Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 17
    VLORA Maska e klandestini
    Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Vendndodhja
    po nga vlora qe ēke me te
    Postime
    108

Shoqeria shqiptare dhe ajo e huaj.

Nuk e di nese e keni ven re qe, shoqeria shqiptare ne krahasim me ate te huaj eshte shume ndryshe.

Ose me mire, une e kam vene re: ne krahasim me ate italiane jemi shume ndryshe, dmth italianet flasin ndermjet tyre (shok - shoqe), njesoj sikur flasin shok me shok, fjalor te pist.
    Komplet italiance "stile liberty".

Dmth perdorin te njejtin fjalor ne te gjitha vendet, ne shkolle, me shok , me shoqe, me priderit, etj etj. Ndersa neve shqiptaret, nderrojme fjalorin, kur jemi shok - shok flasim ndryshe, kur jemi shok - shoqe ndryshon fjalori, etj etj.

EDHE ITALIA, ESHTE NJE NGA VENDET ME TE ZHVILLUARA !!! edhe lind pyetja : c'ne eshte kaq e zhvilluar, nese ka nje shoqeri "te pist" ?? nese mund te quhet keshtu !!! Edhe besoj qe shoqeria e nje vendi, ndikon edhe ne zhvillimin e tij.

MORA SI SHEMBULL, SHOQERIN ITALIANE SEPSE JETOJ ME TA, POR E KAM VEN RE EDHE NE SHOQERIT E TJERA, AMERIKANE, ANGLEZE..ETJ OSE ME MIRE PER ATE QE NA THONE, DEGJOJME ETJ.

E KENI VEN RE ??????

JUVE SI MENDONI, DUHET TE NDRYSHOJ SHOQERIA JONE ????

SI ESHTE SHOQERIA E SHTETIT KU JETONI ???

KUSH SHOQERI JU PELQEN ???

APO........................????????????
    ēam 25 karat

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anėtarėsuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Shoqeria jone shqiptare ne pergjithesi duhet te ndryshoj nen
    1.Fjalori ne shoqeri sic e ceke dhe ti me lart..
    2.Te jemi me te hapur me shoket/shoqet e jo te mbyllyr
    3.Sdim ta mbajme shoqerin, per nje fjale goje shuhet shoqeria tek ne shqiptaret..

Une jetoj ketu ne Maqedoni/Tetove dhe e kam verejtur kete fenomen qe te gjith fjalorin banal e perdorin vetem kur jane ne shoqeri e jo ne familje , pra eshte nje veti negative e shqiptareve dhe nuk duhet fare te pyesim se a duhet ndryshime po direkt duhet te marim inciativa qe te permisojme sjelljen e shokeve/shoqeve dhe kryesisht personalen(pra sjelljen tone) sepse se pari duhet te fillojme prej tek vetja dhe pastaj te keshillojme te tjeret...

RaPSouL
    Sui generis

i/e regjistruar Maska e k e n o
    Anėtarėsuar
    24-04-2007
    Postime
    45
    Jam dakorte me ju me siper sipas atyre gjerave qe keni shkruar se ato jane plotesishte te sakta dhe theksoje 1 gje te cilen ketu te ne nuk ka ndermend te ndryshoje dhe as kollaj e cila eshte MENTALITETI midis shoqerise te ciles nuk ka fare shoqeri te paster por te gjithe nisen me 1 synim nga ky shkak e hajme edhe neve njerzit qe skena lidhje dhe qe jena pak te ndershem e veshtire eshte per ta besuar po jom pak i ndershem

i/e regjistruar Maska e leci
    Anėtarėsuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Nuk kemi pse te mesojme nga italianet menyren e te folurit.
    Mund te mesojme nga menyra si punojne,si jane bere shtet,si ndihmoje te tjeret kur kane nevoje.
    Eshte normale te ndryshosh fjalorin simbas personit qe ke perballe.Nuk eshte problem lirie por edukate.
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anėtarėsuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Citim Postuar mė parė nga leci
    Nuk kemi pse te mesojme nga italianet menyren e te folurit.
    Mund te mesojme nga menyra si punojne,si jane bere shtet,si ndihmoje te tjeret kur kane nevoje.
    Eshte normale te ndryshosh fjalorin simbas personit qe ke perballe.Nuk eshte problem lirie por edukate.
    Sa i perket gjuhes ke plotesisht te drejt sbesoj te kem degjuar ndonjeher qe gjuha jone eshte e pist apo dicka tjeter pra nga Italianet mundet thjesht te mesojme nga sjellja e tyre me shoqerin dhe fjalori e jo gjuhen ka te drejt ky lart.
    Sui generis

i/e regjistruar Maska e elen
    Anėtarėsuar
    07-01-2005
    Vendndodhja
    United States of Albania
    Postime
    919
    Ku eshte problemi tani ,qe te flitete me llafe te pista qe te ngjajme me te tjeter???
    E `para nuk besoj se ne Itali flasin banale kudo...provo ti flasehs shefit apo bosit dhe s e ke marr vesh se kur te ka hedhur ne rruge...
    Apo ti flasesh femijve me llafe te ndyra....e papranueshme...
    Po edhe sikur ta bejne te huajt (qe s ebesoj ) ne s kemi perse te shtiremi apo te kopjojme ,njeriu sillet sipas ambienit ,si e kane edukuar ne famile etj.etj.
    Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway

ThE KinG Maska e Imperator
    Anėtarėsuar
    23-04-2007
    Vendndodhja
    Albania
    Postime
    448
    Besoj se shoqeria Shqiptare e ka virtut te mire kete qe nuk shprehet dokudo njesoj. Ēdo ambient ka nje fjalor i cili i pershtatet, psh ne shkolle eshte turp per kedo qe te flase fjale banale, pasi aty shkohet per te mesuar fjale te ndritura e te menēura, ne nje darke familjare nuk mund te flasesh fjale banale e gjithashtu dhe me shefat e punes apo me njerez te caktuar.
    Sa per ate qe Shqiptaret nuk flasin fjale banale me shoqet, pa merak klandestini, kane filluar e flasin si mos me keq, por kjo nuk eshte nje gje e mire.
    Sipas mendimit tim nuk eshte e nevojshme te kopjojme ndokend se si te sillemi ne te folur e disa gjera te tjera, por duhet te kemi nje edukate tonen unike qe te jete e dallueshme nga te tjeret dhe te kemi norma te mira sjellje sipas vendit ku ndodhemi.

