Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 44

Tema: Ekumenizmi

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Nje kronologji e debatit theologjik midis dy kishave (kerkoj ndjese qe eshte ne anglisht.)

1963 -- Ecumenical Patriarch Athenagoras declares the Orthodox intention of a serious dialogue at the second Pan-Orthodox Conference of Rhodes.

1964 – Pope Paul VI and Athenagoras meet in Jerusalem.

1964 – In Rome, the document “Unitatis Redintegratio” was created, in which the Roman Catholic Church reaffirmed its commitment to the ecumenical dialogue.

1965 -- The mutual “anathemas: were lifted.

1967 -- Athenagoras I and Paul VI publicly declared the intention of a “dialogue of charity” between the two churches, and a parallel “dialogue of truth” as well.

1979 – Pope John Paul II and Ecumenical Patriarch Dimitrius I announce the opening of the theological dialogue between the two churches.

1980 -- The first plenary session of the International Joint Commission for the Theological Dialogue between the Orthodox Church and the Roman Catholic Church met the following spring at the island of Patmos,Greece.

The first theme chosen for study was ecclesiology and its link to the mysteries of the Eucharist and the Trinity.

1982 -- The Joint Commission published its first official common document: “The Mystery of the Church and of the Eucharist in Light of the Mystery of the Holy Trinity” (Munich, Germany)

1987 – The next Joint Commission issued the common document : “Faith, Sacraments and the Unity of the Church” (Bari, Italy)

1988 – The third common document is produced: “The Sacrament of Order in the Sacramental Structure of the Church” (Valamo, Finland)

1990 -- Work began by the Joint Coordinating Committee on the next common document in Moscow, Russia, “Ecclesiological and Canonical Consequences of the Sacramental Nature of the Church”, but at the request of the Orthodox Church the discussions were stopped in order to address the question of “Uniatism”.

1993 – The Joint Commission issued the common document on “Uniatism: Method of Union of the Past, and Present. Search for Full Communion” (Balamand, Lebanon)

2000 – The Joint Commission met in Baltimore, U.S.A., and discussed a text on “ The Ecclesiological and Canonical Implications of Uniatism”.

2005 - The Orthodox Church and the Roman Catholic Church agree to resume the theological dialogue.

2006 – The Joint Commission met in Belgrade, Serbia and discussed a text entitled: ”The Ecclesiological and Canonical Consequences of the Sacramental Nature of the Church: Conciliarity and Authority in the Church”, at three levels of the Church’s life: local, regional and universal.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Ky eshte qendrim tipik e tradicional qe ndajne shume orthodhokse, dhe ky eshte ne vetvete nje qendrim i gabuar. Eshte njesoj si te kesh zbuluar nje burim me uje jetedhenes dhe ta mbash sekret vendodhjen e tij, kur perdite ti deshmon me syte e tu popuj e njerez qe vdesin nga etja shpirterore.
    Jo, eshte njesoj sikur te egzistojne pervec burimit tim (orthodhoks) edhe burime te tjera ku ti thua, hajde te pime te gjithe nga te gjithe se fundja fundit uje eshte. JO. Une dua qe te gjithe te pijne uje nga uji i vertete.

Detyra jone si te krishtere nuk eshte qe te veteizolohemi apo te mburremi per besimin tone, detyra jone eshte qe tu tregojme te gjithe popujve Krishterimin e Vertete. Nese e pranojne apo e hedhin poshte, kjo eshte zgjedhja e secilit, por vetem ne kete menyre ne veme ne vend Vullnetin e Perendise.
    Kete po them dhe une, ne qofte se duhen te quhen te krishtere (dhe jo thjesht kristonime, pra qe perdorin emrin e Krishtit) jane te lire te pagezohen si orthodhokse. Nuk ka menyre tjeter per te njohur krishterimin.

Frutet historike te qendrimit qe ti mban me siper mund ti gjesh ne nje veteizolim dhe kthimin e nje besimi universal ne nje besim etno-centrik. Ashtu si bota ka nevoje me shume se kurre per besimin orthodhoks, ashtu edhe bota orthodhokse ka me shume nevoje se kurre qe ti kthehet frymes se ungjillizimit apostolik. Kjo eshte sfida e kohes qe jetojme per Orthodhoksine.
    Besim etno-centrik ne orthodhokset e kemi deshmuar se nuk e kemi se humbem nje perandori te tere vetem e vetem qe te mos i nenshtruhemi nje ekumenizmi te rreme.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-04-2007
    Vendndodhja
    Bg
    Postime
    7

ekumenizmi

citim nga Matrix: ""Rreziqet e Ekumenizmit"

nga Raphael Masterjohn, Teolog Ortodox

Ideja e Levizjes Ekumenike te koheve tona, e ka origjinen nga ideja se Kisha eshte copetuar, dhe ne duhet te gjejme nje menyre qe ta kthejme serisht Unitetin ne Kishe. Kjo ide e ka origjinen nga nje Patrik i Kostandinopojes, Melet Metaksis, rreth 80 vjet me pare...

