, Ministria e Arsimit do të mundësojë mësimin e gjuhës shqipe në shkollat fillore në mënyrë fakultative për të gjithë joshqiptarët që do të shprehin interes për këtë.
Në një intervistë për BBC-në, Ministri i Arsimit, Aziz Pollozhani, thotë se qeveria do të financojë këtë risi në arsim, e cila, sipas tij, është në përputhje me Marrëveshjen e Ohrit.
Nazim Rashidi bisedoi me zotin Pollozhani.
BBC: Cilat reformat që po ndërmerr ministria juaj?
Zoti Pollozhani: Në arsimin fillor do të duhet të realizohet një koncept dhe një model tjetër i arsimit. Kjo nënkupton zgjerimin nga tetëvjeçare në nëntëvjeçare dhe ndarjen e cikleve në atë mënyrë që të jenë më të përshtatshme dhe më të pranueshme psikologjikisht dhe pedagogjisht për fëmijët e moshave të caktuara. Në kuadër të këtyre reformave kemi futur edhe mundësinë që çdo kush që dëshiron të mund të mësojë në mënyrë fakultative edhe gjuhën shqipe. Kjo bëhet për të ndihmuar konceptin e integrimit të ndësjellë mes etnive që përbëjnë republikën dhe është menduar si mësimi i gjuhës së fqinjit. Kështu, për veç gjuhës maqedonishte, mënyra e mësimit të së cilës është e përcaktuar me ligj, tani kemi futur mundësinë që edhe gjuha shqipe të zgjidhet për t'u mësuar në mënyrë fakultative nga çdo kush në Maqedoni.
BBC: Pra, a do të thotë kjo se Ministria e Arsimit do të paguajë mësuesit shqiptarë nëse, për shembull, nxënësit maqedonas do të kërkonin të mësonin gjuhën shqipe?
Zoti Pollozhani: Bëhet fjalë për mësimin e gjuhës shqipe në mënyrë fakultative nga nxënës joshqiptarë. Në Maqedoni gjuha shqipe është zyrtare dhe përdoret në sistemin arsimor për shqiptarët në të gjitha nivelet. Ndërkohë, po, ministria mbështet me fonde të caktuara ato përzgjedhje të lëndëve fakultative për të cilat deklarohet këshilli i shkollës dhe i prindërve. Mundësi të tilla parashikohen.
BBC: A është shprehur interes për këtë nismë?
Zoti Pollozhani: Po, ka filluar të shprehet një interesim fillestar.
BBC: A mendoni ndërkohë se kjo nismë mund të ngjallë reagime?
Zoti Pollozhani: Unë mendoj që nuk do të ketë. Sepse do të ishte një anakronizëm, një obskurantizëm i llojit të vet. Mendoj se gjithë partitë politike, pa marrë parasysh marketingun e tyre politik ditor, që disa herë bien ndesh me këtë filozofi, ato janë deklaruar për realizimine e plotë të Marrëveshjes së Ohrit, që është forcimi i elementeve kohezive në shoqëri. Mendoj se ka elemente maqedonase që jo vetëm e çmojnë këtë hap, por flasin edhe për një hapësirë të volitshme në çdo nivel. Kjo realizohet në ambientin intelektual në Maqedoni dhe sidomos në atë që mund të quhet proveniencë maqedone, dhe për sa i përket vlerave të tilla. Kjo gjë që është një shenjë e mirë në përgjithësi për shoqërinë në Republikën e Maqedonisë.
Postuar më parë nga Aziz Pollozhani, Ministër i Arsimit në Maqedoni
BBC
Krijoni Kontakt