Punëtorët e huaj mund të hyjnë në këtë shtet edhe pa pasur kontratë pune
Më në fund edhe emigrantët shqiptarë në Itali, së bashku me shumë të tjerë, do të mund të përfitojnë nga disa lehtësira ligjore që do të vijnë menjëherë pas miratimit të një ligji të ri. Ky pritet të rregullojë të drejtat dhe përgjegjësitë e tyre në vendin fqinj. Qeveria italiane i ka dhënë fund dje aplikimit të ligjit Bosi-Fini, i cili ka qenë një pengesë mjaft e madhe për sistemimin e emigrantëve të shteteve joanëtare të BE-së.
Qeveria italiane në mbledhjen e saj të fundit ka vendosur që të modifikohen disiplinat ligjore për emigracionin, si dhe normat mbi kushtet e pranimit të të huajve në këtë vend. Me këto ndryshime ligjore janë ngarkuar të punojnë dy ministri, ajo e Brendshme, si dhe Ministria e Solidaritetit Social. Nxjerrja në "pension" e ligjit Bosi-Fini shumë të polemizuar nga forcat politike italiane, pritet të krijojë lehtësira në mënyrën e futjes së emigrantëve në Itali, si dhe të thjeshtëzojë së tepërmi edhe përfitimin e lejeve, si dhe kartave afatgjata të qëndrimit të të huajve në këtë vend. Ndër ndryshimet kryesore që pritet të hyjnë në fuqi, është edhe pranimi në shtetin italian të punëtorëve të huaj, të cilët do të lejohen të kërkojnë punë, pavarësisht se nuk kanë një kontratë paraprake me punëdhënësit italianë. Kjo gjë ishte kategorikisht e ndaluar nga ligji i mëparshëm. Gjithashtu, emigrantëve do t‘u lejohet që të deklarojnë një sponsor mbështetës, që nuk është tjetër përveçse një person që del garant për një emigrant, në momentin që ai është i papunë dhe i pasistemuar me shtëpi. Në një rast të tillë, ky sponsor do të deklarojë se është i gatshëm që të ofrojë strehim dhe kushte të tjera për të mbajtur për një periudhë të caktuar kohore emigrantin, deri në sistemin e këtij të fundit. Me ndryshimet e reja pritet që t‘i jepet fund edhe debateve të shumta të publikuara herë pas here edhe në shtypin italian lidhur me kushtet e trajtimit të emigrantëve në qendrat e pritjes. Xhuliano Amato, ministri i Brendshëm italian, ka deklaruar dje se një pjesë e këtyre qendrave do të mbyllen. Këtë premtim ai e kishte dhënë disa muaj më parë, ndërsa ndërmori një tur vizitash në këto streha, në të cilat u përball me problemet reale dhe kushtet e keqtrajtimit të këtyre personave.
Ministri Amato u shpreh se ndryshimet e ligjit do të sigurojnë më shumë të drejta për punëtorët e huaj që jetojnë në Itali, si dhe për ata që do të vijnë më pas. Në të njëjtën linjë ka qenë dje edhe ministri i Solidaritetit Social, Paolo Ferrero.
Një rol të rëndësishëm në zbatimin e ndryshimeve të reja ligjore që pritet të lehtësojnë akomodimin e emigrantëve në këtë vend do të luajnë edhe komunat, qoftë për përpunimin e informacionit, ashtu edhe për bashkëpunimin më të ngushtë me shoqatat e punëdhënësve. Ky ligj është kundërshtuar nga forcat politike konservatore italiane, të cilat kanë kërkuar që ligji për emigrantët të jetë sa më shtrëngues, në mënyrë që Italia të mos përballet me flukse të mëdha të tyre, duke pasur parasysh edhe mundësitë e kufizuara të sistemimit të kësaj kategorie.
© Gazeta Shqip - 2006-2007
*~*~*~*~*
Besoj se kjo do te jete nje gje shum e mire per te gjith shqiptaret qe do duan te ikin dhe te punojne ne Itali..
Krijoni Kontakt