Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
    Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218

Question kujt "Shkolle" i perkisni:

perSHENDETje
    Tre jane "shkollat" (paradigm) kryesore te cilat meren me zgjidhjen e problemeve nderkombetare si psh. lufta-paqja, ekonomia-varferia, stabiliteti, "demokracia" etj.
    Keto shkolla jane "Realismi", "Pluralismi" dhe "Strukturalismi" (ose Marksizem).
    #Realismi, pak a shume thote:
    Fenomenet nderkombetare varen vetem nga politika e shteteve, vetem shtetet kane mundesine t'i zgji'dhin ato. Lidhjet midis shteteve jane gjithmone konkurente, gjithmone shtetet e medha mundohen te mbikqyrin shtetet e vogela. Shtetet e vogela per t'i shpetuar "skllaverise" duhet te bejne aleance me shtete te tjera. Shtetet per te realizuar qellimet e tyre duhet te armatosen dhe nuk duhet te pranojne kercenimet e shteteteve te tjera. Drejtesia nderkombetare nuk e ekziston , ajo qe ekziston eshte "drejtesi e me te fortit".
    #Pluralismi:
    Te problemet nderkombetare rolin kryesor nuk e luan vetem shteti por edhe firmat (nderkombetare). Ekonomia eshte ajo qe mund te ndryshoje rjedhjen e ngjarjeve. Lidhjet midis shteteve nuk jane gjithmon konkurente. Shtetet kane mangesira ne prodhim prandaj duhet te bashkpunojne, ne qoftese ka lidhje ekonomike midis shteteve lufta mund te shmanget sepse shkakton renjen e ekonomive te tyre. Shteti duhet te leje te lire biznesmenin i cili duhet te veproje lirisht, konkurenca midis firmave do sjell prodhim me te mire.
    #Strukturalismi:
    Gjendja nderkombetare ka nje strukture te caktuar, sistemi qender-periferi. Gjithmone "periferija" varet nga "qendra". Shtetet nuk perfaqesojne popujt por grupet e fuqishme (pasaniket). Popujt nuk kane pse te luftojne, luftrat behen nga Kapitalistat per ndarjen e pasurive. Punetoret e gjithe botes duhet te bejne revolucion, duhet te ngrihen kundra atyre qe "rregullojne fatet e botes", duhet te ndertojne nje shoqeri nderkombetare ku klasa puntore do jet ne fuqi, duhet te ndertojne "shtetin e proletarve". Lufta e klasave vashdon.

Kete teme e hapa me qellim qe te shohim me mire se me ke ideologji perputhemi dhe pastaj te bejme kritike te partite e ndryshme. Se kam vene re qe shume njerez flasin me perbuzje per komunistat, ose kapitalistat etj. pa ditur se c'far perkarhin ata.

Shkolla ku perkas...
    Une perputhem me shume me Strukturalismin. Sipas mendimit tim dy shkollat e tjera (Realizm-Pluralizm) nuk bejne gje tjeter vecse te forcojne rolin e te "fortit" e "pasanikve" psh. realizmi thot "i forti ka gjithmine te drejt" eshte e vertet qe sot keshtu ndodh por duhet te dime qe ai i "forti" (kushdo qofte) eshte pakice perball popujve (qe perbehen me shume nga punetoret e te varferit)githashtu nuk bie ndakort me politiken e armatimit (qe perkrah Realizmi). Kurse Pluralismi thote qe "shteti nuk duhet te nderhyje te veprimtarija e biznsmenve" . C'far ndodh pastaj? Kemi shembullin e Frances qe mbas "revolucionit francez" (shek.18) ishte shteti me pluralist ne bote, por brenda pak vitesh shteti ra sepse pasaniket c'frytezonin punetoret jasht mase dhe asnjeri nuk i thoshte gje. Gjithashtu pluaralizmi nuk na sjell propozime konkrete per zgjidhjen e problemeve kryesore te botes.
    Kurse Strukturalizmi, sipas mendimit tim, eshte shkolla me e mire per shkakun : mendon per popujt me shume, mendon per shumicen (qe jane puntoret). Strukturalizmi ka propozime te qarta dhe ka kuptuar me mire se c'ndodh me boten. Sistemi "qender-periferi" eshte i drejte, Europa dhe Amerika (qendra) rojne mire ne kuriz te vendeve te Botes se Trete (afrike Azi etj.) Edhe luftrat prandaj behen qe "qendra" te mari pasurite e "periferise" (psh. naften). Eshte fakt qe 'Bota e Trete" ka me shume pasuri nentokesore (nafte, metale, flori, gaz natyror etj.) se Perendimi por me gjithate eshte shume me e varfer . Pse pra te ndodh kjo??

