HISTORIA PREKĖSE E SARĖS
Historia e Sars, ashtu siē e pėrshkruan vete ajo ne kėtė letėr . Ne po e pėrkthejmė historinė e saj me qėllim qė tua bėjmė tė ditur se si arriti Sara qė vetėm pėr tre jave tė falė 5 kohėt e namazit, tė mėsoj suren Fatiha, Nebe, Jusuf dhe te veshe hixhabin. Shpresojmė qe kjo letėr te arrije ne zemrėn e ēdokujt qė dėshiron qė tė drejtohet nė rrugėn e drejtė, dhe le tė jetė Sara shembull I tij pėr tu ndjekur . Le ta lėmė Sarėn tė flasė, e cila ėshtė ulur nė njė qoshe tė xhamisė ku shkruan letrėn e saj tė fundit para se tė vdesė :
Kam njė ndjenjė qė me bėn te mendoj se kjo ėshtė hera e fundit ku kam kapur penėn pėr tė shkruar, nė ketė qoshe tė xhamisė .Fillimi im fillon qė atje... nga Libani.. nga fėmijėria ime nuk ruaj shumė kujtime.. shtėpinė e gjyshit..familjen time..tė afėrmit ... Nė shkollė orėn e mėsimit tė fesė e kryeja me muslimanėt, kurse ne shtėpi nėna mė kish vendosur njė kryq tė madh mbi krevatin tim . E dija qė isha muslimane por pa kuptuar gjė nga kjo fe .Kur shkelem nė Nju Zelande isha shumė e lumtur . Mendoni dhe vete njė vajze nė moshėn 10 vjeēe e gjen veten para njė vendi tė lirė, tė bukur dhe tė zhvilluar . Fillova ti hedh hapat e parė tė adoleshencės dhe zbulova qė jam shumė e bukur dhe shumė tėrheqėse Te rinjtė kėrkonin qė tė ishin sa mė afėr meje dhe donin qė tė fitonin dashurinė time .Bukuria qė kisha ish njė shpatė me tė cilėn fillova tė realizoj ēdo dėshire timen, pėrveē familjes e cila mė ka munguar gjithmonė .Pas ca kohesh, babai u nda nga nėna dhe secili prej tyre u martuan dhe u transferuan nga qyteti ku jetonim, duke me lėnė mua te vetme pa familje .Kur mbeta e vetme mu desh qė tė punoja pėr tė plotėsuar nevojat e mia personale .
Bukuria ime u bė ēelėsi pėr tu punėsuar, ndėrthurja e theksit tė arabishtes me atė te anglishtes e bėnte tė folurėn time shume tėrheqėse, gjė tė cilėn se kish asnjė vajze Australiane . Njoha dhe njė djalė dhe jetoja me tė .Njė natė teksa po punoja ne lokal njė nga klientėt e lokalit me propozoi qė tė merrja pjesė nė konkursin e bukurisė nė qytetin ku banoja, duke mė thėnė se ishte i sigurtė se do tė fitoja kurorėn dhe mė pas mund tė fitoja dhe kurorėn e miss universit , kush e di? Kaq mjaftoi qė unė tė filloj tė fantazoj gjatė rreth tė qenit miss . E qerasa klientin me diēka, i cili filloi tė mė thotė qė trupi yt i bukur e meriton qė tė kurorėzohet me kuroren e miss botės dhe tė jetė simbol i femrės dhe dashurisė .Kėshtu hyra ne konkurs dhe me tė vėrtetė fitova dhe u bėra vajza mė e dėgjuar ne qytetin tim. Mė shoqėronin shume njerėz, argėtohesha dhe nuk lija kėnaqėsi pa e provuar .Ndjeva qė shumė njerėz me kishin zili pėr atė qė kisha dhe pėr tė ardhmen time .Tani nuk isha me njė punonjėse e njė lokali, por fillova tė kem punė tė ndryshme dhe me tė ardhura tė shumta . Pata dhe kontrata me kompani tė ndryshme pėr reklamat e prodhimeve te tyre . Nė tė njėjtėn kohe pozoja pėr revista tė ndryshme, ku fotografėt mundoheshin tė nxirrnin nė pah ēdo imtėsi tė bukurisė sė trupit tim gjė e cila i linte pa mendje blerėsit e kėtyre