Postuar mė parė nga
dias10
Jam i cuditur qe kjo mund te konsiderohet kritike, jam i cuditur qe kjo mund te kete dale nga goja e Alain Bosquet.
Nese Homeri ishte i verber(qe eshte thjesht nje hipoteze), kjo nuk e pengoi aspak te shkruante(faktikisht te kendonte) me gjuhen e shpirtit, duke na sjelle ndoshta krijimet me te mira epike te historise, ashtu sic 'kendon' Homeri i koheve moderne, aedi i prozes, Kadare, ne te gjitha veprat e tij.
Nese Alain e ka thene kete(qe une s'e besoj) e mirekuptoj, ai si i huaj, nuk arrin ta kuptoje se Kadarene, e beri shkrimtar gjenial, dashuria per kombin e tij. Kjo dashuri, eshte forca qe ve ne levizje gjenine e tij. Kjo dashuri nuk ja erreson atij logjiken dhe cilesine e vepres letrare. Perkundrazi, katalizatori i cdo mrekullie artistike te mirearritur prej tij, eshte dashuria per racen komplekse shqiptare, qe ai me shume se shume prej nesh i sheh vetem aspektin e bukur dhe fisnik.
Me rrefimin-hymn qe ai i ka bere portretit shqiptar, ka intriguar gjithe lexuesit e huaj, bile dhe ne vete, duke percuar mesazhin se prapa ketij portreti te demtuar nga koha deri ne shemtim, fshihet ndoshta kombi me fisnik dhe vital i Europes.
Me vepren e tij, ai me mire se askush, na rizbuloi, miresine e gjendur thelle ne shpirtin tone, qe ne besonim se nuk egzistonte me brenda nesh, pas 550 vjete zhvetenimi.
Falemnderit Kadare.
Krijoni Kontakt