Postuar më parë nga
Jack Watson
Që shqiptarët e Kosovës kanë qenë me standard më të lartë jetësor se të Shqipërisë, këtë gjë se luan as topi. E pamë veçanërisht në '98, kur ata që erdhën kishin kërkesa më larta se ne, ne s'ishim mësuar me to. Në atë kohë kam qenë adoleshent dhe në muhabet e sipër, moshatarët tanë të Kosovës na tregon histori të tipit "njëherë i mora babës kerrin dhe dola për xhiro n'qytet, kam hec shumë shpejt...", ne hapshim sytë, baballarët tanë s'kishim pasë ndonjëherë 'kerra', e le më t'ua kishim marrë né pa leje.
Mendoj se kjo mirëqenie pati ardhur si rezultat i sistemi liberal që aplikoi Jugasllavia. Në botën komuniste Jugosllavia dhe Shqipëria ishin raste në skaje të kundërta të të njëjti sistem. Jugosllavia vend liberal, komunist, por jo me ekonomi tipike komuniste (u lejua një farë prone private, një aktivitet i vogël privat, pati edhe liri lëvizje (veçanërisht për shqiptarët, me arsye të tjera prapa, kuptohet). Ndërsa Shqipëra ishte në anën tjetër, për fatin tonë të keq -ishte rast i paprecedent, nuk i gjej dot shembull: totalisht i izoluar, nëse doje të kaloje kufirin të prisnin plumbat e kufitarëve, të cilët nuk mendoheshin fare, nëse kishe fat dhe kaloje (një rast tepër i rrallë ky) familjen që lije pas e përndiqnin, dhunonin psikologjikisht, internonin. Mos të flasim për ekonominë: gjithçka e centralizuar, asnjë pronë private, punëtorët fshatarë e të qytetit punonin jashtëzakonisht shumë dhe në fund nuk plotësonin as nevojat më minimale, lëre pastaj për ndonjë gjë luksi, që as që mendohej.
Ishte shkrujt më lart për problemin e strehimit, Shqipëria gjithë 'strehim, shtëpitë e saj" i derdhi në 700 000 bunkerë anembanë vendit. Dhe jo bunkerë dosido, secili bunkerë me cilësitë më të larta të mundshme: beton special, më i forti i mundshëm, hekur të cilësisë më të lartë. Të mos llogarisim kostot e transportit për vendosjen e tyre në piketat e përcaktuara, që ishte kolosale. Mirë këto që ishin bunkerë të gatshëm, po bunkerët me montim kanë qenë më të tmerrshmit. Gjyshi im ka punu në kufirin Shqipëri-Jugosllavi (sot me Kosovën) dhe transportin e pjesëve të bunkerëve (sepse si një të tërë s'mund të çoheshin nëpër male e kepa malesh) e bënin me mushka e kuaj, i çonin te vendi i tyre dhe pastaj i montonin. Kur i sheh habitesh se si është e mundur që të vendoseshin asoj lloj bunkerësh nëpër shtigje të tilla dhish e kafshësh të egra. Po të mos ishin ndërtu këto bunkerë, problemi strehimit të Shqipërisë do të ishte i zgjidhur.
Ndërsa sa i përket arsimit, kemi qënë shumë herë më lart se shqiptarët e Kosovës.
Krijoni Kontakt