revistave .Fama qė arrita mė bėri tė njihem me shumė personalitete tė mėdha tė shoqėrisė Nju Zelandeze . U njoha dhe me shumė familje libaneze qė jetonin atje dhe krijova lidhje me ta . Kur isha nė shoqėrinė e tyre ndjeja njė kėnaqėsi, qė nuk e ndjeja me tė tjerėt, megjithėse zakonet e tyre nuk ndryshonin nga ata tė banorėve tė tjerė, ndoshta rrėnjėt e njėjta dhe dashuria pėr vendin me bėnin tė ndihesha mė mire mes tyre .Disa prej tyre ishin muslimane dhe disa kristiane, kurse unė as muslimane as kristiane por kjo nuk pėrbėnte ndonjė problem pėr mua dhe tė gjithė krenoheshin me mua .Nuk e di nėse kjo ditė ish e vėrtetė pėr mua, apo unė thjesht e kam imagjinuar si tė tillė. Isha e ftuar pėr darkė nga njė familje libaneze qė i njihja . Familje ishte muslimane, i doja shumė dhe i urreja nė tė njėjtėn kohė, pasi nuk mund tė merrja mikun tim atje . Megjithatė ndjeja njė qetėsi tė habitshme kur isha mes tyre .Para se tė shkoja tek kjo familje, kisha rėnė dakord me tė dashurin qė tė pėrgatiste gjithēka deri sa tė kthehesha unė . Teksa po hanim darkė ata me flisnin mbi Libanin, dhe se unė duhej ta mėsoja mire arabishten, pasi ishte gjuha e vendit tim . Unė nuk ua vija veshin fjalėve tė tyre dhe vetėm sa u buzėqeshja dhe mezi prisja qė tė shkonte ora dhe tė largohem . Qė tė ma mbushnin mendjen ata ndezėn televizorin dhe e ēuan tek njė kanal arab, ku u shfaq njė i ri duke folur . Unė e ndiqja televizorin vetėm me sy, por me pas nga diskutimet e tyre rreth temės qė flitej dhe personit qė fliste mė detyruan qė ta ndjek me vėmendje .E pyeta atė qė kisha pranė se kush ishte ky, dhe mė tha qė quhej Amr Khaled dhe po flet biseda fetare . Fetare ? Pyeta veten, po mua ē’mė lidh me fenė ? Unė mezi po pres tė largohem . Mirėpo fjalėt qė pėrkthenin nė anglisht bisedėn mė tronditėn . Ky teolog po fliste mbi nderin, pastėrtinė morale, Ēfarė? Frymėmarrja filloi tė mė shtohej me shpejtėsi dhe zemra mė rrihte fuqishėm. Nderi, fjalė qė se kisha dėgjuar mė parė por qė tingėllonte bukur .. i ndershėm..i pastėr moralisht..i pafajshėm.. kurse unė nuk jam e tillė.. unė jam e ndotur nė llumin e gjynaheve . U mundova te ēohem dhe tė kėrkoj leje pėr tu larguar, por diēka mė kish gozhduar nė vendin ku isha dhe nuk munda tė lėviz ... diēka mė bėri ta dėgjoj bisedėn deri nė fund ... fillova tė qaj dhe tė qaj me tė madhe, me ngashėrime .. nuk e ndieja prezencėn e ndokujt aty dhe vetėm qaja...unė, unė nuk jam e pastėr moralisht, pa fe dhe pa identitet .. do tė digjem nė zjarrin e xhehenemit.. nuk do mė bėjė dobi bukuria ime dhe nuk do tė mė pranojė ZOTI . O ZOT i madh, si nuk e kam shijuar mė parė bukurinė e kėsaj fjale.. nder ..Nuk mbaj mend se si u ktheva deri tek shtėpia dhe se kė gjeta atje, por ajo qė kujtoj ėshtė se e pashė veten para kompjuterit kisha marre adresėn e folėsit, (amrkhaled.net) dhe isha futur nė faqen e tij tė internetit dhe po lexoja . U mundova qė tė kuptoj por arabishtja e ēalė qė flisja unė mė tradhėtoi shpejt . Fillova ti shkruaj personit qė kisha pare nė tv pak ēaste mė parė me fjalėt :Vėllau im mė i