Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    i/e regjistruar Maska e RTP
    Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756

Thumbs up Aeroporti "Nënë Tereza" do të jetë në një nga më modernët e Ballkanit.

Aeroporti i modernizuar "Nënë Tereza" do të jetë një portë e re për Shqipërinë

Punimet e firmës Hochtief në një projekt ndërtimi në Gjermani

Aeroporti ndërkombëtar i Tiranës "Nënë Tereza" është një nga kantierët më të rëndësishëm të ndërtimit në Shqipëri. Konsorciumi ndërkombëtar me në krye koncernin gjerman Hochtief ka nisur shndërrimin e aeroportit në një nga më modernët e Ballkanit.

Një avion ngrihet çdo 10 minuta në aeroportin ndërkombëtar "Nënë Tereza" të Tiranës. Ky është një aeroport i vogël, modest që shtrihet vetëm në 2.700 m². 15 linja ajrore të huaja dhe shqiptare kryejnë tani rreth 170 fluturime në javë nga Tirana drejt destinacioneve evropiane, pikave të tranzitit për në kontinenten e tjera dhe anasjelltas. Por që prej dy muajsh këtu ka filluar realizimi i një perspektive tjetër: shndërrimi i tij në një nga aeroportet më të mëdhenj dhe më modernë të Ballkanit. Këtë ndërmarrje gjigande e ka marrë përsipër konsorciumi ndërkombëtar Tirana Airport Partners ku lider është kompania gjermane Hochtief, e njohur në të gjithë botën për ndërtim dhe manaxhim aeroportesh.

Një terminal i ri pasagjerësh është hapi i parë i realizimit të kësaj ndërmarrjeje. Në një sipërfaqe prej më shumë se 10.000 m² tani po gërmohet me ekskavatorë dhe mijëra m³ dhe transportohen çdo ditë. Erion Avrami, inxhenieri që kryeson punimet pasditeve thotë se ky terminal do të përfundojë mbas dy vitesh sipas kontratës me palën shqiptare. Ai është i kënaqur me ecurinë e punimeve:

"Ka mbaruar ngritja e kantierit dhe ka filluar gërmimi i zonës ku do ndërtohet terminali. Pritet të fillojnë punimet për zonën e kargos, godina dykatëshe e kargos, gjithashtu edhe parkimi."

Puna e madhe që po bëhet këtu për të ndërtuar terminalin e ri nuk krijon dot gjithsesi imazhin se si do të jetë aeroporti i Tiranës në të ardhmen. Këtë imazh e krijon vetëm kur shikon maketin e tij në zyrën e Anduena Stefan, shefe ekzekutive në konsorciumin Tirana Airport Partners. Çfarë do të jetë për Shqipërinë ky aeroport? Anduena Stefan thotë:

"Do të jetë një portë e re e Shqipërisë në botë dhe në vend; që përshtypjet e udhëtarëve të huaj dhe shqiptarë të fillojnë dhe të mbarojnë pikërisht këtu. Ne kërkojmë të japim përshtypjen e një Shqipërie moderne, progresive dhe të hapur."

Maketi tregon një aeroport të standarteve ndërkombëtare, diçka krejt tjetër nga ky i tanishmi. Në një sipërfaqe prej 200 m² ngrihet një ndërtesë moderne me elemntë të arkitekturës shqiptare. Fasada përbëhet nga një xham 15 m i lartë dhe përmes të cilit ata që mbërrijnë shohin ata që nisen, apo ata që presin pasagjerët. Një çati e valëzuar kërkon të tregojë larminë e relievit shqiptar, praninë e detit dhe të malit. Një park me pisha shtrihet para parkimit të automjeteve. Rruga e re automobilistike dhe linja e re hekurudhore çojnë udhëtarin deri tek terminali.

Ajo që maketi nuk mund ta tregojë dot është manaxhimi, metodat e reja, lehtësirat bashkëkohore, sjellja me klientin. Punonjësit do të kualifikohen prej ekspertësh nga Hamburgu, Dyseldorfi, Athina dhe Sidnei, thotë zonja Stefan, vende këto ku operon kompania gjermane Hochtief.