Ideja ku kjo Levizje ngrihet eshte e pabaze, dhe rrjedhimisht e gjithe levizja eshte e pabazuar!
    Kisha, duke qene Trup i Krishtit, duke qene Deget e Hardhise, duke qene nje kope nen nje Bari, nuk mund te percahet asnjehere. Kisha konceptohet si Arka, me ane te se ciles, ate qe shpetohen dhe shenjterohen, cohen ne Jeten e Perjeteshme. Te gjithe keto shembuj tregojne qarte se Kisha nuk mund ta toleroje copetimin.Ti ose je pjese e Trupit ose nuk je! Ose je pjese e kopese nen Bariun ose nuk je! Ose je ne bordin e Anijes, ose nuk je !

Zoti yne premtoi se portat e ferrit nuk do ta mundin dot Kishen. Cilat jane keto porta te ferrit? Ortodoksia e njeh qe keto porta jane gojet heretike! Nepermjet ketyre gojeve, E Keqja aftesohet te sulmoje Kishen! Te shpife Krishtin, te mohoje Hyjnine e Tij, Natyrat e Tij, Esencen e Tij, Vullnetet e Tij, dhe Ikonat e Tij te Shenjta! Besimi fals se "Kisha eshte Ndare" gjeneron nje reagim fals, ate te ribashkimit te Saj, qe njihet ndryshe si "Ekumenizem"
    Te gjitha besimet qe kundershtojne Ortodoksine, jane fals. Papacia eshte False, sepse Papa uzurpon vendin e Krishtit, sepse pretendon te gjykoje te gjithe dhe vete te mos gjykohet nga askush! Protestantizmi, eshte nje perzjerje e shume herezive. Te gjitha kane te perbashket mohimin e Kishes Historike, Trupit te Krishtit, Arken e Shpetimit tone!.

Ne c'themele ortodokset ekumeniste e ngrejne keshtjellen e tyre prej rere? Psh Gjoni 7:20: "Une nuk lutem vetem per ta, por dhe per ata qe do besojne me ate te fjales se tyre, qe te jene nje, sikunder Ti je tek Une dhe Une tek Ti, qe dhe ata te jene nje ne ne, qe bota te shohe se Ti me ke derguar"

Sot shohim shume sekte qe quhen kisha kristiane. Ekumenistet i kane vene detyre vetes t'i bashkojne keto ne nje, duke i pare si pjese te Trupit te Krishtit. Por a e bejne kete nga Udheheqja Hyjnore dhe Dashuria?
    Ne qe jemi bekuar te jemi pjese e Kishes se Vertete, kemi nje detyre te shenjte: Te sjellim te gjithe sa mundemi jashte besimit te tyre te gabuar ose mosbesimit, larg herezive ne nje Kishe te Shenjte, Te pergjitheshme dhe Apostolike!. Dashuria na detyron, sepse Zoti deshiron qe te gjithe ta njohin Te Verteten dhe te shpetohen!Duke dialoguar me ta per rreth 80 vjet dhe duke mos u thene atyre te Verteten, miliona shpirtra do humbin dhe dialoguesit ortodokse do mbajne pergjegjesi! Te mos i thuash dikujt te Verteten, eshte njesoj sikur ta zhytesh ate ne vdekje te perjeteshme...

Vete Zoti profetizoi per Papizmin dhe Protestantizmin si dhe per klerin e papergjegjshem ortodoks duke thene: "Keshtu, nqs ju thone, Krishti eshte ketu ose aty, mos e besoni, sepse krishter te rreme dhe profete te rreme do dalin. Madje ata do tregojne shenja dhe cudira sa te mashtrojne dhe te zgjedhurit po te jete e mundur! Ja ua thashe" (Mateu 24:23-25)"
    http://www.forumishqiptar.com/showth...ght=ekumenizem
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga refugjati : 21-05-2007 mė 10:40

