Sulmet ndaj Durrës-Kukës, si fushatat Poshtë Imperializmi Amerikan!
Dikur, kur s’kishte fshat pa mulli bloje dhe s’kishin dalë ende fabrikat e miellit e furrat e bukës, e dikush kthehej nga mulliri për në shtepi me miellin ngarkuar në shpinë ose kalë a gomar, rrugës kalimtarët e pyesnin, a blove dhe kurrë nuk pyesnin sa ujem i dhe mulligjiut. Pra njerëzit, megjithëse drithin e bukën e kishin më të paktën e mundëshme, nuk pyesnin sa ujem dhe, sa hak dhe, sa pagove për të bluar, por pyesnin a blove. E rëndësishme ishte të bluaje drithin dhe nuk hynte kush në imtësitë e tjera.
Kështu po më vjen të nis të shkruaj për rrugën Durrës-Milot-Thirrë-Kalimash-Kukës-Morinë-Prizren-Prishtinë. Shqiptarëve u duhet të bluajnë – ta bëjnë rrugën. Kjo është më thelbësore. Sado i madh të jetë ujemi, sado i madh të jetë çmimi. Sepse kurrë ujemi i kësaj rruge nuk mund të jetë më i madh se leverdia që sjell rruga për shqiptarët në të gjitha aspektet e në gjithë hapsirën e tyre jetike. Por çakejtë që nuk e duan këtë rrugë për shumë arsye lehin në hënë. Nuk e duan këtë rrugë se nuk duan përparimin. Duan që ky vend të vuajë në izolim dhe monopolet e komunistëve, të mafies, të mos cënohen. Duan që ky vend të vuajë mungesën e hapsirës, të vuajë edhe psikologjikisht izolimin, hapsirën e paktë të detyruar e imponuar nga komunizmi dhe antishqiptarizmi. Ato që lehin hënën nuk duan që shqiptarët të gjejnë punë në hapsirën shqiptare, që të shkojnë e vijnë në punë brenda ditës, që të mos i lënë gratë e tyre të vetmuara dhe të ikin në emigracion, të mos i lënë fëmijët e tyre jetimë me baballarë gjallë dhe të mos shkatërrojnë e degjenerojnë familjen shqiptare. Ata që lehin rrugën i kanë bërë dhe duan të vazhdojnë t’i bëjmë dëm të jashtëzakonshëm ekonomik, social e të gjithanshëm shoqërisë shqiptare – t’ia harxhojnë kohën, të mos ia llogarisin fitim ose humbje kohën, t’ia vrasin kohën. Kjo rrugë, kur të bëhet, shqiptarëve nuk do t’ua vrasë më kohën, bizneseve nuk do t’ua vrasë kohën, shoferave nuk do t’ua shkatërrojë makinat, automjetet pronë e shqiptarëve do të jetojnë shumë më gjatë. Nuk do të duhet që mijëra shqiptarë të Kosovës të udhëtojnë dhjetë orë për të ardhë në Durrës në plazh. Rruga do t’ua mundësojë shqiptarëve të Kosovës, gjithë ballkanasve përtej Kosove që të vijnë në Tiranë e Durrës për dy-tri orë. Fitojnë kohën shqiptarët. A ka pasuri më të madhe se sa koha? A ka vlerë e fitim më të madh për shqiptarët? Nuk duan ata që lehin në hënë (kundër rrugës, për të penguar rrugën, ani se thonë s’jemi për ta penguar rrugën, dhe sa më fort deklarojnë se s’janë për ta penguar, aq më shumë përpiqen për ta bllokuar) që të mbushen sheshet, kafenetë, rrugët, kinematë, diskot e sallat e Tiranës, Durrësit, Vlorës, Sarandës, Lezhës me shqiptarë të Kosovës. Ky është shkaku themelor i kundërshtimit për rrugën. Të tjerat janë përralla, dëngla, shtirje se gjoja po ju dhimbsen paratë e shqiptarëve. Atyre që shpërdoruan besimin dhe paratë e shqiptarëve nuk u besohet më sepse mashtruan shumë herë dhe gjatë. Kur të premten, të shtunën, të dielën e çdo jave, të çdo muaji, të gjitha viteve, në kafenetë e Tiranës e të qyteteve shqiptare, në lokalet dhe hotelet e motelet e bregdetit, të dëgjojmë të flasin “atë gjuhën e rëndë e të trashë ato kosovarët…”, jo vetëm në stinën e veres, nuk e durojnë dot këtë gjë antikosovarët që janë kundër rrugës që lidh Prishtinën me Tiranën. Nuk e durojnë këtë fakt, nuk e durojnë praninë e kosovarëve ndër ne. Nuk e durojnë faktin tjetër të madh dhe të pashmangshëm se kur të bëhet kjo rrugë, shqiptarët do të martohen e dashurohen mes veti. Kjo mbase është finalja që shqiptarët e duan dhe antishqiptarët e urrejnë.
Edhe pse e dinë se tregu do të njohë zhvillim kolosal, edhe pse e dinë se nuk do të ngelet apartament pa shitur në bregdetin shqiptar dhe biles do të ndërtohen edhe më shumë të tjera, antikosovarët nuk duan që rruga të bëhet. Njerëz të vegjël, vegla e kavie të antishqiptarizmit, druhen se kjo rrugë çliron energjitë e kombit, çliron paratë e kombit, pasuritë e tij, sjell lirinë e ëndërruar dhe liria ato i vret. Se janë ngujuar në ca pasuri të tyret të dyshimta dhe zhvillimi e zmadhimi e zgjerimi i tregut ato i nxjerr nga loja, i zvogëlon.
Kjo rrugë e kundërshtimi i bërjes së saj, solli një konflikt të fundit mes shqiptarëve që e duan këtë vend dhe atyre që nuk e duan. Solli një konflikt të hapur të trashëgimtarëve të diktaturës me politikat amerikane të zhvillimit. Dhe pamfletet e dikurshme të Zërit të Popullit filluan të lexohen në foltoren e parlamentit shqiptar. Kaluan gati dy dekada, kur në dukje të majtët pushuan luftën kundër “imperializmit amerikan” dhe u vertetua tani se kjo luftë vetëm në dukje paska pas pushuar. Sepse ata tani po luftojnë kundër biznesit amerikan, i cili, sa bindje kam, nuk ka ardhur rastësisht në Shqipëri, nuk ka ardhur pa dashje apo aksidentalisht në Shqipëri dhe nuk ka ardhur për të vjedhë ca para në Shqipëri. Mendoj se biznesi amerikan ka ardhur në këto hapsira shqiptare, pasi erdhen më parë idetë demokratike e antikomuniste amerikane, më pas apashët dhe avionët gjuajtës e bombardues amerikanë… Kori antiamerikan është gjallë dhe tani, që ka filluar të forcohet Rusia, ka filluar të ngrejë zërin në shtyp, media dhe në foltoren e parlamentit ku janë bujtës disa antishqiptarë të padenjë.
Këtu kanë qenë të majtët një dekadë në pushtet dhe nuk e bënë këtë rrugë. Tri herë prenë shirita inauguralë për nisjen e ndërtimit të saj në Rreshen. Por nuk e nisen dhe nuk do ta nisnin për njëmijë vjet sikur të ishin në pushtet.
U bënë ditë që sulmi dhe lufta për ta penguar ndërtimin e rrugës së Kosovës (rruga që së paku, lidh Kosovën me Shqipërinë, me detin, që lidh Serbinë e mjaft vende të tjera më shkurt me detin), po bëhet e neveritshme, e lodhshme, e egër, e frikshme nga njerëz, në dukje të pafaj se janë të padijshëm dhe ngjallin mëshirë, por që flasin fiks në emër të klaneve antishqiptare, në emër të antikosovarëve, në emër të atyre që deri në vitet ’90 kosovarët i quanin “miq”, shkruanin artikuj e libra për “miqtë kosovarë”, e ndanin kulturën e letersinë në letersi jashtë kufijvë, letërsi diaspore, letërsi kosovare e shqiptare. Qytetarët e tjerë të botës i quanin “vëllezër”.
Ky sulm ndaj projektit më të madh në të mirë të shqiptarëve që kur ata janë ngulur në këto troje (që para dreçit), është më i turpshmi sulm e luftë kundër shqiptarëve. Kjo rrugë që më së paku, siç pati premtuar në korrik 2005 Kryeministri Berisha në Kukës, do ta bëjë tregun shqiptar mbi 5 milionësh, do ta bëjë efiçent turizmin shqiptar, do ta lidhë Vlorën me Prishtinën, do të punësojë shqiptarët në trojet e tyre, do të mundësojnë që shqiptarët të vetushqehen me prodhimet e tyre, është shumë e vonuar për shqiptarët. Dhe ndoshta ngecja jonë në vend për dekada e dekada ka ardhur nga mungesa e kësaj arterie.
Betimet e germëngënësve të pafaj (se aq dinë dhe ndaj lehtësisht përdoren si altoporlantë të së keqes) se e majta shqiptare nuk është kundër rrugës se e majta shqiptare është patriote e plot broçkulla të tilla, sa më solemne bëhen, sa më të ethshme bëhen, aq më të pabesueshme janë dhe pohojnë të kundertën.
Thonë se është vjedhur. Bërësi – kujtuesi. Ai që ka vjedhur mendon se të gjithë vjedhin. Vështirë të besohet. Ndaj këtij projekti janë ndezur shumë prozhektorë dhe vështirë të vidhet. Janë shumë sy që vëzhgojnë për këtë rrugë.
Krijoni Kontakt