Pres pergjigjet tuaja!
    Ju lutem tema eshte serioze, prandaj te shmangim ofendimet dhe daljet nga tema, secili mund te shprei mendimin e vet dhe te bie ne kundershtim me mendimin e tjetrit vetem me argumente.falemiNDERit

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Une i pekas shkolles islme.
    ju pershendes.
    Injoranca nuk zhduket me top

i/e regjistruar Maska e LePuLuShe
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Postime
    38
    Une pershendes shkolles qe ka si qellim ZHVILLIMIN !
    pershendetje
    Zombie !

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585

pėr mua...

ka mė shumė rėndėsi qė nė ēfarė do lloj sistemi tė ishte "DREJTĖSIA" si themel i saj. Nėnkuptohet qė flas pėr Drejtėsinė e vėrtetė, pra qė hajduti, shpifėsi, dhe i korruptuari tė futet nė burg. Mė pas duke patur drejtėsi kushtet janė tė barabarta pėr ēdokė qė tė eci nė jetė, dhe qė tė shkoj pėrpara me aftėsistė e veta. Mendoj se s'ka rėndėsi se nė ēfarė sistemi ėshtė, dmth ēfarė emri ka sistemi, pėr mendimin tim ėshtė e rėndėsishme qė nė njė shtet kėto liri tė jenė tė barabarta:

-liria e pronės
    -liria e arsimit
    -liria e kostumeve ose gjuhės, kombėsisė qė zgjedh
    -liria pėr tė lėvizur
    -liria pėr tė votuar
    -liria pėr tė ndjekur/hapur njė ēėshtje gjyqsore

...dmth pakashumė kėto. Siē e thashė, "DREJTĖSIA", duhet tė jetė themeli i kėtyre lirive, pra psh Prokuroria e Pėrgjithshme nė RSH duhet tė jetė mė shumė se e fortė dhe e shkathėt!

Pėrshėndetjet e mija pėr kėtė temė
    drini.

Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Ju falenderoj te gjithve per pergjigjet (qe i respektoje).
    Per mendimin tim sistemi politik ka rol te madh, ne rastin e drejtesise ndryshe e shef drejtesine nje pluralist, ndryshe nje realist dhe ndryshe nje strukturalist, psh nje strukturalist do i thoshte Drinit (pa te keq) si mund te ket drejtesi ne nje vend ku pasuria ndahet ne menyre te pabarabarte ose si mund te kete drejtesi (psh.) ne Izrael kur ky shtet shtyp te drejtat e Palestinezve etj.
    falemiNDERit

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    vėrtetė, e morra parasysh se ka Drejtėsi, por edhe drejtėsi! Tė drejtė ke Khalid, por besoj se e kuptove qė e kisha fjalėn pėr drejtėsinė e vėrtetė. Strukturimi ėshtė edhe shkolla qė ka pėr bazė pronėn, apo jo? Nėse po unė jam pėr tė! Unė jam pėr atė sistem qė tė jep lirinė pėr tė pasur tė drejtat e:.

-pronės
    -gjuhės
    -arsimit
    -gjykimit (hapje/ndjekje ēėshtjesh penale)
    -lėvizjes

... dhe tjetėr s'mė vjen mė nė mėdje, por e kupton pėr ēfarė e kam fjalėn.

Shumė Pėrshėndetje
    Ju Falem Nderit (nė Arbėrisht)
    drini.