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Jo, eshte njesoj sikur te egzistojne pervec burimit tim (orthodhoks) edhe burime te tjera ku ti thua, hajde te pime te gjithe nga te gjithe se fundja fundit uje eshte. JO. Une dua qe te gjithe te pijne uje nga uji i vertete.
    Sigurisht qe do te kete nga ata qe do te pretendojne se kane gjetur burimin e ujit jetedhenes dhe kjo eshte sa afer mendjes edhe natyrale per njerez qe nuk jane ekspozuar asnjehere ne jeten e tyre karshi Krishterimit lindor. Dhe pjesa derrmuese e atyre qe sot e quajne veten te krishtere ne Perendim e njohin pak ose aspak Orthodhoksine. Bile ne Amerike shume ungjillore te konvertuar ne Orthodhoksi e kane quajtur "sekreti me i madh i ruajtur ne Amerike". Dhe eshte gabim i rende qe Orthodhoksia te shihet si nje sekret qe vetem pak njerez kane mundesi ta gjejne.

Te dialogosh me nje te krishtere tjeter nuk te ben ty me pak orthodhoks dhe te mesosh per kredon e tij te besimit, sado heretike qe te mund te jete ne syte e tu, perseri nuk te infekton ty. Por nese ai do te degjonte nga goja tende se cfare ti beson si orthodhoks dhe si e shikon ti rrugen drejt shpetimit, ai i krishtere do te ishte shume i fituar, sikur hic asgje, te pakten tani ai mesoi qe ekzistoka edhe nje Kishe Orthodhokse, qe pretendon se eshte Kisha Katolike dhe Apostolike, dhe e paska ruajtur Traditen e Shenjte Apostolike te pacenuar.

Merr shembull Kryepeshkopin Anastas, qe ka nje jete te tere si pjesmarres ne levizjen ekumenike, edhe pse shpesh here e ka gjetur veten nen akuzen e shume klerikeve orthodhokse tradicionale. Sot ai eshte Kryetar i Keshillit Boteror te Kishave, nje ombrelle qe mbulon shume kisha e sekte te krishtera ne bote. Ti mund ta shohesh kete si nje arritje e Kryepeshkopit, une e shoh si etja e njerezimit per UNITETIN SHPIRTEROR qe gjejme brenda Kishes Orthodhokse.

Prandaj une besoj se ne kohen qe jetojme, bota e krishtere ka me shume nevoje se kurre per Orthodhoksine. Sipas nje statistike, cdo vit mbijne ne mbare boten 3000 sekte te reja te krishtera. Skizma ne Kishen Perendimore eshte me e madhe sot se ne vitin 1054.

Kete po them dhe une, ne qofte se duhen te quhen te krishtere (dhe jo thjesht kristonime, pra qe perdorin emrin e Krishtit) jane te lire te pagezohen si orthodhokse. Nuk ka menyre tjeter per te njohur krishterimin.
    Shen Pavli dhe ata 11 apostujt e tjere te Krishtit nuk mendonin keshtu si ty. Ata udhetonin drejt Greqise, drejt Shqiperise, drejt Romes, drejt Sirise per te ndare Lajmin e Mire me te gjithe popujt. Nje i krishtere nuk mund te pagezohet ne Kishen Orthodhokse nese nuk e di se ekziston nje Kishe me histori 2000 vjecare. Eshte detyra jone qe te ecim ne hapat e Pavlit e apostujve te tjere, pasi pa kete fryme ungjillizimi apostolik ne nuk mund te pretendojme se jemi Kisha Katolike dhe Apostolike e Krishtit.

Besim etno-centrik ne orthodhokset e kemi deshmuar se nuk e kemi se humbem nje perandori te tere vetem e vetem qe te mos i nenshtruhemi nje ekumenizmi te rreme.
    Me ty jam edhe une, jam kunder "bashkimit te kishave" nen kendveshtrimin e ngushte njerezor qe ndajne disa te konvertuar qe ende nuk kane arritur te nenshtrojne vullnetin e tyre njerezor ndaj Vullnetit te Perendise. POR, sic jam kunder bashkimit te kishave dhe ekumenizmit te rreme, jam edhe kunder plogeshtise shpirterore te popujve orthodhokse qe nga rrethanat historike ka marre sot formen e nje etno-centrizmi te rrezikshem. Orthodhoksia nuk duhet te jete lluksi i popujve ballkanike dhe atyre sllave, Orthodhoksia u perket mbare botes e mbare popujve te botes. Jo per hir te "ndertimit te nje Kishe te Madhe", por per Hir te Vullnetit te Perendise.

Flaka e Shenjte e Jeruzalemit qe marrim nga Vete Perendia per Pashke, eshte nje gezim i papershkrueshem per ne orthodhokset por edhe nje mesazh ndergjegjesues, se ajo flake nuk na perket vetem ne, ajo flake duhet te ndricoje gjithe popujt e botes.