Zonja Stefan konsideron sukses të madh shifrën prej 2:44 minuta mesatarisht vonesa në nisjen apo në mbërritjen e avionëve në 722 fluturimet që janë nga 22 prilli i këtij viti, rezultat ky i manaxhimit të ri. Ky manaxhim vlerësohet veçanërisht nga pala kontraktuese shqiptare, e cila monitoron realizimin e projektit. Agron Ushaj, drejtor i aviacionit civil në ministrinë e transportit dhe telekomunikacioneve këtu në Tiranë thotë se puna ka nisur mjaft mirë:

"Shumë shpejt do të ndryshojë pamja, shërbimi dhe operimi. Kjo është e padiskutueshme. Është me vlera të rëndësishme që pika e vetme e transportit ajror, e hyrjes e daljes në Shqipëri të modernizohet dhe në mënyrë sa më të shpejtë."

Shenjat e modernizimt t'i zë syri që tani kudo. Në terminalin e vogël, aktual të pasagjerëve ka rregull, mjedise humane, punonjës me uniforma, monitorë që tregojnë oraret e nisjes dhe të mbërritjes së avionëve, autobus që çon udhëtarët në bordin e avionëve: gjëra që mungonin krejtësisht vetëm pak kohë më parë. Një fillim i mbarë gjysma e punës, thotë fjala e urtë shqiptare
    Me respekt
    rtp-ja

ps. "........Te gjithe kane te drejte te mendojne..
    por ka shume njerez qe i kursejne mendimet!"

i/e regjistruar Maska e Era1
    Anëtarësuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Tre vjet kohë kërkon konsorciumi "Partnerët e aeroportit të Tiranës" për t´i ndryshuar pamjen dhe cilësinë e shërbimit të vetmit aeroport ndërkombëtar që ka Shqipëria, atij "Nënë Tereza" në Rinas. Kjo në sajë të marrëveshjes së nënshkruar më16.10.04 mes qeverisë shqiptare dhe këtij konsorciumi, ku kompania gjermane "Hochtief" zotëron pjesën më të madhe të aksioneve, rreth 47 %.

Dy partnerët e tjerë janë Deutsche Investitions me 31,7 % dhe Fondi amerikano- shqiptar i sipërmarjes, me 21,3%. Gjithë volumi financiar i projektit do të variojë nga 50 në 80 milionë euro.

Dr. Reinhard Kalenda, drejtor i projektit për Shqiperinë, në kompaninë gjermane" Hochtief" thotë se ky projekt është fillimi i shndërrimit të Shqipërisë në një port të hyrjes dhe daljes në rajon. "Kompania jonë mendon që Europa Juglindore shumë shpejt do të bëhet një qendër transporti dhe udhëtimesh. Kjo vlen edhe për Shqipërinë. Një arësye tjetër pse konkuruam për të marrë këtë aeroport është se Hochtief po fokusohet gjithmonë e më tepër në menaxhimin e aeroporteve për t`i bërë ata më efikasë në biznes, më të vlerësuar nga udhëtarët dhe për të përmirësuar gjithë infrastrukturën e transportit". Projekti i Aeroportit të Tiranës është një nga projektet e preferuara për kompaninë. Drejtuesit e Hochtief mendojnë që vetë Shqipëria ka një rrugë interesante për t´u integruar në BE dhe kjo kompani dëshiron të marrë pjesë dhe të kontribuojë. "Konsorciumi " Partnerët e aeroportit të Tiranës" do të marrin të gjitha fitimet nga menaxhimi per 20 vjet dhe do t´i paguajnë në bazë të marrëveshjes një taksë menaxhimi shtetit ", thotë Reinhard Kalenda.

"Hochtief" do të ndërtojë terminalin e ri të pasagjereve, rrugët lidhëse brenda aeroporit dhe do të zgjerojë pistën e tij. Terminali i ri do të ketë një kapacitet prej 1 milionë pasagjerësh në vit. Sot për sot Rinasin e përdorin më shumë se 600 mijë pasagjerë në vit.

Veç ndërtimit të terminalit do të ketë edhe ndërtime të disa lehtësirave të tjera për udhëtarët si ajo e parkimit dhe e përmiresimit në përgjithësi të situatës në aeroportin e Rinasit. Ristrukturimi do të garantojë standarte të larta të sigurisë në tokë si për avionët ashtu edhe për pasagjerët."

Do të ndërtohet një rrugës e re prej 7 km, e cila mendohet të fillojë në kryqëzimin e ri të autostradës Tiranë – Durrës dhe të përfundojë në aeroport.

