Postuar më parë nga
thekthi
Ligji në Komisionin e Veprimtarisë Prodhuese. Ndaj bizneseve detyrimet janë dyfish më të lartë se për familjarët
KESH, gjobat për familjet e bizneset
Pagesa e kundërvajtjes do të paguhet brenda 10 ditëve
Fabiola Çela
Gjoba për të gjithë ata konsumatorë që dëmtojnë matësit elektrikë apo që kryejnë lidhje të paligjshme.
Pas aksionit për ndërprerjen e energjisë elektrike për debitorët, KESH do të ndërmarrë një tjetër hap, i cili gjobit të gjithë konsumatorët që tentojnë të vjedhin energjinë elektrike. Komisioni parlamentar i veprimtarive prodhuese, ka miratuar dje ndryshimet në projektligjin “Për sektorin e energjisë elektrike”, i cili sanksionon strukturën e gjobave në sektorin e energjisë elektrike. Sipas këtij projektligji, gjobat për biznesin do të jenë dyfish më të larta se ato të konsumatorëve familjarë.
Gjobat
Të gjithë abonentët familjarë që kanë lidhur energji elektrike pa pasur më parë një kontratë me KESH-in, që kanë lidhje elektrike para aparatit matës apo që kanë dëmtuar vulat, do të gjobiten. Konkretisht, për lidhje abuzive para sistemit matës gjoba varion nga 1000 deri në 5000 lekë. Ndërsa ata që kryejnë lidhje të paligjshme në rrjet do të paguajnë si gjobë një vlerë nga 5 mijë deri në 200 mijë lekë. Gjobat e parashikuara për bizneset në rastin e konstatimit të shkeljeve janë gati dyfish më të larta se ato që do të aplikohen për familjarët. Sipas projektligjit, nëse një konsumator biznes ka kryer lidhje abuzive para sistemit matës, gjoba ndaj tij do të variojë nga 10.000 deri në 100.000 lekë. Në rastet kur është cenuar sistemi matës dhe vulat e tij, gjoba do të jetë nga 10.000 deri në 300.000 lekë. Ndërsa për lidhjet në rrjetin elektrik pa kontratë me KESH-in, gjobat janë nga 100.000 deri në 500.000 lekë. Kurse për shtesë fuqie të instaluar mbi atë të deklaruar në kontratë, gjobat janë nga 5000 deri në 50.000 lekë. Në çdo rast krahas gjobës ka edhe detyrimin e shlyerjes së dëmit shkaktuar entit shpërndarës përkatës. “Për përcaktimin e saktë të vlerës së gjobës dhe të dëmit të shkaktuar entit shpërndarës përkatës, sipas llojit të shkeljes, madhësisë së fuqisë së instaluar në objekt dhe kohës së vërtetuar me shkelje, zbatohet tabela e penaliteteve dhe e dëmeve e miratuar nga ERE”, thuhet në projektligj.
Pagesa
Pagesa e gjobës nga abonentët do të bëhet brenda 10 ditëve. “Gjobat vendosen dhe vilen nga inspektorët e strukturës përgjegjëse për kontrollin e energjisë elektrike në KESH. Pagesa e gjobës bëhet brenda 10 ditëve nga data e vendosjes së saj”, thuhet në projektligj. Gjoba ekzekutohet nga zyra e përmbarimit, ndërkohë që kundër vendimit të dënimit me gjobë bëhet ankim me shkrim, brenda 10 ditëve nga data e njoftimit të tij, tek titullari i strukturës përgjegjëse për kontrollin e energjisë elektrike, i cili duhet të shprehet me shkrim brenda 30 ditëve. Ndërkohë që kundër vendimit të titullarit të strukturës përgjegjëse për kontrollin e energjisë elektrike mund të bëhet ankim në gjykatë brenda 10 ditëve nga shpallja.
gjobat
Familjarët
Për lidhje abuzive para sistemit matës nga 1000 deri në 5000 lekë.
Lidhje të paligjshme në rrjet, gjoba nga 5 mijë deri në 200 mijë lekë.
Bizneset
Për lidhje abuzive para sistemit matës, nga 10.000 deri në 100.000 lekë.
Për cenim të sistemit matës dhe vulave të tij gjoba nga 10.000 deri në 300.000 lekë.
Për lidhjet në rrjetin elektrik pa kontratë me KESH-in gjobat janë nga 100.000 deri në 500.000 lekë.
Për shtesë fuqie të instaluar mbi atë të deklaruar në kontratë gjobat janë nga 5000 deri në 50.000 lekë.
Miratimi
Pasi të miratohet nga komisionet parlamentare, ligji që sanksionon sistemin e gjobave do të kalojë në Parlament, për t’u bërë efektiv sa më shpejt. Nëpërmjet zbatimit të projektligjit “Për një shtesë në ligjin për sektorin e energjisë elektrike”, Korporata Elektroenergjetike Shqiptare synon që të ulë nivelin e humbjeve, veçanërisht atyre joteknike, ose siç quhen ndryshe vjedhjet. Prej vitesh një pjesë e mirë e konsumatorëve nuk paguajnë detyrimet e tyre karshi Korporatës. Në listën e debitorëve të KESH-it, përveç konsumatorëve familjarë me të ardhura të pakta janë edhe ata vip, të cilët edhe pse kanë një pagesë të kënaqshme, përsëri rezultojnë të jenë debitorë ndaj KESH-it.
Aksioni
Për të ulur nivelin e vjedhjes së energjisë elektrike, KESH ka nisur një aksion. Prej disa javësh grupet e punës në KESH kanë nisur një aksion në të gjithë vendin për ndërprerjen e energjisë elektrike për konsumatorët. Jo pak herë aksioni është drejtuar nga kreu i KESH-it, Gjergj Bojaxhi, i cili në deklaratën e tij të parë si drejtor i Përgjithshëm i KESH-it, tha se nuk do të lejonte më vjedhjen e energjisë. Sipas tij, kjo është vjedhja më e madhe që bëhet sot për sot në Shqipëri. Dhe kjo deklaratë e kreut të Korporatës është vënë në zbatim. Sipas burimeve nga KESH, aksioni i nisur javë më parë do të vazhdojë edhe në ditët në vijim.
INSTAT: Rritet me 0.9 për qind indeksi i kushtimit në ndërtim
Rritet kosto e banesave të reja, këtë vit 3.3 për qind më e lartë
Rritet kosto e ndërtimit të banesave gjatë muajve të parë të vitit. Kjo, pasi gjatë kësaj periudhe çmimet e materialeve të ndërtimit kanë qenë më të shtrenjta se një vit më parë. Kjo rritje e kostos së ndërtimit të banesave pritet që të reflektohet edhe në çmimet e shitjes së apartamenteve. Konkretisht, sipas të dhënave nga Instituti i Statistikave, në tremujorin e parë të këtij viti Indeksi i Kushtimit në Ndërtim arriti 126.4 për qind, duke shënuar një rritje 0.9 për qind kundrejt tremujorit të mëparshëm. Ndryshimi vjetor i Indeksit të Kushtimit në Ndërtim, sipas këtyre burimeve është 3.3 për qind. Një vit më parë ky ndryshim ishte 0.3 për qind. Sipas të dhënave nga INSTAT, indeksi i grupit “Shpenzime direkte”, pati një rritje prej 1.3 për qind, kundrejt tremujorit të mëparshëm. Brenda këtij grupi rritjen më të madhe e shënoi nëngrupi “Shpenzime materiale” prej 1.7 për qind. Këtu mund të përmendim rritjen e çmimeve të materialeve të ndërtimit prej 1.8 për qind, materialeve elektrike 1.3 për qind dhe materialeve hidro-sanitare prej 0.2 për qind. Ndërkaq, sipas të dhënave të marra nga INSTAT-i, indeksi i grupit “Fitim i parashikuar” shënoi një rritje prej 0.5 për qind.
Këtë vit pritet që çmimet e apartamenteve të rriten më shumë se vitet e tjera. Kjo për shkak të situatës së krijuar në vend. Përveç rritjes së kostos së ndërtimit, një tjetër faktor që pritet të japë efektet e tij në çmimet e banesave është edhe mosdhënia e lejeve të ndërtimit. Pak ditë më parë, në një deklaratë për mediat, shoqata e ndërtuesve ka theksuar se në Tiranë ka mbi 6 muaj që nuk është dhënë asnjë leje ndërtimi. Sipas tyre, problemet e këtij sektori do të do të ndikojnë në rezultatet ekonomike të këtij viti. Në këto kushte, ndërtuesit kanë kërkuar që KRT-ja e Tiranës, por dhe ajo e qyteteve të tjera, të mblidhet brenda muajit janar për të zgjidhur kështu situatën e krijuar.
© 2003 Gazeta Panorama
Krijoni Kontakt