ndersa une shtroj pyetjen:
do te qe me mire te ankohej femija per dite qe te tjeret (italion, grek, francez apo eskimez) e rrahin, apo te ankohet zonja mesuese per dite per femine qe e ke ēik me temperament gjakenxehte ?
100 here ne dite kete te dyten do te deshiroja, femija i vogel sa me ēapken te jete aq me mire i jep drejtim jetes, e jo qulls e qurrs
Po ata qe ke njohur nga Shqiperia soni kane qene i te njejtit nivel me ty qe bere krahasimin? :P
Skuth ajo s'diskutohet, por po themi kur fillon e mbaron periudha e adoloshences. Ka perjashtime nga te dyja krahet. Por duhet te pranojme se maturimi i hershem ka efekte pozitive , por gjithashtu neg. si te meshkujt ashtu edhe te femrat.
Ne kete moshe aftesia per te gjykuar eshte akoma ne zhvillim e siper. Lobi frontal i cili eshte pergjegjes per aftesine ne te gjykuar, apo kontrolin e impulseve, eshte akoma i pa zhvilluar mire Eshte me shume e zhvillluar sistemi limbik emocional. Kjo eshte arsyeja qe te rinjte e kesaj moshe rrembehen nga emocionet. Jane teper impulsive dhe me te prirur drejt veprimeve te rrezikshme, te dhunshme.
Me rritjen ne moshe rritet dhe aftesia ne te gjykuar. Behet me pak agresive, me tolerant, dhe i kuptueshem.
Nje rol te madh padyshim luan dhe familja. Edukata qe merr adoloshenti. Duhen mbajtur sa me afer, dhe ndihmuar. Problemet e ndryshme ne familje reflektohen , dhe ndikojne ndjeshem ne gjendjen emocionale te adoloshentit.
Por nuk duhet neglizhuar dhe influenca qe ka shoqeria te adoloshenti. Per ta fjala e shokeve vlen me shume se e prinderve. Ajo qe i shqeteson ata ne kete periudhe eshte''Cfare do mendojne te tjeret per mua?'' duke vene veten e tyre ne plan te dyte. Kjo eshte ajo qe i shtyn te behen agresive. Influenca qe ka shoqeria tek ata. Me rritjen ne moshe Adoloshenti filon e njeh veten. Mundohet te gjej vendin qe duhet te zere ne shoqeri, dhe kur arrin kete arrin dhe nje lloj ''paqeje'' me vetveten dhe shoqerine. Vetja kalon ne plan te pare. Ka dhe persona qe ngelen adoloshent tere jeten, qe nuk arrijne ta gjejne vetveten asnjehere, fatkeqesisht.
hahah sa shume me njef?? Need a Chill Pill???
Jam nga Shqiperia e mesme, me gjysher, prinder, e vet lindur e jetuar ne qytet zoterote.
Nga Dibra kam shoqen me te ngushte, me komentin qe bere konkluzoj qe ti perpara saj je me i ulet....(meqe po krenohesh me prejardhjen tende duke perulur Dibranet)
edhe pse kemi qene sistem komunist shkollimi ne kosove le shume per te deshiruar.
mos fol si profesionist shoku
S'kam faj une qe me kane qelluar Shqiptar-Kosovar shoqeria qe vazhdon studimet mbas universitetit.
Ato te Shqiperise qe kisha ndejten vetem me Bachelors Degree, keshtu punet po them ateeee qe shoh vete
U merziten Shqipet e Shqiperise pse i bera nje lavderim te vogel shoqerise nga Kosova lol
Krijoni Kontakt