Ajo që Hochtief ka propozuar për terminalin e ri të pasagjerëve është shumë moderne, me koncepte të reja. Aeroportet janë një element i rëndësishëm për një vend, për të përmirësuar infrastrukturën, për të tërhequr njerëzit nga jashtë. Dhe "Hochtief" është një kompani e mirënjohur në të gjithë botën në ndërtimin dhe menaxhimin e aeroporteve. Aeroporti i parë i ndërtuar prej kësaj kommpanie daton në vitin 1934. "Hochtief" ka ndërtuar aeroportin e Düsseldorfit, të Frankfurtit, të Budapestit, të Athines, të Sidnejt, të Xhedah në Arabinë Saudite dhe shumë të tjerë, që nga më të vegjëlit deri tek më të mëdhenjtë. Ndërtimi më i madh ka qenë ai në Arabinë Saudite me një volum financiar prej 7 bilionë dollarësh. Në të gjithë aeroportet që kompania ka ndërtuar dhe i menaxhon lëvizin më shumë se 62 milionë pasagjerë në vit.

Në vitin 2007 Shqipëria do të ketë aeroportin e saj ndërkombëtar të standarteve europiane/DW
    Firma ime eshte : SHQIPTARE

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anëtarësuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar më parë nga Era1
    Tre vjet kohë kërkon konsorciumi "Partnerët e aeroportit të Tiranës" për t´i ndryshuar pamjen dhe cilësinë e shërbimit të vetmit aeroport ndërkombëtar që ka Shqipëria, atij "Nënë Tereza" në Rinas. Kjo në sajë të marrëveshjes së nënshkruar më16.10.04 mes qeverisë shqiptare dhe këtij konsorciumi, ku kompania gjermane "Hochtief" zotëron pjesën më të madhe të aksioneve, rreth 47 %.

Dy partnerët e tjerë janë Deutsche Investitions me 31,7 % dhe Fondi amerikano- shqiptar i sipërmarjes, me 21,3%. Gjithë volumi financiar i projektit do të variojë nga 50 në 80 milionë euro.

Dr. Reinhard Kalenda, drejtor i projektit për Shqiperinë, në kompaninë gjermane" Hochtief" thotë se ky projekt është fillimi i shndërrimit të Shqipërisë në një port të hyrjes dhe daljes në rajon. "Kompania jonë mendon që Europa Juglindore shumë shpejt do të bëhet një qendër transporti dhe udhëtimesh. Kjo vlen edhe për Shqipërinë. Një arësye tjetër pse konkuruam për të marrë këtë aeroport është se Hochtief po fokusohet gjithmonë e më tepër në menaxhimin e aeroporteve për t`i bërë ata më efikasë në biznes, më të vlerësuar nga udhëtarët dhe për të përmirësuar gjithë infrastrukturën e transportit". Projekti i Aeroportit të Tiranës është një nga projektet e preferuara për kompaninë. Drejtuesit e Hochtief mendojnë që vetë Shqipëria ka një rrugë interesante për t´u integruar në BE dhe kjo kompani dëshiron të marrë pjesë dhe të kontribuojë. "Konsorciumi " Partnerët e aeroportit të Tiranës" do të marrin të gjitha fitimet nga menaxhimi per 20 vjet dhe do t´i paguajnë në bazë të marrëveshjes një taksë menaxhimi shtetit ", thotë Reinhard Kalenda.

"Hochtief" do të ndërtojë terminalin e ri të pasagjereve, rrugët lidhëse brenda aeroporit dhe do të zgjerojë pistën e tij. Terminali i ri do të ketë një kapacitet prej 1 milionë pasagjerësh në vit. Sot për sot Rinasin e përdorin më shumë se 600 mijë pasagjerë në vit.

Veç ndërtimit të terminalit do të ketë edhe ndërtime të disa lehtësirave të tjera për udhëtarët si ajo e parkimit dhe e përmiresimit në përgjithësi të situatës në aeroportin e Rinasit. Ristrukturimi do të garantojë standarte të larta të sigurisë në tokë si për avionët ashtu edhe për pasagjerët."

Do të ndërtohet një rrugës e re prej 7 km, e cila mendohet të fillojë në kryqëzimin e ri të autostradës Tiranë – Durrës dhe të përfundojë në aeroport.