madh ... ishte letra ime e parė ku interesohesha mbi Zotin, fenė dhe mbi jetėn time . Nė fund e pyeta nėse ekzistonte mundėsia qė Zoti tė mė pranojė dhe tė jem muslimane .. O ZOT ..fillova te dal nga gjendja ku isha dhe tė afrohem drejt teje .Kompjuteri u bė shoku im mė i mirė ... letrat qė ti dėrgoja ty vėlla Amr, dhe pėrgjigjet tua, u bėnė ndihmėsi im mė i madh . Kur mora numrin tėnd tė celularit dhe bisedova me ty pėr herė tė parė, ishte hera ime e parė qė dikush mė drejtohej me : esselamu alejkum, me pėrshėndeste dhe mė uronte dhe para se nusja juaj tė merrte telefonin dhe tė flisja dhe me te, ndjeva qė emocionet qė kisha nė fillim u zhdukėn .Kur me arritėn kasetat e para tė Kuranit tė cilat mi dėrgove ti, nuk u besoja syve ..i dėgjoja shpesh duke e lėnė zėrin e lexuesit tė depėrtonte nė ēdo qoshe tė shpirtit tim .. ku ndieja njė qetėsi tė habitshme dhe tė paprovuar mė parė .Fillova tė mėsoj Kuran pėr herė tė parė nė jetėn time.. mėsova pėrmendesh suren Nebe dhe Fatihane, qė tė falem me to .. dhe fillova tė falem dhe tė falem, sikur doja qė tė kompensoja atė qė mė kish humbur .A tė jua pėrshkruaj dhe shikimet e shokėve dhe shoqeve tė klasės, kur hyra pėr herė tė parė nė klasė me shami dhe rroba tė gjera ? Asnjė nga shokėt dhe shoqet nuk mė njohu nė fillim, kur mė njohėn tė gjithė mė rrethuan dhe shikonin tė shastisur . Rrethi qė formuan rreth meje dhe habija qė tregonin mė bėnė ti shikoj si pėr herė tė parė ..kush janė kėta ..si kam mundur tė jetoj me ta deri tani ?Fillova tė mėsoj suren Jusuf, e cila flet pėr profetin e ndershėm dhe tė pastėr ...dhe lotėt me rridhnin mbi rreshta .. o ZOT dua tė kompensoj ēdo gjė qė mė ka humbur nga jeta ime, qė ti shėrbej pėrhapjes sė fesė .. por nuk do tė bėhet vetėm ajo qė TI o ZOT e ke caktuar dhe ja sot ditėn e enjte ndodhem nė xhami duke iu falur dhe lutur ZOTIT, pasi nesėr do ti dorėzohem dorės sė kirurgut tė trurit, pėr tė hequr njė tumor kanceroz, i cili ka lėshuar rrėnjėt e tij nė kokėn time .ZOTI im .. ndjej sikur nuk do tė kthehem mė .. ndjej sikur do tė takohem me ty ashtu siē jam duke fjetur e dorėzuar ndaj dorės sė kirurgut .. o ZOT nuk do tė tė pyes nėse do i falesh njerėz si unė, pasi e di qė Ti je Mėshirues .. dhe e di qė pendimi im dhe lutjet e mia mi kanė fshirė gjynahet e mėparshme dhe mė kanė pastruar prej llumit tė tyre . O Zoti im, a do tė mund tė arrij njė ditė qė Ti tė jesh i kėnaqur ndaj meje dhe tė mė shohėsh mua ? Po a do mė pranosh mua o Zot, unė e cila tė kam harruar pėr njė jetė tė tėrė .. dhe pas derės tėnde jam kapur veēse ditėt e fundit ? O Zot, para teje qėndroj .. mikeshė e mėshirės tėnde jam dhe shpresoj qė mė falėsh pėr ato qė kam vepruar ..
ZOTI IM .............
Nėse ma merr shpirtin, ma merr duke qene i kėnaqur ndaj meje, dhe nėse me lė tė jetoj, mė ndihmo qė ti shėrbej fesė sate... dhe shpresoj prej jush qe te luteni pėr mua ...
SARA
Te nesėrmen Sara vdes gjate operacionit ....... ZOTi e mėshiroftė .
Kurse me poshtė do tė mund tė njiheni me e-mail- at tė cilat Sara ia dėrgoi prof. Amr Khalid, nėpėrmjet internetit .