Imperator
    Albanian Perandory

Ne Thellesine e Detit Maska e Bledo
    Anėtarėsuar
    08-06-2006
    Vendndodhja
    N/A
    Postime
    8
    Citim Postuar mė parė nga klandestini
    Nuk e di nese e keni ven re qe, shoqeria shqiptare ne krahasim me ate te huaj eshte shume ndryshe.

Ose me mire, une e kam vene re: ne krahasim me ate italiane jemi shume ndryshe, dmth italianet flasin ndermjet tyre (shok - shoqe), njesoj sikur flasin shok me shok, fjalor te pist.
    Komplet italiance "stile liberty".

Dmth perdorin te njejtin fjalor ne te gjitha vendet, ne shkolle, me shok , me shoqe, me priderit, etj etj. Ndersa neve shqiptaret, nderrojme fjalorin, kur jemi shok - shok flasim ndryshe, kur jemi shok - shoqe ndryshon fjalori, etj etj.

EDHE ITALIA, ESHTE NJE NGA VENDET ME TE ZHVILLUARA !!! edhe lind pyetja : c'ne eshte kaq e zhvilluar, nese ka nje shoqeri "te pist" ?? nese mund te quhet keshtu !!! Edhe besoj qe shoqeria e nje vendi, ndikon edhe ne zhvillimin e tij.

MORA SI SHEMBULL, SHOQERIN ITALIANE SEPSE JETOJ ME TA, POR E KAM VEN RE EDHE NE SHOQERIT E TJERA, AMERIKANE, ANGLEZE..ETJ OSE ME MIRE PER ATE QE NA THONE, DEGJOJME ETJ.

E KENI VEN RE ??????

JUVE SI MENDONI, DUHET TE NDRYSHOJ SHOQERIA JONE ????

SI ESHTE SHOQERIA E SHTETIT KU JETONI ???

KUSH SHOQERI JU PELQEN ???

APO........................????????????
    E kam vene re kete dukuri ke Italianet pasi vet kam qene ne Itali per nje periudhe kohore dhe te them te drejten jam habitur ne fillim por pastaj u mesova por ama dikur pyta nje mikeshen time Italiane i thashe cne ky fjalor kaq lirshem mes njeri tjetri dhe mu pergjigj qe kjo kulture na karakterizon neve mes njeri tjetrit.
    Une ne me ate qe me tha akoma dhe kesaj dite se kam kuptuar ne ckuptim e dha kete pergjigje por mendoj qe cdo shtet cdo njeri te nje shteti tjeter ka kulturen dhe traditen e tyre.
    Mua me vjen mire qe jam Shqiptar sepse di te rrespektoj, te flas me miresjellje dhe di te komunikoj mire me patriotin tim.

Denim Division Maska e Diesel Industry
    Anėtarėsuar
    05-05-2005
    Vendndodhja
    Rome
    Postime
    901
    Kini harruar se ne itali fjalet e pista nuk jane aq te "pista" sa kuptimi i tyre ne shqip. Dmth,nqs ato i perkthen fjale per fjale ne shqip, tingellojne shume keq dhe ty normale qe te duket absurde te perdoresh fjale te tilla ne nje ambient familjar.Kurse ne italisht kane nga mbrapa nje sens humori qe i ben keto shprehje shume me te buta dhe te humbasin kuptimin e pare te tyre...Keshtu, duke mos qene me "fjale te pista" behen pjese e jetes se perditshme dhe nuk ka asgje te keqe. Kur dikush thote : mamma sto studiando matematica ma non capisco un caxxo!! kjo shprehje nuk tingellon ne vesh aq keq sa do te tingellonte kur e perkethen fjale per fjale ne shqip. Perfundimi? Sipas vendit dhe kuvendi.
    Nqs nje dite zgjohesh dhe nuk e sheh diellin, ose dielli je ti vete ose ke vdekur (Jim Morrison)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-07-2006
    Vendndodhja
    BOLOGNA
    Postime
    4
    ka 12 vjet qe rri ne itali e kete fenomen e ve me shume re me shqipetaret qe rrine ne Itali, ti e ke vene re kur flasin me njeri - tjetrin si djem dhe vajza burra e gra... me vjen turp te perkthej e ti degjoj kur jam ne xhiro....ndoshta mendojne qe "asnjeri " s'kupton dhe shajne majtas e djathtas. Eshte e vertete qe dhe italianet flasin keq, perdorin fjale qe kur i perkthen ne gjuhen tone.....ma ndodh me adoloshentet 15-18 vjec dhe kur jane ne shoqeri mes tyre.... jam e sigurte qe fjalori varet nga edukata qe eshte marre qysh i/e vogel nga familja,shkolla shoqeria etj...
    annabo

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  2. Pasqyra e temave historike
    Nga Fiori nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-05-2011, 15:43
  3. Drafti pėr Unitet
    Nga Modesti nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 04-08-2010, 16:10
  4. Brukseli: Zgjedhjet e 2005, shansi juaj i fundit
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 12-04-2005, 14:53

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •