Ky eshte kyci i gjithe kesaj bisede. Nqs perpjekja per ekumenizem nuk bazohet pikerisht ne Hirin e Zotit, atehere kot sa shqyrtojme doktrinat dhe historine. Farisenjte vuanin nga njohja e tepert, jo nga besimi.Postuar mė parė nga Albo
Ky eshte kyci i gjithe kesaj bisede. Nqs perpjekja per ekumenizem nuk bazohet pikerisht ne Hirin e Zotit, atehere kot sa shqyrtojme doktrinat dhe historine. Farisenjte vuanin nga njohja e tepert, jo nga besimi.Postuar mė parė nga Albo
Te pretendosh se Ekumenizem = Bashkim Kishash, eshte nje tjetersim total i vete levizjes ekumenike. Nese premisa e ekumenizmit do te ishte "bashkimi i Kishave", atehere Kisha Orthodhokse dhe ai Patriku Ekumenik nuk do te kishin zgjedhur te beheshin fare pjese e levizjes ekumenike. Ekumenizmi burimin e vete e ka ne Kishen Orthodhokse dhe kendveshtrimi yt eshte kendveshtrimi i gabuar i shume te krishtereve ne Kishen e sektet perendimore.
Albo,
te jesh i sigurte se nuk me ke kuptuar fare. Une nuk do te marr pjese ne kete teme ne nje rreth te pafund vicioz pergjigjesh.
Gjithashtu, do te te kisha keshilluar qe shprehje te tilla si me poshte, mund ta gjejne kuptimin vetem nqs ia drejton vetem vetes, nuk ke ti autoritet ti thuash askurrkujt se 1) kendveshtrimi yt eshte laik. Mos valle ti mendon se kenndveshtrimi yt eshte VULLNETI i Atit edhe Veprimi i Shpirtit te Shenjte?! 2) Kurse pjesa e dyte, e gjykimit te individeve edhe jo parjes se Shpirtit te Shenjte, nuk do koment fare nga une.
Dhe kendveshtrimi yt mbi "historine e kishtare" eshte kryekeput laik. Nje i krishtere kur lexon historine e Kishes apo historise, nuk kerkon te nxjerre gjykime mbi ngjarje apo personazhe historike, kerkon qe te shohi VEPRIMIN E SHPIRTIT TE SHENJTE ne Kishe e ne histori.
Sa per vullnetin hyjnor, cfare pret ti, te te vije nje force e padukshme e te bashkoje keshtu si pa kuptuar...!
Vullneti hyjnor gjithnje ka qene NJE qe Kisha te jete NJE.
Mgjth, ti vazhdo ne rrugen e mire te nisur. Perfekt nuk eshte asnje.
P.S edhe dicka tjeter se mos te vini pastaj e me thoni se na tha Seminaristi. Kur ta lexoni Solovievin, beni kujdes se ai MISH ka edhe kocka. Megjithate, nje qe ka deshire te lexoje, eshte mire ta lexoje edhe ate. Ti qe je ne Amerike mund ta gjesh fare lire librin e tij qofte edhe me Amazon-en. Edhe une ne anglisht e kam lexuar.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 22-05-2007 mė 11:57
Nuk jam Albo, gjithesesi po jap nje pergjigje ne lidhje me kete.Postuar mė parė nga Seminarist
Jam shume dakord qe ky eshte vullneti hyjnor: qe kisha te jete NJE. Puna eshte si mund te jete NJE kur ka shtremberime te shkrimeve dhe te traditave?
Eshte e vertete qe kemi ngritur nje rreth vicioz pyetjesh, por a mund te quhen ato te padrejta kur nderkohe jane ato probleme? A eshte ekumenizmi pergjigja e njejesimit te kishes nderkohe qe lejon anashkalimin e disa parimeve qofte te njeres, qofte te tjetres kishe? Ky ka qene problemi fillestar i kishave, te dyja kane te drejte.
Ti e merr komentin "laik" si personal. Laicizmi drejtohet ne menyren e shqyrtimit, jo ndaj teje si person (jo se po mbroj njeri, se s'jam avokat i askujt- por thjesht si e kuptova une).
Veshtire te thuash kete gje. Ne Kishen Autoqefale greke vetem kryepeshkopi dhe nje pjese e sinodit jane ne mendimin tend, por shumica e klerit nuk do assesi lidhje me katoliket, kryesisht per arsye doktrinore.Postuar mė parė nga Seminarist
Ne nje vizite ne Malin e Shenjte (vjet) ne disa bisedime qe kisha pash afersisht gjithe murgjet te jene kunder Papes.
Per mendimin tim, ne qofte se tentohet ndonje bashkim, do kemi skizme ne Kishen Orthodhokse, sidomos ne Patriarkanat dhe ne Kryepeshkopatat e vjetra.
Postuar mė parė nga Tannhauser
Aty me rri ti mua, se aty ta kisha fjalen. Kristodhuli eshte autoritet ne kuptimin e plote te fjales dhe nje nga figurat boterore te ortodoksise. Ky eshte gjykimi im.
Te kuptova, prandaj shkruajta ato qe shkruajta. Mirepo Hristodhullos nuk mund te veproje ne emer te gjithe Kishes Greke, sidomos ne ceshtje ku hyn doktrina. Qe te kuptosh se ka reagime te medha do te te them se edhe qe u takua me Papen (Gjon Palin e II) dhe beri falje me te, pjesetare te Sinodit dhe shume klerike ishin kundra.Postuar mė parė nga Seminarist
(le te leme jashte faktin se Hristodhullos kerkon te luaje nje rol te vecante ne mbar-orthodhoksine duke menjanuar edhe Patriarkun e Konstandinopolit...)
Hristodhulos eshte nje palaco i orthodhoksise. E filloi gjoja me dashuri dhe falje, me liberalizem dhe pranimin e rinise me vethka e me minifunde, mirepo vazhdimi dhe vete puna tregon se sa i ceket eshte. Kur u zgjodh u gezova sepse mendova se ai i duhej orthodhoksise, por jo, ai eshte nje politikan i rendomte. Zgjedhjet e tij jane ambicioze dhe njerezore, larg cdo fryme te kishes.
Sa per autoritet dhe figure boterore, aty nuk do kisha shume siguri. S'ka ndonje gje qe ta cilesoje si te tille, perkunderazi.
Sikur te ishte vertet Hristo-dhulos, ehuuu...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga skeshqe : 23-05-2007 mė 11:39
Kokrrizat e reres nuk jane puthje valesh
Por lot...Lot shkembinjsh, Dashurish, tretur me kot ©
Seminarist, une te kam kuptuar jo sot por vite me pare. Dhe per ata qe diskutojne per here te pare me ty sot, postimi i pare qe ke bere ne kete teme nuk le vend per medyshje apo hamendje. Bile nga kendveshtrimi im nuk meriton as nje pergjigje.te jesh i sigurte se nuk me ke kuptuar fare. Une nuk do te marr pjese ne kete teme ne nje rreth te pafund vicioz pergjigjesh.
Nderhyra vetem pasi si hapesi i temes si ti lini pershtypjen e gabuar tek lexuesi se Ekumenizmi si levizje ka per qellim bashkimin e Kishave, dhe kjo eshte shume larg se vertetes.
Albo
Albo,
ti nuk mund te me kesh kuptuar vite me pare, pasi vite me pare ti ke qene krejtesisht nje person tjeter. Kete ta kane permendur me HABI anetare te vjeter te forumit jo me shume se pak dite me pare ne teme tjeter. Une nuk jam i i VETMI.
Ajo qe ke 'kuptuar' ti vite me pare, nuk eshte ne vetvete vecse PAAFTESIA jote per te pare pak me tutje hundes tende. Ti e ke te pamundur te kuptosh jashte vetes tende dhe ne kete forme shabllone, me fraza BOSHE e te PAKUPTIMTA logjikisht ti deshmon edhe sot per Fene Ortodokse ne doktrine te saj, historine e cfaredo problemi ne lidhje me te.
Prandaj edhe une jam dakort qe kete lloj teme ta lejme se bashku, se as nga ana ime nuk ia vlen.
Krijoni Kontakt