Emaili i parė pas ndodhisė ne shtėpinė e miqve tė saj libaneze :
I am a Lebanese girl with a Muslim father and Christian mother, I lived in Lebanon for the first 10 years of my life and then I migrated with my parents to Australia where I was completely cut off from any Arabic Culture or Islamic teachings, until I am 22 yrs old now, for I am a Muslim by name only, I do not know how the Quran looks life, I do not know the fatiha and do not know how to pray and religion does not play any role in my life whatsoever. Then my parents got divorced and they each re-married, I entered university and both my parents left Australia, they left me alone with no family or siblings and without knowing anything about my family in Lebanon. I lived alone and was forced to work to afford living by myself for I go to university in the morning and work at a bar at night and I have a boyfriend and have not left anything harram, except that I have done it, for I have completely adapted the Western way of living. I know very simple Arabic and I am very beautiful and I participated in a beauty queen's contest in New Zealand and I won in the city I live in. I am now preparing to enter a bigger contest in NewZealand, and I have become a supermodel on the cover of many inappropriate magazines, and through all this, I was visiting a family of Lebanese origin in Australia and they were watching a halaqua for Amr Khaled about iffa (modesty, purity, chastity) and it had the website on it, and I completely fell apart b/c I felt he was speaking to me. I ask if allah can accept me .
Pėrkthimi...
( Unė jam njė vajzė Libaneze, me origjinė muslimane, baba musliman dhe nėnė kristiane. Vitet e para te jetės i jetova ne Liban . Kur isha 10 vjeē familja ime emigroi pėr nė Australi, dhe me kėtė u prenė lidhjet tona me lindjen e mesme . Sot jam 22 vjeē dhe me emigrimin tone pėrfunduan lidhjet e mia me fenė dhe nuk di mė shumė veēse jam muslimane dhe nuk e di dhe formėn e Kuranit, as Fatihanė dhe nuk di se si tė falem dhe se feja nuk luan ndonjė rol nė jetėn time . Mė vonė prindėrit e mi u divorcuan dhe secili prej tyre u rimartua dhe kur unė u futa nė universitet, ata u larguan nga Australia, duke me lėnė tė vetme pa familje apo vėllezėr e motra dhe pa ditur gjė mbi pjesėn tjetėr tė familjes nė Liban .
Unė jetova e vetme dhe u detyrova qė tė punoj pėr tu kujdesur pėr veten dhe pėr tė ndjekur studimet nė universitet . Ditėn studioja dhe natėn punoja nė njė lokal dhe kam pasur dhe njė shok . Nuk kam lėnė gjė tė ndaluar (haram) pa e bėrė pa pasur turp apo dhimbje, pasi isha adoptuar plotėsisht me jetėn e perėndimit . Flas njė arabishte tė thjeshtė dhe jam shumė e bukur dhe kam marrė pjesė dhe nė njė konkurs bukurie tė zhvilluar nė Nju zelandė, ku fitova ēmimin e parė tė qytetit ku jetoj . Tani po pėrgatitem pėr tė marrė pjesė nė njė konkurs mė tė madh bukurie nė Nju zelande . Jam bėrė dhe top modele e disa revistave . Gjatė kėsaj kohe vizitoja njė familje me origjine Libaneze qė jetojnė nė Australi dhe nė njė nga vizitat i gjeta duke ndjekur njė emision fetar tė Amr Khaled, i cili fliste rreth nderit (pastėrtisė morale) dhe nė ekran shfaqej adresa e faqes se internetit tė tij . U trondita nga ajo qė dėgjoja dhe ndjeva se ai po mė drejtohej mua .
Po ju shkruaj pasi dua tė di nėse ėshtė e mundur qė Allahu tė mė pranojė mua ) .
Pasi profesor Amr Khaled e mori kėtė email, i dėrgoi Sares njė email, ku i shkruante se Zoti i fal tė gjitha gjynahet, dhe se nga atributet e tij, ėshtė i Mėshirshmi, dhe se Ai ia ka bėrė detyrė vetes sė Tij mėshirėn ndaj krijesave, dhe se ka thėnė qė mėshira e Tij, ėshtė mė e madhe se dėnimi i Tij . Mė pas i tregoi histori tė njerėzve tė cilėt kishin kryer vepra te kėqija dhe mė pas ishin penduar, dhe se Zoti ua kish falur .
Dy ditė mė pas Sara i shkruan pėrsėri duke i thėnė :
I cant Belive that allah can forgive me ,I cant stop crying, I need to learn How to pray to allah
(Nuk mund ta besoj se Allahu do tė mė falė, vazhdoj tė qaj dhe kam nevoje tė mėsoj se si tė falem ).
Mė pas prof. Amr Khaled i kėrkoi adresėn e saj qė ti dėrgojė kaseta Kurani, dhe kasetat e emisioneve tė tij .
Sara ia dėrgoi adresėn e saj tė mėposhtme :
The address is: 28a cornhill st,North east valley, Dunedin, New Zealand
Pasi i morri kasetat, Sara i dėrgon kėtė mesazh :
I dont know how to thank you... No one takes care of me like you... I wish if I have a brother like you..
( nuk di se si tju falėnderoj ... Askush nuk kujdeset pėr mua siē kujdeseni ju .. Do tė doja tė kisha njė vėlla si ju ..)
Pas dy ditėsh, i dėrgon mesazhin e mėposhtėm :
Salam aleekom, are u ok? I have a big surprise for you.. I learned sorat al naba.. I can say it without looking to quran.Im gonna pray with it.
( selamu alejkum, mirė jeni ? Kam njė surprizė pėr ju . Mėsova suren Nebe dhe mund ta them pa e parė nė Kuran dhe do tė falem me tė ) .
Pas njė jave i dėrgon njė mesazh tjetėr ku i thotė :
Salam aleekom ,I learned surat youssif , I thought that I will not but alhamd lellah
( Selam alejkum, mėsova suren Jusuf . Kujtoja se nuk do te mundem, por falėnderoj Zotin.
Pas njė dite tė vetme I dėrgon kėtė mesazh :
Salam aleekom ,I wear heejab ,and left my boy friend, and I left the comptetion
(Selamu alejkum, unė kam veshur hixhabin dhe e lashė djalin qė doja bashkė me konkursin e bukurisė ) .
Pas tre ditėsh i dėrgon njė mesazh tjetėr ku i thotė :
Salam aleekom, really I dont know how to thank you. I wish if I can live more to do something to islam,But it seems God wants something else. Anyway alhamd lellah
( selamu alejkum, nė tė vėrtetė nuk di si t’ju falėnderoj .Shpresoj qė tė jetoj me shumė qė tė bėj diēka pėr fenė islame, por me sa duket Zoti ka vendosur diēka tjetėr. Sido qė tė jetė falėnderoj Zotin ) .
Mė pas prof. Amr Khaled bashkė me gruan e tij, kontaktojnė me tė nė telefon, pėr tu siguruar mbi gjendjen e saj dhe njoftohen se Sara kish zbuluar se vuante nga njė tumor nė tru, dhe se do ti nėnshtrohet njė operacioni, ku mundėsia pėr tė shpėtuar ish vetėm 20 % .
Dy ditė para se tė futet nė sallėn e operimit shkruan kėto mesazhe :
Salam aleekom, do you think that god will forgive me? Do you think that I will go to janna? or God will put me in the hell?
( selamu alejkum, besoni mė tė vėrtet se Zoti do tė mė falė mua ? Mendoni se unė do tė shkoj nė xhenet apo ferr )
I love God , Iam talking to him now hope he loves me too
( Unė e dua Zotin dhe unė po flas mė tė tani, shpresoj qė dhe Ai tė mė dojė mua )
I want my mother to call me before friday I am sure she will be sad and May be she will come to see me I didn't see her since 1997
( do tė doja qė nėna tė mė telefononte para ditės sė premte . Jam e sigurte qė do tė mėrzitet .
Ndoshta do tė vijė tė mė shohė, pasi nuk mė ka pare qysh nga viti 1997 ) .
Salam aleekom, Im going to the hospital,I lived 22 years away from god but from 3 weeks I swear that I left my boy friend , and I wear hijaab only for allah ,I don't know muslims except you and the visitors in the forum , so please pray for me and for my mother
( selamu alejkum, unė po shkoj nė spital . Kam jetuar 22 vjet larg Zotit, por qė prej 3 javėsh jam penduar dhe e lashė dhe djalin qė doja, vesha dhe hixhabin vetėm pėr hatėr tė Zotit . Nuk njoh muslimanė tė tjerė pėrveē jush dhe vizitorėve tė forumit tuaj, kėshtu qė lutuni pėr mua dhe pėr nėnėn time )
Mesazhi i fundit vjen nga shoqja e Sarės :
Sarah is dead,Im so sorry for your loss
(Sara vdiq, ngushėllimet e mia ).
Krijoni Kontakt