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    une mendoj qeteori te tilla si Critical theory and Postmodernism e paraqisin maredheniet nderkombetare shume me prane realitetit. Realismi dhe liberalismi qendroje ne dy skajet dhe jane me shume nje pikepamje e botes perendimore. per shume nga keto autore eksiston vetem "the west"

megjithese se fundi neo-realismi dhe neo-realismi jane afruar shume me njeri tjetrin dhe mendoj qe ne te dyja ka dicka te vertete.
    me pelqeu menyra se si Keohane ne librin e tij "power and Interdependce" quan menyren e zhvillimit te madherenieve nderkombetare si koplekse ..quote dhe ai perdor termin "complex interdependence".
    le te mearrin luften actuale ne iraq. mendoj qe eventet e fundit do te kene nje impact te thelle ne kete dy shkolla dhe ndoshta vecanerisht ne ate liberale. mund te shihet si nje triumf i neorealismit apo "structural realism" sic e quan babi i neo-realismit Kenneth Walt.
    megjithate nje neo-liberal do argumentonte qe keto gjera jane complexe dhe se pas luftes ne IRAQ qendrojne interesat ekonomike, intersat ekompanive te medha boterore si shell, exxon etc........

anyway shpresoj ta vazhdojme diskutimin ne ditet e ardhshme ..
    gjithe te mirat

Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Fillimisht me behet qejfi qe deri tani tema po perballohet ne menyre objektive (e jo ne menrye fanatike sic ndodh shpesh).

Eshte e vertet qe Realismi eshte "shkolla" me e fort ne kete moment dhe shpjegimet e saj jane bere politike e shume shteteve si psh. SHBA, por realizmi nuk jep shume pergjigje ne tema ekonomike dhe i thot nje shteti qe duhet me force te te rregulloje ekonomine prandaj kemi luftra (mendimi im).
    Saper pronat, une besoje se cdo njeri mund te ket shtepine e vet , dyqanin, makinen etj. pojam kundra mendimit se nje njeri mund te ket mijera hektare pronesi (kush ja dha ati kete te drejte ?) ose nje firme te ket nen kontroll gjithe naften ose metalet te cilat (sipas meje) i perkasin kombeve dhe shtetve se fundja fundit nafta i ka kanalet gjitheandej (dhe poshte shpise time etj,). Ne angli shteti i ndaloi nje universiteti te bente kerkime mbi nje qelize qe demtohej kollaj nga kanceri me pretekstin se te drejtat per analizimin e kesaj qelize i ka nje firme e caktuar, per mua kjo eshte cmenduri dmth. per qelizen qe mund te ndodhet mbi trupin tim te ket te drejta nje firme e caktuar (qe do mijera lek) dhe une nuk mundem te drejtohem te mjeku qe dua. Dhe fund, per te gjitha keto besoje se e ka fajin Pluralizmi i tepert.
    (Per mua sitemi me i mir sot eshte ai i frances ku njerezit kane te drejtat e pronesise dhe shitje-blerjes por industria e rende i perket vetem shtetit)falemiNDERit

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-04-2003
    Postime
    197
    une si perkas asnje shkolle ,pasi nuk kam qene asnjehere ne shkolle.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Teme shume interesante,gjynah qe paska perfunduar ne zonen e vdekur...

#Realismi, pak a shume thote:
    Fenomenet nderkombetare varen vetem nga politika e shteteve, vetem shtetet kane mundesine t'i zgji'dhin ato. Lidhjet midis shteteve jane gjithmone konkurente, gjithmone shtetet e medha mundohen te mbikqyrin shtetet e vogela. Shtetet e vogela per t'i shpetuar "skllaverise" duhet te bejne aleance me shtete te tjera. Shtetet per te realizuar qellimet e tyre duhet te armatosen dhe nuk duhet te pranojne kercenimet e shteteteve te tjera. Drejtesia nderkombetare nuk e ekziston , ajo qe ekziston eshte "drejtesi e me te fortit".

Jam i kesaj shkolle pa asnje dyshim...Shteti per mendimin tim ka per qellim paresor politiken e jashtme..Politika e brendshme duhet te sistemohet,nepermjet sistemit moral dhe Fese qe mbron parimet morale...Fe e nje populli,jo fe monoteiste nderkombetare....

Gjithcka duhet te kete per qellim prezantimin jashte te nje subjekti shume te forte e homogjen qe kujdeset per ekonomine e tij ne raste krizash duke rrembyer nga jashte....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kujt feje i perkisni?
    Nga Sokoli nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 113
    Postimi i Fundit: 24-12-2011, 12:59
  2. Cilės ideologjie politike i pėrkisni?
    Nga Kryeplaku nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 57
    Postimi i Fundit: 30-06-2011, 12:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •