Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 20
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2008
    Postime
    171
    Citim Postuar më parë nga landi45 Lexo Postimin
    naimi ka qene dhe do mbetet aktual per shqiperine
    Ai me fjalen Shqiperi sigurisht se eshte e ditur-ka kuptuar tere teritorin shqiptar. Ne poemen "Bageti e bujqesi" i permend te gjitha vendet shqiptare , shkupin, tetoven, ipekun (pejen), prizrenin, prevezen, janinen etj. Pra kemi te drejte dhe ne kosovaret te krenohemi dhe te mburremi me kete pishtar te diturise.

i/e regjistruar Maska e landi45
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    1,711
    Citim Postuar më parë nga neptun Lexo Postimin
    Ai me fjalen Shqiperi sigurisht se eshte e ditur-ka kuptuar tere teritorin shqiptar. Ne poemen "Bageti e bujqesi" i permend te gjitha vendet shqiptare , shkupin, tetoven, ipekun (pejen), prizrenin, prevezen, janinen etj. Pra kemi te drejte dhe ne kosovaret te krenohemi dhe te mburremi me kete pishtar te diturise.

me fal po shqiperine u kuptoje dhe kosoven dhe presheven e rretina,,,maqedonin shqipetare e malin e zi e camerine,,,,

nuk e di qa kupton ti,,,,

se keta quhen shqipetare apo jo dhe jane autoktone..

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2008
    Postime
    171
    Kuptimi i fjales "shqiperi" ka dy kuptime: Kuptimi i Naimit ishte kuptim i sakte qe perfshinte te gjitha trojet shqiptare. kuptimi i sotem eshte i ngushte dhe perfshin vetem nje pjese te trojeve tona.

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anëtarësuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    pershendetje...S-A,

Nje gje nuk kuptoj une nga analiza qe i ke bere Poemes. Perse Naimi, mysliman qe jetoi brenda kohes dhe hapesires se Perandorise Osmane, shkruajti kete poem ne nje forme "alegorie" sidomos kur ti menond se nuk eshte azgje tjeter vecse nje shkrim Mistik qe ka te bej me Fen e tij. Kush e ndalonte ate ti thurte vargje Besimit te tije??? Une besoj se eshte ne thelb nje mesazh per Bashkatdhetaret Patriot te kohes. Dhe mendoj se eshte poem me nuanca Patriotik/Nacionaliste. Vetem ne kete kontekst mund te shpjegohet "alegoria" qe ai berdore ne ne kete Poem.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Maqellarjot : 10-10-2011 më 15:34
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2008
    Postime
    171
    Une do ta quaja poezi me teper sociale sepse me orijentim patriotik sepse nuk permendet drejperdrejte atdheu dhe kombi, por megjithate, permendet rrethi shoqeror. Naimi tregon se nuk u nda nga ne dhe se per ne ai dhe u tret, u shkri por meqenese i vetedijshem se la shume porosi dhe mesime te vlefsheme te cilat do t'i duhen popullit, ai do te kujtohet edhe pas vdekjes.

Citim Postuar më parë nga Maqellarjot Lexo Postimin
    Kush e ndalonte ate ti thurte vargje Besimit te tije??? Une besoj se eshte ne thelb nje mesazh per Bashkatdhetaret Patriot te kohes. Dhe mendoj se eshte poem me nuanca Patriotik/Nacionaliste. Vetem ne kete kontekst mund te shpjegohet "alegoria" qe ai berdore ne ne kete Poem.
    Nuk e pengonte askush, por bektashizmi eshte nje fe shume tolerante. Mos te them e vetmja fe qe nuk ka rite strikte qe duhen aplikuar... ndaj Naimi e ka bere kete alegori ne menyre te thjeshte duke gershetuar ate qe ishte feja e tija, bektashizmi; me ate qe eshte feja e shqiptarit, shqiptaria!

La vita non si spiega, si VIVE!

i/e regjistruar Maska e Alti Elezi
    Anëtarësuar
    04-04-2010
    Postime
    794
    Mendoj se poezite e Frashellinjeve,kane te bejne me shume me mistiken shqiptare ne Teresine e saj,sesa ne ate te Besimit,Bektashi,apo ku e di une se cfare.
    ate qe ka shkruar s-a,me shume do te thosha qe eshte nje ide,sesa nje gje e vertete!
    nqs do te jete e vertet fjaleve Shqiperia,c'ka qene,ceshte,e c'do te benet,cfare kuptimi bektashi mund ti japim???
    Per mua ska te beje fare me bektashizmin,por me mistiken Shqiptare.

Përmendore e poetit të madh në Selinë e Shenjtë të Kryegjyshatës Botërore Bektashiane

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    13-05-2011
    Postime
    23
    Citim Postuar më parë nga neptun Lexo Postimin
    Une do ta quaja poezi me teper sociale sepse me orijentim patriotik sepse nuk permendet drejperdrejte atdheu dhe kombi, por megjithate, permendet rrethi shoqeror. Naimi tregon se nuk u nda nga ne dhe se per ne ai dhe u tret, u shkri por meqenese i vetedijshem se la shume porosi dhe mesime te vlefsheme te cilat do t'i duhen popullit, ai do te kujtohet edhe pas vdekjes.
    Nese diskutimi behet per "Fjalet e Qiririt", atehere shqyrtimi i misticizmit te saj (vjershes) behet me i veshtire (raporti:alegori-literalitet); por nese flasim per Naimin, ne plotmerine e tij si Individualitet e poet, atehere, me ngjan se predispozita e tij e mirefillte Mistike eshte krejt e qarte; per kete i referohem vepres "Enderrimet", e cila nuk ka hic ekuivok ne qasjen mistike te Naimit; pastaj: a ishte Naimi bektashi apo nje mistik origjinal shqiptar, kjo ndoshta eshte pa ndonje rendesi te theksuar.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-09-2014
    Postime
    992

Për: Misticizmi bektashi i vjershës së Naimit "Fjalët e qiririt"

simboli i qiririt apo 'mum' qe dmth sus shsht si dicka e madhe nenkupton zotin! qiriri qe ka nje tingull gabel ne shqip, tretet dhe humbet por nuk i del boja kurre apo nuk e pranon erresiren! figura e zotit po tretet si dicka pa kuptim dhe vetem kunderthenja por ai simbol nuk e pranon erresiren kurre!

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. At Gjergj Fishta, Nder i Kombit
    Nga Albo në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 112
    Postimi i Fundit: 24-10-2022, 18:27
  2. Çfarë besojnë bektashijtë?
    Nga ATMAN në forumin Komuniteti bektashi
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 29-09-2017, 04:47
  3. Rreth Përhapjes Së Islamit Ndër Shqiptarët
    Nga cobra në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  4. Poezia e Naim Frasherit per Jezu Krishtin
    Nga Ermal 22 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-02-2007, 14:14
  5. Bektashinjte. Cilet jane ata?
    Nga angeldust në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-03-2003, 09:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •