Postuar mė parė nga
DeLiRiUm TrEmEnS
Nuk deshiroj ti futem lojes "hidh e prit"", dhe ... njekohesisht, e pranoj se nuk jam me ai i pari. Por,... citimi i mesiperm rreth Kadarese,... per Kadarene me katapultoi disa vite pas.
Eskili, ky humbes i madh - kur e kam lexuar per here te pare ne vitin 1997, me eshte dukur nje kryeveper, (pa thonjeza). Ju mund te thoni me te drejte se,... e kam lexuar shume vone; por,... (te me falni), per here te parte ne ate vit kam lexuar librin e pare te plote. Gjithesesi,... per te mos u hallakatur ne detaje tretesore, (sepse vete libri ne fjale eshte nje detaj dytesor,) do te deshiroja te terhiqja vemendjen te disa fakte kokeforta.
Libri "Eskili, ky humbes i madh" - liber me esse, ne rradhe te pare eshte nje liber me pseudo-esse, sepse te ashtu-quajturat "esse", apo "sprova letrare", (sikurse Kadareja, ka pagezuar ne shqip termin e huaj "esse", ne botimin e pare nuk kane asnje reference letrare apo filozofike, ne botimin pas viteve 90-te ka futur disa pseudo-referenca nga Nicja, por nuk mund ta ngrejne ne nivelin afer maksimumit letrar.
Po e perseris, perseri se, nuk deshiroj te hyj ne "konflikt njohurish me ju", dhe aq me pak me masen e gjere te forumit apo te seksionit te letersise, e cila per mendimin tim eshte nje pjelle mjerane e vet-mburrjes dhe mendjemadhesise se injorances se me te "fortit", por do t'ju keshilloja te lexonit " Tragedy and Philosophy " nga Walter Kaufmann, per tu iluminuar rreth drejtshkrimit te esseve.
Te njejetn gje do te shprehja rreth librit "Ftese ne studio" botim i 1990, i cili berri nje BUM!!!te madh ne Shqiperi, kur doli per shitje per here te pare, ndersa ribotimi i tij nga shtepia "Onufri", doli i cunguar, (gjithe poezite "e perkthyera''
nga Kadareja ishin hequr. (Valle PSE?!) Plus kishte disa riperpunime te vogla, si per te treguar "persekutimin" nga sistemi, por ... nuk e ngrinin aspak ne vlere. Botimi i pare ishte nje BUM!!! sepse,... Kadareja po tregonte nje genjeshter disi Kunderiane, te cilen lexuesi nuk e kishte pasur ta lexonte me pare, ndersa kur u ribotua nga "Onufri", lexuesi i mirefillte e kishte perpire Kunderen dhe boten e tij, dhe ... Kadareja nuk ishte vecse nje plesht i kuq me citjane blu. (Thua se bluja e mbulon terresisht te kuqen dhe ... mbetet blu e paster?! Une mendoj se,... anon me shume ne nje nuance grije.)
Respekte -
Krijoni Kontakt