Ekumenizmi i vertete orthodhoks per mua eshte fryma e ungjillizimit apostolik, si nje deshmi e Tradites se Shenjte te Kishes Orthodhokse per mbare popujt e botes ne epoken e lirise ne te cilen jetojme.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 21-05-2007 mė 16:54

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-04-2007
    Vendndodhja
    Bg
    Postime
    7
    Besoj se u kuptuam deri diku, sepse ka pikpamje te ndryshme mbi ekumenizmin, si p.sh. ajo e bashkimit te kishave, qe jemi kunder.
    Ma mbushet mendjen qe Kisha Orthodokse duhet te mare pjese neper organizatat per ti treguar te tjereve te verteten dhe te vazhdojme rrugen e Apostujve por pa ndryshuar gje nga doktrina jone dhe pa meshuar me eretike!!!

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Qe te kuptosh Bashkimin e Kishave, duhet pare historia kishtare, me te cilen kuptojme historine e krishterimit lindor edhe atij perendimor, latin, por ketu mund te futen edhe grupime te tjera lindore, si te ashtuquajturit monofizite psh.

Historia Kishtare, pra, jeta reale e Trupit te Zotit na jep vetem shembuj te interesit te bashkimit te Kishes lindore dhe asaj perendimore. Eshte nje histori shume me teper se sa ekumenike, ne kuptimin qe i japin ne sot ketij termi te bashkepunimit. Ne fakt vetem shpirti ekumenik ka munguar, por jo ai i bashkimit.

Jua kam thene disa here, nqs Kisha perendimore do te konsiderohej heretike pas 1054-es, ne Lindje nuk do te kish mundur te parafytyrohej ideja e mundesise se nje Koncili te perbashket, ne modelin e Koncileve te meparshme.

Kufijte e te ashtuquajtures Skizme jane te paqarta ne intervalin kohor 1054 - 1453. Te krishteret e te dy kampeve nuk kane jetuar me ne unitet, psh, ne intervalin kohor 732 - 1054, nje kohe pra qe formalisht e quan Kishen NJE.

Ideja e te qenit ne rregull mjaft te jesh anetar formal ne rregjistrin e nje Kishe (ortodokse psh), sic mendojne shume vete qe e quajne veten orthodhoks djepi, ndersa ne te kunderten jo ne rregull, megjithese ne rastin e kundert, nje katolik psh, ndan te njejtin besim ne Trinitet e Krisht, Bibel e Tradite, beson te njejtet shenjtore, praktikon te njejtin numer Sakramentesh edhe ka sa e sa praktika te perbasjhketa, ESHTE FARISEIZEM.

Une do ju kisha keshilluar pak MISH....lexoni orthodhoksin e djepit Vladimir Soloviev.

Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    .........
    Ideja e te qenit ne rregull mjaft te jesh anetar formal ne rregjistrin e nje Kishe (ortodokse psh), sic mendojne shume vete qe e quajne veten orthodhoks djepi, ndersa ne te kunderten jo ne rregull, megjithese ne rastin e kundert, nje katolik psh, ndan te njejtin besim ne Trinitet e Krisht, Bibel e Tradite, beson te njejtet shenjtore, praktikon te njejtin numer Sakramentesh edhe ka sa e sa praktika te perbasjhketa, ESHTE FARISEIZEM.

Une do ju kisha keshilluar pak MISH....lexoni orthodhoksin e djepit Vladimir Soloviev.

DMTH?...... Ajo qe do te thuash eshte qe nje katolik qe praktikon besimin eshte me teper orthodhoks sesa nje orthodhoks i regjisturar qe nuk e praktikon? Po ne lidhje me protestantet ose te krishteret e tjere qe ndajne te njejten besore persa i perket trinitetit dhe lajmit te mire, a qendron kjo qe thua?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga skeshqe : 21-05-2007 mė 16:31

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Po ato qe na ndajne, c'fare jane Seminarist? Purgatori, Filioque, mosmartesa etj?

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Skeshqe,

nuk do te marrim persiper te ezaurojme ne kete teme detaje, mbi te gjitha sepse nuk mundemi.
    Megjithate, ne baze te dijeve te mija, une mund te te them, prape bazuar ne bindjet e mia, se une e shoh te mundshem bashkimin mes Kishes bizantine edhe asaj latine.

Ndersa Grupimet protestante, une kam bindjen se jane grupime te mirefillta heretike. Rruga e vetme qe une parafytyroj per nje bashkim me ta, eshte konvertimi ose ne romano-katolik ose lindor bizantin.