Ajo që Hochtief ka propozuar për terminalin e ri të pasagjerëve është shumë moderne, me koncepte të reja. Aeroportet janë një element i rëndësishëm për një vend, për të përmirësuar infrastrukturën, për të tërhequr njerëzit nga jashtë. Dhe "Hochtief" është një kompani e mirënjohur në të gjithë botën në ndërtimin dhe menaxhimin e aeroporteve. Aeroporti i parë i ndërtuar prej kësaj kommpanie daton në vitin 1934. "Hochtief" ka ndërtuar aeroportin e Düsseldorfit, të Frankfurtit, të Budapestit, të Athines, të Sidnejt, të Xhedah në Arabinë Saudite dhe shumë të tjerë, që nga më të vegjëlit deri tek më të mëdhenjtë. Ndërtimi më i madh ka qenë ai në Arabinë Saudite me një volum financiar prej 7 bilionë dollarësh. Në të gjithë aeroportet që kompania ka ndërtuar dhe i menaxhon lëvizin më shumë se 62 milionë pasagjerë në vit.

Në vitin 2007 Shqipëria do të ketë aeroportin e saj ndërkombëtar të standarteve europiane/DW
    E pra me ne fund nje lajm pozitiv... E mira do ishte qe te ndertoheshin dhe 2-3 aeroporte te tjere ne Shqiperi...
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

i/e regjistruar Maska e Era1
    Anëtarësuar
    19-12-2004
    Postime
    1,307
    Citim Postuar më parë nga tani_26
    E pra me ne fund nje lajm pozitiv... E mira do ishte qe te ndertoheshin dhe 2-3 aeroporte te tjere ne Shqiperi...

Si urdheron do ti ndertojme :) (shaka)

Ky eshte lajm i mire vertete.
    Firma ime eshte : SHQIPTARE

i/e regjistruar Maska e RTP
    Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756

Wink

Hajt se po ua sjell edhe nje lajme me te mire se ky:

Përfundon teleferiku Tiranë-Dajt

Tashmë udhëtimi me teleferik nga Tirana në Dajt do të zgjasë vetëm 14 minuta, kundrejt një pagese prej 5 eurosh, pasi kanë përfunduar punimet për ndërtimin e teleferikut Tiranë-Dajt. Drejtori i zbatimit të këtij projekti, Arben Peto, pohon se projekti për ndërtimin e teleferikut Tiranë-Dajt u realizua nga Instituti i Studimeve dhe Projektimeve Pyjore (ISPP), me partnerë austriakë dhe Bankën Italo-Shqiptare. Punimet që zgjatën rreth 2 vjet nisën në prill 2003 dhe u ndoqën nga firma austriake e zbatimit të projektit “Doppelmayr”. Investimi, i cili u mundësua gjithashtu nga Instituti privat i Studimeve dhe Projektimeve Pyjore në Tiranë, arriti në një vlerë prej 6.5 milion eurosh.

ps.sikur i perziva temat pakez!
    Me respekt
    rtp-ja

ps. "........Te gjithe kane te drejte te mendojne..
    por ka shume njerez qe i kursejne mendimet!"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-10-2004
    Postime
    349

Talking ej

Pse E Ndertuan Ate Teleferikun Ne Tirane Mer?
    Kot Po Pys Se Jam Kurioz.sa Leke Kushtoi U Tha Gje?

i/e regjistruar Maska e Postmodern
    Anëtarësuar
    16-08-2003
    Vendndodhja
    prishtine
    Postime
    137
    episodstory duhet te mesohesh te lexosh deri ne fund lajmet qe i poston dikush....(Investimi, i cili u mundësua gjithashtu nga Instituti privat i Studimeve dhe Projektimeve Pyjore në Tiranë, arriti në një vlerë prej 6.5 milion eurosh.) lalallalala!
    It's the end of the world as we know it and I feel fine.

i/e regjistruar Maska e xxxl
    Anëtarësuar
    20-10-2002
    Vendndodhja
    gjermani
    Postime
    277
    Citim Postuar më parë nga episodestory
    Pse E Ndertuan Ate Teleferikun Ne Tirane Mer?
    Kot Po Pys Se Jam Kurioz.sa Leke Kushtoi U Tha Gje?
    3 miljobn dollar e ndertuar nga nje firme austriake

teleferiku eshte financuar nga banka credins.....udhetimi zgjat rreth 13 minuta dhe kushton rreth 5 euro

nuk po mundem te dergoj nje foto

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  2. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  3. Gjergj Kastrioti sipas pikëpamjeve antishqiptare
    Nga Davius në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 12:45
  4. Ministrat e Drejtesise se Ballkanit mblidhen ne Tirane
    Nga StormAngel në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-10-2004, 20:41
  5. Samiti i Selanikut dhe qendrimi i pales shqiptare
    Nga Orku në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 22-06-2003, 20:04

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •