Postuar mė parė nga
XH.GASHI
Shko thuj tjeter kuj spiun o idiot o hakubeti laknave lexo letren idiot,une se kam shkruar.
Letra e Janulla Rrapit adresuar Komitetit pėr vlerėsimin e kandidatėve pėr Ēmimin Nobel
Tė nderuar zonja dhe zotėrinj
Quhem Janulla Rrapi dhe jam nėna e njė djali tė sėmurė, viktim e torturave tė pa reshtura tė sistemit shnjerėzor komunist, qė mbizotėroi fatin e popullit tė mjerė. Pas vdekjes sė tim shoqi nė vitin 1977, mua mė ra bara e rėndė qė tė risja dy fėmijėt e mi, djalė e vajzė, qė ata tė gėzonin jetė mė tė bukur. Unė isha shumė krenare me talentin qė tregoi im bir nė shkollėn e muzikės dhe me disa role kryesore filmash. Por, paralelisht me ate krenari nėne, mua mu pėrplasėn vuajtje dhe dhimbje tė mėdha. Djali im 18 vjeēar Renato, atė kohė ra nė dashuri me zonjushėn Gresa Kadare, e bija e shkrimtarit tė mirėnjohur shqiptar Ismail Kadare, i cili, kur mori vesh, urdheroi tė bijėn qė tė mos takohej mė me tim bir. Meqė ajo ishte 6 muajshe shtatėzane dhe priste me endėrra e dėshira tė pafajeshme pėr frutin e dashurisė sė tyre, i jati e detyroi vajzėn ta abortonte filizėn e barkut tė vet, gjė qė la shumė bashkėqytetarė tė habitur nga ky akt kriminal, i egzekutuar pre njėrit nga shkrimtarėt qė shihej prej tė gjithėve si njė liberal, e sidomos nė ēėshtje dashurie.
Nė orėn 5 tė mėnjezit nė 24 prill 1984, shtėpia jonė u rrethua me mbi 40 policė tė armatosur e tre xhipsa tė mbushur me agjentė me tesha civile, e tė udhėhequr prej vet Ismail Kadaresė dhe Sigurimit tė Shtetit dhe ministri Hekuran Isaj, pėr tė na internuar nė fshatin Kosovė tė rrethit Elbasan. Atje na futėn nė njė barakė tė vogėl, pa ujė, pa nevojtore, e me ēati qė ridhte brenda.
Mbas shumė kėrkesave dhe me urdhėr tė Ramiz Alisė, u kthyem. Pa u vonuar, policia sekrete ndėrhyri pėr tė mos e pranuar djalin nė konkurs tė Institutit tė Lartė tė Arteve, me qenė se kishte qenė nė internim. Hapi dosjen e Renatos me akuzėn se gjoja im bir e kish kėrcėnuar me thikė dashnoren e tij, sipas sė cilės e arrestuan e burgosėn, e rahėn mizorisht sa mė pastaj e mbyllėn me detyrim nė psiqiatrikun e Elbasanit.
Kur lėvizjet e para demokratike nė Shqipėri shembėn diktaturėn gjysėm shekullore nė 1990, dhe ku vetė Kadareja i frikėsuar nga e ardhmja kerkoi azil politik nė Francė, unė e ēova djalin nė Greqi pėr kura shėndetėsore dhe atje kėrkuam azil politik nė SH.B.A. Mjekėt nė Amerikė, qė e morėn pėrsipėr ēėshtjen shėndetėsore tė tij, vunė re qė ato dėmtime tė mėdha psiqiatrike ishin shkaktuar nga goditje tė rėnda nė kokė me mjete metalike prej egzekutusve tė torturave dhe dozave tė elektroshokut.
Renatua edhe sot e kėsaj dite ri i mbyllur nė njė dhomė pa dashur tė shohė njeri nga frika e tmerrit qė ai ka pėrjetuar, vetėm e vetėm se iu pėrgjegj ndjenjes mė fisnike tė njeriut, dashurisė sė pastėr e tė pa fajshme ndaj vajzės sė atij dhe pėr ta dėmtuar pėr jetė djalin tim, krimi i tė cilit ishte dashuria.
Ėshtė e kuptueshme, nė tė njejtėn kohė, qė zoti Kadare, si ēdo kriminel tjetėr i njohur, i ka mohuar dhe i mohon tėrė akuzat e nxjera nė pah kohėt e fundit, bile dhe nga dosjet e hapura nga ish Shefi i Sigurimit - Zyliftar Ramizi - se vetė Kadareja ka qenė bashkėpunėtor i veēantė nė Shėrbim tė Sigurimit. Si do tė shpjegohej ndryshe fuqija e tij e padiskutueshme, kur bėhej fjalė pėr zhdukje tė jetėve njerėzore tė varura prej vendimit tė tij vetiak.
Prandaj edhe unė po ju drejtohem juve, tė nderuar zoterinj, tė vini dorėn nė zemėr, dhe si bijė nėnash qė jeni, dhe pėr hatrin e tyre, qė janė dergjur mbi kryet kur ju ishit ende tė mitur, qė ato nėna ju ushqyen me gjakun dhe qumėshtin, a do tja mohonit kėrkesėn mė tė dhimbėshme, qė tė ndėrhyni pranė gjithė organeve pėrkatėse botėrore, qė kriminelit Ismail Kadare ti jepet denimi i merituar pėr ato sėrish krime qė ai ka kryer kundėr djalit tim tė pafajshėm, kundėr vajzės sė tij tė dashuruar, kundėr njė fėmije qė sju dha rasti tė dilte si tė gjithė nė dritė dhe kundėr humanizmit nė botė. Kusurin une ia kam lėnė ndėrgjegjės tuaj fisnike, por, nėse kombi shqiptar do tė pėrfaqėsohet nga kriminelė tė tillė, kjo do tė thotė qė prapambetja jonė ėshtė e justifikuar.
Me respekt pėr ate qė unė jam e bindur qė ju do e bėni, dhe pėr dhimbjet e mėdha tė tim biri e tė mijat, si nėnė me pėrvoja tė hidhura, unė mbetem qytetare e ndershme dhe e drejtė, pa e ndyrė dorėn me gjakun e tė tjerėve.
Me respekt Janulla Rrapi. New Jork 9. 11. 96.
Krijoni Kontakt