Megjithate, kur une perdor per protestantet termin heretik, ky nuk mbart me sot kuptimin qe mbarte dikur ne Mesjete. Jo se qendrimi i Mesjetes ka qene gabim, por se qendrimet ndaj nje herezie relativizohen ne varesi te kohes ku jetohet.

Bazuar ne kete kuptim, une besoj ne mundesine e bashkepunimit, pra ekumenizmin, midis Kishes edhe grupimeve jashte saj, qofte kjo dhe per thjesht njohje te ndersjellta.

Tannhauser, ti e di fare mire qe si ne Greqi, ne ambjentet e Kishes zyrtare po ashtu edhe ne figura te njohura ortodokse mbareboterore, ceshtja kryesore per tu zgjidhur mes katolikeve edhe ortodokseve eshte Papati.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Qe te kuptosh Bashkimin e Kishave, duhet pare historia kishtare, me te cilen kuptojme historine e krishterimit lindor edhe atij perendimor, latin, por ketu mund te futen edhe grupime te tjera lindore, si te ashtuquajturit monofizite psh.
    Te pretendosh se Ekumenizem = Bashkim Kishash, eshte nje tjetersim total i vete levizjes ekumenike. Nese premisa e ekumenizmit do te ishte "bashkimi i Kishave", atehere Kisha Orthodhokse dhe ai Patriku Ekumenik nuk do te kishin zgjedhur te beheshin fare pjese e levizjes ekumenike. Ekumenizmi burimin e vete e ka ne Kishen Orthodhokse dhe kendveshtrimi yt eshte kendveshtrimi i gabuar i shume te krishtereve ne Kishen e sektet perendimore.

Dialogu midis gjithe botes se krishtere nuk behet me objektivin e bashkimit te kishave por me objektivin e permbushjes se pergjegjesive universale qe kemi si te krishtere perpara Perendise, kur vjen fjala tek Krijesa, qe perfshin si natyren e gjalle edhe vete njerezimin. Prandaj agjenda si kujdesi ndaj ambientit, te cilin Partiku Bartholome e ka shume per zemer, apo perkujdesja ndaj te varferve, apo dialogu nder-fetar me Islamin, jane sot me prioritare se sa "bashkimi i Kishave".

Dhe kendveshtrimi yt mbi "historine e kishtare" eshte kryekeput laik. Nje i krishtere kur lexon historine e Kishes apo historise, nuk kerkon te nxjerre gjykime mbi ngjarje apo personazhe historike, kerkon qe te shohi VEPRIMIN E SHPIRTIT TE SHENJTE ne Kishe e ne histori.

Dhe meqe te pelqen te citosh historine kishtare, edhe nga kendveshtrimi i ngushte laik, perpjekjet per "bashkimin e Kishave" ne keto 1000 vjetet e skizmes nuk kane rreshtur, bile me shume se 1 here Pape e Patrike kane nenshkruar unifikimin, por kane qene besimtaret e krishtere orthodhokse ata qe e kane hedhur poshte kete bashkim e unifikim LEGALISTIK pa u thare mire ende boja ne leter.

Ajo qe ti duhet te kuptosh eshte qe "bashkimi i Kishave" nuk vjen fale perpjekjeve apo vullnetit njerezor, vjen fale Bekimit te Perendise. Djali plangprishes do ta gjeje perseri rrugen per ne shtepine e Atit, dhe deri atehere ne nuk na mbetet gje tjeter vecse te lutemi qe kjo dite te vije sa me pare. Dhe ndryshimet ne Kishen Romano-Katolike ne keto 60 vjetet e fundit, me Vatikan II, kane qene pozitive dhe inkurajuese.

Asnjehere nuk e kam degjuar emrin e Vladimir Soloviev me pare, por kam lexuar Vladimir Losky dhe pas tij dua te lexoj George Flovorsky. Kur te mbaroj me keta te dy qe jane dy prej teologeve orthodhokse me ne emer dhe me nje njohje te shkelqyer te historise dhe dallimeve teologjike midis Lindjes dhe Perendimit, do te lexoj edhe Soloviev.

Albo

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ortodoksia dhe Ekumenizmi: Zhvillimi i Ortodoksisė
    Nga eVerteta nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 05-06-2006, 07:42
  2. Keshilli Boteror i Kishave dhe ekumenizmi nderkristian
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-09-2004, 12:44
  3. LĖVIZJA EKUMENIKE ("Qė tė gjithė tė jenė njė")
    Nga Shpresmiri nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 29-03-2004, 17:05

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •